На Южния плаж: "Ауди" заседна на 2 метра от брега, разкопават го (снимки)

Снимки: Румен Сарандев Ауди е заседнало на Южния плаж на 2 метра от брега. На нестандартната случка се натъкна фоторепортерът на Petel.bg....

Антон Хекимян на мястото на Лора Крумова от другата събота

Пет дни в седмицата репортерът ще излиза на екрана на Би Ти Ви. От другата събота той започва да води "Тази събота" и "Тази неделя" вместо...

Мутри притиснаха близките на Акулата

Врачанските мутри започнаха активно да търсят начин да спасят своя приятел Иван Каменов – Цофъра. След като лъснаха плановете им да...

Цветан Цветанов не трябва да бъде представян като жертва на правосъдието

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов не трябва да бъде представен като жертва на правосъдието. Това заяви, юристът ген. Атанас Атанасов в ефира на bTV по повод вчерашният отвод на съдия Димитрина Ангелова заради информация в „булевардни издания".

Изгубената Сирия(6): Свещенната война от Маракеш до Маалюла

 Днешният пътепис ще бъде малко особен, т.к.не е основан върху преки впечатления (за щастие или не) върху описвания обект. Лекото отклонение от правилата за публикуване (да бъде личен) допускам, защото пътеписът изразява лично пристрастие по тема, по която смятам, че не може да има безпристрастни. И понеже все някой ще каже, че липсва обективност или че става дума за пропаганда: не забравяйте, че в една гражданска война не може да има обективност! Който търси обективност и другата гледна точка – да прати негов пътепис. А вече друга тема е, че съм съвсем несъгласен с изводите в статията – това няма да е за сефте на нашия сайт;) а мнението си ще изразя в коментар след края на пътеписа.

Приятно четене – имайте предвид, че темата е болезнена:

 

 

Изгубената Сирия

част шеста

Свещенната война от Маракеш до Маалюла

 

 

Градината Менара (Menara) е разположена западно от Маракеш, Мароко по пътя на автобус N19 (30 дирхама) от летището до центъра.Тя е част от световното културно наследство  и за разлика от градината на Ив Сен Лоран с кактусите –  Мажореле Majorelle (50 дирхама) е безплатна и любимо място за разходка на местните жители.

Градината Менара (Menara), Маракеш – Мароко

Менара е посроена през 1130 от фанатичния  берберски султан Абд Ал –  Мумин завзел Маракеш, Северна Африка и Андалусия. Павильонът е характерен със  своя зелен  пирамидален покрив.

 Градината Менара (Menara), Маракеш – Мароко

 Градината Менара (Menara), Маракеш – Мароко

Изкуственото езеро е заобиколено от палмови, портокалови и маслинови градини. То се захранва от сложна система  qanat  от подземни резервоари и канали докарващи водата от 30 км от топящите се снегове на планината Атлас.

След нашата разходка из парка  и кафе на прохладна сянка се отправихме към  спирката на автобус  N11 (3,5 дирхама) заедно  с местните младежи. Те  се държаха прилично по марокански т.е. не се целуваха, не се  прегръщаха, не  пиеха  бира, не пушеха и не пееха. Вместо да се качим на такси   като всички туристи предпочетохме градския транспорт. За наша изненада вътре имаше един висок слаб брадат младеж, който се разхождаше между пътниците с касетофон от който гърмеше проповед  и просеше по 1 – 2 дирхама от всеки. Той се спря пред нас изгледа ни страшно, но ни отмина.

Попитахме студентите –  за какво събира пари?

– За билет до Сирия, за да вземе участие в свещенната война –джихад против неверниците бе отговорът, който ни изненада. В съседно Мали  Френския чуждестранен легион беше разбил джихадистите и те трябваше да търсят друго място, където да спечелят кървавите си заплати от 1200 долара.

 Антихрист – Маалюля, Сирия

Припомних за тази среща отново, когато видях снимката на този Антихрист след нападението над

християнското село Маалюла (Maaloula)

на 40 км от северно от Дамаск близо до границата с Ливан.Този „герой” беше свалил кръста от църквата и забил отгоре знамето на Ал Кайда.

Маалюля, Сирия

Това е входа на Маалюла, където някога 20% мюсюлмани арамейци живееха мирно с 80% християни арамейци.

 

За баласираност на информацията

ще  използвам репортажите на „Ню Йорк Таймс” и „Комсомолская Правда”

 Маалюля, Сирия

9 септември 2013. Очите на Мария са  пълни с болка и мъка, погребваща сина си,

 Маалюля, Сирия

загинал заедно с другарите си християни при самоубийствената атака на джинадистите.

Тя още се страхува да говори за сличилото се на 4 септември. Те пристигнаха в нашето село на разсъмване.. 5:30 часа. Един джип пълен с експлозиви се врязва във входната арка и с вик „Алах Акбар” смъртника взривява блок поста заедно с няколко войника от местната милиция. Те нахълтват с изстрели и викове с марокански акцент:

„Ние сме от Ал –  Нусра Фронт и дойдохме да направим живота на кръстоносците мизерен”.

Кръстоносци, така неграмотните джихадисти наричат мирните арамейски  жители на Маалюла, който  в древноста са били също жертви на кръстоносните походи! Предполагам, че много от вас са гледали  филма на Мел Гибсън „Страстите Христови”, където Христос се моли на арамейски в Гесиманската градина преди да го предадат на римляните.Този древен език се говори днес от 1 800 души само в Maaloula и още две села Bakhaa и Giobadine. Заради древните православни манастири „Мар Текла“ (Св. Текла) и „Мар Саркиз“(Св. Сергей) ЮНЕСКО счита селото за част от световното културно наследство.

 Маалюля, Сирия

Хотел „Сафир“ над Маалюла откъдето бунтовниците обстрелваха селото е бомбардиран от сирийската авиация.

 Маалюля, Сирия

Майка Пелагия Саяф, игуменката на манастира „Св. Текла”   заяви по телефона на ВВС, че 53 монахини и сирачета са живи и не са пострадали,а има само счупени стъклата на прозорците и недостиг на гориво. Друга монахиня добави, че някои от бунтовниците са местни хора, които са обещали да защитават манастира, но страхът е обзел хората.

„Ако Маалюла оцелее, това ще бъде чудо,“ каза майка Пелагия Саяф.

„Маалюла  е празна. Виждате ли призраци по стените“

Като си припомня за събитията от последната седмица, 62  – годишният Аднан Насрала разкава как експлозията е разрушила входната арка точно срещу неговата къща.

„Видях хора, които носят Ал Нусра ленти за глава и които са започнаха да стрелят по кръстовете „, заяви Насрала.

Един от тях постави пистолет в главата на съседа и го принуди да приеме исляма, като го накара да се повтаря „Няма друг Бог, освен Алах !“

След това те се пошегува: „Той е сега един от нашите“

Насрала е работил  в ресторант си, който той нарича Maaloula, в американския щат Вашингтон и се връща в Сирия преди въстанието срещу президента Башар ал –Асад, което избухва през март 2011 година.

„Имах голяма мечта. Да се върна в моята страна и да развия туризма. Аз построих къща за гости и дадох  2000 $ за монтиране ветрогенератор, който да дава електроенергия в селото.

„Мечтата ми  отлетя като дим. Четирийсет и две години на работа за нищо“, оплака се той.

Но по – лошо, за него, е това, което той разказва, за реакцията на своите мюсюлмански съседи, когато селото е завладяно от бунтовниците.

„Жените излязоха на балконите си и викаха от радост, и деца… направи същото. Открих, че приятелството ни е повърхностно. “

Но сестрата на Насрала , Антоанета, отказва да осъди съседите: „Те са бежанци от Хараста и Дума (в покрайнините на Дамаск), които ние сме приели тук, но те  разпространиха отровата на омразата, особено сред по-младото поколение“, каза тя.

Друго местно момиче Rasha, разказва как джихадисти са отвлекли годеника й Атеф, който бил към селската милицията  и брутално го  убили: „Обадих му се на мобилния телефон и един от тях отговори“, каза тя.

„Добро утро, Rashrush“, един глас отговори, използвайки прякора си. „Ние сме от Свободната сирийската армия. Знаете ли,че годеника Ви е член на shabiha (проправителствените милиции), който е превозвал оръжие, и ние ще му прережем гърлото“

Мъжът казал за Атеф, че му е била дадена възможност за приеме исляма, но той е отказал и с подигравка добавил: „Исус не  дойде да го спаси“

 Маалюля, Сирия

Статуята на Христос е разперила отчаяно ръце.  Вижда се лека повреда от обстрела.

 Маалюля, Сирия

Сирийската армия  изпрати специални части, който да прочистят Маалюла. Но след това се изтеглиха заедно с бунтовниците, но монахините останаха под прицел.

Защо бе атаката над това малко селце с 1000 жители, маловажно от военно стратегическа гледна точка?

Планът на джихадисти е ясен и циничен, ако няма светини, няма да има и християни в Сирия.

А каква е позицията околния свят, който гледа как християните както някога са преследвани и хвърляни на лъвовете за развлечение.  Франция, според Саркози от 2011”за християните няма място в Леванта, специално в Ливан и Сирия”. Джон Кери наскоро заяви, че няма нужда да се защитават малцинствата в Сирия и трябва да се накаже Асад за химическата атака която уби  1000 души. Монахинята Агнес от близкия манастир заяви, че атаката е дело на бунтовниците.За да спре готвения въздушен удар Обама се съгласи с предложението на Путин за  унищожение на сирийското химическото оръжие. Доволен от договора  е  също Израел, който знае, че ако падне Асад, то химическото оръжие ще попадне в ръцете на Ал Кайда.  Опозицията на Асад е главно от суни мюсюлмани, или 74%  от мнозинство. То е подкрепяно от сунитките държави: Турция, Катар  и Саудитска Арабия. Те се включиха активно във войната след като бе подписан довор за строеж на петролопровод между Иран, Ирак, Сирия и Ливан. Асад е алеви или от  шийтската секта на исляма подкрепяна от Хизбула от Ливан, Иран и  шийтското доминирано правителство на Ирак. Заедно с християните, друзите и кюрдите те са останалите 16% според данни на ЦРУ. Кюрдите вече са взели под контрол североизточна Сирия и са напът да осъществат своята мечта за Кюрдистан.Първо като се обединят  с братята си от проспериращия и почти независим Северен Ирак и после с тези от Южна Турция за ужас на Ердоган. Като единствен защитник на християните в Сирия остават Русия и папата.Те и САЩ обаче не успяха да защитят от християните в Ирак. След поредца от атентати, палежи, отвличания и убийства те бяха прогонени от Ал –  Нусра и сега там няма  християни. Путин заяви пред „Ню Йорк Таймс”:”че е обезпокоен, че в Сирия воюват не само наемници от арабските страни (Мароко, Либия, Йемен…), но и стотици бойци от западните държави  и даже от Русия (Чеченския батальон!). Кой може да гарантира,че тези бандити, натрупали опит не ще се окажат след това в нашите страни(на олимпиадата в Сочи?), както това се случи в Мали след либийските събития?Това е реална опастност за нас. Ужасната трагедия по време на Бостонския маратон още веднъж потвърждава това.”

 Маалюля, Сирия

 

Напоследък в Египет над 50 църкви бяха опожарени и разграбени като тази на „Дева Мария” във Фаюм от мюсюлманските братя.Това бе тяхното отмъщение над 10 милиона коптски християни за сваления ислямски президент Мурси. Заради надвисналата опастност е затворен за посещение и православния манастир” Св. Екатерина” на Синай въпреки, че той притежава ферман от Мохамед.

Архиепископът Абу Закхам (Abu Zakham, вижте  го в http://patepis.com/?p=39065) е бил прогонен заедно  с 85 000 християни от Хомс от екстремистите бунтовници.Той добави, че и християните от околностите на Дамаск са прогонени по същия начин: „Има план да се прогонят християните.Защо ние не знаем?“

 Маалюля, Сирия

Повече от 450 000 сирийски християни са напуснали своя дом в търсене на по безопасно място вътре в страната.По късметлиите са я напуснали и са в бежанските лагери в Ливан или в други страни.

 Маалюля, Сирия

Сирийската монахиня има  татуировка с кръст. Малко татуирано кръстче забелязах и на дясната ръка на коптските християни в Египет, когато се ръкувах с тях.Това е за сведение на граничарите ни. Медицинският преглед на бежанците ще покаже дали са обрязани като правоверни мюсюлмани.

България е приела много бежанци

като сефарадските евреи, бягащи от Испанската инквизиция, арменците след геноцида от 1915, белогвардейците след победата на Червената армия 1918, гръцките партизани след 1945, които са приели нашата култура и са се интегрирали като добри български граждани. Както казаха от „Атака” около Сирия има многобогати мюсюлмански страни където могат да намерят убежище бежанците: шиитите – в  Иран, а сунитите – в  Йордания, Саудитска Арабия и Катар. А казълбашите (турците –  алиани) от Лудогорието  и ДПС могат да приемат бежанците от шиитската секта алеви.

Но не съм съгласен да дадем убежище на терористи като Шамил Басаев*, главозера от Беслан и бивш студент във Варна. За нас бедните българи  има възможност да подадем ръка на православните сирийски изгнаници, потомци на първомъчениците за вярата  св. Текла и св. Сергей. Боже пази България и да се молим парламента ни да има мъдроста да приеме декларация за неутралитета ни във войната в Сирия!

Някога жителите на Маалюла отбелязваха шумно и весело празниците на своите светии. Особено тържествено се честваха дните на св. Текла (24 септември) и на св. Сергей и Бахуса (7 октомври). На 14 септември, на Въздвижение на св. Кръст Господен, селището се озаряваше от огньове и фойерверки. Най – големият огън се запалваше в планината в памет на св. Константин и Елена, които в 325 г. в Йерусалим намерили св. Кръст Господен. Тогава за по – бързо съобщаване на радостната вест в Константинопол по върховете на хълмовете били запалени сигнални огньове. Днес по хълмовете има още снайперистите, готови да сеят смърт в Маалюла.

 

Кръстов ден, 2013, Цветан Димитров

 

 

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

*Шамил Басаев и да иска, не може даже да кандидатства за бежанец днес – бел.Ст.

Други разкази свързани със Сирия – на картата:

Сирия

Сърфистът Кристиян Ивковски - Психопата остана без дъх във водата 5,53 минути (видео)

Кристиян Ивковски отново изуми любителите на силните усещания и екстремните спортове. Сърфистът на „Лазур“ остана без дъх 5 минути и 53...

Милен Петков: За да стана треньор, трябва да съм облечен дебело!

Бившият халф на „Добруджа“, ЦСКА, АЕК, „Черно море“ и националния отбор Милен Петков няма намерение да става треньор в България. Милен...

Измами с кредити: Вземаш 1000, връщаш 5000

„Най-вече оплакванията на потребителите са, че в договорите е имало скрита информация, която фирмата за бързи кредити не е предоставила...

Изритаха турска водеща заради голямо деколте (видео)

Популярна турска телевизионна водеща беше уволнена, след като представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието се...

Бият мъж, че бил гей

/Поглед.инфо/ Шестима младежи нападнаха и биха мъж в центъра на София, само защото им приличал на гей. Групичката била 33-годинишният мъж, докато той не изпаднал в безсъзнание, пише "Телеграф". Сигнал за инцидентът станал на 7 октовмри.

Част от Евксиновград остава без вода

Горна зона на местност Евксиноград остава без вода, съобщават от ВиК. Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 12:00 часа, уточняват от дружеството.

Милка Дочева осъдена доживот за убийството на 3 деца

"Труд", снимка marica.bg Милка Дочева (30) получи доживотна присъда за жестокото убийство на трите деца на приятеля си в Германия,...

“Приятел в нужда се познава” – новата инициатива на младежите от БСП-Варна

                “Приятел в нужда се познава” е мотото на кампанията, която стартират членовете на Младежкото обединение на БСП-Варна. В...

Кметът на Ямбол изкърти "Матрицата" (Видео)

Работната версия на предизборния клип на кмета на Ямбол Георги Славов "изби рибата" в интернет, предаде "Блиц". Уникалното видео е пуснато...

Холивудската звезда Силвестър Сталоун си е купил къща в Созопол

/Поглед.инфо/ Силвестър Сталоун си е купил къща в баровския квартал "Буджака" в Созопол, пише "24 часа". Според информацията става дума за 3 дка земя край Райския залив. На терена с изглед към морето Слай смятал да вдигне триетажна къща от 1300 кв. м разгърната площ.

Съсипват бизнес чрез медии

/Поглед.инфо/ В България било лесно да се смачка всеки бизнесмен и това ставало обикновено по един и същ начин - пускайки го в медиите. Такова е мнението на Григор Здравков, ръководител на Легия "Антимафия" и генерал Атанас Атанасов, изразени пред бТВ.

Политиката на задния (в)ход в задния двор на Европа

В задния двор на Европа, където устойчиво сме завързани със сделаната в СССР верига от колониални зависимости, вече най-официално, тържествено и съвсем напук се води политика на „задния вход”. Но и на задния ход, както ще се уверите по-долу в текста.
Запитан, как се чувства ( в играта на криеница от медии и граждани), премиерът Орешарски отвърна вчера по конкретен повод, но напълно обобщаващо:
“Прекрасно се чувствам, защото има толкова много неща да се свършат в държавата”.
Това отговори премиерът Пламен Орешарски на въпрос на “Дневник” как се чувства, когато трябва всеки път да влиза през задния вход или през блокади, както за пореден път му се наложи вчера при бягството му от протестиращи в центъра на столицата.

Попитан от „Дневник” докога ще издържи така, той каза: “До края на мандата”.
Както се вижда, Орешарски не изпитва неудобство от политиката на задния вход и криеницата.
На руски език има един „лаф”: „неудобно е да се лежи на тавана-одеялото пада”. Изразът се употребява в случаи, когато някой иска да каже, че няма нищо неудобно.
В случая не питам къде е таванът на Орешарски, когато говори за края на мандата си и дали наистина си вярва, че таванът му е някъде далеч на хоризонта- или е наясно, че много скоро може да удари пода.
Завивката на политиката на задния вход обаче днес е повдигната от органа на управляващата партия „Дума”, който е упълномощен да ни осведоми за поредното отложено начало на проекта „Южен поток”:
Ето как органът повдига юргана, под който са се намърдали едни доста едри бълхи и водят далеч от публичността лобистките си партийни битки за достъп до кръвоносната система на българската енергетика.

Отлагат старта на Южен поток с половин година
Дума
11. Октомври 2013, брой 236
“Южен поток” ще стартира в България с пет-шест-месечно закъснение, съобщава Natural Gas Europe, цитирайки българския зам.-министър на енергетиката Иван Айолов.
Закъснението е заради преговори по финансовия модел на проекта.”България защитава своя интерес. Въпреки че финансовият модел на “Южен поток” няма да бъде променян, в момента предоговаряме параметрите му”, обясни Айолов.
Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че страната ни не е съгласна с 8% лихва по заема, който “Газпром” ще ни отпусне за финансиране на проекта. Според сегашните договорености българската и руската страна ще имат равно участие в газопровода. Проектът ще бъде финансиран от “Газпром”, а заемът ще бъде върнат от транзитните такси, които ще се определят от руската страна. Оскъпяването на проекта е 8% годишно. Според анализатори, за да се изплати газопроводът при тези условия, ще бъдат нужни над 15 г.
Айолов обяви още, че в най-напреднал стадий понастоящем е изграждането на румънско-българския интерконектор, който се очаква да заработи на 1 януари 2014 г. Интерконекторът, свързващ България със Сърбия, трябва да заработи през 2017 г. По думите на Айолов газовата връзка с Турция засега е на етап планиране. „

По-наблюдателните зрители може и да са обърнали внимание, че само преди два дни Георги Първанов, горд с бащинството си на идеята да бъде наложен „Южен поток” на българска почва ( заченат от него като президент на 4 очи с Путин на един регионален форум в Загреб през 2007-ма, както съм отбелязал в книгата си „Течна дружба”) триумфално избърза да пререже червената лентичка на проекта, който щял да стартира „до дни”.

Сега, както се вижда, лобито на Станишев в енергетиката, което междувременно е иззело доста от ключовите позиции на Първанов в бранша, го опровергава чрез партийния орган „Дума”, като разгласява половинчато реалностите, че няма да го бъде проектът поне още 6 месеца.
Какво се е променило, след като лобито на Станишев също подклаждаше огъня на очакванията от проекта да капне нещичко- каквото там позволяват от Москва?
Да припомня позицията на лобито на Станишев, заявена веднага след формирането на настоящото правителство:

По проекта Южен поток България работи по план. Имаме закъснение от 30 дни, но уверявам ви, че правим всичко възможно този проект наистина да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната”.
Това каза пред репортери в парламента икономическият министър Драгомир Стойнев на 28.06.2013 г.
Нима преди три месеца лобито на Станишев не е било наясно с проблема с кожодерските лихви на „Газпром”, на които сега се позова ( с основание)?

Вкопчените в схватката червени лобита чии приятелски фирми да намажат от руските пари обаче са единни в едно: премълчават истинската причина, поради която „Южен поток” не може да тръгне ( по нанадолнището на засилено руско присъствие и влияние в България от всякакъв характер при пълно отсъствие на печалба за България за следващите 15 години).

Истинската причина е, че Москва натиска, но Брюксел пречи на Кремъл да си разиграва троянския кон против приетите в ЕС правила. Те изискват до проекти, като „Южен поток”, да бъдат допускани конкуренти в тяхното изграждане и експлоатация- при това директивата чертае цели 50 на сто чуждо участие.
Нищо подобно не се е случило ( като и оценката за екологичната обстановка , впрочем).

Ехидните подпитвания на ГЕРБ защо се бави първата копка обаче са само част от камуфлажа. Защото Борисов и компания играеха в един отбор с БСП и нейните сателити в предишния парламент по двата приоритетни за Русия и нейния главен колониален инструмент за управление на лакомите лобита в България „Газпром”: ГЕРБ и БСП солидарно прокараха руския интерес България „сама” да си забрани да знае дори дали има коз срещу „Газпром” в стратегическо отношение. Постигнаха го чрез мораториума върху проучването за шистов газ, а междувременно прокопаваха в мечтите си за тлъсти постъпления „Южен поток” без да има зелена светлина за проекта от Брюксел.
Старите заговорници Борисов и Първанов обаче в момента са изтласкани от лобито на Станишев, на което се налага да отговаря практически за незащитимия пореден руски мегаломански проект, поръчан за сметка на България без кръчмаря от Брюксел. И всичко, което може да направи за момента водещото туземно лоби е да отложи за 6 месеца решението, което не може да вземе без р(аз)ешение на ЕС.
Това е положението в задния двор на Европа, където след (още) 6 месеца на политика на задния вход най-вероятно ще има избори и пренареждане на бълхите под енергийния юрган.

P.S. Поради особеното значение на прогнозите на главния „пророк” в обгрижването на руските енергийни домогвания тук Георги Първанов, припомням категоричния му провал на оракул ( както  за АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”). Ето какво каза той за „Южен поток”, когато започна да се хвали с личния си принос за неговото хипотетично прокопаване през поверената му по онова време България:

Южен поток” стартира след една моя среща с президента Путин през 2007 г. Сега съм удовлетворен, че се стигна до споразумение, което прави процесът необратим. Ставаме играч от международен мащаб; това предполага и мощни инвестиции. Това създава предпоставки за решаване и на други въпроси като тези за цената на газа. За обикновения българин това означавало работни места, стабилност и сигурност. Това означава, че другите ще ни пазят. ( Frog news 19.11.1012 г.)

Фондация Дарик обявява конкурс за журналистически стажове за хора от ромски произход

Фондация Дарик обявява конкурс за журналистически стажове за хора от ромски произход

Привечер на Маслен Нос

Има няколко места по нашето южно черноморие, които при отлив стават достъпни. Такъв например е Маслен Нос.

Както е известно, на самия нос има военно поделение. От север е непристъпен заради високите скали, а от юг, без дори да се измокря, стигнах до най-източната му точка.

Отливът ми даде шанс да попадна на подобно, никога невиждано място.

Срещу самия фар, стои кръст, гордо изправен.

Малко са месата по нашето крайбрежие, където може да се наблюдава залеза. Едно от тях е южната страна на Маслен Нос.

Осъзнал, че кой знае кога ще ми се отдаде втори шанс, се върнах отново при винено-червените скали под носа.

Скоро нощта се спусна и светещото око на фара замига заедно със звездите.

Ще получаваме СМС, ако ни спират тока

/Поглед.инфо/ В икономическата комисия в НС депутатите приеха на първо четене поправките в Закона за енергетиката, които бяха предложени от БСП. Водеща по тези промени обаче е енергийната комисия и там ще са дебатите върху текстовете по същество.

Жена роди, докато оперират сърцето й

Родилка и бебето й са спасени след медицинско чудо, извършено в столичната болница „Св. Екатерина“. 33-годишна жена ражда със секцио преди...

Предупредиха ни да не се занимаваме с Пеевски

/Поглед.инфо/ "Мой познат от ДПС ме предупреди, че вече са ни вдигнали мерника".

Цариградски кюфтета с прясна салата

Продукти за 4 порции:
За кюфтета:
600г обезкостено свинско за кайма
1 картоф
1 глава лук
1 яйце
1 филия бял хляб
1 морков
½ ч.ч. олио
1ч.л. сол
1ч.л. стрита салвия
½ ч.ч. брашно

За прясна салата:
1 салата Айсберг
2- 3 моркова
1 средна глава червено цвекло
1с.л. зехтин
1с.л. мед
1с.л. лимонов сок
½ ч.л. сол
няколко стръка пресен копър

Приготвяне:
Месото се реже на кубчета. Смила се с машинка за месо или блендер. Филията хляб се намокря с вода. Зеленчуците се почистват и измиват. Рендосват се. Добавят се към каймата. Чуква се едно яйце. Филията хляб се добавя натрошена на ситни трохи. Каймата се подправя със сол и салвия. Омесва се. Покрива се с фолио. Оставя се за половин час да почине и да се овкуси. В тиган се налива олио. Поръсва се сол. Съдът се поставя на включен котлон. От каймaта се оформят кюфтета колкото орех. Овалват се в брашно. Пържат се в силно загрята мазнина. Готовите се изваждат добре отцедени от мазнината. Слагат се в купа. След като се изпържат всички кюфтенца, започва приготвянето на салата. Листата Айсберг се измиват. Накъсват се на дребно. Слагат се в пластмасова касерола. Кореноплодните се белят и измиват. Рендосват се над купата с Айсберг. В сух бурkан се налива зехтин, течен мед, прясно изцеден лимонов сок. Поръсва се сол. Съставките се разбиват с бъркалка. С медения дресинг се полива салатата. Поръсва се ситно нарязан копър. Салатата се обърква. Вземат се четири разлати чинии. В средата се оформя купчинка свежа салата. Около нея се редят цариградски кюфтенца.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Есенни буболечки за деца

Показваме ви красивите есенни буболечки на Стела (www. broochy.blogspot.com). Те са още един начин да забавлявате децата през...

33-годишна жена ражда, докато оперират сърцето и

/Поглед.инфо/ Родилка и бебето й са спасени след медицинско чудо, извършено в столичната болница „Св. Екатерина”, информира в. „Преса”. 33-годишна жена ражда със секцио преди седмица, докато оперират сърцето й. Проф. Генчо Начев ръководи екипа от кардиохирурзи и гинеколози.

ПЕЕВСКИ ТУК, ПЕЕВСКИ ТАМ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Депутат ли е скандалният български политик Делян Пеевски или не е депутат – едно решение, което българският Конституционен съд дори не успя да вземе, отново нажежи ситуацията в България, а донякъде върна и енергията на позатихналите улични протести. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, щом самият Конституционен съд не може да ни каже категорично депутат ли е Пеевски или не, ти също едва ли ще можеш. Но поне можеш да ни разкажеш предисторията на конфликта.

- Преди време народният представител от ДПС Делян Пеевски бе назначен за шеф на Държавната агенция за национална сигурност и това стана повод за избухване на масовите улични протести в България, които продължават вече 120 дни. Хората не приеха това назначение. Официални представители на Европейския съюз в Брюксел, посланици на европейските и други съюзнически държави в София, опозиционните български партии – никой от тях не прие това назначение. Мотивите бяха много, но могат да се сведат до два. Първият е предизвикателният начин, по който се извърши назначението – без обсъждане, в нарушение на процедурата, с извършване на промени в цял един закон, с цел да бъде той буквално нагласен така, че да пасне на профила на Делян Пеевски. Вторият аргумент е непригодността на самия кандидат за поста, за който беше предложен. Все пак, за да станеш шеф на контраразузнаването се изисква нещо повече от юридическо образование, завършено по съмнителен начин. Освен всичко друго, в обществените представи Пеевски се свързва и със съмнения за нечист бизнес, за използване на медийно влияние в разрез с обществените интереси и ред подобни неща.

- Все пак обаче Делян Пеевски бе назначен за председател на ДАНС и дори  проведе съвещание с министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

- Така е, Фили, той се закле като шеф на службата, получи изключителен достъп до информация, който не би получил като редови депутат, изобщо, извършени бяха редица действия, които показват, че той се превъплъти в новата си роля.  Наистина, не остана дълго в нея заради сериозната реакция и натискът, който очевидно се получи не само по видимите, но и по невидимите политически канали. И оттук всъщност започна уж чист юридическият казус, който тези дни вече се превърна в откровено политически, имам предвид въпросът, с който започна, Фили – депутат ли е Делян Пеевски или не.

- И какво каза конституционният съд по темата?

- На практика каза, че не знае. Или поне така може да се тълкува факта, че съдът не взе валидно решение, с което запази статуквото. Шест от съдиите смятат, че Пеевски трябва да се върне в Парламента, останалите 6 – не. А за валидно решение са необходими 7 гласа. В тълкуването на самия съд пък се изтъква смешната теза, че забраната за връщане в Парламента би било подмяна на вота на хилядите хора, избрали Пеевски за народен представител. Друг аргумент е, че няма проблем за месец той да съчетава постовете си на депутат и шеф на ДАНС. Той обаче е нелеп, защото се отнася до търговските дружества, а ДАНС не е, няма как да бъде търговско дружество. Е, разбира се, въпреки желанието на някои да го превърнат в такова.

- Тоест, в момента в сила е статуквото – Пеевски е депутат, защото не е освободен официално от тази функция, но и не е депутат, защото е назначен на друга държавна служба, пък и не ходи в Парламента.

- Да, Фили. Само че водещите български специалисти по конституционно право Александър Джеров и Георги Близнашки казват, че казус всъщност няма. Те намекват, че решението на  шестимата  съдии, които подкрепят връщането на Пеевски в Парламента, е ако не пряко политически манипулирано, то поне взето с политическо едно на ум и в нарушение на принципа на тяхната независимост. Джеров и Близнашки се позовават на по-раншно решение на самия конституционен съд и според тях еднозначно гражданинът Пеевски вече не само не е шеф на ДАНС, но и не е депутат. Важната подробност, Фили, е, че ако юридически  двамата водещи юристи са напълно единодушни, то политически те официално са на различни полюси, доколкото и двамата са били членове на висшите ръководства съответно на десницата и левицата в България. Затова тяхното професионално единомислие в случая изглежда още по-ценно и за мен лично то е правилното решение по случая. Разбира се, политическите интереси на самия Пеевски, който се оказва може би дори по-влиятелна фигура, отколкото ние нормално си представяме, както и интересите на партиите, които стоят зад него – или зад които той стои – диктуват друго и затова всъщност решението на конституционния съд бе такова, каквото е.

- Пламен, освен юридически спорове, решението – или нерешението – на Конституционния съд  доведе и до ново повишаване на уличното напрежение, което бе на затихване. Как факторът „улица” ще участва оттук нататък в спора?

- За първи път, Фили, решение на българския Конституционен съд изкарва хората на улицата и води до засилване на политическото напрежение в страната. При това за всички е ясно, че този съд и досега не е бил перфектен. Но този път веднага, след като стана ясно, че на практика Пеевски  има право да се върне в Парламента, се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция край Министерския съвет, имаше окървавени хора и от двете страни, както и неколцина арестувани. Дали това ще върне цялата енергия на протеста каквато тя беше например през юни и юли – аз лично малко се съмнявам. Все пак обаче то вероятно е признак не само за запазената гражданска чувствителност на хората в България, а и за изчерпване на търпението на демонстрантите, което оттук нататък по всеки повод би могло да ескалира  и да доведе до по-сериозно изостряне на ситуацията в страната.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Огромно задръстване на "Приморски" заради катастрофа тази сутрин

Огромно задръстване се е получило тази сутрин по булевард "Приморски" от подлеза на Фестивалния комплекс към ЖП гарата. Това съобщи...

„Спартак 1918“ няма да спира в „Б“ група. Не ще да отиде в „А“ окръжна

Футболистите на „Спартак 1918“ ще доиграят есенния полусезон в „Б“ група, научи petel.bg. Причината е, че ако се откажат, както поискаха...

САЩ: Финансовата парализа продължава

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на републиканската опозиция в Конгреса не постигнаха решение за повишаване на тавана на дълга...

Земетресение разклати Солун

В 8:15 ч. земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер е разлюляло Солун, Гърция, съобщават от Европейския Средиземноморски Сеизмологичен Център....

Украйна ще пуска Тимошенко срещу европейско бъдеще

/Поглед.инфо/ Украйна е изключително близо до сключването на сделка, при която прозападният експремиер Юлия Тимошенко, ще бъде пусната от затвора, пише авторитетният британски вестник с руски собственик (на банкера Александър Лебедев, спонсор на опозиционера Алексей Навални - бел. авт.) The Independent (”Индипендънт”).

Варна навлезе в мъртъв сезон: Минувачите по Главната не гледат витрините, а в краката си, за да не се пребият

Веселин Златков Като дойде есента, във Варна се създава усещането, че цялата търговия е сезонна. Започват да изчезват преместваемите...

Борислав Гуцанов: ГЕРБ вари на бавен огън българския народ

След като първият вот на недоверие към правителството, поискан от ГЕРБ, не се състоя, от опозицията в парламента веднага поискаха втори -...

Инфаркт покоси мъж в метрото

Мъж издъхна на спирка на метрото около 9 часа тази сутрин, съобщи Блиц. Пътникът е седял на пейка до стъклените витрини с археологически...

Можем да произвеждаме ток с помощта на хладилник и климатик

/Поглед.инфо/ Можем да произвеждаме ток без гориво с помощта на хладилни уредби и климатични инсталации - те ще работят даром на този, който ги е построил, алармират световните специализирани медии.

Възход и падение на министър Иван Данов - персона нон грата за френското посолство

Capture_2013-10-10_a_20.34.49

Вчера на официалната страница на посолството на Франция у нас в социалната мрежа Facebook грееше в едър план снимка на министър Иван Данов, известен с това, че е източил чрез измама 15000 евро от френската социална система.

Отбелязах този факт с гневен коментар, публикуван в Биволъ в късните часове на 10 октомври, впоследствие отразен и от сайта Pik.bg.

В коментара питах дали комуникаторите на френското посолство си дават сметка какво послание изпращат на българското гражданско общество? Толкова ли се гордеят с присъствието на шмекера Данов, за да го афишират в едър план? Все пак това е официална страница на посолството във Facebook, лице и глас на Франция в българския сегмент на социалната мрежа.

Отговорът дойде тази сутрин: дават си сметка за посланието. Снимката изчезна безследно от албума и от страницата на посолството във Facebook.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151910119896690&set=a.10151910113336690.1073741866.107234516689&type=3&theater

И тъй като в официалната комуникация на една велика сила едва ли стават случайни неща, трябва да се замислим над посланието. Да, стават гафове. Но когато ги признаваш така директно, става ясно също, че гафът е гаф.

Шмекерът Иван Данов е неуместна фигура за френското посолство - това ни казва спешното отстраняване на снимката. И това е добра, отлична новина.

Неуместен във Facebook, неуместен и в правителството, което пък е неуместно за България.

П.С. След случилото се е редно да си взема обратно обвиненията в политическо лицемерие, формулирани в предишния ми коментар.

Нападение срещу Сирия няма да има

/Поглед.инфо/ Пацифистите по света могат да отдъхнат - войната в Сирия, която можеше да стане Трета световна, очевидно се отлага, тъй като НАТО няма да я подкрепи още неопределен период от време.

Есенни пана от хартия

Ако ви е интересно как са направени  тези красиви есенни пана, останете още мъничко под цветовете на дъгата...

Блъснаха пешеходка във "Владиславово"

Възрастна пешеходка пострада при катастрофа във Варна, съобщиха от „Пътна полиция”. 70-годишната жена е с контузии, като опасност за...

Възрастна жена живее в дупка върху дървена пейка

Възрастна жена вече половин година живее на дървена пейка в тясна ниша, на метри от входа на Съдебната палата във Велико Търново. Дни...

Веселин Златков: Варна трябва да е алтернативата на централизацията около София

Веселин Златков Варна живее един живот от май до септември и съвсем друг в останалата част от годината. Ако изобщо живее някакъв живот,...

И аз имах сериозни оферти от ТВ7 и Би Ти Ви

/Поглед.инфо/ „Страшно съм благодарен на Карбовски и неговата любов към парите. Поблазни се от банкнотите и напусна по най-идиотския начин „Телеман” – компанията, която го създаде и която имаше основна заслуга за неговото израстване в кариерата”.

Петата колона подпря пропагандно Пеевски

В дискусия в студиото на Нова телевизия тази сутрин ( 10 октомври 2013 г.) относно т.н. сатанизиране на депутата Делян Пеевски се видя кой му адвокатства с призиви да бъдат зачетени качествата му.

Досега това правеха шефове на партията му ДПС, като Лютви Местан, макар тази роля да отива изначално на НДСВ. Там най-напред избуя невижданата ( вероятно в световен мащаб като скорост и размах) кариера на талантливия младеж, годен според тогавашните кадровици да стане не просто шеф на младежката организация на победоносните през 2001 царисти, но и скоро след това да управлява най-голямото морско пристанище, ресурсите на министерството на бедствията и авариите, съчетавайки в един момент и формалната си роля на депутат с поста на следовател и ролята на медиен магнат.

Ето този разностранен талант от сърце защити днес Светлана Шаренкова.

Би трябвало водещите на предаването да я представят в истинското й амплоа на водеща фигура сред многобройните структури на петата колона, действащи в България на попрището на българо-съветската дружба, маскирана напоследък като българо-руска. В края на краищата в това си качество, а не в поддържащата й роля на медиен издател, тя има достъп до най-високите етажи на Кремъл, където не й отказват срещи.

Шаренкова обаче се ограничи да защитава Пеевски не от височината на кремълската камбанария, а като медиен сподвижник. Тя обясни на публиката, че издателят Пеевски имал големи постижения тъкмо в тази област, в която всъщност той има най-скандална репутация на (подставено) лице на олигархията в овладяването и монополизирането на медийния сектор в България.

Концентрацията на медиите и тяхната задълбочаваща се несвобода, която за най-различни международни организации и цели държави на Запад ( изразено чрез техните посланици в София), е сред най-вредните тенденции за българската демокрация, очевидно се пише като плюс за Пеевски от страна на радетелите на русофилството у нас.

За момент Шаренкова залитна във възторга си. Тя понечи да похвали Пеевски по-наедро и за законодателна му дейност, но след проявения интерес на водещите какво точно е дал от себе си като законодател, тя бързо осъзна грешката си и гордо обясни, че говори от името на 70 медии, обединени в Българския медиен съюз и познава по тази линия Пеевски ( в отлична светлина, явно).

Тук ще си позволя малко отклонение от темата за петата колона, която дава другарско рамо на Пеевски и праща на амбразурата да го защитава своето най-представително лице.

Че Пеевски не е свършил работа за пет стотинки в предишния парламент, от който практически отсъства перманентно като участник в законодателната дейност, това го знаем. Защо обаче отсъства досега от пленарните заседания на това Народно събрание при положение, че самият председател на Конституционният съд професор Токушев е категоричен за статута му: той не е преставал да бъде депутат, твърди професорът.

Казусът ми напомня детския виц за лудия, изписан като оздравял, защото вече не вярвал да е грахово зърно, но все пак се върнал и попитал доктора: „ а петелът дали знае”?

Едва ли някой се съмнява, че лудият и в този случай не е онзи, който всеядно плюска баницата, поднесена му на тепсия. Това е толкова очевидно, че няма нужда да се връщаме към младежа с гаргантюанския апетит за власт, пари и обобщено казано- влияние.

Кой стои отзад, кой меси баницата, кой я пече ?

Нямам предвид една журналистка, която опече и занесе баница на победителя Бойко Борисов в дома му в Банкя през 2009-та, а след това се оказа единственият външен свидетел на еднодневния възход на Пеевски в началническия му кабинет в ДАНС, бидейки избрана да го интервюира в звездния му час.

Отговорът може и да не е изчерпателен, но се видя.

Видя се важен „нюанс”: петата колона си харесва колегата Пеевски и с патоса на Шаренкова взе неговата страна открито- за разлика от официално управляващите, които втори ден се крият и на практика бойкотират поканите на телевизиите да коментират положението, давайки си сметка колко вредна е за тяхната популярност демонстрацията на симпатии към „успелия мъж на 33”.

В трудния момент петата колона подпря другарите си във властта.

Колоната няма какво да губи, защото има резервни варианти в случай, че се наложи ново разиграване на българската шахматна дъска с някой ход на троянския кон за поддържане на патовата ситуация в България.

Видяхме още едно доказателство за цивилизационния разлом в България, разделена на прозападно настроени българи ( българофили) и русофили, които защитават ретоградността ( макар олигархията в днешния й вид тук да е копие на руския управленски модел и в този смисъл вероятно е „прогресивно явление” за русофилите).

P.S. По неясни за автора причини тази статия не се е появила в ivo.bg вчера, т.е. в деня, в който беше написана и публикувана ( както авторът беше убеден).

С концерт, турнир и водосвет отбелязват празника на район "Младост"

С концерт "Талантите на "Младост" и междуучилищен футболен турнир, район "Младост" ще отбележи своя празник - 12 октомври.  Концертът ще...

С концерт и водосвет празнуват днес в "Младост"

С концерт "Талантите на "Младост" и междуучилищен футболен турнир, район "Младост" ще отбележи своя празник - 12 октомври.  Концертът ще...

Затвориха пристанище Варна заради мъглата, трафикът е затруднен

Гъста мъгла затруднява движението във Варна. Видимостта на много места в областта е под 100 метра. От „Пътна полиция” призовават...

Сръбски режисьор идва за "София Филм Фест" във Варна

Известният сръбски режисьор и сценарист Мирослав Момчилович и продуцентът Деян Радойевич ще представят във Варна своя последен филм...

300 000 българи застрашени от смърт в съня си

Около 300 000 българи са застрашени да умрат в съня си. Те хъркат така, че на моменти дишането им спира за интервал от 10 секунди до една минута....

ASUS Republic of Gamers представи видеокартите Matrix R9 280X

ASUS Republic of Gamers представи видеокартите Matrix R9 280X
ASUS Republic of Gamers (ROG) обяви, че пуска две нови видеокарти, които използват последното поколение графичен процесор (GPU) AMD Radeon™ R9 280X – Matrix R9 280X Platinum и базовата Matrix R9 280X. Новите видеокарти на ROG Matrix R9 280X отговарят на всички геймърски очаквания. Те …

Lenovo представи нови модели ThinkPad

Lenovo представи нови модели ThinkPad
Lenovo представи нови модели ThinkPad от традиционно високопроизводителната серия лаптопи на компанията. Те са с нов дизайн, вдъхновен от потребителите и по-дълъг живот на батерията, като продължават да поддържат всички възможности за свързаност, нужни на крайният потребител. Новите попълнения са по-тънки и по-леки, с изчистен …

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване