Започна се: освободиха Хамстера дясната ръка на Трактора от ареста. На негово място се готвят да затворят Цветанов

Помните ли Оруел? 1984 говори ли ви нещо? Там войната беше мир, а мирът война. Българската правосъдна система начело с прокуратурата прави избори. Затова честни и невинни граждани като Хамстера и Алексей Петров нямат място в затвора. Там трябва да влязат Цветанов, Борисов и Фролов. Така мафията, трактористите и червените кратуни от БСП ще извият [...]

Лирик-опера Чикаго представляет: “Оклахома!”

Действующие лица и исполнители: Карли Маклейн – Джон Кудиа (дебют в Лирик-опере), Лори Уильямс – Эшли Браун, Джад Фрай – Дэвид Адам Мур. Дирижер – Джеймс Лоу (дебют в Лирик-опере). Режиссер-постановщик – Гэри Гриффин. Художник-постановщик – Джон Ли Битти. Новая постановка. Премьера Лирик-оперы. Мюзикл исполняется на английском языке с английскими субтитрами. Бродвейская премьера “Оклахомы” состоялась 31 марта 1943 года. Представление игралось непрерывно в течение пяти лет, после этого последовало турне по стране. За все это время спектакль увидели более десяти миллионов американцев. В 1944 году мюзикл получил Пулитцеровскую премию в категории “Драматический спектакль”, а в 1953 году ...

Ванилови бисквити с два вида великденска украса

Изглежда имам още едно предложение за празника тази година. Ваниловите бисквити винаги са бързи и лесни за приготвяне, а разнообразието от варианти за радостен външен вид не липсват. За разлика от предишните предложения, при които за декорация използвах фондан, този път се спрях на други два варианта. Единият е с айсинг, при който техниката е рисуване с течен айсинг върху течна основа. За повече нагледност ще приложа две видеа на Sweetаmbs Cookies, където се творят невероятни неща. Другата техника е с разтопени бонбони в изрязано прозорче в бисквитите. Идеята взаимствах от рецептата за „Цветни коледни прозорчета“ на списание „Меню“.

Дори да не остане достатъчно време за декорация, бисквитите са прекрасни и слепени с конфитюр от малини, като формата им на яйце не е задължителна. Напълно приложими са други подходящи за празника и пролетта фигури. Съчетаването на ванилията с махлеб и лимонова и/или портокалова кора ще се доближи до аромата на козуначените венчета, но и тук нека да оставя личния вкус като свободен избор за вкуса на бисквитите. Всичко, което ти харесва ще работи – есенция от горчив бадем, любим ликьор, розова или жасминова вода, канела. Избери своите цветове за декорацията и създай уникални бисквити, с които да зарадваш всички около теб!

Ванилови бисквити с два вида великденска украса

Рецептата за бисквитите е адаптирана от worthpinning.com

Посочените дози са за 30 броя големи бисквити.

Продукти:

  • 120 г меко масло
  • 200 г захар
  • 1 яйце, със стайна температура
  • 120 г заквасена сметана
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 400 г брашно

Маслото и захарта се разбиват с миксер докато се получи гладък крем. Добавя се яйцето и сместа се разбива отново докато стане еднородна. Следват заквасената сметана и ванилията. Разбъркват се докато се усвоят от сместа.

Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя по малко към маслената смес. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне. Тестото не се меси дълго, а само докато всички съставки се смесят хубаво и стане еднородно. Оформя се на топка и се увива в стреч фолио. Охлажда се в хладилник за 1 час.

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се тава покрита с хартия за печене.

Върху леко набрашнен плот охладеното тесто се разточва на дебелина 4-5 мм. Изрязват се бисквити във форма на яйце (или други форми като цветя, пеперуди и т.н), които се подреждат в тавата на разстояние една от друга. Изрезките се събират на топка, разточват се и отново се изрязват бисквити.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 12 минути ако са големи (в моя случай) или за 10 минути ако бисквитите са по-малки. Бисквитите трябва да останат със светъл цвят, без да порозовяват. След като се извадят от фурната ще бъдат все още меки, затова се оставят за 3-4 минути в нея и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

За цветните прозорчета

Необходими са бонбони, които се счукват почти до прах. Използвах бонбони „Теменужка“, които оставят теменужения си дъх върху бисквитите.

След като от тестото се изрежат бисквити, в тях с по-малки форми се изрязват желани мотиви.

Бисквитите се подреждат в тава върху хартия за печене. Празното пространство в тях се запълва с натрошените бонбони. Пекат се по рецептата, като след изпичането бисквитите се оставят да се охладят в тавата докато разтопените бонбони стегнат. Готовите бисквити се съхраняват на сухо място, далече от топлина, за да се предотврати разтопяване на прозорчетата.

За декорацията с айсинг

За тази декорация е необходимо изпечените и изстинали бисквити да се покрият с айсинг, а върху него, още преди да е изсъхнал се рисуват шарки отново с айсинг. За повече подробности може да прегледаш едно от видеата на Sweetambs Cookies. А в следващото видео се показва как се правят рози със същата техника.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Ванилови бисквити с два вида великденска украса е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Борисов повече няма да е премиер

/Поглед.инфо/ Това, което се случи с езика в СРС-тата, е буквално катастрофа. Щетата е тази, че този език води до дълбока деморализация на обществото и до много дълбока деградация на обществените нрави. Това обяви в ефира на бТВ д-р Николай Михайлов.

Той винаги се бил ръководел от това да спазва законите!?

/Поглед.инфо/ "Винаги съм се ръководел от това да спазвам законите и това, което мога да кажа е, че ще чакам компетентните органи да свършат своята работа", коментира Цветан Цветанов във Варна по повод съобщението на прокуратурата, че са намерени доказателства за извършено престъпление от него като вътрешен министър.

Сперте ги!!! Багери копаят най-южния плаж на Варна

/Поглед.инфо/ Багери копаят най-южния плаж на Варна, алармират наши читатели. Върху пясъка се излива бетон, а камиони изсипват камъни още от петък, сигнализират очевидци.

Цацаров обяви, че Борисов ще бъде разпитван

/Поглед.инфо/ Българското правителство и софийската прокуратура призоваха към спокойствие в скандала с незаконните подслушвания на високопоставени политици и бизнесмени - тема, която съпровожда предизборната кампания в страната.

Роман Василев на мястото на Николай Кокинов

/Поглед.инфо/ Зам.-градският прокурор Роман Василев замества подалия оставка Николай Кокинов, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата.

И с имунитет Цветанов е престъпник

/Поглед.инфо/ Поразително е, че най-сетне прокуратурата в България си свърши работата и това е първата прокуратура, първият главен прокурор, който си свършва работата.

Ако ГЕРБ загубят властта, ще се разгради по начина, по който е създаден

/Поглед.инфо/ ГЕРБ не е партия, която може да оцелее извън властта и затова ще се стреми да я запази на всяка цена, заяви в Русе лидерът на ДПС Лютви Местан.

Държавна помощ за филми и други аудиовизуални произведения и аудиовизия

ЕК обявява трета последна консултация за ревизията на Съобщението за държавната помощ за филми и други аудиовизуални произведения.

Консултацията е със срок 28 май.

В бъдеще ЕК ще прилага ревизираното съобщение за помощта, отпусната след влизането му в сила, и Съобщението от 2001 г. – във всички останали случаи.

Целта на помощта в полза на производството на европейски аудио-визуални произведения и за запазването на инфраструктурата, необходима за тяхното производство и разпространение, е оформянето на европейски културни идентичности и укрепването на културното многообразие. Следователно целта на помощта е да насърчава културата. Такава помощ може да бъде съвместима с Договора съгласно член 107, параграф 3, буква г) от ДФЕС.

Предприятията от сектора на филмовите и телевизионните продукции могат също да се възползват от други видове помощ, предоставяни съгласно член 107, параграф 3, букви а) и в) от ДФЕС (например регионална помощ, помощ за МСП, за научноизследователска и развойна дейност, обучение или заетост), в рамките на максималните интензитети на помощ в случай на натрупване на помощи.

Комисията предлага да се прилагат следните критерии по отношение на аудио-визуално произведение, което ще се възползва от помощта, с цел да прецени дали схемата е съвместима с Договора съгласно член 107, параграф 3, буква г) от ДФЕС:

  • (1) Помощта е предназначена за културен продукт. Всяка държава-членка гарантира, че съдържанието на подпомаганата продукция е културно съгласно собствените си национални критерии чрез ефективен процес на проверка с цел да бъдат избегнати явни грешки: или чрез подбор на предложения за филми, напр. чрез жури или чрез лице, на което е поверен подборът, или, при липса на такъв процес на подбор, чрез съставяне на списък с културни критерии, по които ще се проверява всяко аудио-визуално произведение.
  • (2) Интензитетът на помощта по принцип трябва да бъде ограничен до 50 % от бюджета на продукцията с цел да се стимулират обичайните търговски инициативи. Интензитетът на помощта за трансгранични продукции, които са финансирани от повече от една държава членка и в които участват продуценти от повече от една държава членка, може да бъде до 60 % от бюджета на продукцията.
  • (3) По принцип помощта за писане на сценарий или разработка не е ограничена. Въпреки това, ако произлезлият от това сценарий или проект в крайна сметка се превърне във филм, разходите за писане на сценарий и разработка впоследствие се включват в бюджета на продукцията и се вземат предвид в изчислението на максималния интензитет на помощта за аудио-визуалното произведение, както е посочено в параграф 2 по-горе.
  • (4) Разходите за разпространението и популяризирането на аудио-визуалните произведения, които имат право да получат помощ за производство, могат да бъдат подпомогнати със същия интензитет на помощ, както ако са били или са можели да бъдат разходи за тяхното производство.
  • (5) Освен за писането на сценарии, разработката, разпространението или за промотиране, помощта, отпусната за специфични производствени дейности не се разрешава. Следователно помощта не трябва да бъде запазена за отделни части от веригата на продукцията за създаване на стойност. Всяка помощ, предоставена за производството на конкретно аудио-визуално произведение, следва да е принос към неговия цялостен бюджет. Продуцентът трябва да разполага със свободата да избира позициите от бюджета, които ще се изразходват в други държави членки. Това е необходимо, за да се гарантира, че помощта произвежда неутрален стимулиращ ефект. Обвързването на помощта с отделни конкретни позиции от бюджета на един филм би могло да превърне помощта в национална преференция за секторите, осигуряващи подпомогнатите услуги, което може да се окаже несъвместимо с Договора.
  • (6) Държавите членки следва да насърчават продуцентите и да им помагат да депозират копие от подпомагания филм в институцията за филмово наследство, определена от финансиращия орган, за да бъде съхранен, както и за конкретна употреба с културна и нетърговска цел, договорена с носителя/носителите на авторските права при спазване на правата върху интелектуалната собственост, и без да се засяга справедливото възнаграждение за носителите на правата след договорен период от време, определен в споразумението за безвъзмездна помощ, така че да не се препятства нормалното използване на филма.
  • (7) Помощта се предоставя по прозрачен начин. След като бъде взето решение за възлагане, тази информация трябва да бъде публикувана онлайн, да бъде съхранявана за период от най-малко 10 години и да бъде на разположение на широката общественост без ограничения.

 Проект на ревизираното Съобщение 

 


Държавна помощ за филми и други аудиовизуални произведения и аудиовизия

ЕК обявява трета последна консултация за ревизията на Съобщението за държавната помощ за филми и други аудиовизуални произведения.

Консултацията е със срок 28 май.

В бъдеще ЕК ще прилага ревизираното съобщение за помощта, отпусната след влизането му в сила, и Съобщението от 2001 г. – във всички останали случаи.

Целта на помощта в полза на производството на европейски аудио-визуални произведения и за запазването на инфраструктурата, необходима за тяхното производство и разпространение, е оформянето на европейски културни идентичности и укрепването на културното многообразие. Следователно целта на помощта е да насърчава културата. Такава помощ може да бъде съвместима с Договора съгласно член 107, параграф 3, буква г) от ДФЕС.

Предприятията от сектора на филмовите и телевизионните продукции могат също да се възползват от други видове помощ, предоставяни съгласно член 107, параграф 3, букви а) и в) от ДФЕС (например регионална помощ, помощ за МСП, за научноизследователска и развойна дейност, обучение или заетост), в рамките на максималните интензитети на помощ в случай на натрупване на помощи.

Комисията предлага да се прилагат следните критерии по отношение на аудио-визуално произведение, което ще се възползва от помощта, с цел да прецени дали схемата е съвместима с Договора съгласно член 107, параграф 3, буква г) от ДФЕС:

  • (1) Помощта е предназначена за културен продукт. Всяка държава-членка гарантира, че съдържанието на подпомаганата продукция е културно съгласно собствените си национални критерии чрез ефективен процес на проверка с цел да бъдат избегнати явни грешки: или чрез подбор на предложения за филми, напр. чрез жури или чрез лице, на което е поверен подборът, или, при липса на такъв процес на подбор, чрез съставяне на списък с културни критерии, по които ще се проверява всяко аудио-визуално произведение.
  • (2) Интензитетът на помощта по принцип трябва да бъде ограничен до 50 % от бюджета на продукцията с цел да се стимулират обичайните търговски инициативи. Интензитетът на помощта за трансгранични продукции, които са финансирани от повече от една държава членка и в които участват продуценти от повече от една държава членка, може да бъде до 60 % от бюджета на продукцията.
  • (3) По принцип помощта за писане на сценарий или разработка не е ограничена. Въпреки това, ако произлезлият от това сценарий или проект в крайна сметка се превърне във филм, разходите за писане на сценарий и разработка впоследствие се включват в бюджета на продукцията и се вземат предвид в изчислението на максималния интензитет на помощта за аудио-визуалното произведение, както е посочено в параграф 2 по-горе.
  • (4) Разходите за разпространението и популяризирането на аудио-визуалните произведения, които имат право да получат помощ за производство, могат да бъдат подпомогнати със същия интензитет на помощ, както ако са били или са можели да бъдат разходи за тяхното производство.
  • (5) Освен за писането на сценарии, разработката, разпространението или за промотиране, помощта, отпусната за специфични производствени дейности не се разрешава. Следователно помощта не трябва да бъде запазена за отделни части от веригата на продукцията за създаване на стойност. Всяка помощ, предоставена за производството на конкретно аудио-визуално произведение, следва да е принос към неговия цялостен бюджет. Продуцентът трябва да разполага със свободата да избира позициите от бюджета, които ще се изразходват в други държави членки. Това е необходимо, за да се гарантира, че помощта произвежда неутрален стимулиращ ефект. Обвързването на помощта с отделни конкретни позиции от бюджета на един филм би могло да превърне помощта в национална преференция за секторите, осигуряващи подпомогнатите услуги, което може да се окаже несъвместимо с Договора.
  • (6) Държавите членки следва да насърчават продуцентите и да им помагат да депозират копие от подпомагания филм в институцията за филмово наследство, определена от финансиращия орган, за да бъде съхранен, както и за конкретна употреба с културна и нетърговска цел, договорена с носителя/носителите на авторските права при спазване на правата върху интелектуалната собственост, и без да се засяга справедливото възнаграждение за носителите на правата след договорен период от време, определен в споразумението за безвъзмездна помощ, така че да не се препятства нормалното използване на филма.
  • (7) Помощта се предоставя по прозрачен начин. След като бъде взето решение за възлагане, тази информация трябва да бъде публикувана онлайн, да бъде съхранявана за период от най-малко 10 години и да бъде на разположение на широката общественост без ограничения.

 Проект на ревизираното Съобщение 

 


Полк. доц. Крум Кацаров: Българинът си представя лекаря като д-р Хаус, но от времето на д-р Куин

Полк. доц. Крум Кацаров, д.м., е заместник-началник по учебно-научната дейност на ВМА и началник на Клиниката по гастроентерология. Роден е на 19.11.1957 г. в Благоевград. Завършва медицина през 1983 г. Има специалности по вътрешни болести, военнополева терапия и гастроентерология. Специализирал е в Есен и Франкфурт, Германия, в Холандия и САЩ. - Доц. Кацаров, на какъв етап са нещата с изграждането на болница в Катар, какъв е резултат от посещението ви там? - Очакваме и от катарска страна да пристигнат на посещение в началото на май, тогава вероятно ще бъде подписан и меморандум. Летвата е много висока, идва шефът на Генералния щаб. Той е силен човек в държавата и щом идва, вероятно ще има нещо сериозно. Иначе колегите имат един проект, на който хубавото му е, че е нещо като тип лего – проект, който се развива. Може да стартира като болница от затворен тип, която ще обслужва определен тип хора – представители на властта, на силовите структури. И по-нататък може да се...

Цветанов вече е обвиняем!

/Поглед.инфо/ Софийска градска прокуратура /СГП/ официално съобщи, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване на политици, министри, президент и бизнесмени.

Тъжна вест: Карол Якубович

karol_y

Почина професор Карол Якубович.

Медиен експерт, ерудит, анализатор   на медийната политика и медийното законодателство, дългогодишен председател на ПКТТ към Съвета на Европа и директор в ЮНЕСКО, автор на много публикации за обществените медии и бъдещето на медиите (Amazon.com: Karol Jakubowicz: Books)

Автор на  експертизи  и доклади за България.

 

 

 


Тъжна вест: Карол Якубович

karol_y

Почина професор Карол Якубович.

Медиен експерт, ерудит, анализатор   на медийната политика и медийното законодателство, дългогодишен председател на ПКТТ към Съвета на Европа и директор в ЮНЕСКО, автор на много публикации за обществените медии и бъдещето на медиите (Amazon.com: Karol Jakubowicz: Books)

Автор на  експертизи  и доклади за България.

 

 

 


Сейшелските острови

Съпруга обяснява на мъжа си, че лекарят й е препоръчал да смени климата, и го пита: - Къде да отида? На Малдивските или на Сейшелските острови? Мъжът отговорил: - На друг лекар. Усмихни се, България! Гледаме и не вярваме на очите си. У нас пролетта почти беше прескочена като сезон и от ботушите директно минахме на потници и сандали, но в Испания си е класическа зима - със сняг и всички екстри. И докато ние вярваме на учените, че глобалното затопляне скоро ще стопи всичките ни надежди за прохладно лято, то някои части на Европа може би вярват в теорията на руски климатолози, че след 15 години предстои нов ледников период. Учените изчислили, че на всеки 200 години слънцето отслабва силата си и на планетата настъпва, меко казано, мразовит период от 250 години. Тъй че, ако глобалното затопляне продължи с тези темпове, нищо чудно в близките години съвсем да измръзнем през лятото.

Профсъюз “Борба” организира синдикално шествие на 1-ви май

За нас, Профсъюз "Борба", шествието на БСП за 1-ви май е кражба на история. Неморално е една партия, в която половината депутати са милионери, да са съпричастни към хората на труда, към бедните, към работниците. Неморално е също Денят на труда да бъде отбелязван с чисто политически шествия и да бъде узурпиран от политическа сила, която отдавна е прекъснала връзките си с чистия автентичен синдикализъм.

Великден, Гергьовден

Желая светли празници на всички посетители на babapena.com!
С вяра в доброто, в човешкото и в силата на живота!


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

В петък ЕКА ще изстреля нoвата ракета носител Вега

От ЕКА са разказали , че в предстоящият петък ще бъде реализиран старт на новата РН Вега. Технически това ще бъде втори старт за Вега, но за първи път ракетата ще изведе на орбита реални спътници и ще използва адаптера VESTA (Vega Secondary Payload Adapter), сп омоща на който Вега може да отделя няколко спътника в различно време на полета.

13 ромски организации напуснаха съвета по етническите въпроси

13 ромски организации напуснаха съвета по етническите въпроси

Прокуратурата подготви обвинение за Цветан Цветанов

Днес, 30.04.2013 г., Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК. Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов. Същият, в качеството му на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК.

Да се откажем от голямото празнично плюскане

Лош пророк се оказа шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, който още преди седмица прогнозира, че храните на трапезата ни за Великден ще са с 15 на сто по-скъпи от лани. Във вторник от комисията огласиха, че се наблюдава обща тенденция на оскъпяване не само на пролетните зеленчуци, а и на мляко, месо, брашно и прочее съестни продукти. Изглежда, напъните на служебното правителство да постигне споразумение с големите търговски вериги да не надуват прекалено цените също са се оказали ялови. И огромните печалби на продавачите пак ще потекат пълноводно. Тези дни за пореден път по нашите земи се доказва правотата на търговското верую по празници, че "Ден година храни" и вместо, както е в нормалните държави, цените на стоките да падат, тук скачат до небесата. Но контрол, казват спецовете, не е възможен, защото така повелявал свободният пазар. На мен пък това ми прилича на безсилие на държавата като висш регулатор да се справи с откровената...

БГ "Уотъргейт" говори за културата и корупцията на Борисов

/Поглед.инфо/ В България цари климат на страх и недоверие. Малко преди парламентарните избори на 12 май, незаконното подслушване хвърли петно върху бившата управляваща партия ГЕРБ, се казва в коментар на "Ди Пресе".

Нито едни избори досега не са минали без флашки и папки, но хората имат инстинкт

/Поглед.инфо/ Благодаря на всички, че сте дошли на площада в Първомай и ще помогнете за паралелното преброяване. Хубаво е, че някои ще броят паралелно, и с вас на площада няма да могат после да оспорят резултатите от изборите. Затова моля медиите да снимат площадите и хората по тях, и после да дадат снимките на паралелното преброяване.

Безсънна литературна нощ в 10 български града


Noc Literatury Poster Sofia 2013 A3След не толкова студената, но много продължителна зима, пролетта ни идва като живителен еликсир, а майските вечери обещават да са истински вълшебни още в края на април – топли, пълни със сладки приказки, хубави компании и интересни събития, които да ни събират и да ни разказват истории.

Една от майските вечери тази година обаче ще е изцяло посветена на литературата, на опознаването на чуждите култури чрез техните автори, на четенето като споделяне и музика.

"Нощ на литературата" ще се проведе за втора поредна година у нас на 15 май (сряда) в няколко града в България от 18.00 до 21.30 ч. По примера на редица европейски градове, майската вечер ще бъде потопена в думи и литературни емоции в София, Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Шумен и Перник.

В Столицата събитието също ще е разпръснато из целия град, като на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори в т. нар. „гнезда" - Полски институт, Централна поща, Dada Cultural Bar, Културно-информационен център София (подлеза на СУ), Чай във фабриката, Дом на Москва в София, Информационен център на ЕС, Книжарница Къща за птици, Двора на Софийския университет, ЦУМ и Френския институт. (съвсем скоро очаквайте пълната програма по "гнезда" в Читалнята).

На тези места посетителите ще имат възможност да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Освен това всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда", а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола сред всички, получили поне пет печата, ще бъдат изтеглените победители. Те ще получат някоя от четените книги.

"Нощта на литературата" е международно събитие, чийто автор и инициатор са Чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. На 15-ти май 2013 г. в седмата годишнина на събитието ще участват Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.

"Аз чета" е медиен партньор на инициативата в България, затова и ще ви държим в течение с всички подробности около събитието, а ако сте много нетърпеливи може да научите повече на неговата фейсбук страница.

Вижте и пълната програма за Нощта на литературата 2013:

Утайката си въобрази, че е каймака на обществото

/Поглед.инфо/ Това, че се подслушва, всички го знаят, поне мислещата част от публиката. Че се подслушва в особено големи размери, също за мен не е тайна или някаква изненада, каза за социологът Живко Георгиев.

Юлия Тимошенко осъди Украйна за нарушаване на човешките й права

Юлия Тимошенко осъди Украйна за нарушаване на човешките й права

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Срещите на НПО във връзка със словото на омразата в предизборната кампания продължават

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Срещите на НПО във връзка със словото на омразата в предизборната кампания продължават

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Икономист: Запознайте се с източноевропейския Уотъргейт

Икономист: Запознайте се с източноевропейския Уотъргейт

ВСС освободи Кокинов от ръководната длъжност

ВСС освободи Кокинов от ръководната длъжност

Калин Калпакчиев: Ако сега не променим системата, скандали като този с Кокинов ще продължат

Калин Калпакчиев: Ако сега не променим системата, скандали като този с Кокинов ще продължат

Унгарски антирасист е бил нападнат в навечерието на еврейски конгрес

Унгарски антирасист е бил нападнат в навечерието на еврейски конгрес

Докога ще дъвчем мъртъвците

Седемте смъртни гряха са: лакомия, алчност, похот, гняв, завист, гордост и леност. Не е задължително да са точно в тази подредба и в този граматически вид. Имаше време, когато Дейвид Финчър създаваше забележителни филми. Може би като неговия най-голям шедьовър се открои садо-мазо трилърът "Седем". Спомняте си го, в него ченгетата Брад Пит и Морган Фрийман търсеха откаченяка Кевин Спейси, който избиваше разни нещастници по особено мъчителен начин, защото ги бе нарочил за мнооого грешни според гореизброените отправни точки. Вечното дерби между "Левски" и ЦСКА, което за първи път от години насам на терена премина при по-бойка обстановка, отколкото на трибуните. Нищо, че сигурно после двата тима са лазили в една и съща дискотека. Въобще изминалите седем дни бяха белязани от толкова емоции, че не ми се мисли какво ще е, ако и през Страстната седмица станем свидетели на подобни "разтърсващи" събития. Не че брътвежите на "сини" и "червени" ръководители, гледали по традиция друг...

Ще има промени в законите за прилагане на СРС

/Поглед.инфо/ "В една демократична държава институциите не воюват помежду си, а дават съвместни решения. Макар и независими една от друга, съдебната и изпълнителната власт предлагат решения на проблеми и не крият проблемите от обществото". Това каза премиерът Марин Райков,цитиран от Агенция "Фокус". По думите му МВР е направило това, което го е помолил, и е предложило конкретни промени в наредбите и в процедурата. Можем да изчистим лицето на МВР от всякакви подозрения и да уверим нацията, че тези процедури ще бъдат демократични и в съответствие със закона, каза Райков.

Козуначени мъфини по рецепта на Something….

Изпробвани и много, много вкусни – малки козуначета, опечени във форма за мъфини. Прекрасна следобедна закуска за малки...

Българската демокрация боледува, политическите партии генерират скандали

/Поглед.инфо/ Знаете, че няколко дни запазих мълчание по определени теми, които бяха в центъра на общественото внимание. Това каза на пресконференция, служебният премиер Марин Райков.

ВСС трябва да прогледне

/Поглед.инфо/ ВСС трябва да прогледне, да използва скандалите с подслушванията и по-конкретно изтеклия разговор „Борисов-Кокинов-Найденов" като катализатор за ясно дефиниране на проблемите в съдебната система.

Манолова и Главчев - рунд в ефира на БТВ

/Поглед.инфо/ Пореден сблъсък демонстрираха пред широка публика ексдепутатите от БСП и ГЕРБ Мая Манолова и Димитър Главчев. Двамата бяха поканени да говорят в сутрешния блок на БТВ за последните скандали с подслушванията.

Репортаж на “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ”-те от Детския фестивал “ВЕРЕЯ”

Първият по рода си Детски Фолклорен Фестивал "ВЕРЕЯ" завърши! Слязохме от сцената, за да се завърнем отново на малкия екран и да ви разкажем в следващите си репортажи какво преживяхме през последните няколко дни!

Р. Овч. пак наглее, с любезното съдействие на бТВ.

Или как родните „медии” служат на ползи роду? Изненадите нямат край. След като на 22/04/2013 безпрецедентно бях поканен да участвам на живо в предаването „Лице в лице” на бТВ, с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цо...

Екскурзия из Югозападна България (1): Роженския манастир и Мелник

С днешния разказ искам да ви честитя настъпващия Великден (и Гергьовден, и Деня на труда – при желание ;). Петър ще ни да де нелоша идея за обикаляне по празниците. Приятно четене:    

Екскурзия из Югозападна България

част първа

Роженския манастир и Мелник

Разходка до Мелник
Отдавна му се каним на този край на България… Цяла седмица с нашите приятели Лъчко и Яна ту се уговаряхме, ту се отказвахме заради мартенското променливо време, но в крайна сметка в събота се събудихме към 11 часа сутринта, грейна едно хубаво слънце и си казахме “Хайде!”. Час и половина по-късно вече седяхме на тройка кебапчета в с. Мурсалево, Благоевградско (точно пред speed-камерата)…

Разходка до Мелник

    А едно нещо започне ли с тройка кебапчета, винаги свършва добре! Първата ни дестинация беше Роженският манастир. За хората, дето се предоверяват на GPS-ите си да спомена, че става въпрос не за Смолянския връх Рожен с обсерваторията, а за Мелнишкия Рожен. Най-добре пишете “Кърланово” и карайте още три километра :)

Кърланово

   

Роженският манастир

е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес.

Роженски манастир

  Кой и кога е основал Роженския манастир “Рождество Богородично” на това място за сега не е точно потвърдено. Едно местно предание споменава, че тук е живял св. Иван Рилски преди да се засели в Рилската пустиня. Най-старите предмети, намерени на това място са от XIII век. Това са украшения и монети от времето на Михаил VIII Палеолог (1250-1285 г.), намерени в случайно открит гроб в двора на манастира.

Роженски манастир

    Мраморният фриз над вратата, която води в централната част на I храма датира от XIII-XIV век. Градежът на църквата и част от постройките показват тяхното съществуване преди XV в. Към края на XVI в. църквата е била изографисана. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Запазените стенописи в притвора, седящият на трон Иисус Христос, заобиколен от апостолите над западната врата и св. Богородица с Младенеца, заобиколена от пророците, пророкували за нея над южната, датират от 1597 г.

Роженски манастир

    През 1762 г. Роженският манастир става метох на светогорския манастир Ивирон (метох е манастир, подчинен на друг манастир, т. е. негово поделение). Светогорските манастири на Атон имат традиция във всеки метох на своите манастири да имат копие на най-известната манастирска чудотворна икона на Св. Богородица.

Света Богородица, Роженски манастир

 

Историята на тази икона

започва още от I век. По предание тя е нарисувана от Св. апостол Лука. Той е първият, който започва да рисува икони. През IX век един от най-големите гонители на иконопочитанието, византийския император Теофил, издава поредния указ за унищожаването на иконите. По силата на тази разпоредба войници са обикаляли и претърсвали навсякъде, църкви, манастири, дори и частните домове на хората. В дома на една вдовица от град Никея (сега южно от Истанбул) един отряд войници намерил иконата. Войниците искали да я вземат, но понеже било привечер вдовицата успяла да ги убеди да оставят иконата за последно да пренощува в дома й. През нощта жената заедно със сина си взели иконата и я занесли на брега на морето. Там те се помолили Св. Богородица да запази иконата от унищожаване, да запази и тях от гнева на иконоборците. След това пуснали иконата в морските вълни. Но иконата, изправена върху морските вълни се отправила в западна посока. Като видяла това майката дала съвет на сина си и той да тръгне след иконата. Момчето тръгнало на запад, стигнало до Атон и станало монах там. В края на X в. иконата се явила в огнен стълб сред морето пред Иверския манастир. Монасите като видели това чудо се качили на лодки и се отправили към иконата за да я вземат, но колкото те се доближавали до иконата, толкова тя през същото време се отдалечавала от тях. Тогава те се върнали обратно в манастира и направили молебен Св. Богородица да подари тази чудотворна икона на манастира. През нощта Божията майка се явила на един от тях – монах Гавриил и му казала, че ще подари иконата на манастира, но иска той сам да дойде и да я вземе. На другия ден монах Гавриил разказал на монасите желанието на Св. Богородица, прекръстил се и тръгнал по морските вълни като по суша, стигнал до иконата и я изнесъл на брега. Иконата била поставена в главната манастирска църква. На следващата сутрин клисарят отишъл да пали кандилата и не видял иконата в църквата. Започнали да я търсят. Намерили я над вратата на манастира. Монасите върнали иконата обратно в църквата, но на следващата сутрин тя отново била над вратата на манастира. Това се повторило няколко дни подред. Св. Богородица отново се явила на монах Гавриил и му казала “не ме изкушавайте повече, не вие мен ще пазите, а аз ще ви пазя”. Тогава монасите направили един параклис до вратите на манастира където поставили иконата. Понеже св. Богородица сама си избрала място до портите на манастира започнали да наричат иконата Портаитиса. Известна е още и като Иверска икона на св. Богородица по името на манастира. На 8 септември всяка година става многолюден панаир. Вярва се, че иконата в навечерието на празника сама се раздвижва от мястото си искаещи да излезе. Всичките присъстващи минават под иконата за здраве.

Друга интересна забележителност в манастира е Св. Христофор

е изрисуван (апокрифно) с овнешка глава. В някои гръцки и сръбски църкви го има нарисуван и с кучешка глава. Легендите са няколко, но общо взето можем да ги сведем до следните:
  • Светецът бил с необикновена красота и измолил от Бога лице, с което да не съблазнява хората;
  • Казват, че сестра му се влюбила в него, поради изключителната му красота и той помолил Бог да отблъсне тези чувствени пожелания на сестра му. За да отблъсне и вразуми сестра му, Бог дал на св. Христофор агнешка глава;
  • От разказа на Елин Пелин (“Огледалото на свети Христофор“) – имал вечно изпълнена от негодувание от страшната потребност да души, да унищожава, да къса в гнева си и да мачка в яда си всичко, което има дъх на неправда, на порок и престъпление. Така той губи подобието Божие и образът му заприличва на зъл кучешки образ; по-късно си връща човешкия вид.

Мелнишки скали край Роженския манастир

  Гледката от манастира е страхотна, а ако слезете 300 метра по-надолу, ще видите и

гроба на Яне Сандански,

може би най-известната и същевременно една от най-спорните личности в освободителните борби на македонските българи.

Гробът на Яне Сандански край Роженския манастир

  През 1913 г. Сандански дава интервю за италиански вестник, в което казва:

Гробът на Яне Сандански край Роженския манастир

Македонските революционери, които след дълга и жестока борба стурската тирания доживяха да видят своята мечта – извоюване на свобода на татковината, не могат да допуснат тя да попадне под сръбско и гръцко владение. Те няма да се спрат и пред най-страшните терористически средства, за да реализират съкровената си мечта – свободна, българска Македония!

    Този цитат е перифразиран и на надгробната му плоча, макар че някой доста се е постарал да изтърка думата “българска” от надписа… И понеже веднага разказът ни отива към македонския въпрос, казвам си мнението директно: между двете държави, Република България и Република Македония (македонци, зачитам ви го идентитетот) трябва да има само любов и братски чувства, да звучат уникалните ни балкански песни, да се лее руйно вино и да се боцка хубава скара… Пускаме спокойно покрай

Мелнишките пирамиди…

гледката е уникална, не бързаме. Тук, в планината всичко върви плавно и спокойно, никой за никъде не бърза…

Мелнишки пирамиди (скали)

  Пристигаме в

Мелник

едва надвечер. Нямаме хотел, но това изобщо не е проблем. Обикаляме, разглеждаме стаите и като кажем, че ще си помислим, собствениците ни гонят с отстъпки… Само след половин час обикаляне си харесваме хотел “Болярка”. Хвърляме багажа, оставяме колата и си правим една хубава разходка из вечерен Мелник…

Мелник

   

Вечеряме в “Хубавата кръчма” при бай Илия

Цялата отвън е окичена с култови надписи, а самият бай Илия е зевзек и половина… Всеки, който се занимава с PR, реклама и маркетинг трябва да посети кръчмата му! Четири снежанки, кана вино и две ракия по-късно можем да заявим, че и яденето, и пиенето му са много вкусни! Оставяме ви с част от уникалното му творчество, с което приключваме и ден първи…

Смешни надписи – Мелник

  Сутрин. Събуждам се в 5:20 часа, свежарка… Колко бързо се наспива човек в планината! Излежаваме се до 8:00 часа, хапваме топла баничка с компанията и хващаме стръмните мелнишки пътечки, водещи към

Кордопуловата къща

 Кордопулова къща – Мелник

Кордопуловата къща, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754 г. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино.

Кордопулова къща – Мелник

  Къщата е един от 100-те национални туристически обекта, има печат. Намира се в източната част на града. Построена е през 1754 г. и е принадлежала на богатия мелнишки род Кордопулови. Състои се от приземие, в което има вкопана изба за вино, полуетаж със стопанско предназначение и еркерно издаден етаж за живеене.

Кордопулова къща – Мелник

Най-интересната стая на етажа е приемната. По размери, разположение на прозорците, прозоречна площ, техника на таванската украса и смесване на стилове при оформянето е уникална за нашите земи със своите венециански стенописи, дърворезби и стъклописи.

Кордопулова къща – Мелник

    Долният ред прозорци в къщата (12 на брой) са типично български, характерни за възрожденското изкуство. Горният ред прозорци (също 12 броя) са с цветни стъкла. Те са смесица от венециански и ориенталски орнаменти. Таванът е изработен от дъски и профилирани летви, богато разчленен и украсен.

Кордопулова къща – Мелник

    Северната страна на стаята, в която са вградени стенните гардероби е майсторски изписана с барокови орнаменти… Ако я посещавайте, внимавайте да не пропуснете тайника…

Кордопулова къща – Мелник

    Ако се качите на терасата, можете да видите слънчевия часовник.

Слънчев часовник – Кордопулова къща – Мелник

  В приземния етаж на къщата е избата с огромни бъчви за съхранение на мелнишко вино. Капацитетът на избата е от 250 до 300 тона вино.

Изба – Кордопулова къща – Мелник

Част от избата е издълбана в скалата и така е оформен 150-метров тунел. Според Богдан Филов, посетил къщата през лятото на 1916 година, най-голямата бъчва в избата е събирала 240 товара грозде (по 100 оки) или около 30,7 тона. Коридорите са сравнително тесни и на места ниски. Избата разполага със специални канали и вентилационна система.

Изба – Кордопулова къща – Мелник

На излизане за посетителите се предлага безплатна дегустация на мелнишко вино и възможност да си купите бутилирано такова. Това може да направите и от съседната изба, тази на Шестака – смъртният враг на бай Илия според мелнишките градски легенди… Едно е сигурно – гледката от това място си струва:

Мелник

        Спускаме се обратно към центъра на града и правим една бърза почерпка на хубава гледка в

ресторанта на хотел “Мелник”

Това място е превърнато в своеобразен музей на социализма и също си струва да се види за едно кафе време…

Музей на социализма в хотел Мелник

        След кафето решаваме да напуснем Мелник и да се отправим към Рупите. Но ако сте решили да прекарате цял уикенд в този край, препоръчваме ви да отскочите и до Златолист – повече за това можете да прочетете в блога на Данчо. Очаквайте продължението Автори: Петър и Биляна Събеви Снимки: авторите Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="3366"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="3366" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="3366"]  

Само в листите на ПП “Зелените” няма агенти на ДС

Според проучване на OFFNews, ПП „Зелените” е единствената партия сред ключовите претенденти за влизане в 42-рото Народно събрание, в чиито листи няма бивши агенти и служители на Държавна сигурност и всички останали тоталитарни служби. Фактът, че партиите, участвали в управлението на страната през последните десетилетия, са неразривно свързани със структурите на службите на тоталитарния режим, е добре известен. Шокиращо е, че агенти на ДС са намерили място и в листите на нови партии, които претендират да са носители на нормалност в политиката. Именно тази обвързаност е сред основните причини за неспособността на много нови политически играчи да прекратят порочната зависимост на политиката от икономическите и криминални метастази на ДС.

В България камбаните бият по два пъти за да прогледнат глухите

Една от нашите национални особености явно е в това, че тук камбаната наистина бие по два пъти за глухите, преди да прогледнат. Това е обяснението за очерталата се тенденция ГЕРБ да бъдат победители на изборите, които по логиката на демокрацията би трябвало да загубят катастрофално, но при едно условие: ако демокрацията беше популярна кауза.

ГЕРБ дадоха своя принос да разубедят още хиляди българи в ползата от демократичността на общественото устройство. Това е видно от факта, че поведението, езикът и маниерите на стопанина на ГЕРБ Бойко Борисов импонира на избирателите, готови да го наградят за арогантността и незачитането на елементарните демократични процедури, сред които е достатъчно да споменем автономността на „народните представители” от собствената му партия, третирани от него като лична собственост, на която нарежда публично какво да прави.

Дали ГЕРБ ще управлява пак е друга тема. Но въпросът е как е възможно да е победител в честно състезание след толкова скандали, абдикиране от отговорността за управлението и изобщо при наложеното върховенство на демагогската минималистичната гербаджийска управленска философия „бяхме супер, защото без нас щеше да е много по-зле”.

Не, не става дума за „феномен”. За съжаление. Щеше да е добре това да е изненада, но не е.Истината е, че България е жертва на процес, а не на някакво изригване. ГЕРБ просто са на път да повторят „подвига” на БКП, която смая света като единствената тоталитарна партия в Европа, завърнала се на власт чрез избори след рухването на комунизма през 1990-та година. Въпреки разрухата и самопризнанията на самия партиен елит за нея по онова време.

Новият шеф на БСП\БКП Петър Младенов описа на ръба на 1989\90-та година наследството на комунизма като апокалипсис. Но това не попречи на мнозинството избиратели да пожелаят да скочат обратно в казана и без да ги дърпат за краката- каквито и да бяха изборните манипулациите, това явление беше факт.

Ако си спомняте, тогавашните социалисти претендираха, че са реформаторите, които ни спасяват от това апокалиптично минало. „Доброто БКП”, ни спасяваше от „лошото” БКП. Това не ви ли напомня на сегашните обещания на ГЕРБ да си „поправят грешките”, спасявайки ни от себе си чрез ново управление с леки корекции на личностите във властта?

Процесът, който доведе до това толкова много хора да харесват вулгарния стил на Борисов, е свързан с дългогодишното и систематично ерозиране на ценностите на демокрацията, на чиито правила толкова демонстративно плюе човекът, който си плю на петите и избяга от изхабяващия го ежечасно премиерски пост само ден, след като заяви, че такова бягство би било „катастрофа за България”.

Това е същият вожд, който най-спокойно обясняваше, че е добре министрите му да бъдат подслушвани. С това той заслужи овациите на следовниците си, за които е добре потенциалните крадци и мошеници в обкръжението на едноличния управник да бъдат държави на каишка- по принцип както българите, за които Борисов обобщи, че били като кучета, заслужаващи именно това.

Борисов разбира какво привлича подобните му и им заявява: „колкото повече флашки вадят, толкова по-силни ставаме”. В превод, той апелира към незачитащите демократичните процедури да се обединяват като „пролетарии” срещу демокрацията под негово ръководство. При такава откровеност, как да не повярва човек в конспиративните твърдения, че ГЕРБ сами си организират скандла ас подслушванията? Ето че Борисов направо се радва, че го има, което е отговор на всички питащи, защото тъкмо „елитът” на ГЕРБ е обект на подслушванията, а не някой друг!

На хората в България медиите от години втълпяват, че демокрацията е виновна за бедността, корупцията, престъпността, обезлюдяването и прогонването на децата ни от страната. Няма значение, че децата бягат тъкмо в демократичните държави, където корупцията е жестоко преследвана, а не начин на живот, както тук. При опит за подобна реплика веднага ми отговарят, че „демокрацията не е за нас”. Това е буквално същото, на което учат и руското население, налагайки авторитарния евразийски модел ( захранван обаче с милиардите от природните богатства, с каквито ние не разполагаме), претендиращ да е работеща алтернатива на западната демокрация.

Ето защо пледирам България да се събуди и да избере между евразийския и продемократичния. Ще ни се наложи прегрупиране в тази координатна система, ако не искаме да ни изхвърлят от клубовете на проспериращия Запад, в които ни приеха с надежда да приемем и приложим правилата за членство, но вместо това се оказваме троянски табун на евразийците, които ни носят „дарове”, като АЕЦ „Белене”.

Ще се наложи да се изправим пред този избор след изборите.

P.S. За онези, които не са съгласни с моята теза ( най-вече защото е моя), препоръчвам да си спомнят зле прикритата подигравка на списание „Икономист”, което след очерталата се изборна победа на ГЕРБ на първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. написа с вдигнати вежди, че българите са пожелали да им сервират „още веднъж от същото”. След което, както знаем, дойдоха бунтовете, скандалите и като се очертава…още веднъж от същото. Освен ако президентът Плевнелиев не докаже решително, че не е „същото”, а обратното.

Генералното консулство в Чикаго обявява конкурс за две работни места

Във връзка с предприетата политика на Министерство на Външните Работи на Република България за оптимизиране работата на дипломатическите представителства, и на основание чл. 80 от Закона за дипломатическата служба, Генерално консулство на Република България в Чикаго, САЩ, ОБЯВЯВА КОНКУРС за две работни места на пълен работен ден: 1. сътрудник консулска служба 2. сътрудник консулска служба и шофьор.

Истинските проблеми на българското общество

ВСЕКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЗНАЕ, ЧЕ СЕ КРАДЕ НАВСЯКЪДЕ И ОТ ВСИЧКО! Нашите "управляващи" успяха да ни научат да приемаме всякакви престъпления, закононарушения, откровени безобразия и злоупотреба с власт като нещо едва ли не нормално. Днес просто няма област в държавата, където да се работи нормално, прецизно и коректно.Това всъщност е нужно на мутрокомунистите, за да бъдат оправдани всичките им финансови далавери, икономически, правни и политически престъпления. Има неща обаче, с които не трябва да свикваме никога, а за други трябва да се преборим! 1. Не бива да се отчайваме, предаваме и губим духа си за борба с лошото край нас! Тезата, че нищо не зависи от нас и сами нищо няма да променим, е в услуга единствено и само на престъпниците в държавата.

В съдебната система от години има политическа зависимост и натиск

/Поглед.инфо/ Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да прогледне, да използва скандалите с подслушванията и по-конкретно изтеклия разговор „Борисов-Кокинов-Найденов” като катализатор за ясно дефиниране на проблемите в съдебната система. А те са ясни от години – прояви на политическа зависимост в дейността на прокуратурата и съда, умишлено мачкане на дела, оказване на натиск върху магистрати. За това призова в сутрешния блок на бТВ Калин Калпакчиев, член на ВСС.

Учебници на турски език отпечатани в България за първи път от 20 години

Учебници на турски език отпечатани в България за първи път от 20 години

Времето през май - много слънчево през целия месец

/Поглед.инфо/ Най-ниските температури през месец май ще са между 4 и 9 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

До 25% от парите на държавни фирми в една банка

/Поглед.инфо/ Големите държавни фирми ще могат да държат в една банка максимум 25% от парите си. Изборът на банка при ползването на финансови услуги ще се прави на базата на минимум 5 получени оферти.

Днес да почерпят

/Поглед.инфо/ Поглед.инфо поздравява с рождения им ден:

Управляват ни негодници

/Поглед.инфо/ Прокуратурата трябва да си свърши работата по случая със скандалния запис на разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Ивайло Нецов от Fox International Channels за Webit 2013 /видео/

Ивайло Нецов от Fox International Channels за Webit 2013 /видео/

 Ивайло Нецов от Fox International Channels за Webit 2013 /видео/

Приключи едно от най-престижните събития за дигитален маркетинг, предприемачество и технологии в България – Webit Digital Summit Bulgaria 2013.

Събитието събра над 1000 делегати, сред, които основните участници на медийния и дигитален пазар в България, рекламодатели, предприемачи, инвеститори и висши представители на държавната администрация. 

Какво казват участниците за събитието?

Ето какво казва за събитието Ивайло Нецов, Creative Sales Supervisor Balkans, във Fox International Channels за проведеният Webit Digital Summit Bulgaria 2013.

http://www.youtube.com/watch?v=FDjvFZEpql8

Преглед на печата - 30 април

/Поглед.инфо/ Борисов: Искам да знам кой ме слуша в тоалетната

Сутрешен ТВ блок - 30 април

/Поглед.инфо/ Кой поръча записа на разговора? В студиото ГЕРБ и БСП

Работни места за нашите млади хора и стратегия за възстановяване

Финансовата и икономическа криза продължи много по-дълго от очакваното и има много тежки социални последици. Безпрецедентният брой на безработните, предизвиканото от рецесията бедствено социално положение и липсата на растеж подкопаха доверието в политическите и икономическите системи в Европа. Днес най-важната задача на националните правителства и ЕС е възвръщането на това доверие. Безработицата засегна особено силно младото поколение в повечето страни от ЕС. Наличието на 7,5 милиона млади хора на възраст под 25 г., които нито имат работа, нито участват в някаква форма на образование или обучение (т.нар. NEET), е не само източник на значителни икономически загуби, а потенциално и на социален разпад и политическа нестабилност. По тази причина през декември 2012 г. Европейската комисия представи пакет от мерки за младежка заетост, предназначени специално за подпомагане на търсещите работа млади хора и NEET. Пакетът от мерки за младежка заетост включва предложение за въвеждане...

Св. апостол Яков Зеведеев, брат на св. Йоан Богослов

/Поглед.инфо/ Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Брат е на любимия Христов ученик св. ап. и евангелист Йоан Богослов. Двамата братя се родили и израснали в благочестиво юдейско семейство. Баща им се казвал Зеведей.

„Асамтой“, а Керет е Керет

И така, след продължило няколко месеца бавно и противоречиво четене на три много странни сборника с разкази, стигнах до следното заключение.

Етгар Керет е страхотен.

Израелският писател не пише така, че да се влюбиш в него до уши и да заспиваш с книгата му под възглавницата си, но пък за сметка на това е напълно самобитен и да идентифицираш нещо, излязло изпод неговото перо, не би било никак трудна задача, въпреки огромното разнообразие на идеи и фантазии, вложено в писанията му. „Автобусният шофьор, който искаше да бъде бог" те грабва с оригиналност, „Момичето на хладилника" те подлага на изпитание с шантавите си излияния, а „Асамтой" е онзи момент във връзката, в който вече си опознал странностите на отсрещната страна, примирил си се с това, че никога няма да разбереш съвсем какво се случва там вътре, но вече си абсолютно убеден, че искаш да витаеш в тази друга реалност, пък каквото ще да става.

Разказите на Керет са като странните мисли, които те връхлитат късно нощем. Няма смисъл да ви разкривам каквито и да било сюжети – извадени от контекста, героите в „Асамтой" нямат смисъл. На страниците на сборника обаче те са плътни, преминават от обикновеното към невероятното със завидна лекота и за няколко мига от живота ти те освобождават от дразнещата нужда да задаваш въпроси. Блаженство.

Съветвам ви да не търсите поуката или скритото значение в историите – просто се насладете на начина, по който са разказани. За мен Керет е точно това – разказвач, който може да издигне най-тривиалната случка, например возенето в автобус или яденето на риба, в приключение. Разбира се, не всеки разказ в сборника е откровение, но пък след отгръщането на последната страница се чувстваш като балон с хелий, оставен да се носи в пространството без цел, смисъл и посока, просто така, за удоволствието от безтегловността.

Не мога да ви гарантирам, че ще харесате Етгар Керет. Дайте му обаче шанс да ви завърти главата. Вероятността да го заобичате е доста по-голяма от вероятността да го намразите, а за скуката няма защо да се тревожите - тя е несъществуващо явление в този свят, в който луната е за продан, любимият ти се побира в бутилка, а обядът в чинията ти дава житейски съвети.

Прочетете още ревютата за другите два сборника на Керет - „Автобусният шофьор, който искаше да бъде бог" и „Момичето на хладилника".

Не пропускайте да прочетете и интервюто с Етгар Керет, което той даде за сайта през 2010 година. Прочетете и неговият разказ "Златна рибка", публикуван до момента на български единствено в "Аз чета".

Вземи тази книга с отстъпка!





Зеленчуково плато с козе сирене

Продукти за 4 порции:
4 средни домата
4 малки краставички
500г козе сирене
2 тиквички
1ч.л. сол
1к.ч. олио

За сос:
100мл готварска сметана
100г майонеза
няколко стръка пресен копър

Приготвяне:
Зеленчуците се почистват и измиват. Тиквичките се режат на филийки. Натриват се със сол. Мажат се с мазнина. Пекат се на скара или на грил- тиган. Редят се в плато. Доматите се режат на кръгове. Краставичките- на колелца, с къдраво ножче. Козето сирене се оформя на триъгълни плочки. Продуктите се редят един по един в платото. Майонезата, сметаната и копърът се разбиват в блендер. Получава се ароматно сосче. Налива се в сосиера. Всеки си сервира от подреденото плато. Зеленчуците се поливат на зиг- заг с ароматно сосче.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Космическият телескоп Хершел прекрати своята дейност.

От ЕКА са съобщили , че космическият телескоп Хершел е прекратил своята дейност. Апарата напълно е изразходвал своите запаси от хелий и сега няма с какво да охлажда научните си инструменти, за да провежда наблюдения на космическото пространство.

Резултатите от изследването на МБМД са манипулация

/Поглед.инфо/ Незабавна реакция в социологическите среди на изследването на Мирослава Радева. Според управителя на агенция „Медиана" Кольо Колев колегата му недопустимо е "актуализирала" свое национално представително изследване с експресна телефонна анкета в 4 големи града.

Историята на този ден

/Поглед.инфо/ 311 г. - Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. - Никола Зрински и Кръсто Франкопан са екзекутирани и погребани тайно.

SpaceShipTwo за първи път полетя с помоща на собствения си двигател

Космолета на Virgin Galactic, която е собственост на милиардера Ричард Бренасон , направи самостоятелен полет за сметка на собствения си двигател. Апарата SpaceShipTwo бе издигнат от самолета носител на височина 12км , след което е направил самостоятелен полет , достигайки свръхзвукова скорост.

Превръща ли се България в Гадаринска земя?

Вече ми става все по-трудно да потискам погнусата и презрението си от всичко, което ме трови в настоящата българска действителност. Все по-трудно намирам нужните думи, мисли и послания, с които да изразя кошмара, който ме заобикаля. Като творец, който обича изящната словесност, и най-често се изразява в стихове, аз вече стигнах до пълно изтощение да изразявам поетичния си протест спрямо това жестоко статукво, което всички сме заставяни да приемем за даденост.

Google Now вече и за iOS

Google Now вече и за iOS

Google Now вече и за iOS

От вчера Google Now вече е достъпно освен за Android и за оперативната система iOS. Това означава че вече и потребителите на iPhone и iPad ще могат да се възползват от възможностите които предоставя Google Now. 

Според блога на Google,

„с пускането на Google Now за iPhone and iPad, смартфонът Ви ще стане още по-смарт(по-умен). Google Now Ви дава точната информация в точното време. Заедно с гласовото търсене, Google Now ще направи така, че Вашият ден да протича малко по-гладко.”

Google Now за iOS ще прилича на версията за Android, въпреки че няма да има същата интеграция, каквато има услугата със собствената мобилна платформа на Google. Собствениците на iPhone-и и iPad-и няма да могат се възползват от функцията за известия. За момента потребителите ще трябва ръчно да обновяват картите в приложението, които са по-малко от тези за Android. Засега картите за преминаване на граници, близки събития, Fandago и Zillow ще останат достъпни само за Android версията. 

http://www.youtube.com/watch?v=iTo-lLl7FaM

Новият правопис

Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното „обичам домашния уют”, днес те гордо заявяват пред световната мрежа: „мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моя девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е”. И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика. Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Вече не се казва: „сполай ти, добри юначе”, а се казва: „кефиш, маафака, кефиш”.

Новият Samsung Galaxy Tab 3, почти като старият Galaxy Tab 2

Новият Samsung Galaxy Tab 3, почти като старият Galaxy Tab 2

Новият Samsung Galaxy Tab 3, почти като старият Galaxy Tab 2От Samsung обявиха официално своя нов 7-инчов Galaxy Tab 3. Новият Galaxy Tab е почти като старият Galaxy Tab и няма кой знае какви промени. Очакваме го да се появи още през месец май.

Техническите характеристики на Galaxy Tab 3 са подобни на характеристиките на Galaxy Tab 2. Все пак има и нови неща, като 1.2 GHz двуядрен процесор, за разлика от 1.0 GHz процесор при Galaxy Tab 2.

Samsung Galaxy Tab 3 e със 7,4-инчов дисплей с резолюция 1024х600 пиксела и гъстота на точките от 169 ppi. Той е по-тънък от Galaxy Tab 2, само 9,9 мм и с тегло 300 грама. Освен двуядреният 1.2 GHz процесор той е с 8 или 16 GB RAM, предна и задна камера с 1.3 MP и 3MP, Wi-Fi и Wi-Fi Direct, GPS, Bluetooth 3.0 , разполага още с microSD слот и батерия с капацитет 4000 mAh.

Samsung Galaxy Tab 3

Samsung Galaxy Tab 3 върви под Android 4.1 Jelly Bean. Ще се появи още през месец май, но само с WiFi а модела с възможност за телефония и 3G ще се появи през юни. Още дисплеят издава по-скромния характер на устройството, но пък това ще доведе и до по-достъпна цена.

Лесно ще различаваме Galaxy Tab 3 който ще се произвежда само в бяло от Galaxy Tab 2 се произвежда само в черно. Каква ли ще е цената при тези скромни характеристики?

Снимки: Samsung

8 начина да бъдем популярни във Facebook

Justine

8 начина да бъдем популярни във Facebook

Днес ще ви разкрием осем интересни подхода, които ни разкриха от Forbes за това как да бъдем по-популярни в социалната мрежа Facebook. Все по-голяма част от хората вече са в социалните мрежи, а особено във Facebook. Ако искаме нашият глас да бъде чут е добре да се възползваме от съветите, които ни дават колегите от Forbes. 

Гледайте часовника

Ако искате да получите силна видимост и отразяване на своя статус, то добре е да публикувате в часовете между 18:00 и 21:00 ч. Тогава потребителите във Facebook са най-активни и шансът да видят какво искате да им споделите се увеличава значително. Според Forbes интервалът между 15:00 и 16:00 също е добър вариант, тъй като е края на работния ден.

Публикувай и трий

Ако постът ви не получи лайкове или коментари, то по-добре да го изтриете. Въпреки, че алгоритъмът на Facebook не подсказва подобно нещо с EdgeRank формулата си, ако искте вашите постове да са винаги отгоре във “фийдовете” на потребителите е добре всичките те да са подкрепени солидно.

Задавайте подканващи въпроси

Публикуването на провокативна или интересна снимка е винаги добре да бъде подкрепена с въпрос. Колкото по-интересни са тези два елемента, толкова по-силен ще е ефекта.

Не прекалявайте

Добре е да не публикуваме повече от два поста на ден. Максимум три. Все пак не искаме да се превърнем в спамъри, които да отидат в черните списъци на нашите приятели и познати в социалната мрежа.

Атакувайте със знаменитости

Жадни сте за лайкове и коментари под поредната си снимка? Нека тя бъде такава с известна личност или на някое фамозно място. Например как сте застанали пред Айфеловата кула или на фона на река Темза в Лондон. Това със сигурност ще проработи.

Филтрирайте снимките 

Преди да качите снимка е добре тя да понесе поне един филтър от Instagram или MyTubo. Така снимката става по-красива и приятна за окото. Следователно тя събира повече положителни отзиви и бива харесвана.

Бъдете различни

Когато дадено събитие е на фокус в социалната мрежа, то вие трябва да се откроите от тълпата. Изкажете мнение, което е тотално различно от всички останали. Разбира се, внимавайте какво пишете и бъдете подкрепени винаги с факти, за да не ви оборят неприятно.

Отдайте заслуженото и на другите

Коментирайте, харесвайте и споделяйте постовете и на другите в мрежата. Когато един статус ви хареса, споделете го, харесайте го. Направете жест и той ще ви се върне в последствие.

Нови по-добри мобилните интернет тарифи от VIVACOM

http://vivacom.bg/

Нови по-добри мобилните интернет тарифи от VIVACOM

Ето нови изненади за майските празници от Vivacom. От 29 април, мобилните интернет тарифи на VIVACOM – Traffic Unlimited – и добавките +DATA ще се предлагат с нови, по-добри параметри. Обновените планове и екстрите за мобилен интернет ще осигуряват по-ниски цени и повече включени мегабайти със скорост за сваляне на данни от 42 Mbps в 3G мрежата на оператора.

Новите Traffic Unlimited планове вече ще предлагат между 1000 МВ и 12000 МВ на максимална скорост на цени от 9.80 лв. на месец, като цената на най-популярния пакет – Traffic Unlimited M – пада с 27% и за 15.80 лв. на месец потребителите получават 3000 МВ данни за сърфиране в мрежата.

Новите Traffic Unlimited При новите +DATA екстри, които добавят неограничен интернет към основния план на клиента, вече има по-голямо количество включени мегабайти на максимална скорост. Добавките ще осигуряват между 60 MB и 1500 МВ на месец. 1500 MB са достатъчни за разглеждането на 7200 мобилни уеб страници или 400 минути видео с високо качество. С новите пакети стартира и промоция за нови и съществуващи лоялни клиенти, които могат да добавят +DATA M или +DATA L на специални цени от 5.90 лв. и 7.90 лв. на месец и да получат съответно 300 или 1500 МВ безплатно.

При новите +DATA екстри

В момента ЗG мрежата на VIVACOM осигурява бързина от 42 Mbps за 22% от населението на България и остава мрежата с най-добро покритие у нас – 99.41% от населението и 95.95% от територията на страната, като основното й предимство е осигурената връзка от поне 100 Mbps до всички 3G-базови станции на телекома. Това предоставя на VIVACOM капацитета да поддържа навсякъде високи скорости на мобилния интернет без това да се ограничава само до големите градове или да се влияе от висока бройка потребители, ползващи едновременно мрежата.

Снимка: Vivacom

 

Flipboard расте с всеки изминат ден

Flipboard расте с всеки изминат ден

Flipboard расте с всеки изминат ден

Изпълнителният директор на Flipboard – Майк МакКю говори вчера на сцената на Disrupt NY 2013 вчера за своята компания, както и за промените в медиите и издаването. Той разкри и нови статистики за потребителите на платформата, пишат от TechCrunch.

Откакто излезе версията 2.0 на Flipboard през март, компанията се радва на 6 милиона нови потребители. Само за 2 седмици, след пускане на новата версия използващите приложението са се увеличили с 3 милиона. Данните показват, че Flipboard се разраства много по-бързо от всякога.

Преди 2 седмици от компанията обявиха, че 500 000 списания са създадени от Flipboard за 2-те седмици след пускането на новата версия и възможността за създаване на списания от потребителите. Към текущия момент, над 1 милион дигитални списания са създадени с помоща на новия Flipboard. Обединени, статистиките са ясен индикатор, че интересът към тази услуга се повишава постоянно.

Изпълнителният директор на компанията сподели, че някои от създадените дигитални списания на потребителите на Flipboard са толкова качествени, че дори си заслужава да се плаща за четенето им. МакКю каза също, че харесва идеята за бъдеща опция за заплащане в платформата.

Друг продукт, който предстои да бъде пуснат съвсем скоро ще помогне на Flipboard да се популяризира още повече – това е мобилната версията 2.0 за Android устройства.

 А Вие имате ли свое дигитално списание във Flipboard? Ако да споделете с нас да го разгледаме. 

Как Иван Костов разстреля българската индустрия чрез бандитската приватизация. Само фактите

Управлението на Иван Костов – с него започна и приключи деиндустриализацията на България. Човекът, който разпродаде държавата на безценица, сега отново се е вторачил към властта и призовава българите да му гласуват доверие. Но причините да остане „с пръст в уста" на изборите, са много и повече от основателни. А всяка една от тях е [...]

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване