С КОНЦЕРТ И ВОДОСВЕТ РАЙОН "МЛАДОСТ" ПРАЗНУВА ДНЕС

С концерт "Талантите на "Младост" и междуучилищен футболен турнир, район "Младост" ще отбележи своя празник - 12 октомври.  Концертът ще...

Десет японци изгоряха живи в болница

Пожар избухна в ортопедична болница в японската префектура Фукуока и уби десет души, предаде РИА Новости. "Потвърдихме смъртта на 10...

Полицай се самоуби в дома си в столицата

28-годишният служител на МВР се е прострелял със служебния си пистолет 28-годишен полицай се прострелял със служебния си пистолет тази...

Токът изгасва на тези места днес...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 11 октомври - петък, без...

Мъж стреля в пернишко заведение през нощта, има ранен

Мъж стреля тази нощ в заведение в центъра на Перник. Инцидентът е станал в кафе „Моника”, което се намира срещу хотел "Струма", в центъра...

Пътищата в страната

- АМ „Тракия”: Област Пазарджик: от км 85+500 ляво до км 86+000 ляво, посока София - ремонтни дейности. Затваря се интензивна и аварийна лента...

На този ден в историята...

1582 г. — Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания. 1737 г. —...

Разкъсана облачност над Черноморието днес

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, намаляваща през деня до предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максимални...

Вашият дневен хороскоп

ОВЕН Едно ново начало, известие, очаквана придобивка или желана среща ще пробудят у вас желания и сили, които правилно насочени, ще...

Доматено клафути

Доматено клафути

Преди да започна да си изливам ежедневието тук, бих искала да благодаря на всички, които изпратиха своите поздрави, пожелания и приветстваха появата на Даниел в нашия свят. Ясно е, животът ми се промени. В момента е надпревара между съня и будуването и колкото и да ми се иска повече сън, безсънните нощи и полу-заспалите часове през светлата част от денонощието доминират над всичко останало. Дори и в кратките паузи, когато мога да свърша нещо друго като да отида до тоалетната, да си взема бърз душ, да пусна пералнята за пореден път тази седмица или просто да дремна за 20 минути е трудно да се отпусна, защото чувам всеки шум издаден от Даниел, макар да е в другата стая, в неговото си креватче. Автоматично се подразбира, че  свободното време е крайно ограничено и дори понякога липсва, когато коликите измъчват малкото стомахче и малкият човек има нужда от безкраааайно гушкане. В момента ми е трудно да се добера до кухнята даже за една обикновена и бърза вечеря, но затова пък Вальо се включва в приготвянето на храната, колкото и семпла да е тя. Ух, дано поне сега да успея да го науча в кой шкаф, какво стои. Самата кухня, макар и вече с монтиран аспиратор все още търпи несъвършения си облик и ще бъде нужно още малко време практични идеи докато стане напълно готова. Иначе е просторна, светла, с много шкафчета и големи плотове, върху които трупам фруктиери с есенни плодове и подноси с розови домати.

Добре, че и през настъпилата вече есен все още има розови домати, които да напомнят за лятото. Добре, че има и баби, които да ги отглеждат в градините си, за да може да им се насладя безрезервно. Предложенито за доматеното клафути е вдъхновено от една от книгите на Патриша Уелс и заедно с малкото оставащи топли дни е в състояние да ме върне в онзи Прованс, в който ароматите на мащерка, домати и чесън се носят под палещите лъчи на августовското слънце.

Есенни домати

Клафути се свързава най-вече с десерт с череши, но варианти откъм плодовете не липсват, като аз мога да ти предложа комбинации от череши с ягоди и череши с кайсии, подходящи разбира се за късната пролет и лятото. Но ето и един солен вариант, който може да се впише в лек обяд или предястие. Рецептата е много лесна, въпреки че беленето на доматите и отстраняването на семките може да ти се стори досадно и ненужно. Всъщност, никой не иска да му се премятат доматени люспи в устата, докато се опитва да преглътне хапка от несравнимия провансалски вкус, затова не пропускай тази стъпка. Сервирай със зелени салати, брускети от френски селски хляб и провансласко розе или с младо червено вино от долината на Рона, което е и предпочитанието на Патриша Уелс.

Доматено клафути

Доматено клафути

Адаптирано от книгата Patricia Wells at Home in Provence.

За да се получи добре клафутито е необходимо да се изпече на тънък слой.  За посочените количества трябва да се спази диаметърът на тавичката, който е 27 см. Отклонения от 1 см в плюс или минус не са фатални, но продуктите не трябва да се поставят в твърде малък съд за печене, за да не се образува дебел слой, който няма да може да се изпече добре.

Друго важно за успешна рецепта е доматите да бъдат добре отцедени и подсушени. Това става след като те бъдат обелени и семената бъдат отстранени. За целта се подреждат на един ред върху няколко слоя кухненска хартия, посоляват се за да отделят още вода и се покриват с още няколко слоя кухненска хартия, която да я попие. Ако тази стъпка се пропусне, клафутито би станало воднисто и не добре изпечено. Дори веднага след изпичане да не изглежда воднисто, по-късно би се отделила вода, която би развалила както външния му вид, така и вкуса.

Розовите домати придават плътен вкус на клафутито, а за повече разнообразие и колорит може да се използват в комбинация с други сортове и съответно цветове.

Посочените дози са за тава с диаметър 27 см или 8 порции.

Продукти:

  • 1 кг добре узрели, здрави домати
  • морска сол
  • 2 големи яйца
  • 2 жълтъка от големи яйца
  • 100 мл животинска сметана 30% или 35%
  • 60 г прясно настърган пармезан
  • 2 чаени лъжици нарязана прясна мащерка
  • 1 супена лъжица зехтин за намазване на тавата

Първо се обелва люспата на доматите, като за целта голяма тенджера се напълва с вода и се слага на умерен огън да заври. Подготвя се ледена водна баня, като подходящ съд се напълни с кубчета лед и студена вода.

Доматите се срязват от едната страна на кръст с остър нож. Поставят се в тенджерата с врялата вода и се оставят да се бланшират за около минута. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в ледената водна баня. Оставят се за около минута и се изваждат. Люспата им се обелва.

Доматите се срязват на четвъртини или ако са по-големи на 6 или 8 парчета. Семената се отстраняват. Парчетата домати се подреждат на един ред върху няколко слоя кухненска хартия. Посоляват се с морска сол и се покриват с още няколко слоя кухненска хартия. Оставят се така от 10 минути до 1 час. Отделената вода се попива хубаво с хартията.

Фурната се нагрява на 190°C. Дъното и стените на тава или друг подходящ съд за печене с диаметър 27 см се намазва с една супена лъжица зехтин.

В купа се смесват яйцата, жълтъците, сметаната, половината пармезан и половината мащерка. Посоляват се със сол и се разбъркват хубаво.

Доматено клафути преди да се изпече

Добре отцедените доматени парчета се подреждат в подготвената тава. Заливат се с яйчната смес. Поръсват се с останалите половини от пармезана и мащерката.

Клафутито се пече в предварително нагрятата фурна за 30 минути или докато стегне, придобие златист цвят на повърхността и е започнало да ври. Сервира се топло или със стайна температура, нарязано на триъгълници.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Доматено клафути е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Поведението на Батков е малоумно и комплексарско

/Поглед.инфо/ Илиана Раева отново избухна във Фейсбук по повод скандалната пресконференция на Тодор Батков по време, на която той нападна яростно съпруга й Наско Сираков.

Лавров доволен от унищожаването на химическите оръжия в Сирия

/Поглед.инфо/ Ликвидацията на сирийските химически оръжия върви без проблеми. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров в изказването си на Източноазиатската среща на върха, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване