05/27/13 03:00
(http://socialevo.net/)

Потенциалът на Instagram като маркетинг канал

social_evo_instagram

Потенциалът на Instagram като маркетинг канал

Мобилното приложение Instagram, което Facebook закупи за рекордните 1 милиард долара, става все по-популярен канал за комуникация и силата му не трябва да се подценява. От обикновено мобилно приложение за споделяне на снимки Instagram се превърна в социалната мрежа с 90 милиона активни потребителя месечно, което го прави интересен инструмент от маркетинг гледна точка.

Силата на този канал е улавянето на момента и мигновеното му споделяне с аудиторията на бранда. Фотографията е такова изкуство, в което авторът създава композицията под такъв ъгъл, какъвто иска да го представи на аудиторията.

Различните филтри, които могат да се приложат към снимката, допълнително допринасят за въздействието на композицията. Използването на хаштагове към снимката позволява по-лесно достигане до потребителите и стартирането на дискусия.

Всеки бранд може да споделя различни истории от ежедневието си чрез своите Instagram снимки. В рамките на един ден могат да се случат толкова много неща, които само чакат да бъдат уловени в снимка и споделени. Ако сте компания за кафе и можете да снимате опашката от служители пред кафе машината сутрин, ако сте компания за бира – как свършва работният ден със студена бира и други.

Това са обикновени истории, които биха се случили на всеки потребител, и той може да се включи със свой отговор по всяко време. Така може да се предизвикат феновете да изпращат свое съдържание с участието на бранда (user-generated content), което може да бъде споделено от бранда в други канали. Потребителите все повече се радват на съдържание, създадено от други потребители, а авторите на това съдържание изпитват гордост, когато брандът им отдаде нужното признание.

Наскоро направихме едно проучване как South Park използват Instagram. Телевизионното шоу, което разполага с богат архив от видео съдържание, споделя снимки от епизодите си с добавен Instagram филтър към всяко изображение, така че комуникацията да е в стила на канала. В периода от средата на януари до началото на март South Park имаха 9 619 последователя и 124 споделени снимки. Средната ангажираност за публикация беше 968 харесвания и 27 коментара, което прави малко повече от 10% от общия брой фенове. Интересното е, че ангажираността нарастваше от януари към март и ако вземем под внимание последните две седмици от периода на проучването, процентът на ангажираност ще е с 1% по-висок.

У нас наскоро ДЗП започна активно да използва Instagram като канал за ангажиране на аудиторията си. В края на месец април на стената на ДЗП във Facebook се появи пост, който прикани феновете да изпращат своите Instagram снимки с хаштаг #ДЗП. За да засилят допълнително ефекта на този канал, във Facebook страницата на ДЗП има таб, показващ всички снимки, които са изпратени с официалния хаштаг. Така допълнително се ангажира аудиторията на бранда и се създава голямо количество съдържание, което ще има потенциала да присъства в комуникацията на бранда.

Изводът е, че Instagram е достатъчно популярен сред потребители и работи много добре за засилване на фокуса върху бранда. Все още бизнесът не се е втурнал към този канал и моментът е подходящ за експерименти.

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване