И в България коалиция "Барозу"

/Поглед.инфо/ Помните ли политическата криза в Румъния? Основното в нея беше войната на живот и смърт между президента Траян Бъсеску, мощно подкрепян от Европейската народна партия, и премиера Виктор Понта, с половин уста поддържан от ПЕС.

Ден 34-ти на протести

/Поглед.инфо/ Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски са се събрали за 34-та поредна вечер на площад "Независимост".

КМП # 40 - Летни коктейли ...за пари

Децата могат да бъдат уникално целеустремени. Имат ли цел, която наистина желаят, те я следват неотклонно. И то – веднага. Без никакво забавяне.

Случката се разиграва днес в къщата на нашите. А конкретният случай беше необходимост от събиране на пари за подарък за рожден ден на съученик. (Тъй като това лято поканите за рождени дни към десетгодишната валят всяка седмица по две, ние вече изнемогваме с подаръците, разбира се. Ултиматумът ни за поредната покана беше – "ако сама купиш подарък, отиваш").

Речено-сторено!

Чавето се задейства веднага. Обяви с апломб, че ще прави сергия за плодови сокове и покани всички присъстващи да си купят. Наличните присъстващи, в нейните очи ходещи касички, бяхме само майка ми и аз. Започна да вади на двора чаши, лъжички, съдове и всякакви плодове, които баба й свари да й осигури. Набра няколко домата и наскуба няколко вида подправки. Помъкна буркана с кафявата захар, а вода набързо си осигури от ... градинския маркуч. Започна да кани желаещи с високи, почти неприлични викове. Първо прикотка малкото чаве, което си поръчало малък плодов коктейл и дойде да иска пари. После нямахме друг избор, освен да си поръчаме и ние (който се е опитвал да отказва в такива случаи, знае).

alt

alt


Въпреки... всичко, моят доматен сок с джоджен и лимон се оказа изненадващо вкусен. В добавка получихме безплатни подаръчета – украсени чашки с плодове на арония, розови листенца, глухарчета и червени декоративни ягодки по наш избор – от съседната сергия на сестра й. Парите за сносен подарък бяха събрани бързо и безотказно. Резултатът пак е, че дойдоха от нашия джоб, но поне и ние получихме нещо в замяна, забавлявахме се и си пийнахме вкусни и полезни летни коктейли!


alt

alt


Цитат на деня: „Добре, излязох от вкъщи с празни ръце, връщам се със 17 лева!”


Децата могат да бъдат уникално целеустремени.

Пример за нас, възрастните.



Вот на недоверие срещу кабинета Орешарски

/Поглед.инфо/ Вот на недоверие срещу кабинета, оглавяван от Пламен Орешарски, ще бъде внесен в парламента.

Протестна класика

protest

Изт: portraitsandwalls.wordpress.com

Държавният хор на Мексико: “Aйде Яно”

(Всичко да продамо, само да играмо – бюджетна класика…)

Вива Вокс (хор) от Белград: “The Prodigy (a capella)”

(Out of Space, No Good, Smack My Bitch Up, Firestarter – кадрова класика)

Виенският филхармоничен оркестър: “Междузвездни войни”

(Главна тема – сещате се – империята отвръща на удара – управленска класика)

Джеф Милс и филхармоничният оркестър на Монпелие: “Камбаните”

(За кого бият камбаните? – Социалистическа класика)

Кенджи Каваи: “Невинност”

(Има ли пилот в самолета? Има, но управлява с дуло в слепоочието)

Металика: “Nothing Else Matters (Live S&M)”

(Оставка – нищо друго няма значение - Протестна класика)

Значи има пилот в самолета, но някой друг определя дестинацията?

Знаете ли, аз не съм съгласен с това!

Защото си купих билет.

И не съм сам.

Аз съм легион.

И съм бесен.

Сега.

И ще ви превърна в “класика”*

——–

*Бележка под линия: класика = нещо, традиционно свързвано с миналото.

Тихомир Димитров


В Сирия умират 5000 души месечно, според ООН

В Сирия умират 5000 души месечно, според ООН

Седем загинаха и стотици бяха ранени при нови сблъсъци в Кайро

Седем загинаха и стотици бяха ранени при нови сблъсъци в Кайро

Неправителствени организации настояват да се прекрати изборът на председател на ДАНС

Неправителствени организации настояват да се прекрати изборът на председател на ДАНС

Росен Плевнелиев присъства в тайното "тефтерче" на Златанов

/Поглед.инфо/ Прокуратурата е повдигнала обвинение на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, предаде репортер на БГНЕС.

Предложения за изменение на Закона за подземните богатства

Група граждани, обединили се под наименованието "Радикално крило на протеста", са излезли със свои предложения за изменение на Закона на природните богатства на Р. България. Тези предложения са били внесени в деловодството на Народното събрание. По-надолу може да се прочете целия текст на предложенията за промяна в цитирания закон. Публикуваме тези предложения, за да дадем възможност за известна публичност по темата, както и като повод за размисъл и дебат върху законовата регламентация на добива и използването на природните богатства на страната.

Какво не им харесват на протестите?

Политическа реч на 7-годишно момиченце в клип обикаля от дни Интернет. Детето само поискало думата и откровено разказва какви са му въжделенията. Накрая то казва, че иска по-добър живот за децата си(!) и за себе си…

То реди и поетични сравнения, нехарактерни за възрастта му, а това което може да издразни някого е употребената от детето дума „гадове”. Седемгодишната русокоска казва:”Свободата значи да си свободен като волна птичка, която се рее в небето., като див кон, който препуска в полето, като малко дете, което играе в парка. Свободата е злато.”

По протестите има много деца през всичките им дни и те ги харесват.

Протестите имат и много противници. Но както написа експертът по национална сигурност Николай Слатински, „по принцип противниците на протестите трябва да се разберат какво в протестите не им харесва. А така:
- едните казват, че протестите били с твърде конкретни искания, а другите – че били с твърде общи искания;
- едните казват, че протестите били твърде спонтанни и наивни, а другите – че били твърде планирани и платени;
- едните казват, че протестиращите били безделници и лентяи, а другите – че протестиращите били от високо платени офиси и успели в живота хора;
- едните казват, че тези протести нямат край и ще ескалират, а другите – че тези протести скоро ще се изтощат и ще се “спихнат”;
- едните казват, че тези протести няма как да успеят, а другите – че тези протести са контрареволюция, която ще отрече легитимния народен вот;” и т.н.

А познатият в Перник заради потеклото си от радомирските села народен представител от БСП, избран в Сливен, Валери Жаблянов, който се представя като политолог, изрази мнение, че “Не са граждански организации тези, които се занимават с организиране на протести за сваляне на правителството и превратаджийство”. Така той даде да се разбере на кого не му харесват протестите и защо.

Въпрос

- Тате, защо ти си толкова голям, а аз толкова малък? - Абе не знам, не питай… - Тате, а защо Луната е по-тъмна от Слънцето? - Не знам, спи сега… - Тате, а защо са измрели динозаврите? - Ами сигурно много са питали! Усмихни се, България! Американски учени откриха останките на нов вид динозавър, който населявал нашата планета преди около 75 милиона години. По-интересен е външният вид на животното - то можело да се "похвали" с огромен нос и дълги рога. И колкото и страшно да изглеждало, всъщност било като тревопасно зайче - не скачало на нищо животинско. Рисунките на древния динозавър изглеждат повече от екзотично. Сигурно по този начин ще реагират и наследниците ни след милиони години, когато видят останки от ГМО творенията на учените. Вече се говори, че благодарение на развитието на науката учените, занимаващи се с генетични изследвания, са създали нов хибрид - кръстоска между златна рибка и акула. Новият хибрид изпълнява по три желания. Последни.

Зафиксирано е мощно изригване на Слънцето.

Космическата обсерватория SOHO на ЕКА и НАСА , на 16 юли 2013 в 11:24 наше време е зафиксирала изхвърляне на коронална маса - изригване на Слънцето. Земята попада в обсега на облака от изхвърленото вещество.

'Невъзможният' космолет Skylon е признат за перспективен

Правителството на Великобритания е обявило за планове да инвестира в развитието на въздушно-реактивния двигател SABRE 60 млн фунат стерлинга. По този начин , най-амбициозният и смел космически проект за последните десетилетия получи признание и финансиране за продължаване на разработването.

Участвайте в Instagram конкурса на ЕК “Какво е младеж в действие”

Участвайте в Instagram конкурса на ЕК "Какво е младеж в действие"
Наближава фестивалът “Spirit of Burgas”. Европейската комисия организира фото- и видеоконкурс на тема “Какво е младеж в действие”. Като участвате в него, можете да спечелите билет за фестивала. А и ще намерите още една допирна точка с Европейския съюз. Всъщност инициативата на Европейския съюз “Младежта …

Образцов дом

Пазарът на имоти си пое глътка въздух и обемът на сделките се повиши с 10 на сто. Това показват анализите на експертите. Оттам идва и изводът, че все повече хора могат да си позволят да си купят жилище. Повечето от тях теглят ипотечни кредити. Други пък продават имоти на село и земеделска земя. След това с парите взимат апартамент в големия град. И често се разделят с къщата на село с гордата табелка „Образцов дом”, за да се сдобият с панелка в „Младост”. За да я превърнат в „Мечтания дом”. Според агенциите за недвижими имоти най-вървежни са именно жилищата в крайните квартали на София. Хем са по-евтини, хем са в столицата. Луксозните имоти също се търсят. Могат да си ги позволят обаче само определен кръг от хора. Зам.-председателят на национално сдружение „Недвижими имоти” подчерта, че е много важно, преди да се говори за луксозни имоти, първо да се уточни дефиницията им – жилища в хубави централни райони, добре обзаведени и с голяма площ. Уточнението е важно, тъй като има...

Протестът стигна и до връх Монблан

Двама българи отправиха призив за оставката на правителството от най-високия връх в Западна Европа – Монблан. Лилия София Попганчева и Виктор Пенев се присъединиха символично към протестите от 4810 м. надморска височина. Двамата любители алпинисти са на експедиция в Алпите. Преди два дни изкачват Монблан с помощта на водач. На върха се снимат с надписи “Оставка“, „Elections now” ("Избори сега"), „#ДАНСwithme” и развято национално знаме.

Главният архитект на София Петър Диков замесен в конфликт на интереси

/Поглед.инфо/ Главният архитект на София Петър Диков и шефът на транспортната дирекция в Столичната община Димитър Петлешков участват в управлението на частни фирми.За нарушението на Закона за държавния служител сигнализира вчера депутатът от БСП Георги Кадиев. "Това е извършвано в продължение на години и по закон тези служители трябва да бъдат освободени", каза Кадиев.

Разумът надделя - Иво Атанасов става член на СЕМ

Поглед.инфо/ Иво Атанасов бе избран за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание. Депутатът беше избран със 102 гласа "за", без "против" и 4 "въздържал се". Основният му опонент Радомир Чолаков събра 6 гласа "против" и 75 "въздържал се".

За фактите и зад фактите – ден 34-ти

Уважаеми дами и господа, зад фактите се крият много истини, но поне една е „очеизбождаща” – днес в България има два свята. Единият е свят на четири парламентарно представени партии, между които е започнала „световна” война. Два мафиотски клана са влезли в смъртна битка; започнало е сражение за „преразпределение” на капитали, територии и власт. Тричленката срещу ГЕРБ. ГЕРБ със зъби и нокти – доколкото може – брани своите финансови-политически завоевания, които комунистите искат да прилапат. Комунистите със зъби и нокти се опитват да променят „съотношението на силите”. И в тази битка на средновековни феодални кланове, на Монтеки и Капулети, няма милост. Извън нея не съществува нищо и никой!...

40. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ИЩВАН, КРАЛЯТ

Пламен Асенов

17. 07. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук:

http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=43

Колко и кои от днешните политици смятате, че трябва да бъдат обявени за светци утре? Изобщо – колко политици-светци познавате? Сещам се за неколцина, канонизирани официално, но при всички случаи са малко, толкова малко, че имената им двойно впечатляват. И освен това – повечето са живели в далечното минало, дори не сто или двеста години назад, а толкова назад, че за нас тяхното време вече се е превърнало в нещо като митологично пространство. В случая например конкретно ви говоря за деня 25 декември, Рождество Христово, хилядната година, когато е коронясан унгарският крал Ищван, известен и като Свети Стефан І на Унгария.

Ищван, Кралят, рок опера

Превод: Боже мой, ти знаеш тайните на душата ми, ти знаеш, че властта не ме блазни. Помогни сега, Господи, помогни на моя народ, помогни ми да защитя страната си. За нас няма друг път, освен божият път, само той е подходящият – и няма по-силна вяра на света от нашата.

Това е ария от рок-операта „Ищван, Кралят” на композитора Левенте Сьорийни по текст на Янош Броди. През 1983 година операта е поставена в големия централен парк на Будапеща и предизвиква истински фурор, защото пред лицето на хищната съветска империя вади и размахва спомена за националната независимост и вековната гордост на Унгария, в ушите на мракобесния и аморален комунистически режим вопие за свободата, вярата и човешкото достойнство. „Боже, дай ни мир” – само това искат хората на Унгария – и това настойчиво пее хорът:

Ищван, Кралят, рок опера

Сюжетът на операта се базира на исторически събития. В самия край на първото хилядолетие, през 997 година, умира великият унгарски принц Геза от управляващата фамилия Арпад, баща на принц Ищван. Тогава Унгария е все още на ръба между езичеството и християнството. Голяма част от семейството е приело източното православие от Константинопол още през 952 година, но Геза, заедно със сина си Ищван, което значи Стефан, приема светото кръщение по-късно от римския папа. След смъртта на бащата обаче нещата не стават автоматично и синът трябва да се бори за наследството си, като през 998 разбива в битка Копани, най-старият член на управляващата фамилия Арпад и лидер на група езически бунтовници. Цялата работа, естествено, е свързана с желанието на Копани за власт, прикрито под маската на религиозни противоречия. С помощта на тежката конница, създадена от баща му, Ищван побеждава в опита си да запази християнството, да обедини Унгария и да я присъедини към европейската християнска култура.

Ищван, Кралят, рок опера

Отначало нищо с Ищван не е наред. Първо – не е ясно кога точно е роден. Едни източници сочат 967-ма година, други 969-та, а трети – 975-та. Второ – ражда се като езичник и рожденото му име е Вайк. То е от тюркски произход и значи „истински човек”. Трето, баща му, Геза, е силен, влиятелен и обичан от унгарците принц, но се смята, че голяма част от тази сила се дължи на жена му – трансилванската принцеса Саролт. Името има тюркски произход и значи „бяла невестулка”, а от славянските поданици е наричана „бялата княгиня”. Тя е кръстена в православието, но не упорства за вярата, а за властта. Има силно влияние върху мъжа си, а в хроники, писани от католически мисионери, се споделят подозрения, че е пиела много и дори е извършвала убийства. С други думи, била е наистина силна жена и когато принц Геза умира, изиграва решителна роля за превръщането на сина си, Ищван, в реален наследник на унгарския трон. Споменатият вече бунтовник Копани е неин далечен трансилвански братовчед, който, като издига лозунга за спазване на езическите традиции, иска да се ожени за Саролт и да наследи унгарските земи. Но тя се противопоставя на неговите амбиции в полза на сина си. Следват битки, при които Копани е победен, а Ищван получава от старейшините мечът на унгарски владетел. Това обаче все още не означава, че е кралят.

Ищван, Кралят, рок опера

Далеч преди тази победа обаче се случват две важни събития. Младият Вайк е покръстен в християнството от Свети Адалберт, известният светец от Прага и получава името Ищван, или Стефан. Името е специално избрано. Освен, че значи „корона” на латински, на еврейски пък значението му е „норма, стандарт” – и неслучайно самият Ищван е призван да наложи нормата на Светата църква сред унгарците. Другото събитие в живота на младия принц е женитбата му с прелестната принцеса Гизела от Бавария, дъщеря на Хенри ІІ, бъдещ Император на Свещената римска империя. И когато с помощта на майка си и, разбира се, с помощта на тежките немски рицари, Ищван остава едноличен владетел в края на първото хилядолетие, той последователно и категорично налага католицизма в цяла Унгария и получава истинското си признание от църквата. Папа Силвестър ІІ, съгласувано с Отон ІІІ, действащият Император на Свещената римска империя, изпраща регалии – красива златна корона, обсипана със скъпоценни камъни, апостолически кръст и специално писмо, с което благославя Ищван и го признава за християнски крал на Унгария. Церемонията по коронясването се извършва на Коледа преди хиляда и тринадесет години. Според легендата, по време на церемонията Ищван посвещава короната на светата божия майка и по този начин сключва своеобразен договор за нейното покровителство над Унгария.

Ищван, Кралят, рок опера

Според една стара, но спорна хроника, първият крал на Унгария всъщност е Атила, вождът на хуните, доколкото унгарците по принцип смятат хуните, аварите и модьорд или маджарите, за свои преки предшественици. Когато, разбира се, не се връщат още по-назад, към най-ранните царства в древна Месопотамия като люлка на унгарската нация. Официално и всепризнато обаче първият им крал е Ищван. След коронацията той захваща активна дейност за  административно устройване на кралството, като не забравя и църковното развитие – въвежда деленето на комитати и воеводства в страната, а още в първия си декрет задължава поданиците си да имат изградена църква най-малко на всеки десет села, кани в страната и известни мисионери. Води също доста войни, с които присъединява към унгарските земи Трансилвания, Банат и други, тоест, поставя началото на една държава, която после не само устоява на сътресенията на времето и апетитите на различни империи, а държава, чието присъствие на духовната карта на човечеството не остава незабелязано. Какво пък толкова, ще каже някой, Унгария и по територия, и по население, е на практика равна на България, те даже нямат море, с какво ни превъзхождат. Ето ви само два отговора от нашето съвремие, за да си дадем сметка за каква традиция, за какъв дух и за какво самочувствие говорим. Първо, ние нямаме нито един нобелов лауреат, а унгарците имат….. не, дори не двама или трима. Имат цели десет. Второ, още през 1956-та, три години след смъртта на Сталин, във времето на тъй нареченото хрушчово „размразяване”, те проведоха най-масовата и най-кървава битка със съветските окупатори. С въстанието си унгарците доказаха на света и на себе си, че, каквото и да се говори, тъй нареченият социализъм с човешко лице е невъзможен, че лицето на социализма е винаги кърваво, независимо от опитите му за мимикрия. Но как пък във всичко това се вписва Ищван І, Кралят? Трудно е да се отговори съвсем точно и детайлно. Но има две неща, които трябва непременно да се кажат – очевидно е поставил наистина добри основи на кралството и очевидно частица от неговия дух по някакъв начин успява и досега да живее във всеки унгарец.

Ищван, Кралят, рок опера

В рок-операта „Ищван, Кралят”, това е ария на дъщерята на врага му, Копани, която моли Ищван за разрешение да погребе баща си и го заклева да не мрази падналите. Самият Ищван е погребан в земята си, след като точно на 15 август, празникът на Богородица, душата му се преселва в отвъдното. „Всички го оплакваха три години” – пише в хрониките. Доколко това е истина, не е ясно, но със сигурност след време забелязват, че на гроба му започват да се случват чудеса. Оказва се също, че тялото му е нетленно и в катедралата „Свети Стефан І” в Будапеща досега се пази дясната му ръка, която благославя и закриля Унгария през вековете. През 1083 година папа Григорий VІІ канонизира Ищван за светец под името Свети Стефан на Унгария, той се превръща в първия от цяла нова категория светци – кралете-изповедници, като става, а и досега продължава да бъде, изключително популярна фигура в целия католически свят. През 1811 година, при откриването на новия театър в Будапеща, се изпълнява хоровата творба „Крал Стефан”, композирана от великия Лудвиг ван Бетовен.

Бетовен, Крал Стефан


Летният флирт често води до разочарования

Лятото е сезонът на страстите, силните емоции, полета на мислите. Времето, отпуската, жизнерадостните усмивки и цветните дрехи - всичко предразполага към по-свободно отношение и следване на желанията. Повечето хора са склонни да излязат от рамките и ограниченията, които сами са си налагали, и да се държат по-отпуснато и фриволно. В много случаи отпуската се приема като възможност за освобождаване на трупалото се напрежение сред необвързаните. Кои са тогава възможните негативни моменти? Едната позната опасност, разбира се, е разочарованието, че флиртът остава дотам и не се развива. Предпазната мярка в това отношение е нагласата. Ако човек подходи без свръхочаквания, приеме нещата такива каквито са и се наслаждава на случващото се, ще избегне възможността от пренапрежение и евентуално отблъскване на новия партньор и разваляне на отношенията още в зародиш. Даването на време и поле за опознаване осигурява възможност за нормално развитие на отношенията. Ако няма и очакване за нещо...

Честна дума

Отчаян пенсионер опрял до банката в опит да плати поредната годишна изравнителна сметка за парното. Но нали за първи път заставал пред кредитен инспектор, решил първо да подпита дали въпросният кредит няма да му излезе през носа. - Давате ли кредити срещу честна дума? - Няма проблеми - отвърнал бездушно чиновникът. - А ако не върна парите? - Ще ви е срам, като се явите пред Всевишния... - Кога ли ще бъде това? - Ами ако не си платите до пето число на месеца, след шести някъде... Усмихни се, България! Засега единствено Реджеп Ердоган от големите лидери се опълчи директно срещу банковата система и призова турските граждани да не се залъгват с офертите за кредитни карти. Турският премиер дори "разконспирира" тайната мисъл на банкерите за тлъстите таксички. Дори и по време на криза, или може би точно тогава, трябва да си отваряте очите на четири за малките трикове. Така например, ако намерите пари на улицата, не бързайте да се радвате, защото присъстващите наблизо банкови...

Как да възпитаме финансова отговорност у децата си отрано

Днес може би повече от всякога ни е необходимо да създадем у децата си навици, които да ги предпазят за в бъдеще от икономическите провали, с които нашето поколение не се размина. Според проучване 81 на сто от родителите смятат, че е тяхно задължение да научат децата си как да спестяват и да се отнасят с парите. Но колко от тях наистина го правят и успяват в това? Сайтът LearnVest дава няколко съвета как да направим наследниците си финансово отговорни отрано, за да нямат проблеми по-късно в живота си като възрастни. Това, което родителите трябва да направят най-напред, е да не крият истината. Научете децата си на финансовите факти от живота, недейте да смятате, че трябва да им ги спестявате, защото е още рано. Споделяйте, ако семейството има парични проблеми и отговорете на въпросите им честно и подробно. Не си мислете, че както за много неща от живота, те ще научат за дълговете или кредитите от училище, а се погрижете сами да им дадете основни познания в тази сфера. Ще...

Как да си направим сами детска нощна лампа

Това е нощната лампа на Дени. Нямаше как да не я снимаме – толкова е лесна и достъпна...

И. Ф. решава/ла/ кой да бъде ударен в държавата

Човек с инициалите И.Ф. е решавал кой в държавата да бъде ударен и кой не. Това става ясно от записки в тефтерчето на обвинения за престъпление по служба бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. От страниците изплуват и инициалите Б.Б и Ц.Ц. Секретното тефтерче с много имена и обяснения срещу тях с кого как трябва да се постъпи бе открито при обиск в кабинета на Златанов.

Пирин през юли

Тридневен преход в Пирин от хижа Вихрен през Демяница и Тевно езеро до Безбог.

pirin

Вихрен - Демяница

Облаци, мъгла и дъжд бяха верните ми спътници по този живописен маршрут. Малко преди Тодорина порта слънцето проби за миг, колкото да разкрие смарагдните води на Бъндеришко езеро.

pirin

На самата порта се смрачи и започна да ръми. Оттук започва слизане към красивите Василашки езера.

pirin

Нямаше шанс дъждът да спре. На следващият ден станах рано и от хижа Демяница се изкачих отново до езерата.

pirin

Слънцето скоро изгряло, бързо се скри в облаците.

pirin

Може да е средата на юли, но в планината все още е ранна пролет. Отвсякъде текат потоци, поляните са пропити с вода, като мочурища.

pirin

Цветя в различни окраски са изпъстрили Пирин.

pirin

Демяница - Тевно езеро

Стадо говеда се е пръснало из долината на река Валявица.

pirin

Накъдето и да погледнеш крави, бикове, телета...

pirin

Беговишкият рид потъваше в облаците, когато изкачих Мозговишка порта.

pirin

До хижата вървях в гъста мъгла. Почаках да се разсее и тръгнах към Валявишкия чукар, откъм страната на връх Момин Двор, откъдето се открива гледка към цялото езеро. Както очаквах, на върха заваля обилно и напоително.

pirin

Като игра на криеница, излизах и се връщах в хижата.

pirin

По залез облаците изчезнаха нанякъде и повторно изкачих върха.

pirin

Мъчеше ме голяма дилема, дали да изчакам горе залеза или да сляза до езерото. Отсрещният връх Каменица беше започнал да почервенява.

pirin

Поляните около езерото са изпъстрени с цветчета.

pirin

Последни в цветовете на залеза грейнаха върховете Малка Каменица и Кралев Двор.

pirin

Местни коне бродят наоколо в търсене на свежа трева.

pirin

По изгрев, пейзажът беше коренно различен. Първо, мрачното небе пламна в огнени цветове.

pirin

После заваля и от срещуположната страна грейна ярка дъга.

pirin

Бях решил този път да се кача на Валявишкия чукар, откъм Мозговишка порта.

pirin

Дъгата ме изненада, така че бързешком хукнах по хлъзгавите камъни, към върха, за да се отвори обзорна гледка. Беше обгърнала рида в почти пълен кръг.

pirin

Тевно езеро - Безбог

Снежна преспа препречваше пътя под Краледворска порта. Един от начините да се премине беше спускане по задни части. С доза адреналин в кръвта стигнах до Краледворските езера, познати още като Момини и Самодивски.

pirin

Скоро се показа Попово езеро. По някакво чудо, този път, дъждът се изсипа чак когато достигнах хижата.

pirin

Снимки ден 1 Снимки ден 2 Снимки ден 3

GPS маршрут

Селянинът с BMW-то

Когато искаш да се отървеш от копелето, като го затриеш – следващия път вложи малко въображение и стил. За абитуриентския бал му внеси от Бразилия кило кокаин на доставни цени и за бонус му напълни джобовете с амфети. Изпрати го с пожеланието да не черпи никого, а сам да си консумира, докато напълно деградира. Зарежи даряването с ключове от спортна кола по случай пълнолетие. Осигури на копелето поне по-приятна смърт, защото да свърши на шеста като каша от кости и плазма – това отдавна е банално. И утре дори съседите му няма да си го спомнят. Но ако пукне от предрусване, което собственият му баща е финансирал – няма начин да не се превърне в трайна селска легенда. Съжалявам, че не съжалявам за поредния мъртъв селянин с BMW (само за другите му жертви), но така повече не се живее в най-буквалния смисъл. Ако използвате свободно клишето „война на пътя”, още тази вечер трябва да си организирате празненство в базовия лагер. Защото на война е така – умират хора, раждат се инвалиди,...

Благовеста Пугьова: За излизащите от домовете деца трябват спешни мерки

Благовеста Пугьова е данъчен консултант и основател на фондация „Подарете книга“. Завършила е финанси в УНСС, както и данъчно право в London School of Economics and Political Science в Обединеното кралство. Преди четири години с убедеността, че „всичко може“, започва да събира книги за децата от домовете за сираци. Благодарение на ентусиазма й на малчуганите в социалните институции у нас са подарени над 8000 книги, а стотици доброволци, стъпили върху идеята, че книгите са важни, са посетили децата с желанието да станат приятели с тях. - Г-жо Пугьова, фондация „Подарете книга” стартира инициативата „И после работа”, която е насочена към младежите, които излизат от социалните институции. Какво представлява програмата и каква е нейната цел? - Основното е, че за децата от домовете трябват много бързи мерки. Някои от тях, които са на възраст между 16 и 18 години, нямат завършен 8-и или дори 6-и клас. Те не могат дори да изкарат шофьорска книжка. Не могат и да пишат добре, не могат...

Таен заговор за преврат се готвел от Прокопиев, Бориславова и Плевнелиева

/Поглед.инфо/ Ключови фигури от тъй наречения олигархически кръг "Капитал" се събраха на таен рожден ден на боса си Иво Прокопиев на 10 юли.

Нямаме план как да намалим протестите

/Поглед.инфо/ Правителството все още няма ясен план как да намали нарастващата протестна активност в страната. Това признава в интервю за руската версия на Би Би Си министърът на вътрешните работи на България Цветлин йовчев.

Български организации в Сърбия подписаха Платформа за защита правата на българското малцинство

Председателят на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Зоран Петров, лидерите на българските партии в Сърбия Драголюб Иванчов, Драголюб Нотев и Небойша Иванов, председателите на българските Културно-информационни центрове в Босилеград и Цариброд и 10 сдружения на граждани, които имат за цел опазване на националната идентичност и правата на българите, постигнаха консенсус и подписаха Платформа за защита на правата на българското малцинство в Сърбия.

Тефтерчето на Филип Златананов

За по-малко от половин час прокуратурата свърши работата на историци, анализатори, разследващи журналист и всички други, които биха се заинтересували от управлението на ГЕРБ. На пресконференция пред журналисти бяха прочетени странички от личния бележник на председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, вече привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Момчето е било повече от старателно и стриктно е записвало всяко поръчение и дадена му директива:

Ок - Президента - нека си стоят, да се гледа всичко;
Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет;
Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно;
Румен Арнаудов да се оправи;
Дела – Венета Марковска;
Апост. Апостолов – важно е, ако дойде;
Ап. Ап. не е човек на ИФ;
На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. – списъка е при ИФ;
Разговор с Дянов по повод Димана Ранкова – нормално поведение
Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;
Двама депутати - за глоба от Бойко Великов – санкция;
Кметът на Козлодуй е приключен;
Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата
Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;
Гугушева – готова за прекратяване;
ВСС се е произнесъл, че е чиста?;
Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира
Семерджиев е ударен
Е. Димитров – не се бърза за цигарите
Кметът на Кръстева – да има конфликт
Да се изкарат хората от улиците – 19.02
ДКЕВР – бързо!!!
Незабравка Стоева, Ситнилска;
Не е среща с Фидосова ->;
Е. Димитров – стоп;
Цеков ни е казал, че няма правомощия;
Надзорника на касата – нито по определяне на цените, нито по скл. договори;
Депутатът Е. Д. да се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);
Вяра Петрова -> м.д. да се удари;
Велкова - да се решава бързо и безболезнено;
Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
Семерджиев е ударен;
Продължават проблемите със съда;
Имаме проблеми с ВСС;

Капитал и Дневник са вражески, да се звъни на секундата.

Има и за протестите (по Асен Генов):

- Комитата и Цонева - да се ударят през маминото и пияндето;
- Ползвай чегеваеметата. Няма вечни приятели, има вечни интереси;
- Оная голата - пускаме й Дърева. Тя държи баните;
- Удряме Ларгото от Пилоните;
- Б. Бонев - разложение от вътре. Активиране го;
- Прокопиев и Сорос - ММ и ИФ казват, че много пречат на обединението;
- Медияпула - има тсм двама-трима. Паунова натиска Серго за олигарсите. Митов ще го мислим;
- Протестите - ПРОБЛЕМ!!!
- Какво правим с посолствата. Външно дигат пара;

Златанов е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 хил. лв. Разпитани са над 10 свидетели, конфискуван е лаптопът на обиняемия.
По думите на заместник главният прокурор Борислав Сарафов,шефът на Комисията не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, а именно - не е отразявал движението на преписки в информационните регистри, забавял е преписки. Според него тези на пръв поглед деловодни пропуски са били подчинявани на други цели - оказване на натиск върху определени лица, за да бъдат “ударени” или “оправени”, както и да се оказва влияние "върху определени политически кариери".В бележника фигурират указания за различните преписки и за лицата, които се разследват за конфликт на интереси. Най-често срещаните са: "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки".
А най-често срещаните инициали са "И.Ф.", на различни места в бележника се срещали и инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Зам.-главният прокурор не каза кои са лицата, които стоят зад инициалите, но подчерта, че е ясно кой е човекът, давал поръчките.

Някой от журналистите попита как е бил избран Златанов на този пост. Сарафов се усмихна и коментира, че това е интересно и ще се провери. На снимката горе, от деня на избора му в парламента, зад гърба на Филип Златанов стои депутатът от ГЕРБ Владислав Димитров.

Сарафов обясни, че вече са проверени някои от делата и има пълно съвпадение с приетите от шефа на комисията задачки. Беше зададен въпрос каква е била изгодата му. От прокуратурата казаха, че тепърва ще установяват неговото имуществено и имотно състояние. Но и без това става ясно, че момчето е било много послушно. Шефът на комисията за конфликт на интереси си е имал шефове. Може и да е оставил нарочно бележника си на прокурорите. Да видим дали ще нарекат шефовете му с истинските им имена.

В историята ни има едно друго тефтерче, където Левски написал "НАРОДЕ????"

Вкусът на победата

Усетихте ли го? Хареса ли ви? Колко е сладко да си победител! Страхотен вкус! Освободихме от ареста Гергана Червенкова. Обединените усилия на адвокати, роднини, медии и на тези, които до вчера не познаваха Гергана. Нищо не знаеха за нея, но скочиха във Фейсбук, отидоха пред съда, пред съдебната зала и я защитиха. Защитиха себе си. Браво! Интересни заглавия изскочиха на другия ден: „Пуснаха Гергана Червенкова” . Да, пуснаха я, след като за щастие тя получи масова подкрепа от много хора, от медии и известни личности. Същите български прокурори и съдии, които я арестуваха и държаха месеци наред зад решетките, изпълнявайки указанията на Цветанов, „разкрил мощна мрежа за търговия с наркотици”, разкрил майката на две деца Гергана, оглавила организирана престъпна група.

Не просто престъпници, а безмилостни убийци на всичко българско.

На тази дата, преди точно пет години (17/07/2008) тогавашния/сегашния директор на АЕЦ „Козлодуй” и първа дружка на Р. Овч. Иван Генов дава безпрецедентна пресконференция, в София. Повод за събитието са отправените от мен седм...

Излъчващият любов Кутев: Дончева излъчва омраза!

/Поглед.инфо/ Всички олигарси в България стоят зад президента Росен Плевнелиев.

България не вярвам скоро да стане член на Шенген

/Поглед.инфо/ България не вярвам скоро да стане член на Шенген, но това някога ще се случи. Това каза холандският посланик Карел Ван Кестерен в сутрешния блок на БиТиВи.

Българските гени са на 7800 години

“Доскоро мислехме, че сме смесица от прабългари и славяни. Но при изследванията открихме, че 22 на сто от мъжете у нас носят генни характеристики на мъже, които са живели по нашите земи преди около 7800 години. Те нямат нищо общо със славяните, прабългарите и траките”, каза пред “Монитор” шефът на лабораторията проф. Иво Кременски. Според него, ако нашите генетици ползват информация и за женската ДНК, чак тогава ще успеят да установят с голяма точност каква е генетичната ни история.

Провал на политическия ислям?

След като египетската армия свали воденото от ислямиста Мохаммад Морси правителство, коментатори побързаха да обявят края на ерата на ислямистите и политическия ислям. Такива прибързани заключения, обаче, не успяват да разгледат по-дълбоки въпроси, като: дали сме свидетели на началото на края на религиозно-базираните партии или това е провал на ислямистите да управляват ефективно и новаторски? Колко вреда има първият опит на Мюсюлмански Повече [...]

Ще се върнем в парламента при точна и ясна дата за предсрочни избори

/Поглед.инфо/ Ще се върнем в парламента при промени в Избирателния кодекс и точна и ясна дата за предсрочни избори. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков.

Италианско проучване определя заграбването на земя като нова форма на колониализъм

Това явление получи дефиницията „нова форма на колониализъм“, поради което неговото разпространяване трябва на всяка цена да бъде възпирано. Става дума за обсебване на земя в огромни размери. Това е механизъм, чрез който модерните завоеватели, в лицето на многонационални компании, правителства и инвестиционни фондове, придобиват правата за експлоатация на огромни площи обработваема земя в южните региони във вреда на местното население, което по този начин губи основния си източник на изхранване.

За липсата на диалог с ГЕРБ вина имала БСП

/Поглед.инфо/ Ако се спре действието на комисията, разследваща Авиоотряд 28 и полетите на Бойко Борисов, това ще е много голяма грешка.

Приоритет в ситуацията с Едуард Сноудън са отношения между Русия и САЩ

/Поглед.инфо/ Владимир Путин заяви, че приоритет в ситуацията с Едуард Сноудън са държавните отношения между Русия и САЩ, а не споровете между спецслужбите. Той определи като неприемлива всяка дейност, която би могла да навреди на международната политика между двете страни - предаде РИА новости.

Почти всички Сугареви гладуват!

/Поглед.инфо/ Децата на гладуващият вече 22 дни в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски Едвин Сугарев започват гладна стачка в подкрепа на баща си.

При всички положения има виновни

/Поглед.инфо/ В момента е доставена техника, която да се справи със земната маса, затрупала двамата миньори. Най-важното е по-бързо да се достигне до тях. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Собственикът на мина „Ораново“ не се е появил в мината

/Поглед.инфо/ Собственикът на мина „Ораново“ се казва Красимир Христов. Това каза управителят на мината Валери Манев в сутрешния блок на БиТиВи. Той на място не е идвал, в течение е и помага с каквото може, обясни Манев за шефа си.

Пресконференция на изпълнителният директор на АЕЦ «Козлодуй».

 … по повод обвиненията на Георги Котев, дадена на 17-ти юли 2008 година, и моите коментари към нея

Залези над гръцките острови (4 – 1): Закинтос: Занте и Лаганас

Отново се качваме на лодката на Димитър, за да можем отново да се загубим из гръцките острови. Четвъртата серия от поредицата е кръстена Залези над гръцките острови, а в първата й част ще се отправим към остров Закинтос в Йонийско море. Приятно четене:

Залези над гръцките острови

четвърта серия

Закинтос

първа част

Занте и Лаганас

Влажната и студена зима се проточи прекалено дълго, гонейки свирепо облаците из навъсеното сиво и тежко небе. В несполучлив опит да ускорим настъпването на така жадуваното лято, отскочихме до Гърция за Нова година, но резултатът беше плачевен и напомняше на германски пехотен батальон под Сталинград –

Закинтос, Йонийски острови

Най-накрая бате Райко си проправи с мъка път през облачната пелена и грейна в цялото си великолепие, давайки надежда за нови хоризонти. Стрелката на компаса ни посочи този път остров Закинтос – най-южния от обитаемите острови на Йонийско море, отстоящ западно от полуостров Пелопонес на около десетина морски мили. По пътя към него

спряхме за по фрапе в гр.Патра –

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

до пристанището, откъдето тръгват фериботите в най-различни посоки.

Мостът над Коринтския залив

е внушителен – дълъг малко под три киломерта, представлява доста колоритна гледка както отблизо, така и отдалеч: [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Мостът над Коринтския залив, Гърция Мостът над Коринтския залив[/caption] Всъщност в тази авантюра решихме да участват две лодки – моята и на един стар приятел, с който започнахме всички тези пътешествия още преди три години – Момчил с неговата „Хонда” с петнайска „Меркюри” –

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

с което практически сформирахме микрофлотилия, в която условно кръстих моя Quicksilver „Бисмарк”, а Хондата на Момчил – „Тирпиц”. Конфигурацията беше такава – в моята лодка бяхме със Стоян, а при Момчил беше другия ми приятел Дидо, с който атакувахме миналата година Итака и Кефалония. Пристигнали първи в градчето Килини, откъдето тръгват

фериботите за столицата Закинтос (Занте),

ние ги изчакахме, като през това време намерихме рампата за спускане във вода. Ето ги и тях - пристигат тържествено малко след нас –

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Малко по-късно пуснахме корабите на вода:

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Морето позволяваше да се развие добра скорост и стигнахме бързо до покрайнините на

Занте – столицата на острова Закинтос:

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

където се спуснахме по дългия крайбрежен булевард –

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърцияостров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Дидо и Момчил

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърцияостров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

който ни изведе на основния площад на града –

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърцияостров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Крайбрежната основна улица силно напомня тази на град Егина от едноименния остров – кипи живот, минават туристи, хвърчат коли, тичат сервитьори, и всичко това на фона на лазурното море:

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Църквата Свети Дионисиос

на булевард Страта Марина (Strata Marina) в Закинтос е разположен впечатляващият храм на Свети Дионисиос - покровителят на острова. Църквата е построена през 1708 г. и обновена през 1764 г. В нея можете да видите много ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Църквата пази и ковчега с останките на светеца, които били пренесени в Закинтос през 1717 г. от манастира Строфадес, където Дионисиос бил погребан - [caption id="" align="aligncenter" width="582"]остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция Църквата Свети Дионисиос[/caption]

остров Закинтос – Йонийски острови, Гърцияостров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Въобще един подреден, уютен град със собствена атмосфера, чар и егейски стил, озвучен от ритъма на гръцката музика и разноезичния многогласен хор на туристите..... След като се наситихме на оживените улици, се метнахме на лодките

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

и подкарахме към втория известен град на остров Закинтос –

Лаганас

Ето малко инфо за него: Островът, който е една от най-привлекателните туристически дестинации, е известен със своите костенурки от вида Карета карета (Caretta caretta). Островът е мястото, където тези ценни за природата на планетата ни костенурки се събират, за да снасят своите яйца. Костенурките се събират в залива Лаганас (Laganas), който е най-предпочитаното за тях място за създаване на потомство. Заливът Лаганас на остров Закинтос, известен още като Заливът на костенурките, през 1999 година е превърнат в Национален морски парк, за да се опази този ценен за природата вид. В парка освен костенурки живеят делфини, тюлени-монаси и различни видове водолюбиви птици и гущери. В началото на лятото костенурките се събират по красивите плажове на залива, където заравят яйцата си. Смъртността сред новоизлюпилите се костенурки е много висока, оцелява едно на хиляда костенурчета. Те стават жертви на различни местни хищници и птици, които се събират на ята, когато малките се опитват да стигнат до морето веднага след излюпването си.

На влизане в залива на Лаганас

до нас на метър-два от лодката мина една от тези костенурки, виртуозно размахвайки плавници на около метър дълбочина в обратна на нас посока. Ето и плажът на Лаганас – наистина многолюден, шумен, разноезичен :

плажът на Лаганас – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

плажът на Лаганас – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

и където екипажите на микрофлотилията се черпават с биричка:

плажът на Лаганас – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Лаганас – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

В залива на Лаганас има едно

островче – Агиос Состиос,

до което има дълъг около стотина метра дървен мост, две-три миниатюрни плажчета и някоколко заведения. Ето как изглежда от бреговата ивица на Лаганас:

Лаганас – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Настана време за разквартируване, тръгнахме към южната част на острова

островът на костенурките Маратониси – Йонийски острови, Гърция

и минахме покрай тези красоти –

Островът на костенурките Caretta Caretta - Маратониси:

островът на костенурките Маратониси – Йонийски острови, Гърция

и покрай суровите, дивни скали на Занте:

 Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

където намерихме това екзотично, шармантно плажче за домуване:

Занте – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

В единия край „Тирпиц” е изваден на сух док –

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

а в другия край „Бисмарк” се е приютил като в норвежки фиорд:

Лодка – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Настъпи спокойната вечер :

Вечер – остров Закинтос – Йонийски острови, Гърция

Очаквайте продължението

Автор: Димитър Иванов Снимки: авторът Други разкази свързани с Йонийско море – на картата : За подробности кликайте на ЗАГЛАВИЕТО горе! :)

"На кафе пред парламента" продължава и днес

/Поглед.инфо/ Очаква се инициативата "На кафе пред парламента" да продължи и днес. Вчера, в 33-ия ден на протеста срещу политическата система, протестиращите се събраха отново на площад "Независимост", след което шествието се отправи към сградата на Народното събрание (НС).

Не е ясна съдбата на двама от миньорите, които останаха под земята

/Поглед.инфо/ Все още не е ясна съдбата на двама от миньорите, които останаха под земята при инцидент в мина "Ораново" във вторник. Двама от мъжете загинаха, а търсенето на другите двама продължава.

Грозна гледка разиграха протестиращите пред Руското посолство

/Поглед.инфо/ Грозна гледка се разигра пред Руското посолство минути, след като протестиращите разрушиха символичната Берлинска пред амбасадата на Германия, съобщава offnews. След като шефът на Гьоте институт Рудолф Марч нарече демонстрантите "млади хора, заради които българската демокрация има голямо бъдеще", те нападнаха дипломатическа кола пред посолството на Русия.

Печена пъстърва със зеленчуци

Продукти за 4 порции:
2 едри пъстърви
2 домата
1 тиквичка
2 моркова
1ч.л. сол
1ч.л. мед
половин лимон
1ч.л. розмарин
2- 3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Пъстървите се измива и слагат в тава. Мажат се с мед. Поръсва се със сол и розмарин. Останалите продукти се почистват и измиват. Тиквичката, морковите, лимонът и доматите се режат на колелца. Зеленчуците се редят около рибите. Цитрусовите кръгчета се редят в коремчетата на рибите. Полива се зехтин или олио. Рибките се пекат на умерена фурна, 40 минути.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Понякога бащите трябва да слушат децата си

Понеже не знам как се подкрепя гладна стачка, освен с гладна стачка, призовавам Едвин Сугарев да я прекрати.

Не от безразличие, още по-малко от разминаване в повода, заради който Едвин стачкува, три седмици си налагах въздържание на приказките по въпроса.

Какво да кажа иначе: давай, Едвине, мри за каузата, пък ние ще берем плодовете на твоята саможертва!?

В писмото си 4 от децата на Едвин, които се присъединяват от днес към гладната му стачка, ясно изразяват волята си баща им да живее.

Тази воля, ако не каквото и да и да било друго, трябва да бъде зачетена.

Не очаквам мнението да има някаква значение, но мълчанието е злото, което е основата на българските драми.

Още една би била непоносима за съвестта на всеки, който претендира че я има.

В случая се присъединявам с призива си като баща.

Едвине, когато имаш семейство, трябва да смириш гордостта си. Тези думи на Атанас Далчев ми припомни Стефан Стоянов, който гладуваше солидарно с теб, но се вслуша в съвета на големия български поет.

Послушай го и ти, не е срамно!

Непреводима България

Единственият антидот в момента е мощната енергия на хората, които от трийсет и три дни насам протестират, скандират, негодуват, упорстват, гневят се, вървят всяка вечер рамо до рамо. Срещу тях безизразно мълчат назначените слуги на невидимите господари.

Не ме питат, но отговарям

Бригадир Аспарухов, бившият шеф на информационен отдел на ДС ( в превод на човешки език- партиен агитатор и пропагандатор с тайни офицерски пагони), се появи вчера в една от телевизиите, до която нямам достъп, за да ми вмени вина в разпространяване на лъжа спрямо него. Бил съм си позволил да напиша дори в книга, че …Филип Димитров казал нещо по негов адрес нещо.

Ето какво казва бившият премиер Филип Димитров ( но не на мен, а на Копринка Червенкова и Христо Буцев в тяхно интервю с него във в. „Култура” от 13 март 2010 г., препечатано в сайта Vesti.bg и след това в блога ми ivo.bg-излиза, че Червенкова и Буцев, както и Vesti.bg са разпространители на лъжи, при това като първоизточник):

„Появи се Бригадир Аспарухов ( директор на Националната разузнавателна служба по онова време), който обясни, че на границите вече се струпва сръбската войска, която незабавно ще влезе в България, ако ние признаем…”

Това е изречението в чуждото интервю, свързано със спомените на Филип Димитров как е било взето решението на Консултативен съвет по националната сигурност България да признае Македония, което Аспарухов явно иска да ми забрани да цитирам, оставяйки зрителите да вярват, че съм разпространявал лъжи- стига да му вярват.

Понеже не вярвам да получа право на отговор в Би Ти Ви, където старателно избягват да споменават дори името ми, освен когато трябва да бъда обруган за пореден път, реших да публикувам хипотетично интервю на водещите Димитър Цонев и Цветанка Ризова с моята персона ( размечтах се за тази слава, с други думи!), която при цялата си невзрачност заслужи толкова височайше внимание без никакъв видим конкретен повод и въпрос от страна на водещите.

Ето как би изглеждало такова невъзможно интервю в Би Ти Ви в моето сатирично въображение:

Димитър: Колега Иво, аз бях говорител на негово премиерско величество Симеон през 2003-та година, когато той се опита да пробута като руска ушанка на главата на българските тайни служби неуспелия кандидат за председател на БСП Бриго Аспарухов и знам много по-добре от теб какъв огромен скандал предизвика кандидатурата му за промъкване като съветник по сигурността на министър-председателя ми сред западните ни съюзници, които осуетиха това вероломство в държава, член на НАТО и кандидат за ЕС. Как си обясняваш, че този човек се промъкна в моето студио при това положение?
Иво:Не знам.
Цветанка: Аз пък съм сред най-дълго задържалите се в националния ефир на екран български публицист и тайно чета твоя блог. Интересно ми е, защото той е забранен за цитиране в Би Ти Ви, както и това да бъдеш показван, защото ние не сме някакви си Си Ен Ен, Би Би Си, Ню Йорк или Файненшъл таймс, нито пък сме като френските Монд, Фигаро и разните там швейцарски, руски и израелски медии, на които е позволено да те цитират. Искам да кажа- ясен си ми. Щом толкова те цитират точно онези изброените, значи има нещо неясно около теб. Дай да го изясним на шест очи.
Иво: И на мен не ми е ясно..
Димитър:Цецке, хайде без лични нападки към колегата ( все пак)- ти не си била ничий говорител и не ги разбираш тези неща. Да се върнем на темата – а тя е: защо Бриго Аспарухов те обвинява в разпространяването на лъжи, чиито източник ( ако са лъжи) не си ти, когато самият той излъга публично за т.н. македонска афера на правителството на Филип Димитров и това доведе практически до преврат, непризнат официално като такъв и до днес? Нима хората не помнят, че Аспарухов беше принуден дори да се извини, което означава, че е имало защо?
Ива: Нямам представа.
Цветанка:Понеже скришом чета забранения ти за споменаване в Би Ти Ви блог- но пък не могат да наредят чак пък да не го чета, забелязах, че си уличил Аспарухов в друга лъжа още в онази същата 1992-ра превратаджийска година. В предаването си „Още” си го разобличил тогава, че като шеф на разузнаването се е занимавал с инструктаж на български журналисти по въпроси от вътрешнополитически характер, използвайки секретни квартири на ведомството му на българска територия в разрез със задачите на едно външно разузнаване. Да не би това да е причината 21 години по-късно да ти размахва пръст?
Иво: Това е…
Димитър: Аа, аз също чета тайно блога ти и знам, че за тази афера Аспарухов ти се е карал в студиото на Дарик радио и дори ти е казал заплашително, че си пази видеокасета с въпросното предаване. Потвърждаваш ли!
Иво: Да.
Цветанка: Стига Митко си се правил на по-информиран, защото аз чета и други блогове. Например журналистката Невена Гюрова, която беше спомената преди повече от две десетилетия в предаването „Още” от Иво като една от привикваните в тайните квартири на разузнаването по онова време, напълно потвърди неотдавна в своя блог „Трънки и глогинки” , че лично е била обект на подобен инструктаж. Иво, иризнаваш ли си вината, че тя е признала твоята правота, което Аспарухов отрича и следователно –лъже?
Иво:Да.
Димитър:Добре, обаче това е рубриката право на отговор и трябва да приключваме, за да не надхвърлим отпуснатото време за скъпия гост на Би Ти Ви. Така че, да хванем Бриго за рогата (нищо мадридско не намеквам, макар да знам много): възможно ли е наистина Аспарухов всъщност да е прототипа на Делян Пеевски, но с човешко лице? Питам, защото да сложиш един толкова лъжлив човек начело на разузнаването, който да го използва за цели, несъвместими с демокрацията, си е делянпеевщина на прехода, останала тайна и ненаказана като повечето зулуми на партията му?
Иво: Възможно е.
Цветанка: Може и да ми се скарат за просроченото време, но няма само ти да имаш последната дума, Митко! Дай да изясним все пак: Иво, да не би Аспарухов да се вбесил нещо от аналогията, която правиш в блога си между опитите негово величество премиера Симеон да го нахлупи на главата на тайните ни служби преди 10 години и намеренията на негово експертно началство Орешарски да направи същото с Боян Чуков тези дни?
Иво: Ясно е.
Димитър и Цветанка ( в един глас): Беше изчерпателен, благодарим ти за това право на отговор, ще се видим ( с Красимир Гергов) след рекламите! А вие, уважаеми зрители, ако не ни видите повече, то е заради рекламите. И заради Гергов.

ASUS представи нови ноутбуци от N серията с 4 високоговорителя

ASUS представи нови ноутбуци от N серията с 4 високоговорителя
Изцяло нов дизайн, IV-то поколение Intel® Core™ процесори и кристален звук SonicMaster Premium се съчетават в мощна и стилна серия мобилни компютри, предназначени за работата с мултимедия ASUS представи нови модели мобилни компютри от своята N серия, които се отличават с фин металически завършек на …

Мракобесие и некадърност начело на ДАНС

Във файла "Галерия" публикуван от ДАНС имаше заличена информация чрез наслагване на картинки върху PDF. Те се премахват елементарно. Виждат се имената на оперативните работници, лични и служебни данни. 

 Изборът на Писанчев за шеф на ДАНС е "запазване на статуковото", каза премиерът Орешарски. Какво е статуквото ще прочетете по-долу.

Кандидатите за председател на ДАНС Владимир Писанчев и приятелят му Недялко Недялков бяха изслушани формално в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Комисията председателствана от Димитър Дъбов, известен още като Дъбката - покровител на производители на безакцизен алкохол. В четвъртък предстои гласуване на кандидатурата предложена от премиера Орешарски в пленарна зала.

Писанчев се прочу покрай делото "Галерия", в което бяха подслушвани, наблюдавани, записвани журналисти и техните контакти. Причината - теч на информация от ДАНС. Тогава Писанчев е шеф на отдела, който се занимава с лоялността на служителите на агенцията. Вместо да подходи професионално, да стесни кръга от служители, които имат достъп до изтеклата информация и да им провери контактите, той нарежда да бъдат закачени и следени крайните получатели на информацията, които са я обнародвали.

Забележете, че изтеклата информация е от обществен интерес. В нея няма данни за терористични или други заплахи срещу нацията и нейните партньори. Има данни за икономически престъпления и злоупотреба с власт. Журналистите просто си вършат работата, а не водят някаква подривна дейност срещу националната сигурност. Но Писанчев ги подслушва наред с чисто политически мотив: "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Полиция на мисълта и мракобесие пар екселанс.

Международната правозащитна организация "Репортери без Граници" реагира остро на номинацията на Писанчев. Без да го споменава поименно. Но от текста е кристално ясно каква е препоръката към правителството и депутатите: "не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти".

Същата организация подкрепи призива на десетки български журналисти да бъде разсекретено делото "Галерия". Което се случи и Писанчев може да си го отбележи като "предизборен" актив. Има обаче няколко дребни подробности. Разсекретените страници са грижливо подбрани. Липсва план за разработката, липсват и разпечатките, от които стават ясни мащабите на следенето - десетки журналисти и политици са говорили със "закачените" журналисти и съответно са били прихванати.

От разсекретените страници обаче се разбира, че резултатът от цялата тази скъпо струваща шпионска активност е нулев. Не е намерен източникът на теча. Агенцията обаче гръмко се похвали, че е разкрила и затворила сайта "Опасните новини", в който се появяват въпросните "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Дни по-късно съдържанието на сайта възкръсна от кеша на Гугъл, което обезмисли тези мракобесни усилия. Нулев беше и резултатът на ДАНС в разкриването на зверския опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов. В крайна сметка имаме "Нула цяло, нула десети от процента" резултат от разработката "Галерия", както се изразява главния прокурор.

Днес Писанчев иска да бъдат забравени тези нули, които никак не говорят добре за собствения му професионализъм, но пък ще го следват докато е на работа. "Няма да коментирам повече "Галерия", защото е това, което е" - каза той пред журналистите. Така е. "Галерия" е това, което е: паметник на некадърното мракобесие на българските служби.

Некадърност, която се доказва черно на бяло с един пресен факт, пак свързан с "Галерия". Разсекретеното дело беше публикувано на 12 юли 2013 г. в ранния следобед под формата на PDF файл. В публикувания файл се съдържаха заличавания на лични и служебни данни под формата на картинки, насложени върху думите, които трябва да бъдат цензурирани. По този начин са прикрити имената на оперативните работници, на отдела, в който се води разработката и личните данни на разработваните журналисти.

Това е огромна издънка, защото файлът не е заключен и картинките се премахват за секунди от всеки, разполагащ с програма за редактиране на PDF файл. Под тях прозират имена, телефони и адреси, зачеркнати с черен маркер, но отлично видими и четливи. Биволъ разкри и публикува нецензурирания файл в 15 ч., а в 18 ч. той изчезна от страницата на агенцията и тихомълком беше подменен с друг файл, в който данните са изтрити по правилата.

Става дума за вопиюща некадърност в опазването на информацията, това ще ви каже всеки специалист. Освен, че има издънка, тя е наказуема и прокуратурата трябва да се самосезира. А кой трябва да носи отговорност? Правилно: началникът на отдела за защита на класифицирана информация Недялко Недялков. Вместо отговорност, той носи тежкото бреме на поддържащ вокал в надпреварата за шефското място в ДАНС.

След изслушването Писанчев и Недялков заявиха, че който и да бъде избран, ще назначи другия за свой заместник. Така ще се затвърди вечната дружба на мракобесието и некадърността във висшето ръководство на службите, от която явно и след Пеевски няма отърване.

Реално-виртуалният фестивал LivingWEB

Fotor071694535
На 13, 14 и 15 септември ще се проведе първото издание на реално-дигиталния арт фестивал LivingWEB™, който ще обхване шест различни локации в София и Благоевград. Това е първото по рода си събитие, което материализира световната мрежа и я прави физически достъпна за всеки, а …

Гражданският паноптикон •

И като го видяха се объркаха. Нарекоха го високомерно (щонесавиизкривениотболкафизиономиитебе), аморално (къдебяхтеприборисовбе), естетическо (щостецветниипъстрибе), сито (щонепроситетрохиблаговолениебе), купонджийско (щонечупитевитринибе), инфантилно (квоскачатекатовсенякогащевисвършиенергията), обречено (туктакиваневиреят)...

Ако не изполваш видеа, нямаш връзка с клиентите си

VideoSocialEvo
Звучи ли ви дръзко и нелогично? Нали помните, че 2013-а година е “година на видеото”? Преполовихме я, а все по-често се сблъскваме с въпроса: “Защо видео за уеб, а не телевизионна реклама?”.  За да отговорим на този въпрос, подбрахме следната инфографика.   Фактите са простички: …

Facebook Photo Saving идва и за Android

Facebook Photo Saving идва и за Android
Потребителите на мобилни устройства с операционна система Android имат повод за вълнение. Макар и минимална, промяната, която ще настъпи в техните Facebook приложения, ще е приятна. Става въпрос за функцията Save Image, която до този момент не е активна за притежателите на Android устройства. Това …

Д-р Николай Михайлов: Какво става?

/Поглед.инфо/ Д-р Николай Михайлов, „Лице в лице”, bTV Мисля, че сме в една пауза с неизвестни, много неизвестни. Има една неяснота на едно гражданско предприятие, на изхода от това гражданско предприятие.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване