Мъж в болница след пиянско сбиване във „Владиславово“

Поредното пиянско сбиване приключи с настаняване в болница, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Инцидентът станал снощи в...

„Черно море“ дава терен на „Хасково“

От „Черно море“ ще предоставят терен на „Хасково“ за тренировка утре следобед във Варна. Това разкри за petel.bg наставникът на хасковлии...

Октай Енимехмедов остава в ареста

Съдът реши да не променя мярката „задържане под стража" на Октай Енимехмедов, въпреки, че няма реална опасност да се укрие". Има основание...

Двойната примка на бюрокрацията

 

Добавих няколко аналитични щрихи към дебата за съкращенията в администрацията в днешния в. Труд:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100

 



Блогът за икономика 2013

The post Двойната примка на бюрокрацията appeared first on Блогът за икономика.

53. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ВАЦЛАВ ХАВЕЛ

Пламен Асенов

16. 10. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук:

http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=56

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един Хавел срам от Бога – би упреквал той опонентите си в Парламента. А самият Вацлав, загледан към Земята от прозореца на  небесното си Храдчани, щеше да се усмихва деликатно. И цялата тази трудна и вдъхновяваща история на един живот започва с нещо просто – започва с удоволствието, моля ви се.

Rolling Stones, Satisfaction

Не, нямам предвид удоволствието, което Ролинг Стоунс цял живот се жалват, че не могат да постигнат, включително през 90-та година в Прага, когато отидоха на гости на своя голям фен Вацлав Хавел, драматург, дисидент, затворник на комунистическия режим, демократ по чувство и разум, президент на Чехия по историческа съдба и нормален човек с много любов в сърцето. Не, имам предвид природното човешко удоволствие, което господин Вацлав Мария Хавел и госпожа Божена Вавречкова – или Хавлова – споделят един с друг някъде през февруари 1936 година, за да се роди девет месеца по-късно техният любим син, малкият Веноушек.

Той се ражда, както се казва, в копринени пелени и към него от бебе се обръщат с „Ваше благородие”. Семейството му е твърде имотно, има земи и сгради в Прага, притежава включително филмовото студио „Барандов”, дълбоко свързано е с артистичния и политическия живот на Чехия, така че за раждането на Вацлав е информиран лично столичният кмет, а пресата шуми. Детските години на Хавел са изпълнени с толкова любов, че по-късно тя се превръща в самота. „Такава любов е твърде тежка и изискваща, детето се чувства като вкаменено. Струва ми се, оттам идва чувството ми за абсурдност, за отстраненост от света и малко страх от неизвестното.“ – пише самият Хавел.

Той е на 8, когато, възкачени на сталинските танкове, комунистите заграбват властта и приказката за човешката любов свършва. Не, не свършва изцяло – неговата любов си остава. Срещу нея обаче се изправя стената на отровната комунистическа омраза. Още като юноша Хавел, от чието семейство веднага е отнета цялата собственост, работи като помощник в химическа лаборатория и учи вечерно училище едновременно. После властите не му разрешават да запише хуманитарна специалност в университета, затова следва икономика, но я зарязва скоро. Хваща се на работа като сценичен работник и учи задочно театралния факултет на пражката Академия за изпълнителски изкуства. През 53-та година Театърът на балюстрадата, където Хавел работи, поставя пиесата му „Градинско парти”, в една поредица за театъра на абсурда. Следват „Меморандум” и „Растящите трудности на концентрацията”. През 68-ма „Меморандум” е поставена и в известния ню-йоркски The Public Theater, където само година по-рано е световната премиера на мюзикъла „Коса”. Но докато известността на Вацлав Хавел по света расте, пиесите му са забранени в родната Чехословакия, а той самият е затворен зад нейните строго охранявани граници.

Вацлав Хавел за способността на хората да променят нещата

Превод: Мисля, че всички ние сме длъжни да опитваме да променим нещата и тези, които казват, че отделният човек не е способен да промени нищо, само си търсят извинение – това са думи на самия Хавел, казани в един документален филм за него.

Сигурен съм, че е мислил така и в началото на 68-ма, когато е изхвърлен от театъра и отива да работи като хамалин в пивоварна. Там обаче се ражда сюжетът на една от най-знаменитите му пиеси – ”Аудиенция”. Аудиенцията всъщност е обикновена среща между работник в пивоварна и неговия началник смяна, който е сътрудник на органите на сигурността, получил задача да пише доноси за работника си. Двамата се напиват до синьо и началникът, който все пак е човек със съвест и не иска да пише доноси, признава драмата си. А после нещата отиват в естественото за комунистическите времена абсурдно развитие – началникът започва да предлага на своя подчинен сам да пише доносите за себе си, за да отмени него от тази отговорност. Какво да ви кажа – мнозина живяхме в това, Хавел го описа истински.

Джоан Бейз, Ние ще надделеем

Това е Джоан Бейз, която в Прага пее прочутата си песен „Ние ще надделеем”. Само че пее 40 години по-късно, в чест, а не по време на самата знаменита Пражка пролет, когато се разбра, че социализъм с човешко лице е непостижим. Няколко месеца по-късно, изоставени от Запада и смазани от брежневските танкове, много чехи емигрират. „Не може всичките 14 милиона да си тръгнем и да оставим страната празна” – отговаря по-късно Хавел, когато го питат защо и той не е заминал. Така че – остава. И със своята последователност и твърдост, както и с писанията си, разпространявани чрез  „самиздат”, той се превръща в един от лидерите на чешката опозиция. Така се стига до 1977 година, когато чешките комунистически власти арестуват и осъждат членовете на прогресив рок-бандата The Plastic People of the Universe, Пластичните хора на Вселената. Момчетата са виновни за това, че свирят музика, която комунистите не одобряват и смятат за форма на съпротива срещу режима, като тази тяхна  песен от 1974 година, наречена „Токсика”.

The Plastic People of the Universe, Токсика

И тогава Хавел, който принципно не харесва музиката на групата, но не може да се побере в кожата си заради наглостта на режима, създава прочутата Харта 77, която бележи най-активния период в дисидентската му дейност. „Ние никога не сме решавали да станем дисиденти – пише той по-късно. – Ние просто се превърнахме в дисиденти, без много да разбираме как, понякога се озовавахме в затвора, пак без да разберем как. Ние просто вървяхме напред и правехме нещата, които се чувствахме длъжни да направим и които ни изглеждаха достойни за правене, ни повече, ни по-малко”.

Харта 77 е документ, който разглежда лошото състояние на човешките права в Чехословакия, ясно отбелязва огромните проблеми във всички сфери – от правото на вероизповедание, до правото на свободно изразяване на мнение и категорично посочва основната причина – пълното подчинение на живота в страната на волята на комунистическата партия. Хартата бързо се превръща в широка гражданска инициатива, но авторът и, Вацлав Хавел, е вкаран в затвора. При това не веднъж, а няколко пъти. Как става така ли? Ами пускат те в даден момент, защото всъщност няма за какво да те осъдят и веднага пак те вкарват. И пак. И пак. Три пъти за общо пет години. Само комунистите могат да измислят такава безумна форма на наказание за нищо и да продължават да настояват, че все пак те са правите, честните, моралните, принципните. Пластични хора – както пее ранният Франк Дзапа с групата Velvet Underground, песен от която чешката банда заема своето име и група, която твърде много напомня за по-късната чешка Velvet Revolution, Нежната революция.

Frank Zappa, Plastic People

Превод: Пластични хора, трябва да си ходите – пее Франк Дзапа.

И те донякъде си отиват. До голяма степен си отиват след Нежната революция. Чехия не е България, нали? На 29 декември 1989 година затворникът на комунистическия режим Вацлав Хавел е избран за президент. „Олга е против, казва, че ще се разведе с мен” – твърди Хавел. Не се развежда. Жената, на която той пише от затвора прочутите си „Писма до Олга”, жената, с която живее цели 40 години, умира няколко години по-късно. Не се изпълнява и половината от друга прогноза, свързана с президентството на Хавел: Може би ще е скучно, но поне ще бъде нормално – смятат по-младите чехи. И – да, нормално е, но изобщо не е скучно. „Когато за първи път влязохме в двореца „Храдчани”, той напомняше замъка на Кафка” – спомня си Ева Кризеова, политически съветник на Хавел. Много бързо обаче нещата се променят, живият дух на двореца, пък и живият дух на цяла Чехословакия започва да се връща. На гости на Хавел започват да пристигат известни хора от цял свят – като се започне от Мик Джагър, та се стигне до Далай Лама. Прага бързо се превръща в своеобразен политически и културен център за страните от Централна и Източна Европа. Хавел повежда страната към членство в Европейския съюз и НАТО, работи за възраждане на гражданското общество. Той е пацифист, но подкрепя въздушните удари срещу Милошевич и войната срещу режима на Саддам. „Не бива просто да наблюдаваме диктаторите” – това е незабравимият му аргумент на пацифист. Най-голямото разочарование на Хавел беше разделянето на Чехия и Словакия. Всъщност утехата е, че с мъдрия му и компромисен подход тази трудна раздяла не предизвика криза, както стана на много други места. Но, разбира се, щом се набърка в реалната политика, дори морален авторитет като Хавел срещна и противници, макар че тяхното взаимно несъгласие никога не се превърна във взаимно  неуважение.

През декември 2011 година Вацлав Хавел, човекът, изпушил през живота си тонове цигари, си отиде от този свят, покосен от рак на белия дроб. Сега чакаме да видим колко време ще му трябва, за да напише Небесната Харта за правата на човека и да реализира Нежната революция там, горе.

Пане президенте

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Смущаваща обява в роден онлайн магазин

Обявя в един от големите родни онлайн магазини взриви мрежата. В нея младо момиче твърди следното: "Правя Свирки и Впрочие.. за 20 лева на...

Феновете на „Спартак 1918“ обмислят нови форми на протест

Феновете на „Спартак 1918“ обмислят нови форми на протест против ръководството на клуба. Това заяви за petel.bg един от техните организатори...

Прокуратурата проверява дали не ни мамят с бързите кредити

Върховната административна прокуратура е започнала проверка на условията, по които фирми отпускат бързи потребителски кредити....

Млад мъж посегна на живота си с токсичен коктейл

Млад мъж е постъпил тази сутрин в клиниката по токсикология във Военноморска болница с опасност за живота след опит за самоубийство,...

Беадиров: Твърди сме. Няма да играем в петък, ако не ни платят!

Беадир Беадиров заяви, че няма шанс представителният тим на „Спартак 1918“ да играе в петък срещу „Хасково“, ако футболистите не получат...

Издирваният за жестокото убийство на полицейски син се предаде сам, направи признания

Издирваният от полицията Георги Любенов, заподозрян за убийството на шофьора Петър Димитров в Лом, сам се е предал и е признал за...

Силни земетресения притесниха България, задават се още трусове

Два сериозни труса притесниха България през последнвите часове. Първият трус със сила 4.8 по Рихтер е бил регистриран във Вранча 22:33 часа,...

4-годишен прострелял 2-годишното си братче в Кърджалийско

4-годишен прострелял в гърдите при игра с въздушна пушка 2-годишния си брат, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Кърджали. Инцидентът е...

БФС глоби с 1000 лева "Спартак 1918"

Отборът на „Спартак 1918“ е глобен с 1000 лева от БФС. 500 от тях са заради нахлуването на феновете на терена по време на срещата с „Литекс“, а...

За купата: Черно море хвърлен на Ботев (Пд), ЦСКА срещу Левски

Черно море изтегли труден жребий за 1/8-финалите в турнира за Купата на България. Варненци се паднаха с Ботев (Пловдив), като първият...

Олигархично обслужване в поза от “Кама мутра”

Повтарянето на абсурдите в днешната българска политика ги превърна в баналност, но амбицираният да надскочи Жорж Ганчев и Волен Сидеров по популистко бръщолевене новоназначен кандидат-политик Николай Бареков днес се похвали с нова, невиждана клоунада.

Щял да сезира прокуратурата срещу себе си като клеветник, за да му обърнат внимание от тази институция, на която самият той се беше превърнал в неофициален, изпреварващ телевизионен говорител. Тъкмо той разгласяваше предварително серия от акции, дирижирани от управлението на ГЕРБ, на което въпросният служеше повече от три години с вдъхновение и хъс, равни на днешното му настървение с обратен знак- обратен на самия себе си от преди броени месеци, което обаче не му пречи да нарича политиците „врътки”, а себе си -„голям куражлия”.

Щом може да се обърне срещу всичко, което е говорил и правил толкова демонстративно съвсем до неотдавна, защо да не може да се обърне и към прокуратурата с искане да го арестуват като клеветник на президента Плевнелиев?

Тази клоунада съчетава номера на мъжа каучук с със самопосягане в поза от „Кама мутра”.

То бива гъвкавост в (само)обслужването, но чак толкова неприлично нещо не сме наблюдавали посред бял политически ден!

„Бившият журналист”! Така го определя днес един от сайтовете, купени от хората, които плащат за пътуващия цирк на Бареков. Логистичната подкрепа на съответните медии се напъва да следва спринта му пред вятъра на подмяната до такава степен, че чак се опитва да изтрие от биографията му срамното петно „журналист”.

Прави са в това отношение онези, които се опитват да помагат да се забрави истината. Бареков се превърна в най-срамната страница, в която мазни олигарси си увиваха медийната баница години наред, а сега му възлагат от тази мазнотия да изстиска всяка капчица наглост, натрупана като резерв за бъдещи пехливански подвизи на тепиха, на който го хвърлят.

Батковците на това момче дадоха достатъчно примери как се готви абсурдна манджа в политиката и старателният ученик се опитва да ги надмине.

Експериментите с абсурдите в политиката започнаха, когато в един казан забъркаха монархо-социализма на Сакскобугготски и Станишев, за да достигнат до дружбата между ДПС и „Атака”, кристализирала от пяната на показната омраза помежду им.

Днес вече звучи „нормално” видимо ненормалното поведение на агресивния Сидеров да бъде възнаграждавано с пост начело на комисията по етика в парламента.

Без аналог беше приносът на ГЕРБ- партията бламира собствения си вот на недоверие.

Включи се вчера по веригата междувременно и непроницаемият Пеевски с намерение да внесе закон, който щял да помогне за прозрачността на медийната собственост.

„Бившият журналист” Бареков, превърнал съчетанието „честна журналистика” в оксиморон, който демонстрираше гордо статута си на парично преуспял професионалист, се преражда пред очите ни от шарена телевизионна пеперуда в площадна гъсеница, готова да пълзи по-ниско от тревата, за да изпадне в резонанс с най-ниските страсти сред маргинализираната част от населението.

Ето защо му наредиха да спре да обслужва в студиото „първите мъже” на държавата, повечето от които му позволяваха великодушно да се хвали в ефир, че са му лични приятели: Борисов го жени в кметския си столичен кабинет, а в негова чест пловдивският митрополит Николай превърна камбаните в града в сватбена атракция, предавана пряко по БиТиВи ( в която Бареков бранеше тогавашния президент Първанов от мой единствен въпрос за съмнения в президентската му почтеност) .

Днес същият Бареков, който забрани критиците на неговите покровители, като мен, да се появяват в ТВ7 (например в предаване на Люба Кулезич през април 2012-та, в което вече бях поканен), се перчи с площадна, невиждано скъпа и дълга предизборна кампания ( без да има предизборна ситуация) , наречена абсурдно „България без цензура”.

„Смирен” до нивото на новата си аудитория, той подава луксозния си микрофон на озъбената от живота беззъба част от народеца като някаква форма на гръмоотвод за неговия натрупан стихиен гняв.

Замисълът е цинично ясен: целта е енергията на този гняв да бъде канализирана и контролирана в посока, направлявана тъкмо от онези, които мизерстващите българи безадресно ненавиждат.

Тази обезболяваща хитрина разчита на самохвалството на Бареков като провокатор на бурята, сред която бившото конферансие от пловдивските кръчми обявява вече в захлас премиера за „глупав”, а президента за „тъп”- само и само да предизвика някаква реакция от засегнатите. Надява се да му се вържат на тази тактика на кръчмарския пехливанин, предизвикващ на бой хора, които не искат дори да го погледнат, за да не се изцапат.

Виновниците за натрупания гняв са се постарали през годините да предизвикат тонове отрицателна обществена енергия и сега искат да я обезопасят, като я включат в схемата си.

Както е известно, енергията може да гради, но може и да убива. Те поверяват ръчката за нейното генериране в ръцете на обигран във въртенето комуникатор, за да парализират конкуренцията и да доизградят в шумотевицата своята олигархична недосегаемост.

Въртенето набира обороти. Превъртели хора, готови да се хванат за оголения кабел на популизма, не само не липсват, но и се множат в резултат на дезориентацията сред групата хора, наричана български народ, върху която си правят експерименти.

6503 са бежанците у нас

89 лица са пресекли тази нощ нелегално българо-турската граница - от тях 40 са сирийци, сред които 22 деца. Това съобщи пред бТВ...

Добрата новина: Оперират съпругата на дядо Стоян, който продаваше гевреци, за да спаси зрението й

Утре е операцията на Надежда Стоянова, чийто съпруг Стоян продаваше гевреци в подлез в столицата, за да събере средства, с които да плати...

Агитката на „Черно море“ аплодира свой любимец срещу „Любимец“

Агитката на „Черно море“ ще посрещне с овации нападателя на „Любимец“ Николай Колев в неделя. 23-годишният играч е юноша на „моряците“...

Астрономи са намерили голям газов поток в Млечния път

Немска група астрономи е открила в Млечния път най-големият до сега газов поток. Струята междузвезден газ е с размери над 1600 светлинни години и се движи със скорост 17 км / с . Откритието е направено с помоща на инфрачервенаа космическа обсерватория 'Спитцер' . Подробности може да се намерят в статията на учените от Института по радиоастрономия , която е достъпна в Astronomy & Astrophysics.

53-годишен ХИВ-позитивен педофил засне 55 изнасилени от него момчета

/Поглед.инфо/ Британската полиция арестува 53-годишния ХИВ-позитивен педофил Антъни Марш и партньора му Ли Дейвис за изнасилване на 55 момчета на възраст от 13 до 17 години, съобщава вестник The Daily Mail ("Дейли мейл").

Neal Stephenson on tall towers and NSA cyber-spies

By Leo Kelion, Technology reporter, BBC Neal Stephenson is thinking big – 20km (12.4 miles) big, to be precise. That’s how high the tower he has proposed building will soar if the project ever comes to fruition. Such a structure would make it cheaper to launch objects into space, he says, thanks to fuel savings. It’s a lofty goal. But creating a building more than 24 times taller than Dubai’s Burj Khalifa and not far off double the height commercial aircraft fly at is no easy task. “It ends up being all about ...

Ореховки

Продукти:
2 белтъка
½ ч.л. сол
1к.ч. пудра захар
кората на половин лимон
1 ванилия
2с.л. брашно
1с.л. краве масло
200г орехи

Приготвяне:
Фурната се включва да загрее. Ореховите ядки се смилат. Белтъците се отделят в сух, стъклен буркан. Поръсва се сол. Разбиват се на твърд сняг. За целта е необходимо миксерът да се включи на ниска скорост и постепенно да се увеличават оборотите. Пудрата захар се добавя на порции към белтъците. Белтъченият сняг се слага в купа. Добавят се ореховите стърготини, две супени лъжици брашно, лимонови стърготини и ванилия. Тестото се обърква. То трябва да е гъстичко, но не толкова, че да се меси. Тавата се маже с краве масло. С чаена лъжичка се гребва от тестото и се слага в тава. Между ореховките трябва да има разстояние, защото по време на печене се разтичат. Пекат се на предварително загрята фурна, десет минути. Следете да не прегорят. При фурни с вентилатор, сладките се пекат само на вентилатор, 7- 8 минути. Ореховките се редят в кристална купа. Склед като изстинат се покриват с фолио.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Правителството ще си провежда заседание, докато тече вота на недоверие

/Поглед.инфо/ Редновното заседание на Министерски съвет (МС) ще започне от 10.00 часа, като по същото време Народното събрание (НС) трябва да се събере за гласуване на вот на недоверие за кабинета "Орешарски".

Лесна декорация за ХЕЛОУИН

Направо “от кухнята” на г-жа Череша. За Крокотак, тя специално засне как е направена декорацията за Хелоуин в...

Пуснаха ново видео от скока на Феликс Баумгартнер

Какво ли е да скочиш от височина почти 40 километра над земната повърхност? Какво ли е да полетиш като камък надолу, достигайки до скорост...

Спечели ли Меркел, като спечели изборите?

/Поглед.инфо/ Германската партия Зелените излиза от преговорите с консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за съставяне на управляваща коалиция, съобщи генералният секретар на ХДС Херман Грьое, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Гуцанов след победата в Страсбург: Създавам фонд за надарени деца

 Биляна ВЕСЕЛИНОВА, Стандарт Депутатът от БСП Борислав Гуцанов бе овъзмезден от Съда по правата на човека в Страсбург заради ареста си...

Безработен баща гледа сам болните си деца

Виолета Гурнакова За Красимир Симов от село Страшимирово животът изглеждал обещаващ през 1998 г. като пред всеки млад човек. Тогава се...

Мъж изпи 2 литра водка и почина във варненския квартал „Виница”

40-годишен варненец от кв.Виница е починал снощи в дома си, след като изпил 2 литра водка, научи Petel.bg. Спешните лекари заварили мъжа мъртъв,...

Първият руски лунен апарат ще полети в космоса не по рано от 2016г

Първият руски лунен апарат - лекият вариант 'Луна-Глоб' ("Луна-25") ще полети към Луната не по рано от 2016, по рано стартът се планираше за 2015г - това е съобщил директорът на Института за космически изследвания към РАН Лев Зелений.

„Бежанци“ и преоткриването на историческото ни „аз“

Имам такава нагласа – когато една книга получи много възторжени рецензии, започвам да изпитвам огромно недоверие. Хем си изграждам едни големи очаквания, хем се заражда опасението, че книгата няма да ги оправдае. Вероятно това е причината някъде около 200 страници от „Бежанци“ на Весела Ляхова да бъдат прочетени с хладна дистанцираност. Претенциозно ми звучеше употребата...

Подготовката на първата руска мисия към Юпитер ще започне през 2014

Подготовката на първата руска мисия към Юпитер - 'Лаплас' ще започне през 2014г, това е съобщил съветника на ръководителя на Роскосмос Виктор Ворон.

Волен няма да е тук за вота - този път пътува за Виена

/Поглед.инфо/ Лидерът на политическата партия (ПП) "Атака" Волен Сидеров и част от съратниците му планират да спретнат ново напрежение около кворума в Народното събрание (НС) днес и утре.

Санитарно кьоше

След като БСП отказа да сложи „санитарен кордон“ около групичката на Волен Сидеров, отвън постепенно започват да избутват самите социалисти в санитарно кьоше. Знаци за това имаше още през лятото, но сега изолацията е още по-видима. Част от нея се дължи на конструкцията на правителството, друга на гафа с Пеевски, трета, защото никой не иска да си губи времето да общува с кабинет-камикадзе.

Николай Бареков пред „Петел”: Основната ми задача е институциите да работят за хората

Интервю на Веселин Златков С начален час 17 в Спортната зала днес ще се състои по-различното издание на „България без цензура” -...

Борислав Гуцанов: Създавам фонд за надарени деца

 Биляна ВЕСЕЛИНОВА, Стандарт Депутатът от БСП Борислав Гуцанов бе овъзмезден от Съда по правата на човека в Страсбург заради ареста си...

Слави Трифонов на легло

Шоуменът Слави Трифонов хвана тежка настинка и снощи не се появи на екран. "Шоуто на Слави" по bTV  поеха актьорът Краси Радков и певецът в...

Руският прибор ДАН е открил хлор в марсианската почва

Руският прибор ДАН , който е установен на марсохода Curiosity е открил присъствие на хлор в марсианската почва. Съдържанието на хлор се оценя на около 1%, това е казал за РИА Новости , зам ръководителя по експеримента ДАН Максим Литвак от Института по космически изследвания на РАН .

Левицата ще мълчи на втория вот на недоверие

/Поглед.инфо/ Левицата планира стегнати дебати по втория вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който бе внесен от ГЕРБ миналата седмица заради "провал на управляващите в регионалната политика и инфраструктурата", съобщава «Труд». Обсъждането в пленарна залата е в сряда.

Ще ровят къде в държавната администрация ГЕРБ са назначавали калинки

/Поглед.инфо/ Временна анкетна комисия ще рови къде в държавната администрация ГЕРБ са назначавали свои хора без конкурс. Целта й е да направи цялостна проверка и да установи всички случаи на "грубо партизирано кадруване" в държавата.

Волен може да оттегли подкрепата си за БСП

/Поглед.инфо/ Волен Сидеров ще оттегли подкрепата си за БСП в деня, когато види, че Бойко Борисов е слаб. Това казва социологът Андрей Райчев в интервю за в. „Преса”.

Режат драстично бюджета на МВР

/Поглед.инфо/ МВР ще е с един от най-орязаните бюджети за държавните институции през следващата 2014 година, пише вестник „Преса”.

Ромка в Пловдив роди на 50, за да получава майчински

Родих на 50, за да взема майчински. Няма пари, няма работа, ожали се ромка от пловдивската "Шекер махала" пред камерата на bTV. Репортажът...

„Дейли стар”: Имиграцията към Обединеното кралство вече граничи с лудост

/Поглед.инфо/ Имиграцията към Обединеното кралство вече граничи с лудост, истеризира британският вестник The Daily Star („Дейли стар”).

Районите без ток за днес

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 октомври - сряда, без...

Бареков дава на прокурор президента за рушветчийство

Лидерът на "България без цензура” Николай Бареков ще подаде сигнал до главния прокурор срещу президента Росен Плевнелиев за това, че е...

Трима загинали и двама тежко ранени при катастрофа край село Дунавци

Трима души са загинали, а двама са тежко пострадали при катастрофа близо село Дунавци, посока Калофер, съобщиха от Областната дирекция на...

Yandex закупи “руското IMDb”

Yandex закупи "руското IMDb"
Руската търсачка Yandex, която е считана за “руския Google”, продоби руската филмова платформа KinoPoisk. По аналог на IMDb, KinoPoisk предоставя на своите потребители детайлна информация за филми. Разбира се, става дума за руските потребители. Чрез подобна сделка от Yandex ще се опитат да подобрят резултатите в …

Нови реклами за Nexus 7- Създаден за важните неща

Нови реклами за Nexus 7- Създаден за важните неща
Както Томи разказа преди известно време, Nexus 7 е чудесно устройство – мощно, удобно и прилежно, то е навсякъде с теб и ти помага в почти всичко. Последните две реклами отново представят тези му черти. Поставят го в контекста на важните неща в живота. Подходът …

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване