Има опасност от радикализация на президента!

/Поглед.инфо/ Президентът се държи непривично, не е характерно държавен глава да взима страна в обществен и политически конфликт. Именно заради това съществува рискът бъдеща радикализация на действията на държавния глава през есента да бъде възприета като самоцелно търсене на противопоставяне.

Бой между протестиращи пред Народното събрание

/Поглед.инфо/ Конфликт между протестиращи граждани е прераснал в бой пред сградата на парламента в столицата.

Шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е подал оставка

/Поглед.инфо/ Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от земеделското министерство. Посочените мотиви са лични, от агроведомството казаха, че оставката не му е била поискана.

Рула от патладжан със сирена в доматен сос

Патладжанени рула със сирена в доматен сос

Дните минават бавно, струват ми се дълги, монотонни, твърде горещи. Очакването става все по-нетърпеливо, движенията все по-ограничени, сексът почти невъзможен. Никога не съм си представяла, че мога да стоя толкова дълго време без да съм включила на максимална скорост. Добре, че я има инерцията. В момента тя ме води към осъществяване на всички желания. Е, почти всички, както вече споменах. Но и другите, бликащи неуморно, не винаги са осъществими поради разсеяността ми и бързо идващата физическа умора. Нетърпелива да настъпят по-хладните дни, с които ще настъпи и най-голямата промяна в живота ми, запълвам оставащото време с четене на книги придружено от блянове, разходки, на които докарвам грациозна патешка походка, много сън (отново) със страстни и странно шарени сънища, които редувам с дълги часове прекарани в кухнята.

Домати Рома

Прекарвам дълги часове в кухнята не защото правя сложни и трудни рецепти, а просто защото сега съм по-бавна. Навеждането до печката всеки път, за да проверя докъде е стигнало печенето, ме затруднява толкова много, че започвам да се осланям единствено на усет и обоняние. Мисля си, че за новия дом (за това ще ти разправям по-нататък) би било чудесно да си взема вградена фурна на нивото на очите. Така без усилия ще наблюдавам как се образува хрупкавата златиста пармезанова коричка върху патладжанените рула.

Патладжани

За идването на по-хладните дни, което е свързано неотлъчно с идването на големия момент ми подсказват и продуктите на пазара. Сладко грозде, от чиято сладост чак се задавям, сладка варена царевица, която обожавам, първите тикви цигулки, които все още искат повече мед при сервиране с пресните орехи… очаквам само из въздуха да се разнесе опушен сладък аромат на кестени и тогава вече ще знам, че лятото се е изнизало. Но преди това са доматите. Както бавно минаващите дни, очакването на доматите Рома ми се стори толкова дълго, че се притесних дали ще успея навреме да взема от плътното им месо, да го концентрирам и да го запазя в ароматизиран с билки зехтин за следващите няколко месеца. Освен за сушене, реших да ги използвам и в доматения сос за патладжанените рула. Дават малко фира, евтини са, плътни са, вкусни са, сладки са. Чесънът ще им донесе дълбок провансалски аромат, а босилекът ще ги опияни с благоуханието си.

Краве и козе сирена за рулата

Това обаче е само половината ястие, което се влива в леко опушените филии от патладжан, обгръщащи ароматите на смес от сирена. Не твърде солени и прилично миризливи, за мен те са идеалната комбинация със зеленчуците олицетворяващи края на лятото. Комбинация, която несъмнено води до блаженство, с което да задоволя собствените си страсти. Дори нещо повече. Опитвам се да се докосна до всеки един аромат поотделно, да разоблича характера му в единството, да го преоткрия като опиат за сетивата, подобно на ароматите пропили се в кухнята на Роза в „Кухнята на страстта“ или като просто звучащите печени киселици с подсладена сметана от „Угощението на Джон Сатърнъл“, за чиито добър вкус обаче трябва да се погрижиш от избора на плодовете, през бавното им печене на слаб огън (което се оказва тайната за постигане на сладост и мекота) до приготвянето на медената сметана, за което се изисква и стълба.

Оформяне на патладжанените рула

Големите тайни винаги се крият в малките неща, а любовта към храната е любов към самия живот. Пъстър и сладък като френските макарони на Грейс в книгата „С дъх на чаени листа“, сервирани с горчиво кафе или стипчив зелен чай за да има баланс все пак, също като в живота. Добрият край в тези книги винаги е налице, което не е непредсказуемо от самото начало, но удоволствието от прочитането им идва от начина, по който се говори за храната. Храна, приготвена така, че да предизвиква чувствата, да те кара да изгаряш отвътре, да копнееш и да се влюбиш, както Антъни Капела описва в романа си „Ако искаш да си легнеш с мен…, сготви ми“. Но да възбудиш някого и да го накараш да се влюби са две различни неща. За да се влюби някой в теб „…трябва да му сготвиш нещо съвсем различно, нещо просто, но прочувствено. Нещо, което показва, че разбираш самата му душа.“

Патладжаните рула в доматен сос, поръсени с пармезан

С историите в тези книги и с любовта, с която се говори за храната поддържам кулинарния си дух, в момент, в който желанията са силни, но силите не стигат. Ще продължа да се захранвам с „Последният китайски готвач“,  после ще се върна отново в Прованс, а междувременно се потапям в уханията на отиващото си лято, очаквайки да се случи най-хубавото.

Патладжанени рула със сирена в доматен сос

Рула от патладжан със сирена в доматен сос

Посочените дози са за 4 порции.

За доматения сос:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 кг домати Рома или други месести домати
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1/2 връзка босилек, нарязан на ситно
  • сол и прясно смлян черен пипер

Доматите се срязват на върха с остър нож на кръст. Дълбока тенджера се напълва с вода и се оставя да заври. Подготвя се ледена баня, като голям съд се напълва със студена вода и кубчета лед. Доматите се потапят във врялата вода за 30-40 секунди. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се поставят в ледената вода. Оставят се там за около минута да се охладят и се прецеждат. По този начин ципата на доматите ще се обели много лесно. Обелват се и се нарязват на дребни кубчета.

Зехтинът се загрява в тенджера на умерен огън. Добавят се лукът и чесънът и се сотират за 4-5 минути докато омекнат. Добавят се доматите, захарта, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Оставят се да заврат и се варят без капак  за 15-20 минути, докато сосът се сгъсти. Отстранява се от огъня и към него се добавя босилекът.

За патлажданените рула:

  • 2 средно големи патладжана, нарязани на филии по дължина с дебелина 1 см
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 200 г прясно краве сирене, намачкано с вилица
  • 60 г меко козе сирене, нарязано на кубчета
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 60 г прясно настърган пармезан
  • сол и прясно смлян черен пипер

Филиите патладждан се поръсват обилно със сол и се оставят за 10-15 минути за да се отдели горчивия сок. Измиват се под студена течаща вода и се подсушават хубаво. Намазват се от двете страни със зехтин.

Грил тиган се нагрява на умерен към силен огън. Филиите патладжан се запичат в тигана за 2-3 минути от всяка страна. Готовите патладжани се поставят в съд с капак или се покриват с алуминиево фолио, за да се задушат и омекнат.

В купа се смесват кравето и козето сирена и магданозът. Подправят се с прясно смлян черен пипер на вкус. Също на вкус може да се добави и сол, но аз смятам това за излишно.

В края на всяка филия патладжан се поставя по една супена лъжица от сместа със сирената и се завиват на рула.

Доматеният сос се изсипва в подходящ съд за печене. Върху него се подреждат рулата и се поръсват с пармезан. Запичат се в предварително нагрята фурна на 200°C за 25-30 минути или докато сосът заври, пармезанът се разтопи и придобие златист цвят. Сервират се топли.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Рула от патладжан със сирена в доматен сос е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

САЩ: Готови сме да ударим в Сирия

/Поглед.инфо/ Американските сили са готови, ако получат заповед, да ударят сирийския режим. Това каза министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл пред Би Би Си, съобщава „Фокус”.

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради Сирия

/Поглед.инфо/ Премиерът свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет заради Сирия, съобщи външният министър Кристиан Вигенин. „В следващите дни ще има заседание на Съвета по сигурността към премиера и други форуми, на които ще продължим да обсъждаме въпроса със Сирия и ситуацията с бежанците”, казва Вигенин, цитиран от БТА.

Челябинският метеорит се е разтопил преди да долети до орбитата на Земята

Взривилият се над Челябинск на 15 февруари 2013г астероид е бил подложен на силно нагряване много преди сблъска с Земята. До този извод са стигнали специалисти от Института по геология и минералогия към РАН ( руската академия на науките ) .

Япония отмени първият старт на РН Epsilon

Първият старт на новата ракета носител Epsilon бе отменен няколко секунди преди старта. За Япония - ракетата носител Epsilon е първата за последните 12 години , принципиално нова разработка.

От НАСА са представили подробности по мисията за буксир на астероид

Специалисти от НАСА са публикували нови снимки и анимации , изобразяващи мисията , в рамките на която се планира сложен космически експеримент - захващането и буксир на метеорит. Базовият проект ще бъде готов към 2014г, в момента от НАСА изучават над 400 предложения от научни и промишлени организации.

Глас срещу пустинята

Теодора Димова
Портал Култура
27.08.2013
ОНЕЗИ 20 ДЕПУТАТИ

През 1990 г. Давид Черни боядисва съветския танк в центъра на Прага в розово. Изтриват го. След това двайсет депутати от чешкия парламент го боядисват отново.
Ето това се питам – къде са онези 20 депутати в България, които биха боядисали за втори път съветския паметник в розово? Защото смятам, че това не само не е престъпление, а изразяване на отношение от страна на свободни хора. Отношението към червената армия и към комунизма не е еднозначно, не може да бъде еднозначно и не може законът да забранява изразяване на различно отношение, на неприемане и несъгласие. Точно това беше комунизмът – диктатура на единственото мнение. Точно това изразява боядисването в розово – друго отношение, категорично неприемане и отхвърляне.
Явно сега действащият закон трябва да се пренапише, защото е някакъв комунистически рудимент.
Затова питам имаме ли 20 депутати, които биха могли да излязат и да кажат – да, анонимни протестери боядисаха паметника на Съветската армия в центъра на София. Ние категорично подкрепяме този техен акт като израз на гражданска позиция по отношение на присъствието на паметника на една окупационна армия, която 45 години ни е държала в мъртвия капан на комунизма и още 23 години в трансформирания капан на посткомунизма. Подкрепяме този техен акт, защото за 23 години ние не дадохме окончателна историческа оценка за миналото си. Не само не дадохме окончателна оценка, не само не се разграничихме от него, а започнахме да впръскваме в обществото носталгия по комунизма. Не само носталгия, но ние дори идеализираме 45-те години комунизъм – парното, сиренето, здравеопазването, автобусното билетче, всички онези бабешки приказки, които ги знаем до втръсване. Празнодърдоренето на Бузлуджа, делянпеевските назначения, кръвожадният стремеж на уродливата коалиция към властта на всяка цена, „контрапротеста”, „подписката в защита на Орешарски”, „пакетите от социални мерки”, „преговорите с протестиращите”, всички тези скелети от миналото върлуват из нашия живот сега. Сега.
Къде са тези 20 депутати в нашия парламент, които биха защитили тримата анонимни, боядисали паметника в розово? И след това да внесат проект за изменение на този комуноиден закон на единственото мнение.
Били се криели зад своята анонимност. Разбира се, че ще се крият. Да бъдат арестувани ли? Да бъдат осъдени? Нали това биха били единствените трима души, осъдени в държавата, в която върлува едрата безнаказана престъпност. Защото у нас все още е законно да си самозапалиш партийния дом, а е противозаконно да боядисаш паметника на окупационната армия.
Било безвкусно, не било оригинално! А оригиналното и стилното е празноговоренето на министър-председателя, крясъците на фашизоидния клоун, среднощната акция с белия автобус и „контрапротестите” в защита?
Паметниците не можело да се пипат. Да бъдат оградени с решетки тогава! Да бъдат поставени под стъклен похлупак. Да има пред тях полицаи с автомати, които да застрелват всеки, който дръзне да се приближи към „паметника” и да го „оскверни”.
Боядисването на паметника в розово не е осквернение нито на Съветския съюз, нито на Русия, нито на съветските войници, а е категорично неприемане, отхвърляне, заклеймяване на комунизма и действащия в момента неокомунизъм. Неприемане и отказ да се живее под размахания над главите ни съветски автомат.
Международните споразумения се отнасят за военните паметници, паметниците на загинали войници. Този не е на загинали войници, той е идеологически. Неговата идеологическа цел е да внушава покорство и послушание пред армията-окупаторка. Затова войникът на пиедестала е размахал автомата над главата си. Всъщност той го размахва над нашите глави.
Ако съветската армия беше преминала през територията на България, ако не ни беше окупирала, нашето отношение към нея и към нейния паметник сигурно щеше да бъде съвсем различно. Затова казвам, че боядисването в розово не е осквернение на паметника или на армията, а е отношение към нашата окупация, ясен глас, че не считаме тази армия за наша освободителка.
В продължение на половин век бяхме задължени да обичаме червената армия, съветския паметник, размахания автомат, бяхме длъжни да ги възпяваме, да манифестираме любовта си пред мавзолея три пъти през годината, а тези, които ни налагаха окупационния режим, приветстваха оттам манифестациите. Сега техните наследници продължават да унижават националното ни и човешко достойнство вече с други средства.
Паметникът беше боядисан в деня, когато се навършиха 45 години от окупацията на Чехословакия от същата армия. В зловещата нощ срещу 21 август 1968 година същата армия прегази порива на народите на Чехия и Словакия към свобода. Младите хора лягаха пред танковате на същата армия окупаторка, за да ги спрат с телата си. Затова нашият паметник беше боядисан на този ден и в същия розов цвят като танка в прегазена Прага. Това е израз както на нашата солидарност, така и на нашето извинение. Солидарни сме с тези, които отбраняват отечеството си, а не с окупаторите.
Всяка война е зло, но има разлика между отбрана на отечеството и окупация. Не може да ни налагат със сила да не правим тази разлика. Всяка армия е машина за убиване, но не може да ни се налага да приемаме окупационната армия като освободителка. Не бива да допускаме да ни налагат робския манталитет, както го правиха в продължение на половин век.
Розовият цвят е цветът на нашето отрицание. Дано да изберем поне 20 депутати, които да бранят нашето национално и човешко достойнство. Дано да имаме такъв закон, че анонимните оцветители да не бъдат преследвани като престъпници. Дано да имаме закони, които ще наказват истинските престъпници. Дано да не се уморим да протестираме, докато извоюваме истинската си свобода. Достатъчно живяхме в зловещата сянка на размахания автомат на червената армия. Пражката пролет беше през 1868, нашата още не е дошла. Затова от юни 2013 ние я очакваме.”

 

P.S. Публикувал съм доста собствени разсъждения, подобни на споделените от Теодора Димова. Не чакам никаква „печалба”, нито суперлативите на съгласните с мен. Още по-малко се надявам на „милостта” на възбудените защитници на постколониалното ни настояще, за които окупацията на България и нейната нахална символика е светиня, която била поругана от такива, като мен.

Добавям обаче в ivo.bg и текста на писателката с въпрос към развилнелите се тези дни защитници на съветската окупация на България, които заклеймиха порозовяването на съветския фетиш в София.

Няма да изброявам поименно онези, които нападнаха авторите на розовата промяна на паметника- включително за това, че били анонимни ( а не както Пуси райът в Русия например- какво лицемерие от страна на хора , които никак не се зарадваха в България на руските бунтарки).

Бих могъл и сам да отвърна на нападките. Питам обаче, освен нас, активно противостоящите на съветската монументална окупационна символика със скромните си физиономии и имена ( без ни най-малко да се крием, а тъкмо напротив, осветявайки предварително акциите си сред мрака на раболепния медиен бойкот), Теодора Димова също ли заслужава да бъде наречена „пале”, „дървар” и т.н. , както ни пустосва например защитникът на съветския тотем Кеворк Кеворкян с типичното за него презрение към низшите, според него, същества, обект на злобата му?

Отговор не чакам, а и не търся-нямам желание за лична полемика с човек, който е доказал, че няма равен в персоналното преследване на врага от поверените му медийни трибуни ( сал един Бареков напоследък се очерта като негов талантлив ученик в това отношение), макар иначе да претендира за интелектуално превъзходство над обектите на неговите охулващи кампании.

Е, от битки не бягам, но в случая текстът на Теодора Димова дотолкова се покрива с моята гледна точка, че предпочитам по изключение „някой друг” да отговори обобщаващо на злостните хули. Още повече, че не става просто за „някой” и за „кой да е”, а за едно от най-талантливите съвременни български пера.

Запазвам си правото да продължа темата, ако бъде предизвикан.

Всеки пети чиновник в България е началник

В България всеки пети чиновник е началник, в държавните, областните и общинските служби има 145 000 щатни работни места, а най-високата основна заплата е 4300 лева. Това разкрива докладът за състоянието на администрацията за 2012 г., разгледан и одобрен от правителството. В него се анализират данните за 562 структури на бюджетна издръжка - министерства, агенции, комисии, институти и т.н. Това не е цялата бройка, тъй като има служби, които не са включени, защото не са подали информация. В първия план на премиера Пламен Орешарски се появи намек за реформа на администрацията. Там бе записано, че в държавата има цели 136 агенции, чието съществуване трябва да бъде преразгледано. В следващите версии на плана "Орешарски" обаче тази идея изчезна. А място за реформи и за пестене на бюджетни средства има, при това много, става ясно от доклада.

План за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T): актуализация

В Държавен вестник днес:

Решение № 494 от 22 август 2013 г. за актуализация на Плана за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, приет с Решение № 604 на Министерския съвет от 2012 г.

Окончателната дата се определя от Органа и се публикува на интернет страницата на МТИТС.

В периода от 1 септември 2013 г. до 1 ноември 2013 г. най-късно приключва съвместната работа на предавателите за наземно аналогово и наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (симулкаст).

Комисията за регулиране на съобщенията продължава разрешенията на предприятията за наземно аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали с местно покритие за срок до окончателното преустановяване на разпространението на телевизионни програми чрез наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване в Република България. Окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване се определя от Органа по цифровата телевизия, отчитайки изпълнението на ангажиментите на държавата по т. ІX.1 от Плана.

Взетото решение от членовете на Органа по цифровата телевизия, съдържащо окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване и графика за спиране на аналоговите предаватели, се публикува на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, чиято администрация изпълнява функциите на секретариат на органа.

Ангажираните в процеса органи ги вземат предвид при изпълняване на правомощията си съгласно настоящия План и приложимото законодателство.

 


План за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T): актуализация

В Държавен вестник днес:

Решение № 494 от 22 август 2013 г. за актуализация на Плана за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, приет с Решение № 604 на Министерския съвет от 2012 г.

Окончателната дата се определя от Органа и се публикува на интернет страницата на МТИТС.

В периода от 1 септември 2013 г. до 1 ноември 2013 г. най-късно приключва съвместната работа на предавателите за наземно аналогово и наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (симулкаст).

Комисията за регулиране на съобщенията продължава разрешенията на предприятията за наземно аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали с местно покритие за срок до окончателното преустановяване на разпространението на телевизионни програми чрез наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване в Република България. Окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване се определя от Органа по цифровата телевизия, отчитайки изпълнението на ангажиментите на държавата по т. ІX.1 от Плана.

Взетото решение от членовете на Органа по цифровата телевизия, съдържащо окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване и графика за спиране на аналоговите предаватели, се публикува на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, чиято администрация изпълнява функциите на секретариат на органа.

Ангажираните в процеса органи ги вземат предвид при изпълняване на правомощията си съгласно настоящия План и приложимото законодателство.

 


САЩ: защита на тайната на източниците

Изтичането на информация е широко обсъждан въпрос в САЩ. Преди Манинг и Сноудън много вълнения предизвика Джефри Стърлинг, бивш агент на ЦРУ.

Стърлинг  очаква процес с обвинението, че е разкрил класифицирана информация относно ядрената програма  на Иран на журналиста от Ню Йорк Таймс  Джеймс Райзън, два пъти носител на Пулицър заради публикации по много значими теми: програмата за подслушване на Буш и събитията 9/11.  Смята се, че Стърлинг е допринесъл за книгата на Райзън  State of War: The Secret History of the CIA and the Bush Administration.

Въпросът е ще може ли Райзън  да се възползва от правото на защита на тайната на източниците на информация  по делото Стърлинг.

  • Адвокатите на журналиста и други  организации посочват, че не са изпълнени елементите на теста, който според практиката на съда трябва да определи налага ли се разкриване на тайната на източниците.
  • От Министерството на правосъдието  твърдят, че няма основание да се допуска защита на тайната на източниците, защото според решението Branzburg журналистът, като всеки обикновен гражданин, не може да откаже да свидетелства за престъпление, на което е бил очевидец.

Според Politico Райзън е заявил, че по-скоро ще отиде в затвора, отколкото да разкрие източниците си.


САЩ: защита на тайната на източниците

Изтичането на информация е широко обсъждан въпрос в САЩ. Преди Манинг и Сноудън много вълнения предизвика Джефри Стърлинг, бивш агент на ЦРУ.

Стърлинг  очаква процес с обвинението, че е разкрил класифицирана информация относно ядрената програма  на Иран на журналиста от Ню Йорк Таймс  Джеймс Райзън, два пъти носител на Пулицър заради публикации по много значими теми: програмата за подслушване на Буш и събитията 9/11.  Смята се, че Стърлинг е допринесъл за книгата на Райзън  State of War: The Secret History of the CIA and the Bush Administration.

Въпросът е ще може ли Райзън  да се възползва от правото на защита на тайната на източниците на информация  по делото Стърлинг.

  • Адвокатите на журналиста и други  организации посочват, че не са изпълнени елементите на теста, който според практиката на съда трябва да определи налага ли се разкриване на тайната на източниците.
  • От Министерството на правосъдието  твърдят, че няма основание да се допуска защита на тайната на източниците, защото според решението Branzburg журналистът, като всеки обикновен гражданин, не може да откаже да свидетелства за престъпление, на което е бил очевидец.

Според Politico Райзън е заявил, че по-скоро ще отиде в затвора, отколкото да разкрие източниците си.


Венцислав Мутафчийски: Не яжте свинско на плажа през лятото

Венцислав Мутафчийски е роден през 1964 година в Дупница. Завършил е медицина, бил е стипендиант на Министерството на отбраната и става освен хирург и офицер, в момента е с чин полковник. Той е доцент в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА - София. Участвал е в няколко наши мисии зад граница - Афганистан, Ирак, Македония и Германия. - Доц. Мутафчийски, какви са вашите наблюдения, как се хранят българите по време на отпуск и какво трябва да избягват в летните горещини? - Август наистина е най-атрактивният месец в летния сезон, когато по родното Черноморие се струпват най-много граждани, аз самият летувам по това време. Тогава обаче за съжаление при нас има влошаване както на битовите условия, така и в качеството на храненето. В повечето случаи хората тук ядат, каквото им предлагат заведенията. За съжаление в България не бих казал, че има култура в това отношение. Ние всички знаем, че най-предпочитана край морето е класическата комбинация...

Висящо правосъдие

Коя е страната, в която рецидивист може да се разхожда без особено притеснение три години на свобода? Отговорът е с понижена трудност – в България. Правосъдието у нас за огромно съжаление на почтените хора и на тези, които са потърпевши от престъпления, твърде често се движи със скоростта на костенурка и доказателствата в тази посока са не едно и две. Сериозен рецидивст е бил заловен нейде край нивите в Пловдивско. Въпреки скромния си житейски опит 26-годишният Никола Касабов може да се похвали с богат криминален. Както и с качества, които явно го правят неуловим, след като от три години е безуспешно издирван. Да кажеш, че България е необятна страна, като Щатите например, ама не е. Че родните престъпници имат невероятно висок коефициент на интелигентност, и това трудно може да се твърди. Факт е обаче, че рецидивистът, който има зад гърба си повече от сто кражби още преди да навърши пълнолетие и е обявен за общодържавно издирване, от три години успешно се измъква. И то при...

Във Вашингтон вече е взето решение за нападение по Сирия

/Поглед.инфо/ САЩ ще ударят Сирия, предаде РИА Новости. Според председателя на комисията по международна политика при руската Дума Алексей Пушков във Вашингтон вече е взето решение за военна операция.

Ръководството на ГЕРБ е свързано с организираната престъпност

/Поглед.инфо/ "Целта на протеста не трябва да е да се хулиганства, а да се привлече вниманието върху даден проблем. Достатъчно е медийното внимание, което получават, но пак повтарям – нищо не е ясно формулирано". Това казва бившият вътрешен министър Богомил Бонев пред LiveNews по повод инициативата на група във Фейсбук за озаконяване на демонстрациите срещу властта.

Chalgadelika

/Поглед.инфо/ Първият български антихалтурен антироман! Нищо в тази книга не е истина. Всичко е лъжа. Както и това. 02012012:BG

Зоро

Аристокрация, 132-ри етаж, ресторант. До прозореца седи мъж в черно и пие уиски. До него сяда друг мъж, двамата си пийват. Първият казва: - Тук е такъв силен вятър, че ако скочиш през прозореца, вятърът ще те върне обратно. На момента скочил през прозореца, полетял надолу, но отново влетял в ресторанта. - Давай, сега е твой ред. Вторият скочил през прозореца и като камък полетял надолу. Дошъл барманът: - Ама че гаден тип ставаш, Батмане, като се напиеш... Усмихни се, България! В Марсилия въобще не си дават сметка колко гаден тип е Батман, щом разчитат точно той да ги спаси от нарастващата престъпност. Фенклубът сред киноманиаците също не е оредял, напротив - почитателите на супергероя дори си имат фаворити, които биха могли да "влязат в кожата" на Батман. И Бен Афлек определено не е сред тях, щом веднага започна събирането на подписка срещу него. Независимо кой ще се превъплъти в ролята, част от сценария вече е ясен. Хванал Батман златната рибка и тя му се примолила: -...

Според АЯР радиоактивното йонизиране на въздуха в София от ксенон-60 не било радиация

Вчера в Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” се получи отговор от Агенцията за ядрено регулиране по повод заявление по ЗДОИ (това заявление беше публикувано в Еврочикаго, вж. тук - бел.ред.), за повече информация във връзка с инцидента от 6.08.2013 г. с гамаоблъчвател за радиологично йонизиращо облъчване на храни в Националния център по радиобиология и радиационна защита, намиращ се в двора на Военно-медицинска академия в София, когато медиите съобщиха за изтичане на радиация. Отговорът е подписан от председателя на АЯР Лъчезар Костов. След като се признава за инцидента като “просвет” в оловната защита на гамаоблъчвателна уредба в НЦРРЗ, с последвалото тридневно “пролъчване” и повишаване на гама-фона в помещението на уредбата, в някои съседни помещения и в малък участък от външната страна на сградата, от АЯР заявяват:

Кому е нужна превенция, ако не знаем как да бъдем обществено полезни

Вчера ми попадна едно съвсем прясно и както се оказа, неофициално рекламно клипче на новата С класа на "Мерцедес Бенц". На него актуалната лимузина на немската компания сгази невръстния Адолф Хитлер. Някои зрители вероятно биха намерили съдържанието на спота за страшно обезпокоително и в разрез с историческите факти. Други сигурно биха пляскали с ръце от задоволство. Вероятно посланието, което от концерна са искали да внушат, е, че освен креативен потребителят на марката трябва и да е социално ангажиран, а в идеалния случай - да има ясно изразена гражданска позиция за това кое е добро и кое не. Защото отношението към здравето на обществото се определя на първо място от заинтересуваността към собственото такова. Тези дни стана ясно, че по-малко от половината българи ходят на профилактични прегледи. Поне веднъж в годината всеки гражданин е задължен да посети личния си лекар. Освен това по здравна каса имаме право на един безплатен профилактичен преглед при стоматолог веднъж годишно...

Това вътре в мен

Това вътре в мене! Дали някога? Чудо или измама на очите. Болката в красиво цвете се превръща. Търся от безвремието - отговора. Това вътре в мене! Бие силно. Пътища пребродих! Неутъпкани. Надеждата! Тя ми е дреха. Прощавам – И пак ще те искам.

Физкулт - ура!

Смисълът и ползите от образованието са налице само ако то има максимално широк обхват, а не ако малцина могат да си го позволят, било защото имат финансова възможност или просто защото държат на това. Те ще продължат да изпращат децата си в чужбина, а българското училище ще продължи да бълва вместо културни хора със спортни навици - физкултурници.

Огнян Минчев: За пазарниците-фундаменталисти самото понятие за обществен интерес е фикция

За пазарния фундаментализъм държавата е абсолютно зло. Така пазарният фундаментализъм осигурява идеологическия смокинов лист за разгрома на държавата като институт за оказване на публични услуги и приватизирането й като прислужница на олигархичната монополна структура зад сцената. Нищо чудно - за пазарниците-фундаменталисти самото понятие за публичен - обществен интерес е фикция. За тях общественият интерес е автоматична сума - механичен сбор на частните интереси. Докато не приемем, че публичният интерес на обществото е самостоятелна величина със своя собствена стойност, държавата, демокрацията и общественият живот ще бъдат просто фасада на олигархичната диктатура в България.

БТВ и Нова телевизия си менкат кадри

/Поглед.инфо/ След безпрецедентното уволнение на водещите на сутрешния блок на Би Ти Ви Ани Цолова и Виктор Николаев, ръководството на телевизията сериозно се е заело да запълни липсите. Разследващият журналист Васил Иванов от Нова телевизия е бил на проби в БТВ като водещ на "Тази сутрин", твърди Всеки ден.

БТВ и Нова телевизия си менката кадри

/Поглед.инфо/ След безпрецедентното уволнение на водещите на сутрешния блок на Би Ти Ви Ани Цолова и Виктор Николаев, ръководството на телевизията сериозно се е заело да запълни липсите. Разследващият журналист Васил Иванов от Нова телевизия е бил на проби в БТВ като водещ на "Тази сутрин", твърди Всеки ден.

Снайперисти стреляха по експертите на ООН в Сирия

Снайперисти стреляха по експертите на ООН в Сирия

В Русия подготвят забрана за донорство и кръводаряване от хомосексуални

В Русия подготвят забрана за донорство и кръводаряване от хомосексуални

Проучване: Във Великобритания все още цари хомофобия

Проучване: Във Великобритания все още цари хомофобия

Английски съдия не допусна подсъдима с бурка в съдебната зала

Английски съдия не допусна подсъдима с бурка в съдебната зала

Съдът задължи КЗД да се произнесе по жалба на Алексей Петров срещу Цветан Цветанов

Съдът задължи КЗД да се произнесе по жалба на Алексей Петров срещу Цветан Цветанов

Адвокатът на Манинг плаши със съд, ако в затвора не осигурят хормонална терапия

Адвокатът на Манинг плаши със съд, ако в затвора не осигурят хормонална терапия

От ГЕРБ се съмняват, че БАСТА може да ги бастиса

/Поглед.инфо/ "Нямам информация за напуснали или за членове на ГЕРБ, които се канят да напуснат партията“, каза за БНР областният координатор в Шумен проф. Добрин Добрев. По думите му, едва ли някой от членовете на местната структура би поискал да се присъединил към новата формация БАСТА на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Социолози призовават да не се закрива НЦИОМ

/Поглед.инфо/ Професионалната общност на социолозите в България излезе с декларация по повод обявеното закриване на НЦИОМ.

iMatchU – на път да стане новият хит в онлайн дейтинга

iMatchU - на път да стане новият хит в онлайн дейтинга
Не е тайна, че създаването на социални контакти, които водят до срещи, е трудоемък процес. Забързаното всекидневие ни кара да забравим, колко е важно да отделим време не само за себе си, но и на социалните ни контакти. Според скорошни проучвания се оказва, че онлайн …

LG Optimus L4 II дебютира в магазините на VIVACOM

LG Optimus L4 II дебютира в магазините на VIVACOM
Нов модел смартфон на LG дебютира ексклузивно в търговската мрежа на VIVACOM от тази седмица. LG Optimus L4 II може да бъде намерен до края на септември единствено в магазините на телекома. Устройството се предлага на цена от 3.90 лв. с тарифния план MaxiCall ХXL …

Защо АЕЦ „Козлодуй” спря да показва натоварването на мощностите в реално време?

Малко след полунощ на 26-ти срещу 27-ми август 2013-та г. от интернет страницата на АЕЦ „Козлодуй” спират показването на натоварването на двата работещи енергоблока (5 и 6) в реално време. Ето какво виждаме там сега:   &...

Когато популизмът срещне глупостта...


... резултатът е години, дори десетилетия на излизане от икономическия трап. Не е да не сме го виждали. И по всичко личи, че ако не се противопоставим остро и навреме, ще го гледаме пак, и пак... 

Поводът: безумната идея за забрана на работата на "веригите хипермаркети" в събота и неделя. Безспорно, големите вериги имат трески за дялане в поведението си - особено в съмнително сходните условия за разсрочване на плащането, ценови политики и т.нар. задължителни "отстъпки", представляващи по същество облагане на правото на производителя да им доставя стока със задължителна безплатна берия. 
Има смисъл както КЗК да си свърши работата (което при сегашния съства и правна уредба е по-скоро мечта, отколкото реалност) и да установи картел поради твърде сходните условия, така и от нови правила в съзвучие с Европейските норми за неравнопоставено договаряне. Тук искам да отбележа, че и двете са неизпълними преди у нас да има наистина независими и професионални регулаторни и контролни органи, а не сегашната система на партийни назначения и бизнес квоти в състава им. 
Има смисъл да се провери ролята на някои търговски вериги в ДДС-веригите в търговията с храни, но това опира до работата на НАП, т.е. - вж. по-горе... 

Аз самият съм привърженик на малките магазини, работил съм в такъв, и предпочитам да пазарувам от тях - най-вече заради личното отношение, изграждането на доверие, качеството на обслужването и изобщо тези малки неща, които правят деня ти по-добър. Вярвам, че малките магазини, които развиват тези елементи на обслужването и успяват да доставят стока с постоянно и високо качество и ясен произход, винаги ще оцелеят - просто в големи вериги не можеш да получиш точно това. 

Предложението на управляващите обаче не решава никакви проблеми нито на пазара, нито на производителите, нито на потребителите. Напротив - безумната популистка мярка ще нанесе множество тежки последици: 

- За заетостта - рязкото намаляване на работното време ще доведе до неизбежни значителни съкращения; 
- Конкретно за младежката и студентската заетост - възможността за работа именно през уикенда и особено важна за студентите. Ограничаването на крупни работодатели да работят точно тези дни ще остави мнозина без възможност за съчетаване на работата с ученето или втора работа; 
- За оборота и печалбата не само на големите - по всяка вероятност подобно решение ще доведе до общо намаляване на оборотите и потреблението; 
- За удобството на потребителите - много хора използват един от почивните си дни, за да накупят продукти за цялата седмица, като естествено се опитват да се възползват и от най-добрите цени на пазара. В противен случай, те ще бъдат принудени да го правят в пиков час след работа; 
- За производителите - колкото и да са трудни отношенията между производители и търговски вериги, все пак те са основен и обикновено пряк купувач на българска хранителна продукция. Обратно - рязкото намаляване на обороти през тези вериги ще върне на терена странни 'борсови' прекупвачи, което съвсем няма да подобри положението на производителите и потребителите. 

И не на последно място - корупцията. Кой орган ще преценява кое е "верига" и "хипермаркет", а кое - квартален магазин. Защото интересът да подкупиш този орган и да работиш неделя за разлика от конкуренцията си ще е огромен. И - честно казано - не знам дали точно това не е интимната мисъл на управляващите... Създаване на "не-вериги" от "не-хипермаркети", които бързо и много печелившо да запълнят пазарната ниша? ДПС са майстори на точно такива похвати... 

Темата за отношенията търговец-производител търпи сериозен дебат. Но предложената мярка не е част от него. Тя е резултат от срещата на глупостта с популизма, а най-вероятно - и с корупцията. Тя е показател, защо това правителство трябва да си ходи максимално бързо - защото нищо смислено и полезно не може да свърши. Всеки ден на власт за кабинета Орешарски са нови съмнителни назначения и нови вредни за икономиката мерки, нова безработица и нова бедност. 

Тефтеромания

Из тефтерите на Б.Б и С.Ст. Това не са световните анали, нито градските канали. Това са извадки от тефтерчетата на Бойко Борисов и Сергей Станишев. За по-кратко Б-С, като е хубаво да се знае, че не става дума за нищо бисексуално. Вътре е пълно с инициали. За свое собствено улеснение авторите са си направили легенди. Срещу всяко съкращение са изписани пълните имена на героите. Всичко е разпределено по рубрики. Странно или да, но и в двата тефтера е фрашкано със съвпадения. Напълно еднакви текстове, намерения, методи, указания, мероприятия… Ето някои от тях: В раздел „Неподлежащи на удряне, дори и на сън” лъщят: В.Зл. – Валентин Златев, В.Б. – Васил Божков, Г.Г. – Георги Гергов, Т.Б. – Тодор Батков, Т.Ф. – Тонко Фотев, Ц.М. – Цеко Минев, Цв.Б. – Цветелина Бориславова… Какво се набива на очи? В тефтерите Б-С, в тази рубрика са изброени около петдесетина едни и същи имена на олигарси и местни феодали. По-нататък става още по-интересно:

Шестиция

Сатирите навици да се контрират гражданските протести срещу метастазите на посткомунизма с ударна доза правещи се на ударени други граждани не само не умират, но и активно се реанимират отново.

Най-лесно е да се опише на персонално ниво що за независим контрапротест потече в интернет с петицията „София без блокади”. Как да повярвам в чистите помисли на възмутените организатори, познавайки например соченият за инициатор на петицията журналист като човекът, който ми се обади по телефона с предложение да гласувам като член на журито на „Черноризец храбър” за колегата му от „Стандарт” Исак Гозес да получи награда за публицистика, за което щели да ми се отблагодарят ( явно други не са отказали предложението, защото далаверата се увенча с успех).

Предпочитам обаче да припомня, че далаверата с противопоставянето на „спонтанния” граждански гняв срещу гражданите, застрашаващи статуквото на посткомунизма с възмущението си от него, е стандартна процедура в арсенала на реваншистите.

Първите контрамитинги срещу опасността от прекалено много свобода за гражданите бяха задействани през декември 1989-та в подкрепа на новото ръководство на БКП, дарило България с успешен вътрешнопартиен преврат.

Последва акцията на прототипа на „Атака” ОКЗНИ ( Общонародното движение за защита на националните интереси), чийто говорител беше Георги Първанов.

Доведоха през януари от Кърджали с автобуси тълпи с възмутени граждани да протестират, че на българските турци им позволяват отново да се казват така, както са ги кръстили родителите им. Моя милост, разпознат като „туркофил и предател” ( понеже още по Живково време си позволявах да защитавам това човешко право), се натъкнах на опитите на националистическия вожд Добромир Задгорски за физическа саморазправа пред Народното събрание.

Когато София беше развълнувана от уникалния факт България да се окаже единствения съветски сателит в Европа, легитимирал на многопартийни избори комунизма през 1990-та година, срещу гражданския протест на жълтите павета бяха мобилизирани свежи селски сили ( в Румъния, апропо, за целта докараха при подобна ситуация миньори да бият гражданите в Букурещ). До пряк сблъсък не стигна, но дълго време от село Цалапица край Пловдив едни разярени другари и другарки заплашваха да настъпят и да освободят столицата с комбайни.

Комбайните не дойдоха, но в началото на декември 2012-та на жълтите павета наистина се появиха трактори на протестиращи земеделци срещу правителството на ГЕРБ. Проправителствената пропаганда презрително ги нарече „зърнари”, а Николай Бареков, неофициалният телевизионен говорител на премиера Бойко Борисов, ги заплаши, че лично щял да им пали тракторите и да им реже гумите. Досущ като сегашните борци срещу барикадите в София, Бареков се възмущаваше ( като новоизпечен софиянец- „качество”, което с гордостта на комплексиран селянин подчерта изрично), че „зърнарите” му пречели на свободния достъп до работното му място.

Най- близо по аналогия до сегашната акция с петицията на възмутените граждани от гражданските протести срещу властта в София бяха „група варненски журналисти” , които през ноември 2009 г. подписаха протестна декларация срещу протестиращите граждани, борещи се против застрояването на Морската градина в града от всесилната групировка ТИМ. Кореспондентите на БНР, БТА, „24 часа” и др. подобни „професионалисти” ( както сами се величаеха в декларацията), заклеймяваха протестиращите срещу феодализма във Варна, че им пречат със своите брифинги и пресконференции да си вършат работата- дори и есемеси им пращали прекалено много. Най-смехотворното в платената акция в защита на могъщия покровител беше, че „храбреците” се биеха в гърдите като смелчаци, които не страхували да заявят тази своя позиция срещу шепата еколози.

Общото между всички цитирани примери, без да претендирам за изчерпателност, е лъжата за спонтанния граждански гняв, избухнал от нищото срещу други граждани.

Както и друг път съм отбелязвал, в плановата икономика се провалиха с гръм и трясък до такава степен, че постигнаха невъзможното: победиха себе си при всички несметни природни богатства, които имаха зад гърба си по съветска линия. Но в планирането на интриги и подлости, жонглирайки с инструментите на демокрацията за недемократични цели, нямат равни!

Така стои въпросът с шестицията като пасивно мероприятие в идеологическата борба с враговете на комунизма за целите на неговата самоотбрана от гражданите на принципа: с вашите демократични камъни, по вашите глави!

Предстои избор на нов митрополит на Варненска и Великопреславска митрополия

/Поглед.инфо/ Предстои да бъде избран нов митрополит на Варненската и Великопеславска митрополия след внезапната и нелепа смърт на митрополит Кирил. Отецът се удави на 9 юли.

Властите на Сирия са отговорни за химическите атаки

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери излезе с заявление по Сирия, в което обвини властите на страната в применение на химическо оръжие и в опити да унищожат доказателствата. Той също така заяви, че това не може да остане безнаказано.

Джолани и картофено пюре

Продукти за 4 порции:
4бр. обезкостени свински джоланчета
4 моркова
7- 8 цели гъбки
1 бира
1 щафетка топено сирене
1 ч.л. сол
1с.л. мед
1ч.л. мащерка
1ч.л. червен риган

За картофено пюре:
1кг картофи
1ч.л. сол
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Месото се реже на медальончета. Нарязаните джолани се редят в гювеч. Бирата и медът се разбиват до получаване на еднородна смес за марината. С нея се поливат месата. Оставят се за няколко часа в хладилник.
Морковите, гъбите и картофите се почистват и измиват. Картофите се режат на две. Слагат се в тенджера. Налива се вода един пръст под нивото на продуктите. Картофите се варят на умерен огън, един час. След това се отделя остатъчнят бульон. Може да се изпие, защото е полезен за пречистване на черния дроб. Карофите се смачкват на пюре. Добавя се супена лъжица краве масло. Пюрето се обърква.
Гъбите се оставят цели. Морковите се режат на кръгове с къдраво ножче. Гъбите и морковите се редят около месцата. Добавя се топеното сирене. Съдът се похлупва. Ястието се готви на кротък огън, два часа. Месото трябва да къкри кротко в маринатата. Става много крехко. Сосът е превъзходен на аромат и вкус. Зеленчуците са приятно задушени. Сервира се месо, задушени зеленчуци, сос и оформени лъжици картофено пюре.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

С признателност към Апостола

/Поглед.инфо/ В изпълнение на приетата на 07.05.2012 г. Програма за общонационално честване на 175-та годишнина от рождението на Васил Левеки и 67-та годишнина от обявяването му за патрон на Военното училище, под почетния патронаж на Председателя на Народното събрание на Р България е създаден Инициативен комитет от възпитаници на НВУ „Васил Левски" за изграждането на паметник на Апостола.

Назначиха нов шеф на БДЖ

/Поглед.инфо/ Християн Кръстев ще бъде новия директор на "Холдинг" БДЖ. Той ще замени досегашния Чавдар Трендафилов, който остава зам.-директор, съобщава "Стандарт".

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване