Забравената поезия, Приказка от Недялко Йорданов

ПРИКАЗКА Стара къща. Стара ограда. Стара круша до стара врата. Стари, стари баба и дядо. Старо село накрай света. Тя преде, той до нея похърква, прeкопал половин бахча. Мучи крава в разбитата църква, дето стария поп ги венча. Мили Боже, каква идилия! Съска гъска, пролайва псе. Чака цялата градска фамилия коледното прасе. Той се вдига, [...]

Методи Андреев: ГЕРБ има уникалния шанс да се превърне в новата десница на България!

- Даде ли народът някакви знаци на политиците на изборите след най-мръсната кампания? - Оказа се, че българите дори когато са много бедни, не искат да ги управлява условно лявата партия БСП. Просто защото вече хората я възприемат като “партия на олигарсите”. Когато е беден един народ, той търси лявото, търси онази партия, която му [...]

Позакъснелите куфари

Не исках да напускам страната, ние със Стефан не искахме. Не искахме да дезертираме. Искахме да си докажем, че има начин за добър живот и тук, в България. Учихме, работихме честно, възпитавахме децата си в ценности и добродетели, хвърляхме боклуците си разделно, паркирахме колата си само на разрешени места, уважавахме институциите, плащахме си редовно сметките и накрая разбрахме, че тези неща може и да са хубави и полезни за един добър живот другаде, но не и в България…

12 от новите депутати с досиета от ДС

12 от новоизбраните за 42-рото Народно събрание депутати са били сътрудници на Държавна сигурност. Това показва справка на сайта desebg.com, след като ЦИК обяви имената на народните представители. И четирите парламентарно представени партии имат депутати с досиета. ГЕРБ вкарва 3-ма сътрудници на комунистическите тайни служби, БСП и ДПС по 4-ма, а „Атака” – един.

България сред най-расистките държави в Европа

България сред най-расистките държави в Европа

Държавата вдига заплатите във фирми с жени

Държавата вдига заплатите във фирми с жени

Португалският парламент даде известни права на осиновяване на еднополовите двойки

Португалският парламент даде известни права на осиновяване на еднополовите двойки

В Русе празнуват Нощ на библиотеката

Снимка: Sever.bg18 май е много книжен за русенци, след като от регионална библиотека „Любен Каравелов“ го обявиха за Нощ на библиотеката. Празникът е част от отбелязването на 125-годишнината на културната институция и включва интересни събития за малки и големи.

Нощта на библиотеката в Русе ще протече под мотото „Колекции и колекционери“ с любезното съдействие на Винарска изба „Две могили“.

Културният маратон в русенската библиотека ще продължи в понеделник, когато през целия ден ще бъдат отбелязвани 1150 години от Великоморавската мисия на Св. св. Кирил и Методий.

Вижте пълната програма за Нощта на библиотеката в Русе:

Фоайе, І етаж & градинка пред РБ „Любен Каравелов“ – Изложба на афиши и плакати.

Фоайе, І етаж, РБ „Любен Каравелов“ – Изложба „Природата през очите на учениците от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Модератор: Дилян Хубанов.

10.00 – 18.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“ – Прожекции на филми – „Седем от чудесата на България“, „За първи път в Русе“ и др.

10.30 часа, Детски отдел, I eтаж, РБ „Любен Каравелов“  – Четене на приказки.

11.00 часа, Детски отдел, І етаж, РБ „Любен Каравелов“  – Прожекции на детски филми.

16.00 часа, градинка пред РБ „Любен Каравелов“ – Базар на книги на издателство “Атеа” – София.

- Конкурс за най-бързо редене на пъзел.

- Конкурс за най-бързо четене на книга.

- Състезания с образователни игри “Стани най-добрият“.

- Специални награди за най-добре представилите се участници.

18.00 часа, фоайе, І етаж, РБ „Любен Каравелов“  – Изложба „Пантелей Пътник с билет за Гинес”. Модератор: Александра Рибарова.

18.30 часа, Детски отдел, фоайе, І етаж, РБ „Любен Каравелов“  – Задругата на майсторите в Русе гостува на Русенската библиотека.

19.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“ – Изложба и презентация „Музей на комикса”. Модератор: Стоян Стоянов.

20.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“  – Изложба „Символите на държавността“:   Колекция от полицейски, пожарникарски, военни и морски фуражки, барети, кепета, каски, емблеми и други атрибути“. Модератор: доц. д-р Людмил Георгиев.  

20.45 часа, отдел “Местна история”, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“  – Изложба „Залези в Библиотеката”. Модератор Галина Джурова.

21.00 часа, партер, РБ „Любен Каравелов“  – “Кабинетът на акад. Михаил Арнаудов”:  Презентация „Автографи”. Модератори: Ренета Константинова и Геновева Генчева.

21.30 часа, фоайе, II етаж, РБ „Любен Каравелов“  – „Малки книги в голямата библиотека”. Изложба на миниатюрни и библиофилски издания. Модератори: Костадинка Райкова и Кирилка Илиева.

22.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“  – „Един уникален клуб“: Изложба на снимки, картички и публикации за Клуб „Живодаровци“. Модератор: Живодар Душков.

22.30 часа, Заемна за дома, І етаж, РБ „Любен Каравелов“  – „История в пространството и извън времето“: Изложба на лични архивни документи от началото на ХХ век. Модератор: Милен Друмев.

23.00 – 24.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“  – “Ноктюрно в До-читалнята-Мажор“. Арт терапия с Петя Чешмеджиева. 

“Земя на кирилицата” в Хатива, Испания

Първо българско неделно училище "Св. Иван Рилски" - Хатива/ Енгера и АИБЕ „Балкан“ - Хатива организират тържествен концерт-спектакъл "ЗЕМЯТА НА КИРИЛИЦАТА", посветен на 24-ти май - Деня на славянската писменост и българската култура, на 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, и на 5-годишнината на българското училище в Хатива и Енгера.

АЕЦ „Козлодуй” – няма друга такава кифладжийница?

На 30-ти април 2013-та година на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се появява новината: Персонални промени в ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК Днес на свое заседание Управителният съвет н...

Обратното на обратното

За първи път след 1989 година, когато бе премахнат чл.1, ръководната роля на БКП е възстановена. Изборите възстановиха положението отпреди многопартийността, когато в България ръководна роля имаше една партия и това беше записано в чл. 1 на социалистическата конституция. Сега България се ръководи от точно същата партия в нейните четири преображения: БСП, ДПС, ГЕРБ и „Атака”.

Страхът, изолацията и дискриминацията са често срещани сред общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица (ЛГБТ) в Европа

Страхът, изолацията и дискриминацията са често срещани сред общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица (ЛГБТ) в Европа

Тълпа разгони митинг за правата на хомосексуалните в Грузия

Тълпа разгони митинг за правата на хомосексуалните в Грузия

Франция стана 14-ата държава, разрешила гей-браковете

Франция стана 14-ата държава, разрешила гей-браковете

ГЕРБ, чуйте ни! Ако гласуването за новото правителство е тайно, веднага напуснете Парламента! Нека Тройните от Атака, БСП и ДПС сами ги изберат

Следващият български кабинет с мандата на БСП най-вероятно ще бъде избран с тайно гласуване. До тази позиция са се сближили водачите на трите парламентарни сили без ГЕРБ. ГЕРБ в никакъв случай не трябва да участва в това тайно гласуване! В противен случай ще бъдат обвинени, че именно те са подкрепили новата турска националсоциалистическа коалиция. Депутатите [...]

В България демокрацията е в опасност, но по рождение, а не от вчера

Ще издам една държавна тайна, която също ще ме направи и предател в очите на мегапатриотите: освен , че е сред най-расистките страни в Европа, според публикувано вчера в „Ню Йорк таймс” международно проучване, България е страна, в която демокрацията е ценност само за 10 процента от населението- според друго проучване, което обаче не е публикувано никога. Научих го едва вчера.

Казвам, че това е държавна тайна ( без кавички) защото за мен е очевидно, че от самите нас, но и от света, пазим в тайна интуитивно осъзнавания от мнозина от нас очевиден факт на провала на опитите демокрацията да бъде имплантирана в ценностната система на българските граждани ( и селяни). Това е особено дискредитиращо за пред света, пред който не искаме да си признаем, че не сме като за пред света…

Не е важно кой е поръчал и направил изследването- а и съм длъжен да се съобразя с желанието на моя източник да не го оповестявам. Важното е обаче да се опитаме да разберем значението на този „феномен” 23 години след като СССР ни подари напълно непознатата за огромното мнозинство българи чисто нова обществено-политическа система и защо тя не се „прихвана” на българска почва.

Еднозначните отговори почти винаги са подвеждащи с опростенчеството си, но твърдя, че в случая няма нужда да откриваме нищо, защото то е пред очите ни и дори вече го споменах в предишното изречение: демокрацията ни беше подарена като лъскава дрънкулка на аборигени, но не от представители на по-високо развита ( материално и духовно) цивилизация, а тъкмо напротив. Нашите душмани ни дариха с тази огърлица при това още преди самите те да се отърват, поне фасадно, от собствения си комунистически камък на шията.

Да, историята се пише от победителите и не е чудно, че с тази работа у нас се заеха тъкмо те. Нали не си мислите, че смайващата за самите нас и света победа на прекръстената БКП на изборите през 1990-та година беше в този смисъл някаква случайност. В различни варианти и конфигурации тя си остана абсолютно доминиращата властова конфигурация на т.н. преход и се готви да смени мимикриращия отбор на ГЕРБ на поста.

Простият пример за победителите и писането на историята е пред очите ни на сравнителна основа: Западна Европа беше освободена и окупирана от армиите на западни демокрации и получи от техните ръце демократични системи и медии- там не бяха създадени концлагери от освободителите. Източна Европа беше „освободена” и окупирана от армията на съветската диктатура ( издигнала нови концлагери) и получи от нейните ръце диктаторски режими,въоръжени със съответните медии.

Номерът с медиите е ключов за разбиране на българската специфика и днес чрез напомняне на миналото, защото то се повтори с поредната победа на СССР тук. Да сте чули и видели дори на терминологично ниво някой да коментира в българската публичност самото наличие на съветски колониализъм у нас? Нещо повече, на подобни опити, когато изобщо ги има, се отговаря или с агресия или с апатия. Но рядко или почти никога с разбиране и подкрепа. Такива са правилата, писано от победителите (ни).

Да припомня за пореден път, че за разлика от останалите държави под съветска окупация България е била единствената, която всъщност не е била „освободена” поради факта, че нито е била окупирана от Германия, нито е оказала съпротива на Червената армия и дори като едно огромно изключение в разделена Европа е запазила до последния миг преди съветската окупация дипломатическите си отношения със Сталин, сметнал всичко това за недостатъчна причина за пощада.

Българската демокрация, погледната от днешното й дъно, такава, каквато е, е резултат от подривната ( извинете за болшевишкото звучене на думата) дейност на пропагандата срещу самата демокрация. Така бяха подменени ценностни ориентири, като свободата на личността и самата свобода, като основополагащ фундамент на демократично устройство. А се чудим, че нямало в днешно време личности, признати за лидери и авторитети – та нали всички са маскари тук, както тръбеше и успешно успя да внуши пропагандата!

Тази пропаганда ни я завещаха и изковаха победителите и техните протежета, бившите ни окупатори, от които сме в пъти по-зависими в енергетиката и търговията, отколкото зависим от гнусливите ни западни партньори. А те са гнусливи, защото не им се води (заради нас) война на наша територия с бруталните методи на „конкуренцията”, в която доминират правилата на руската олигархия, внедрени по нашите земи навсякъде.

Инвестициите, както е известно, търсят удобството, а в България е удобно на онези, които владеят корупционните схеми, жестоко преследвани по законите на онези държави, в които пазарната икономика има вековна история.

Този прочит на реалността обаче няма да видите в българските медии ( не цитирам изключенията, за да не им навредя). Което ясно показва коя е най-забранената тема в българската публичност.

Не мога да направя повече в лично качество, освен да добавя следното съобщение:

На 2 юни, денят на падналите за българската свобода, гражданската инициатива за демонтиране на ПСА организира събитие под надслов “Вдигайте си чуковете”. Това е нашият протест към факта, че в центъра на столицата ни се извисява паметник, посветен с благодарност на армията, която окупира страната ни и я лишава от свобода за повече от 4 десетилетия.
В събитието всеки може да участва, както прецени, че иска да изрази протеста към този безпрецедентно унизителен акт: с плакат, фланелка, рисунка, стихотворение, снимки. Демонтирането започва сега, започва всеки пък, когато се съберем и окупираме окупаторския паметник с противопоставянето си на лъжата окупацията да се нарича освобождение. Този паметник стърчи като нашето съвременно “черно бесило” и на него е виси със “страшна сила” най-важното – ПРАВОТО НИ ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ.
Място на провеждане – паметник на съветската армия, Княжеска градина, София
Дата: 2 юни, неделя, от 14 до 15.30 ч.”

М. Андреев пред Люба Кулезич: Предстои ни националсоциалистическо управление

А всяко насионалсочиалистическо управление има своите Гаулайтери. Гаулайтерът на Прокуратурата:

Ден на отворените фантазии

... обявявам, защото Руми прекали. Вчера адвокатът на вуйчо и от Америка звънял на вратата, днес здрави мъжки ръце я вадили от импровизираната и вана ... Та се притесних да не вземат да свършат фантазиите и да останем ощетени, пък и нали се сещате за оня виц, "животът - гаден, жената - курва ...", знае ли човек кой седи с бележник зад гърба му и записва какво си поръчва. Затова реших да спретна набързо един уъркшоп - показвам, естествено, каква съм майсторица, но чакам да видя и вие какви ще ги изваете! :D
Екшън...

Сварих си сутринта някакво рядко кафе, не знам как се получи, сигурно щото осъмнах по никое време и спала-недоспала не съм уцелила броя на лъжичките. Ходя след него такава една кисела из апартамента и какво да видя, вратичката на нощното шкафче зяпа. "И ти ли, Бруте?! - съвсем се вкисвам. - Едно неразпарчадисано нещо имаше в цялата къща, сега и то!" Отварям да разбера що така и какво се оказва - шкафчето пълно с пачки пари, в най-едри банкноти, естествено, толкоз много, че подпират вратичката! "Брех! Отде ли са се взели?" - казвам си изпървом. Но после съобразих, че на тия години човек почва да забравя. Може пък аз да съм ги пъхнала вътре и да не си спомням. Но като тъй и тъй са там, какво да ги правя? Мога ... веднага да тръгна на пътешествие в Кения ... Дотук добре. Но, където и да ида, пак у дома ще се върна. "Я, да взема най-напред да оправя къщата - викам си. - ... И да почна от римската баня..." Щото то хубаво да си турист на археологически разкопки, ама да ги обитаваш постоянно ..., в един момент спира да ти е гот. Чуквам в браузъра  да видя за материали. Отварям първия спонсориран линк (жал ми стана горките хорица бадева да си дават парите за реклама, дето никой не я поглежда), поръчвам. После ремонтна бригада. След малко се звъни на вратата. Докарали материалите. Три часа преди уговореното време! "Добри хора, - викам им, - нямаше нужда чак толкова да бързате. Ето, и майсторите още не са дошли..." Обаче, оказва се и те тичат по петите на доставчиците. "Е, добре, момчета, - казвам, - вие се захващайте с банята. А аз да ходя да поръчам ония 18 спални по 88 лв. от "Мебели Виденов". То че не е спалня, не е! - 3 дъски и 1 табла с претенции. Ама дано решат, че са продали достатъчно и сменят тая рекламата във Фейса, дето нон-стоп ми лази по нервите!"
Много натоварена сутрин се получи. Гледам, поръчвам, гледам, поръчвам. Майсторите току ме преместят с все лаптопа в друга стая, да не им преча. "Ето, какъв късмет извадих! - мисля си в кухнята. - Тъкмо трябваше да размразявам хладилника, няма и да ми се налага ..." 
Хайде, пак се звъни на вратата!!! То пуснах и обяви за портиер и иконом в джобса, обаче за 15 минути дойдоха 500 CV-та, пък за икономите и с препоръки, та още не съм успяла да ги прочета. Това трябва да е екстериорният дизайнер. Повиках един за терасата, че се затрудних сама да проектирам на тия 2 кв.м. как да сместя цветна градина, плодна градина, кът за кафе и простор.
Да ходя да му отворя ... :)

Въпрос за пет стотинки

C10352.jpgПитам се:

Какво ли отроче ще се роди от сенчестото групово съешаване на

- една стоикусурлетна наследствено обременена от комунизъм социалистическа партия

- на една мафиотска организация, държаща в крепостна зависимост бедно и измъчено етническо и религиозно малцинство

- на една фашистоидна партия на побеснели и ненавиждащи всекиго и всичко маргинали…?


Седемте най-често допускани грешки при покупката на жилище в САЩ (Част първа)

Преди да започнете дори да обикаляте къщи и апартаменти с надеждата да намерите нещо, в което да прекарате част от живота си и да инвестирате голяма част от спестяванията си, отидете и подайте апликация да бъдете одобрени за заем и вижте параметрите, които Ви се предлагат от различни банки, и на базата на какъв лихвен процент и каква сума на заема ще можете да си позволите. След като вече сте си направили сметка на всичките тези показатели, това ще Ви е като пътеводител на това, доколко можете да се разпростирате и докъде достигат възможностите Ви, а и след като сте така подготвени, реалторите вече ще гледат на Вас с по-добро око като сериозен и образован купувач. Не забравяйте, че работата на банката е да Ви даде колкото се може по-голям заем, на който разбира се ще платите повече лихви с времето, така че моят съвет е да намалите с поне 20% предложената Ви сума за заем или от тази, която мислите, че можете да си позволите.

Пълнени гъби с ориз

Продукти за 4 порции:
15 едри печурки
1ч.ч. ориз
1 връзка зелен лук
няколко листа пресен спанак
1 морков
1ч.л. сол
1ч.л. естрагон
2- 3с.л. Амарето
няколко листа пресен джоджен
3с.л. олио

Приготвяне:
Печурките се измиват на течаща вода. Отделят се пънчетата. От тях се прави вкусна, гъбена супа. Шапките се обръщат с отвора надолу, за да се отцеди водата. Лукът и морковът се почистват и измиват. Листата спанак се накисват в купа с вода. От стръковете лук се отделят само зелената част. Режат се на ситно. Оризът се слага в купа. Налива се вода. Оставя се настрани за половин час. Листата спанак се отцеждат от водата, измиват се поотделно и се късат на дребно. Морковът се рендосва. Взема се тиган. Наливат се 3с.л. олио. Съдът се поставя на включен котлон. Добавят се отцеденият ориз, спанакът, лукът и морковът. Полива се 2- 3с.л. Амарето. Налива се една чаена чаша топла вода. Бърка се с дървена лъжица, за да може плънката да се запържи. Поръсва се сол, естрагон и джоджен. След двадесет минути, тиганът се оттегля от котлона. Пълнят се гъбените гугли. Редят се в тава. В тигана се налива 3/4ч.ч. вода, за да може да се обере остатъчнта мазнина. Течността се налива в тавата. Ястието се пече на умерена фурна, половин час.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

СтолицаЛитература 2013 - в две части

castleТазгодишното издание на фестивала "СтолицаЛитература" ще се проведе в две части, съобщиха организаторите Фондация "Елизабет Костова". Двата тридневни панела на събитието са 20-22 май и 27-29 май и ще акцентират върху темата "Писане и адаптиране за киното".

Фондация "Елизабет Костова" са поканили двама писатели, известни с умението си да преобразяват литературата в кино - носителят на "Пулицър" за романа "Емпайър фолс" Ричард Русо и авторът на екранизираните романи "Дзифт" ("Жанет 45", 2006) и "Цинкограф" ("Фама", 2010) Владислав Тодоров. Двамата ще имат и лекции по творческо писане, съответно на 22 и 29 май.

В програмата на "СтолицаЛитература 2013" е включен разговор с Русо на тема "Писане за киното", както и семинар за редактиране на художествен текст с Ричард Биърд. Традиционният международен литературен пърформанс с участието на петима български и петима англоезични писатели е на 28 май от 19 ч. в Червената къща.

Вижте пълната програма на "СтолицаЛитература 2013":

Страхотна възможност – 5 безплатни пропуска за StartUp Weekend Varna

Страхотна възможност - 5 безплатни пропуска за StartUp Weekend Varna

Страхотна възможност - 5 безплатни пропуска за StartUp Weekend Varna

В края на май Варна ще се впише в географската карта на една от най-популярните световни инициативи Startup Weekend. Форматът дава възможност в рамките на 54 часа да се стартира нов бизнес. Събития по този формат се провеждат всеки уикенд в различни точки на света – от Лос Анджелис до Пекин.

Домакин на Startup Weekend Varna ще бъде Grand Mall. Първият варненски уикенд ще се проведе от 31 май до 2 юни.

Startup Weekend дава възможност на креативни и амбициозни хора с познания да намерят съмишленици и екип, за да започнат свой бизнес. Може да участва всеки, който има идея или професионален интерес в ИТ, маркетинг или друга бизнес сфера. Всеки сам избира проект, по който да участва, както и екип, и в рамките на 54 часа стартира реален бизнес. Всичко се осъществява на състезателен принцип, като жури от професионалисти, инвеститори и бизнес ангели оценява постигнатите резултати. Събитието предоставя изключителна възможност за създаване на контакти със специалисти от различни сфери.

Идеята на организаторите от NewBiz Club – Варна, Център за изобретатели и предприемачи – ЦИП, 158 ООД, OpenCoffee Varna, VarnaLab и NewTrend е да се даде шанс на по-малки фирми и отделни лица да покажат своите възможности и капацитет. Инициативата във Варна се подкрепя от редица организации и бизнеси: Grand Mall, icn.bg, Варна на младите, Община Варна, Microsoft, сайт.онлайн, Camplight, LAUNCHub.

Призове очакват най-добре представилите се - ICN ще награди най-добрия проект със специална награда от 1500 лв. под формата на хостинг услуги. Microsoft, LAUNCHub,VoiVoda Ventures и Eleven Startup са подготвили допълнителни награди, с които ще отличат успешните екипи.

 

Събитието във Варна се радва на голям интерес сред студенти и млади професионалисти от цялата страна и чужбина, които вече подават документи за участие. Startup Weekend Varna е отворен за записване на страницата varna.startupweekend.org, като броят на участниците е лимитиран до 125.

Организаторите на събитието провеждат и 10-седмичен обучителен курс по предприемачество, за да подготвят младите професионалисти за срещата им с инвеститори. Курсът се провежда всеки вторник от 18.30 до 4 Юни 2013 в Grand Mall.

SocialEvo.net е медиен партньор на  Startup Weekend Varna и е подготвил специална награда за своите читатели.

Приготвили сме пет безплатни пропуски за желаещите да участват на Startup Weekend Varna наши читатели. Оставете коментар под тази публикация с отговор на въпроса. “Защо искам да участвам на StartUp Weekend Varna”.

Пет от най-интересните отговори ще получат безплатен пропуск за участие в Startup Weekend Varna

 

Наркоизбори

Четири години обещавачът на справедливост Борисов се скъса да хвали прокуратурата. Цветанов се пъчеше колко добре се били сработили МВР с алените тоги. Така си беше – всяка поръчка се изпълняваше, без значение колко е малоумна. Прокурорите бяха много послушни, като започнеш от Главния – вечното нямане на достатъчно доказателства за корупция по високите етажи на властта - Велчев. Тъй-тъй. И сега хоп, салто мортале. Станишев - "господин чистичък" се скъсва да хвали същите жрици на любовта. Е, има малка подробност – Главният се казва Цацаров. Но надали той е причината за хвалбите. Целият номер е в това, че вече става все по-трудно за бандитите да излъжат българските граждани. Поизчерпаха се триковете за 23 години. То не бяха обещания за справедливост и възмездие, за оправяне за 800 дни, за светло бъдеще и пр.

Конкурс за превод на стихотворение

Участвайте в третия по ред конкурс за превод на стихотворение от Шел Силвърстийн

Над 150 служители на Мтел полагат доброволен труд в 10 обекта в страната

mtel1

Над 150 служители на Мтел полагат доброволен труд в 10 обекта в страната

Повече от 150 доброволци от Мтел ще вземат участие в инициативата „Дни на доброволчеството 2013”. Служителите ще положат доброволен труд за трети път, като сега ще помогнат за почистването и облагородяването на 10 обекта. Сред тях са Борисовата градина в София, столичната Зоологическа градина, природен парк „Златни пясъци” във Варна и други.

Дни на доброволчеството” е съвместна инициатива на фондация „Помощ за благотворителността в България” и Американската търговска камара, като в предходните й издания са се включили близо 200 служители на телекома. Инициативата цели да обедини значителен брой служители от различни компании в страната, които заедно да полагат доброволен труд в полза на социални домове, архитектурни паметници и околната среда.

Дни на доброволчеството

Официалното откриване ще бъде на 18 май, работна събота, в 10:00 часа до Езерото с лилиите в Борисова градина, София.

През 2010 година телекомът разшири обхвата на традиционните доброволчески инициативи, като обедини фирменото доброволчество с тийм билдинг. Мтел беше първата компания, която даде възможност на служителите да общуват в извънработна среда и същевременно да помагат за развитието на обществото. Доброволческите инициативи на компанията са в помощ на хора в нужда и за опазване на българската природа

 

Капутовата революция от 11 май

Някой ден в учебниците по история вероятно ще пише, че Революцията на капутите през май 2013 г. е белязала прехода от мутро-милиционерска към олигархично-прокурорска република. Трябва да се признае, че „капутът” Бареков майсторски изпълни ролята на централния палячо в цирка на своите годподари.

Войната за съзнанието и как да я спечелим

Основен арсенал на корумпираните правителства са психологическите операции, които са предимно пропагандни инициативи с цел деморализиране на определен обект (обикновено това са гражданите). Деспотичните режими използват в тези операции лъжи, полуистини, заплахи и насилие, стъкмени така, че да предизвикат строго определена реакция. Използвани са да провокират силни и масови емоционални реакции, които да работят в полза на олигархията.

Кукла от сол

Половината от българските граждани отказаха да гласуват, а 20 % от вота за малките партии се вля в бъдещото море на аморфната коалиционна политика. Бъдещият парламент се конституира само с 30 % от гласовете. Чрез коалиционните техники на малцинственото групиране на практика ще бъде подменен и вотът на гражданите, гласували за първата политическа сила (30 % за ГЕРБ). Да не говорим, че нито левите симпатизанти са гласували за нова коалиция с ДПС, нито пък избирателите на ДПС – за нов алианс с БСП. А пък националистическите избиратели на Атака, чийто вот в основата си е протестен, изобщо не са склонни на каквато и да е коалиционна политика. Ето защо излиза, че всеки политически проект в бъдещото 42 НС е обречен да бъде кукла от сол. Крехка като фактическата основа на днешната българска политика. Да не говорим за специфичния привкус в устата.

Цацаров тук, Цацаров там

Помним: Сотир Цацаров застана на неясна дистанция от досието "Буда"; не се заинтересува от загадките около професионалната кариера на Младен Георгиев, който от служител на МВР, уволнен заради връзки с криминални структури, стана главен секретар на ДАНС; отказа да се занимава със злоупотребата с власт, извършена от бившия премиер Бойко Борисов (случая "Мишо Бирата") и от зам. градския прокурор Роман Василев (случая Н. Цонев). Този неизчерпателен списък с бездействия обосновават въпроса: кога сме "сбъркали човека"? И защо?

Върховният съд на САЩ подкрепи Monsantо и създаде прецедент

Върховният съд на САЩ подкрепи Monsanto, като узакони възможността компанията да контролира използването на създадените от нея генетично модифицирани семена. Според съда бизнесът може да блокира усилията за заобикаляне на патенти на самовъзпроизвеждащи се технологии. Съдиите единодушно се произнесоха в полза на Monsanto в делото срещу Хю Бауман, фермер от Индиана, който вместо да си купи соеви семена от оторизиран дилър, е използвал такива от реколтата си.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване