07/08/13 03:08
(http://socialevo.net/)

Какво да имам на корицата във Facebook

Какво да имам на корицата във Facebook

Какво да имам на корицата във Facebook

Почти всички използваме социални мрежи ежедневно. Разбира се, Facebook е една от тях. Най-популярната социалка се е превърнала във втори дом за някои от нас. Скритата сила на една подобна онлайн платформа се разкрива с всеки изминал ден и ние можем да се убедим сами в това. Но да не говорим наизуст, а засегнем тема, която е бе силно застъпена през изминалата седмица. Както вече ви информирахме, отпада правилото за 20% текст във Facebook корицата. Така на практика собствениците и администраторите на фен страници ще могат да поставят колкото си искат текст в своите “cover photos”. Според правилата на социалната мрежа единственото, за което трябва да внимаваме, е да не се допуска съдържание, което е подвеждащо, измамно или нарушаващо нечии авторски права. Но нека разгледаме темата малко по-обширно.

Преди да започнем дизайна на своята нова корица във фен страницата си в социалната мрежа или просто искаме да направим редизайн на текущата, то добре е да сме запознати с някои особености на процеса. Правилата на Facebook обръщат специално внимание на някои ограничения. Например, нека вземем размерите. Корицата на фен страницата ни не може да бъде по-тясна от 399 px, а като оптимални параметри се препоръчват файлове с sRGB JPG формат, който е с размери 851 px широчина и 315 px височина. Големината на снимката е желателно да е под 100 килобайта. Файлове с разширение PNG също са позволени, като от Facebook подчертават, че качеството им ще бъде по-добро от това на JPG снимките. Дали обаче това няма да забави до някаква степен loading time-а на вашата фен страница няма информация.

Но какво трябва да има една Facebook корица, за да бъде ефективна? Това е въпрос, който си задават куп онлайн маркетинг специалисти, които имат желанието да пожънат успех сред феновете си. Кратка справка в PageData ни разкрива кои са водещите Facebook фен страници за последните 10 дена. След разглеждане на повечето от тях впечатление прави фактът, че най-популярните съдържат голяма cover снимка със значително малко текст. Нека вземем фен страниците на Rihanna, Coca-Cola и MTV. И трите корици демонстрират силен стил, който ясно показва, че голямата снимка с малко текст се харесва повече, отколкото много текст и незабележими обекти на фокус.

rihanna facebook фен страница

coca-cola facebook фен страница

MTV facebook фен страница

Facebook корицата е първата снимка, която вижда всеки един фен, който влиза на вашата страница. Като цяло тя е на върха, а знаем, че окото на човека е свикнало да обхожда монитора от горен ляв ъгъл към долен десен. Именно поради тази причина е добре да концентрираме силните си елементи в тази зона, за да можем да грабнем вниманието на феновете. Друга важна характеристика на една корица е големината. Който се занимава с реклама, знае, че една голяма и хубава снимка може да каже много повече от един тромав и нечетлив текст. Защо да изморявате своите фенове с текстове и call-to-action бутони? Оставете снимките и картинките да говорят, защото явно това е, което вълнува потребителите на Facebook в най-голяма степен. 

Все пак ние не искаме да налагаме единствено и само своето мнение. Колегите от Socially Stacked ни дават няколко много полезни съвета за това как да подтикнем своите фенове към желани действия именно чрез своята Facebook корица. Една от възможностите е като се заиграем с дизайна. Водещи елементи към апликациите, които има нашата фен страница, са добър лост, който да ги стимулира към желано от нас действие. Разбира се, това е свързано с доста експерименти и добро око, за да нямаме сериозни разминавания и нежелан ефект.

корица във Facebook

Друг интересен подход е да препращате своите фенове към актуална оферта. Отново чрез стрелки, линии, пръсти и други елементи ще можете да концентрирате тяхното внимание върху апликация, която касае специална оферта. Това е прекрасен начин да не претрупвате своята корица с оферти, а просто да насочите феновета така, че те да получат по-подробна и ясна информация за това, което ги интересува.

Поставянето на линкове с ценна информация също не е за подценяване. Тук обаче трябва да сте особено креативни, тъй като няма как да вградите линк зад корицата по подобие на Pinterest. Добре обмислено поставяне на хипервръзка би могло да ви послужи за повишаване на трафика към сайта, като грабвате вниманието на феновете с различни визии всеки ден, така че те да свикнат с това да посещават уеб страницата ви.

линк в корицата на Facebook

На кратко. Въпреки отпадането на правилото за 20% текст ratio е важно да се знае, че потребителите във Facebook обичат снимки, а не текст. Не претрупвайте своите корици с прекалено много думи. Това ще натовари цялата визия и дизайн. Опитайте се да ги подтикнете към действия чрез визуални елементи, различни от букви. Разбира се, прекрасно допълнение би било едно креативно и оригинално “копи”. Експериментирайте и не рекламирайте чрез своята cover снимка. По този начин ще отблъснете хората, като им покажете, че искате веднага от вратата да им вземете парите. Грабнете ги емоционално, а след това те ще бъдат много по-отворени към вашите оферти и предложения. 

Снимки: PageData и Socially Stacked

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване