06/18/13 08:30
(http://ivo.bg/)

“Казусът Пеевски” е римейк на “по-добре танковете да дойдат”

Изваждането на показ на Пеевски се доказа като неволна услуга в полза на гражданското общество чрез такъв мастит обединяващ детонатор на протестите. Тя обаче не е без прецедент в новата ни история.

Участваме в повторение на случая с фразата „По-добре танковете да дойдат”, произнесена от Петър Младенов малко след като БКП си свали началника Тодор Живков със самочувствието, че ще може да контролира напълно последиците- твърде дълго и без съпротива бяха управлявали, поради което си бяха повярвали, че всичко им е позволено.

Обществото беше чувствително през онази 1989-та по въпроса за танковете. Те бяха символ на съветската бруталност, която газеше със стоманени вериги народи, дръзнали да поискат комунизъм с „човешко лице”. В този смисъл др. Петър Младенов импулсивно, но категорично бръкна в ранената психика на българите, които тогава още не знаеха, че близо четвърт век по-късно ще допуснат да бъдат управлявани от „патриотизъм” със съветско лице.

Натрупания гняв от абсурдите направи от Пеевски нещо като танк, насъскан да мачка, на чийто път обаче се изправиха гражданите- почти като онзи китайски самотник от знаменитата снимка на протестиращ, застанал пред танкова колона, изпратена да смаже порива към свобода на площад Тянанмън в Пекин на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г.

Ако продължа още малко аналогията, днешното управление на „патриотите” със съветско лице събуди истинския български патриотизъм. Реших да проверя дали го има. Застанах с лозунга „Свобода или СССР” пред паметника на съветската окупация в центъра на София край шествието на демонстрантите и той получи хиляди адмирации.

Толкова голям митинг срещу основополагащия символ на нашата мълчалива благосклонност към лъжата над главите ни не бях виждал. За което благодаря на организаторите от Позитано и от сараите на Доган, които с решаващата кворумна подкрепа на „патриота” със съветско лице, лицето Сидеров, направиха възможно да се обединим и да си върнем вярата в масовата съпротива срещу натрапеното ни робско търпение спрямо корените на злото в днешна България.

Защото все повече хора показват, че разбират същината на избора между свободата и СССР (Синдрома на Силовия Социалистически Реваншизъм).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване