07/11/13 06:29
(http://vasvalch.com/)

Как Facebook, Twitter и Pinterest влияят на покупките

Като човек, който се занимава с е-търговия, особено важно ми е да меря как социалните мрежи помагат за увеличаване на продажбите. Темата е важна и затова често попадам на статистики, но рядко на толкова подробни доклади, колкото този от канадската фирма Vision Critical. Данните са базирани на анкетирани в САЩ, Канада и Великобритания – както обикновено, у нас ще трябва да работим с трендове, а не с конкретика.

Изследването се фокусира върху Facebook, Twitter и Pinterest. Въпреки че последната практически няма влияние върху social-фона у нас, а Twitter е средище на тясна група потребители, тенденциите звучат логично и обосновано. Да започнем с една от най-интересните графики – основните категории, които потребителите купуват на база социални медии. Технологичните магазини могат да са доволни – техните продукти са фаворит за потребителите на Facebook и Twitter. За мен бе доста учудващо, че дрехите са по-слабо представени във Facebook – вероятно техният фокус вече се измества към Pinterest и затова се наблюдава отлив от Facebook. Twitter също се изявява като средище за технологичните маниаци, което до голяма степен съвпада със ситуацията в нашите ширини.

 

Потребителите в Twitter най-рядко променят намеренията си за покупки на база социални сигнали. Във Facebook пък можете да изкушите 16%, така че да направят спонтанна покупка. Дори това да не изглежда много на фона на двойно по-високия процент в Pinterest, все пак е сериозна възможност за представяне на продукти. А като вземем предвид, че от 60-те процента, които смътно са планирали покупка, голяма част вероятно не са били избрали точен модел, възможностите се увеличават още повече.

За бизнесите, които все още функционират без онлайн магазин, социалните медии все пак могат да са полезни. На пук на очакванията, оказва се, че потребителите са пазарували почти по равно в офлайн и онлайн магазини след видяна информация в социалните мрежи. Разбира се, онлайн пазаруването тепърва ще расте още и това съотношение може да се промени. От друга страна, у нас подобно сравнение вероятно би било наклонено повече в полза на физическите магазини, защото онлайн покупките още се движат по-бавно.

Последната интересна графика от изследването за мен беше времевото отстояние между споделяне и покупка. Оказва се, че Facebook всъщност е най-доброто място за вдъхновяване на покупка, като близо 1/3 от потребителите, които купуват, го правят в рамките на 24 часа от споделяне или Like. В този смисъл, ангажираността на феновете ви е в пряка връзка с продажбите. Ето още едно доказателство, което можете да представите на мениджърите :)

Няма да издавам повече, но ви препоръчвам да разгледате цялото изследване и да намерите отговори и на други въпроси. Ще се радвам да чуя кои данни ви звучат най-интересно.

Постът Как Facebook, Twitter и Pinterest влияят на покупките е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване