Сигнал на читател: Няма ли кой да поправи този рушащ се покрив, застрашава живота на пешеходците (снимки)

Сигнал за опасен покрив е изпратен до редакционната поща на „ПЕТЕЛ”. Госпожа Петрова ни е изпратила снимки и информация за рушащата се...

Модерни крадли ще плъзнат по столичните молове и заведения по Коледа

/Поглед.инфо/ Добре облечени крадли ще плъзнат по столичните молове и заведения преди коледните и новогодишните празници, предупредиха от полицията.

Плюс 11 градуса днес - в сряда ще е минус 10!

/Поглед.инфо/ Бъдете особено внимателни днес, във вторник и в сряда, предупреждават лекари от столичния "Пирогов".

Лъскав джип БМВ запуши входа на магазин във Варна, вдигнаха го с „паяк”

Преди дни наши читатели изпратиха снимка на лускаво возило, вдигнато от паяк във Варна. Тогава се появиха логичните въпроси, дали тоа е...

Църквата чества св. Анна - Честит имен ден!

/Поглед.инфо/ Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие.

Предстоящите съкращения в МВР няма да засегнат полицаите

Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на...

Ще тестват кола на водород по жълтите павета

/Поглед.инфо/ Министри и депутати ще тестват кола на водород по жълтите павета в петък, 13 декември. Поводът е международен форум, посветен на новите технологии за управление на отпадъците, пише "Стандарт".

Звезда от "Спасители на плажа" жули ракия и хапва боб у нас

С респектиращи количества греяна ракия полял края на снимките на "Вила Роза” Дейвид Чокачи, научи в. "Монитор”. Секссимволът, който...

8 декември завърши в болница за някои

/Поглед.инфо/ Двайсет и четири годишен младеж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско. Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за сбиване пред хотел “Св. Иван Рилски“в Банско.

Интересно за oфшорните зони и възможности

Чудесна (макар и малко опростена) инфографика, как можете да избягате от данъчните (и не само), ползвайки офшорните зони. Добро начало за допълнителни проучвания, ако темата ви е интересна. Сайтът е канадски, затова се споменават споразуменията с Канада.

–>>Оттук

P.S. Прочетете и чудесната им допълнителна статия (или всъщност основната) по темата – тук.

P.P.S. Едно време (преди 15 години сигурно, още като начинаещ студент) Бях събирал (актуална тогава) информация по темата и малкото ми сайт-че оттогава си е още онлайн :) (само навигацията се е прецакала, кой знае какъв скрипт съм ползвал в тези времена) – Тук.


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

коментирайте на страницата ->

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Ще отрежат ли еднократната помощ от 2880 лв на майките студентки

/Поглед.инфо/ Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв. Причината е, че броят им е нараснал повече от два пъти през годините, съобщава „Сега”.

„Грегор Горноземеца“ – завладяващо приключение от автора на „Игрите на глада“

Ако се чудите с какво се е занимавала Сюзан Колинс преди да напише „Игрите на глада“ и те да се превърнат в бестселър, включващ огромна фенска маса от всякакви възрасти и мощен франчайз за милиони долари, отговорът е – с книги и сценарии за детски предавания. „Грегор Горноземеца“ е първата книга от поредицата „Подземните хроники“...

Аляска – „North to the Future“ (2): Феърбанкс – Денали (МакКинли) – Анкъридж – Сюард

Продължаваме с обиколката на Аляска заедно с Румяна. Миналия път стигнахме до Северния ледовит океан, а днес ще минем покрай най-високия връх на Северна Америка – Мак Кинли. Приятно четене:

 

 

Аляска – на север, в бъдещето

част втора

Феърбанкс – Денали (МакКинли) – Анкъридж – Сюард

 

 

25 юли, четвъртък,

Феърбанкс-Денали, с влака Denali Star

Рано сутринта бусчето на хотела ни откарва до гарата във Феърбанкс.  Когато се уговарям с чичото на рецепцията да ни откарат до гарата, обяснявам с кой влак ще пътуваме и закъде.  Съвсем излишно – то друг няма  :) .  Лъскаво синьо-жълто влакче ни чака отвън на перона.  Потегляме.  В един от вагоните има специална висока платформа с големи прозорци, от която гледките наоколо се виждат чудесно.

Първо пътуваме покрай река Танана, после – покрай притока ѝ Ненана.  Междувременно времето решава да напомни, че тук не всичко е цветя и рози, и когато пристигаме в Денали по обед, вали сериозно.  Бусчето на бунгалата, в които ще нощуваме (Salmon Bake & Cabins), идва да ни прибере от гарата.

В късния следобед имаме резервация за рафтинг по река Ненана.  Обаждам се по телефона да проверя дали рафтингът ще се състои предвид дъжда – отговарят ми:  да, разбира се!  Ясно – мокър от дъжд се не бои, пък и нали сме тръгнали за приключения!  Докато чакаме да ни настанят в бунгалата, успяваме да се уверим, че сьомгата в Salmon Bake няма грешка!  Аз лично гарантирам за рибената чорба!

Междувременно дъждът е спрял и е изгряло чудно слънчице!  Понеже до рафтинга има още време, решавам да пообиколя наоколо.  Ехаа, чудно!  Окъпани от дъжда, дърветата и тревите светят на слънцето!  Покрай хотел Princess, през река Ненана, през гората, до Wilderness Access Center-а и обратно – връщам се тъкмо навреме за рафтинга.  След инструктаж какво да правим, ако изпаднем от лодката, ни раздават водонепроницаеми костюми, в които изглеждаме досущ като космонавти, и ни откарват далеч-далеч нагоре по реката.  Натоварваме се на лодката и потегляме, ехееей!  През бързеите по реката се носим, въртим, подскачаме нагоре-надолу… а гледките наоколо са – ум да ти зайде!  Приключението продължава към 3 часа, до… щях да кажа до мръкнало, ама то тук не се мръква, въпреки че часът е почти 10 вечерта.  Със съжаление смъкваме космонавтските костюми…

 

Рафтинг по река Ненана

Рафтинг по река Ненана

 

 

 

26 юли, петък,

Денали

 

Днешният ден е посветен на дълъг тур из дивата природа на Денали – Wilderness Tour – от 6:30 сутринта до 7:30 вечерта.

 

Денали е един от най-старите и най-известни национални паркове в Щатите.  В него се намира най-високият връх в Северна Америка – връх МакКинли (предишното му име, което все още се използува от местните, е Денали).  Влизането в парка със собствен автомобил е разрешено само за първите 15 мили.  Оттам нататък се влиза само с тур-автобусите и совалките на парка (или пеша).  Целта е да се запази дивата природа.  По същата причина и пътят през парка не е асфалтиран, а обикновен черен път, през всичките си 92 мили.

 

В 6:30 се товарим на автобуса и потегляме.  Шофьор и екскурзовод ни е Криста, а автобусът се казва Мо :)  Мо кръшно криволичи по многото завои, а Криста е много забавен и знаещ екскурзовод.  …А природата наоколо е прекрасна.  От вчерашните дъждовни облаци няма и помен, слънчево и топло е.  „Зоопаркът“ Денали отваря врати:  първи екземпляр – баба Меца – гризли-блондинка, по-нататък – червенокоса лисица, карибу препуска през поляните, земна катерица позира за снимка, диви кози се катерят високо по скалите, лос е нагазил и си пийва водица от чудно красиво езеро, още едно карибу, а накрая – за десерт – цели три мецани – майка с два тийнейджъра-мечета, похапват боровинки съвсем близо до автобуса :) .  Спираме при река Тетланика, при река Токлат, при Многоцветната планина (Polychrome Mountain) – възхитителна гледка!

 

 Национален парк Денали

Национален парк Денали

Национален парк Денали

Национален парк Денали

Национален парк Денали

 

От туристическия център Ейелсон пък се открива друга

чудна гледка  към връх МакКинли –

обвит в бели слоести (лентикулярни) облаци.   Върхът е първенец в Северна Америка, 6194 м.  Оригиналното му име си е Денали („високият“ на езика на местните инуити).  През 1896 г. на някой от ентусиазираните поддръжници на тогавашния кандидат-президент на САЩ Уилям МакКинли (нямащ нищо общо с Аляска!) му хрумнало да кръсти върха на него, МакКинли станал президент, а оттогава и досега се водят непрекъснати дебати за връщането на оригиналното име, но някакъв амбициозен конгресмен от Охайо (родния щат на МакКинли) се е запънал и въпросът си остава висящ вече много години.  Така или иначе, за местните върхът си е Денали.

 

Връх МакКинли/Денали

Връх МакКинли / Денали

 

Споменах ли каква красота е наоколо?  Зелени поляни, цветя във всички цветове, върхове със снежни шапки, бели облаци, реки, рекички и поточета – прелест!

McKinley Peak, Chugach National Forest, Аляска 99574, Съединени щати

Крайната точка на пътуването (а и краят на пътя) е

Кантишна –

било е миньорско селище, впоследствие присъединено в границите на парка.  В хижата в Кантишна чухме интересен разказ за кучетата, теглещи шейни, и за прочутото състезание с шейни Айдитарод (Iditarod) – по трейл с дължина около 1800 км, от Анкъридж до Ном, в началото на март – често всред снежни виелици и температури много под нулата, в продължение на повече от 10 дни; за Либи Ридълс – първата жена, спечелила Айдитарод през 1985 г., и Сюзан Бътчър, спечелила първата от четирите си поредни победи през 1986 г., когато излязла на мода фланелката с надпис: „Аляска – където мъжете са мъже, а жените печелят Айдитарод!“.   Състезанието се организира в чест на водачите на шейни, доставили ваксина от Анкъридж в Ном по време на епидемията от дифтерит през 1927 г.   Всеки от по-известните състезатели сам създава, отглежда и тренира собствена марка кучета – подбрана кръстоска от няколко породи.  Симпатягата, който изнесе чудесната забавна и образователна беседа – Emmitt Peters Jr., син на многократен победител в Айдитарод, ни запозна с кучетата, които тренира, и даже ни демонстрира суха тренировка с теглене на ATV (вседеход).  И още един любопитен факт:  женските кучета са много по-добри водачи на впрягове от мъжките.  …Та като стана дума за кучета-водачи, се сещам за весел надпис по фланелки и чаши:  „Освен ако не си кучето-водач, пейзажът си е все същият в Аляска“ :) .

 

Мечки гризли в Денали

Мечки гризли в Денали

 

Шофьорката-екскурзоводка Криста е странна персона – слаба и жилава, целия си живот е прекарала скитайки насам-натам (оказа се моя връстница, пък ми изглеждаше на не повече от 40-50).  Последно се опитали с мъжа ѝ да пуснат корени – купили си къща в Арканзас, ама някъде в пущинака, дето няма ток, няма вода… Маргинали.  Ама пък знае всичко за Аляска, и не само го знае, ами и го осмисля…

 

На връщане щастието ни се усмихва – облаците по МакКинли/Денали се разчистват и върхът се изправя пред нас с цялата си бяла прелест!

 

 

27 юли, събота,

Денали

 

След пътешествията с лодка и автобус, днес е ден за разходки пеша из красотите на Денали.  Рано сутринта тръгваме по баирите – първо до туристическия център, оттам по трейл до Horseshoe Lake – приказно красиво езеро, сред високи смърчове.  Гледката, която се открива от високото към езерото ти спира дъха!  Мястото явно е обиталище на бобри – видяхме бентове, построени от тях, но самите бобри не ни се представиха.  :(

 

Horseshoe Lake (езеро Подкова)

Horseshoe Lake (езеро Подкова)

 

След обед сме на поход – „Стъпки през времето“ – тоя път с водач.  Три-четири часа обикаляме сред съвсем диви гори и баири, сред смърчове, трепетлики и върби, покрай боровинки и цветя, през потоци и мъхове.  Поглед от баира – под нас цялата долина на река Ненана е на длан.  Вземаме си сбогом с Денали от високото!

Вечерта отново пробваме сьомгите в Salmon Bake.  На стената – пътен знак „Salmon Xing“.  Отново clam chowder – рибена чорба.  Съвет от мен – пробвайте, ако не сте!   Ама да е от сьомга, аляскенска!

 

 

28 юли, неделя,

Денали-Анкъридж, Denali Star train

Днес си тръгваме от Денали. Влакът ни е по обед. Момичето от Salmon Bake & Cabins ни откарва на гарата. Тя живее във Феърбанкс през зимата. В апартамента ѝ няма течаща вода. Пълни разни контейнери и с тях се обслужва – била се специализирала да мие чинии с минимум вода. Къпе се на градските душове. Не ще да има вода – съседката ѝ имала, и миналата зима заминала някъде за две седмици, междувременно тръбите се спукали от студа и като се върнала, заварила апартамента си покрит с една педя лед.

 

Оставяме багажа си на гарата и прекарваме останалото време в туристическия център, където рейнджърка изнася интересна беседа за животинския свят в парка: Brainy Birds and Brilliant Bears: The Clever Animals of Denali. Много интересни неща разказа, за хитроумните врани, тарикатите-мечки и пр., само че аз не си бях взела тефтерчето и ето че забравих какви точно бяха историите…

 

Denali Star, Аляска

Denali Star

 

По обед се товарим на веселото синьо-жълто влакче. Този път си намирам ново място за снимки – платформите между вагоните, където е открито, няма стъкла и отблясъци. Вятър в косите и прочее. Следващите 7-8 часа прекарвам основно там, на лов за гледки! Пък то гледки – ум да ти зайде! По едно време даже Маунт МакКинли се представи отново в цялото си великолепие, та даже говорителката по уредбата във влака ахна и временно загуби ума и дума! Белоснежен връх на фона на синьо-синьо небе – неизбежна асоциация с швейцарски шоколад :) !

 

Изглед към връх МакКинли/Денали от влака

Изглед към връх МакКинли/Денали от влака

 

Гледки от влака

Гледки от влака

Гледки от влака

Гледки от влака

Пристигаме в Анкъридж по времето, когато на други места вече е мръкнало.

 

 

29 юли, понеделник,

Анкъридж – Сюард

 

Отново смяна на превозното средство – пак червеничък Нисан, ама не камионче, а обикновена кола. Посока – юг. Всъщност, отначало – почти изток, покрай дълбокия залив Turnagain Arm, в Cook Inlet. Безкраен низ от сини планини около залива, цветовете се преливат от тъмно- към светло-синьо, морето блести на слънцето. Между шосето (Seward Hwy) и водата е железопътната линия – толкоз близо до водата, че се чудиш как влака не се цамбурва. …Ами не – ето го, току-що мина – същото синьо-жълто влакче, на което вече се возихме.

 

За разлика от Dalton Hwy, Seward Hwy е асфалтирано и доста по-цивилизовано шосе. Е, не е като магистралите в „долните 48″, но и няма нужда – шосето с две платна е напълно достатъчно да поеме не твърде обилния трафик.

 

При Портидж се отбиваме от шосето, за да отидем до градчето Уитиър и глетчера Портидж. До Уитиър се стига през тунел дълъг 2.5 мили. Тунелът е с едно платно, което е същевременно и ж.п. линия – колите минават ту в едната, ту в другата посока, а като дойде време, се дава път на влака. До неотдавна влакът е бил единственият сухопътен превоз до Уитиър. Едва преди няколко години тунелът бил преустроен и за автомобили.

 

Уитиър е на брега на пролива Принц Уилям. Любопитна подробност – по-голямата част от населението на градчето живеее в една 14-етажна сграда, останала в наследство от военните, от времето, когато Уитиър е бил важна военна база. „Град под един покрив“. Вълшебно красиво място, впрочем! Те тук май са все такива – как да не се повтаря човек… Ти да видиш оттук нататък! Заливът е пълен с лодки и яхти от всякакъв калибър, плюс един голям круизен кораб, водата е с невероятен изумруден цвят, абе – красиво! Някой някъде бил чувал, че имало някаква пътека, дето водела към някакъв водопад – даже и в Milepost-а го пише! Ми айде да отидем да го видим! Тук пътека-там пътека – лутаме се известно време, после хващаме някаква, катерим се нагоре-нагоре-нагоре по баира, докато стигаме до края на пътеката… е, водопад няма, но пък гледката, която се открива към залива долу, е… нямам думи!

 

 Уитиър, проливът Принц Уилям

Уитиър, проливът Принц Уилям

Уитиър, проливът Принц Уилям

Уитиър, проливът Принц Уилям

 

По пътя обратно от Уитиър спираме при глетчера Портидж. Този май е първият, който попада в полезрението ни тук, в Аляска. Не и последният! И все прекрасни!

 

Връщаме се на Seward Hwy и продължаваме на юг, все покрай реки, езера и снежни планини. Малко преди да стигнем Сюард, се отбиваме до друг глетчер – Exit Glacier. Катерим се нагоре по туристическа пътека и стигаме съвсем близо до леда – почти с ръка да го пипнеш! Ледът е синкав и свети с отблясъците на слънцето в късния следобед.

 

Exit Glacier

Ледник Ексит

 

Нощувката ни е в Сюард, в малко хостелче с няколко стаи, спретнато и подредено като кукленска къщичка, със знак „Backpackers Xing“! Градчето носи името на държавния секретар Сюард, уредил покупката на Аляска от Русия през 1867 г. Покупката била коментирана по онова време като „щуротията на Сюард“ (Seward’s Folly) – много хора не били убедени в смисъла да се дават пари за замръзнала земя без стойност. …А после започнала златната треска. … А още по-после построили петролопровода.

 

Средощна (ама по светло!) обиколка из градчето – и то спретнато, с рисунки по стените и голям къмпинг край брега на залива. Край караваните в къмпинга (някои с размерите на двустаен апартамент) са напалени барбекюта – хората са насядали наоколо – кефят се!

 

 

Очаквайте продължението:

 

 

Автор: Румяна Койнова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Аляска – на картата:

 

 

Аляска

Внимание, времето е шоково за здравето ни! Плюс 11 днес, а в сряда ще е минус 10!

Бъдете особено внимателни днес, във вторник и в сряда, предупреждават лекари от столичния "Пирогов". Температурните аномалии, които ни...

Украинската опозиция се разцепва

/Поглед.инфо/ Опозицията не е съгласувала нито една кандидатура за длъжността на революционен комендант на Киев.

Рождествен спектакъл в “Нов Живот”

Децата от Български Образователен Център “Нов живот”  ви канят на Рождествен спектакъл “Репортаж от Витлеем” на 21 декември  от 11.30 часа на адрес 1480 Oakton str. Des Plaines, 60016 .

Говори Пловдив: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЛЪЖЕ ЗА “ЮЖЕН ПОТОК”

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Warning!

Поради своята дълбока нецензурност, този текст не става за четене от хора на никаква възраст, особено такива, които страдат от остро възпаление на капачката на коляното. Докато го писах, дори програмата Word на моменти се изчервяваше и срамежливо се хилеше в шепа. Изписването само на първа-многоточие-последна буква не помогна – Word продължи да се държи като ощипана госпойца. Затова реших да оставя само многоточията, пък всеки да намести върху тях думи според собствените си словесни критерии и бариери.

Онзи ден Кристиян Вигенин, един малък ….. назначен кой знае от кой голям ….. и ….. за външен министър, директно и безпардонно постави под съмнение цивилизационния избор на българското общество, което отдавна вече реши – и се опитва всячески да устоява решението си – че иска да е част от свободна и демократична Европа чрез членството си в Европейския съюз.

Не иска българското общество да е част от свободна и демократична Русия, защото такова животно няма. Нито иска да е част от несвободна и недемократична Русия, каквато има, но която не е подходяща за нас, както показват уроците от цялата ни история.

„Дали да има „Южен поток” не е въпрос, който Европейският съюз решава, това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните-членки” – каза Вигенин, този ….., който дори не знае колко малък ….. сплескан е. Ако знаеше, щеше да се свие още повече, като лигав ….. в някоя черупка на дъното на океана, където и без това му е мястото и да чака Третото пришествие.

Третото – тъй като Второто няма да е достатъчно всеопрощаващо, та да се простят греховете и на такива ….. като него.

Аз не знам кой му е издал разпореждане на въпросния ….. да произнесе въпросните думи като някаква официална българска позиция. Мога да си представя само един източник, но той не е в София, а в Москва. Най-малкото, защото казаното от ….. Вигенин едно към едно повтаря московската позиция по темата. Е, може пък и в София да е източникът, де, но при всички случаи тогава трябва да го познаваме, защото той трябва да играе едновременно началник на Вигенин по някаква линия и проводник на московската воля тук.

Ето защо силно се надявам, че ДАНС и прокуратурата вече са се задействали да разкрият очевидния заговор срещу българската национална сигурност, в който е замесен и външният министър на България. За другите участници той, ….., сам ще си признае, особено ако ченгетата по навик го понабият първо.

А ако ДАНС и прокуратурата не са се вече задействали, това за мен, а, повярвайте ми, и за много други наблюдатели в нормалния свят, ще означава, че те самите по един или друг начин са замесени в цялата игра против българската национална сигурност, налагана от руските подлоги против интересите на българското общество. Част от което, за съжаление, са и руските подлоги.

Дори не мога да си представя, граждани, с какъв ум трябва да е надарен човек, за да представя бялото за два пъти черно и обратно – черното за два пъти бяло, както става в случая. „Какви са притесненията на ЕК за „Южен поток” тепърва ще се уточнява. От наша страна изискванията на Еврокомисията са спазени. България отдавна е заявила, че това, което се случва с “Южен поток”, не противоречи на европейските изисквания”. В тези спретнати думи на Кристиян Вигенин, ….. и ….., всяка буквичка е открита лъжа, абсолютно всяка. Ще взема да започна да го уважавам този ….. заради способността му да проявява толкова много безочие на едно място – звучи направо свръхестествено да го можеш, но е факт.

Първо, Европейската комисия няма никакви притеснения, а има ясни съображения, с които казва, че „Южен поток” не отговаря на общата европейска енергийна политика, дори в минималния вариант, в който тя съществува като обща. И съответно ЕК ясно сподели тези свои съображения само дни преди големият ….. и малък ….. на име Вигенин да ни информира, че някакви притеснения „тепърва ще се уточняват”.

Не, бе, ….., уточнени са вече.

Ето ги: „Сключените договори на отделните страни с „Газпром” за строителството на „Южен поток” тотално противоречат на общото европейско законодателство” – каза недвусмислено Клаус-Дитер Борхарт, директорът в Еврокомисията, който отговаря за енергийните пазари.

Според това законодателство, първо, „Газпром”, пък и който и да било друг, не може да е едновременно производител и доставчик на газ на територията на Европа, тоест, не може едновременно да бъде собственик и на производствените мощности, и на мрежата за пренос. Второ – трябва да има осигурен достъп на трети страни като доставчици по газопровода. Трето, трябва да се преработят тарифите на сключените с „Газпром” договори, защото в този си вид те са неизгодни за някои от страните, включително за България.

От ясно по-ясно и възможно най-ясно, по дяволите!

На всичкото отгоре – и трите тези точки, по които Европейската комисия иска да се предоговорят споразуменията с „Газпром”, изцяло и абсолютно съответстват на българския национален интерес. Както знаят и децата, този интерес е свързан с намаляване на едностранната ни енергийна зависимост от Русия, с диверсификация на доставките и с намаляване на разходите от взаимно неизгодните договори, които продажни български правителства винаги и задължително сключват с московците, щом помиришат газ, петрол или дори само руски рублички в джоба.

Много ми се ще въпросният ….., наречен Вигенин и известен още като временно изпълняващ длъжността български външен министър, а още известен и като ….., да излезе и да обясни на целокупния български народ коя от трите точки и по какъв точно начин  противоречи на българските интереси, та той скочи и реагира срещу тях като ужилен, по един безсрамен и безогледен начин.

Коя, бе, …..?

Но това не е всичко. Много ми се ще Кристиян Вигенин, ….. човече и ….., да обясни по какъв начин става така той да твърде, че изискванията на Еврокомисията по договора за „Южен поток” са напълно спазени, а самата Еврокомисия да твърди, че те изобщо не са спазени. А оттам – да ни посъветва Вигенин и на кого да повярваме.

За себе си аз отдавна знам на кого да вярвам в подобни случаи, граждани. Сигурен съм, че и всички вие добре знаете. А дори да не знаете със сигурност, то все някога сте чували от бащи и деди на кого категорично не трябва да вярвате. Казвали са ви, убеден съм, ако се случи даден комунист да ви каже – слънцето грее, че трябва непременно да погледнете небето, за да се убедите с очите си, че не лъже. Защото иначе лъже.

По-важното в случая обаче е да чуем самия ….. Вигенин как тълкува темата за това той ли лъже или Европейската комисия, защото съм сигурен, че ще последват прекрасни увъртания, достойни да се запишат направо в световната златна книга на словесните словоблудства.

Най-интересно ми беше обаче да прочета третия пункт от изказването на ….. Вигенин, ….. и ….., което обсъждаме сега и което гласи, че „България отдавна е заявила, че това, което се случва с „Южен поток”, не противоречи на европейското законодателство”. Виждате ли колко просто било то – щом България така е заявила, при това отдавна, значи то и така си е всъщност, няма какво да се коментира повече. А който казва друго – най-вероятно е враг на България, ето ви внушението.

И тъй като Европейската комисия казва това, то тя е врагът, нали?

Напълно и изцяло комунистически е този подход, граждани, до болка ми е познат от времето на Живков, в което живях цели 30 години. Тогава животът в страната имаше тази особеност, че щом партията поиска нещо, то непременно се реализираше. Става дума за комунистическата партия, с други партии по света, освен комунистическите, не знам това някога някъде да се е случвало. Това тъкачки, които работят на сто хиляди стана, това велики петилетни постижения за две-три години, това банани и луканка за децата по телевизията…..каквото си поискаш, честно.

Та, не можеше партията да се справи тогава само с две неща – лошото време и всичко останало. Но и на това му намираше достойно решение – цялата гадост, в която бяхме затънали, тя отдаваше на някакви външни врагове или на враговете в собствените си редици, но никога на собствената си пълна идиотщина.

Погледната философски, откъм нормалния свят, тази технология на живот се нарича „волунтаризъм” и всички знаем докъде ни докара. Обаче младите последователи на комунизма като въпросното комунистическо….. и ….. чудо Вигенин, дето даже не ми се ще да му произнеса името, `щото устата ми веднага се изрива, се държат като по учебник. Онзи учебник, в който се казва, че нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

Съвсем скоро тези ….. целокупно ще ни закопаятдори под дъното и на това блато, в което крякаме в момента, граждани, помнете ми думата!

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Изравят тялото на митрополит Кирил за ексхумация

/Поглед.инфо/ След като варненската прокуратура поиска втора, извънредна експертиза за смъртта на дядо Кирил, мистерията се заплита.

“Сградите на Варна”: Улица „Охрид“ - Еклектична архитектура за изява на преуспял собственик

“Сградите на Варна” е рубрика на вестник “Народно дело” в съавторство с изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко...

Отлагат изборния кодекс за февруари - евродепутатите са притеснени!

/Поглед.инфо/ Новият Изборен кодекс ще бъде приет от парламента и ще влезе в сила в края на януари или началото на февруари.

Днес почитаме Св. Анна

Българската православната църква почита на 9 декември зачатието на Богородица от нейната майка - Света Анна. Света Анна (чието име идва от...

Дървенени снежковци за навън

В училището на голямото ни крокотаче всеки клас си има по един цветарник на двора и всеки сезон ...

Веселин Златков : Предчувствие за празници

Силният вятър изпразни варненските улици и напълни моловете. Така само с няколко думи може да се опише ситуацията във Варна през...

Не разбраха кой донесе мината, избухнала преди 4 години в дом за сираци в Крумовград

Една от последните снимки на трите момчета, загинали в социалния дом в Крумовград.   Разследването на военните не успя да установи...

Драма на студентския празник: Млад мъж с разпорен корем в спор пред хотел в Банско

Двайсет и четири годишен младеж от Ямбол е бил намушкан с нож след скандал пред хотел в Банско. Към 04:40 часа в полицията е получен сигнал за...

Много арабски държави ще се сближат с Русия, заради шизофренията на САЩ

/Поглед.инфо/ „Шизофреничният” подход на САЩ към Близкия изток може да доведе до това, че много ключови арабски държави ще се сближат с Русия, предупреди ръководството на Бахрейн.

Ще обсъждат и гласуват на второ четене бюджета

/Поглед.инфо/ На извънредно заседание парламентът ще продължи да обсъжда и да гласува на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. В петък депутатите удължиха работното си време до 22 ч., за да могат да се занимаят с парите в държавната хазна през следващата година. Но и то не им стигна.

Източват дебитни карти с камери, колкото глава на карфица

/Поглед.инфо/ Нов начин за източване на банкови карти e засечен през последните няколко месеца. Ловките крадци са променили мястото за монтиране на микрокамерите по банковите устройства, съобщава Нова тв.

Районите без ток за днес

Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 декември - понеделник без електрозахранване ще...

Нова схема за кражба на имоти на починали възрастни хора без наследници

/Поглед.инфо/ Нова схема за кражба на имоти на възрастни хора без наследници, починали в болниците, изскочи от дело за присвояване на вещи от умряла в "Пирогов" жена, пише "24 часа".

Всеки шести откраднат автомобил в София бил задиган от Хастара

Ако на ден в София се крадат шест автомобила, то шестият е дело на Асен Колев - Хастара. При него характерното е, че краде коли за над 100 000...

Вашият хороскоп за днес

Овен Поради спецификата на деня, която не е лоша, е възможно да се почувствате по-чувствителни и възприемчиви. Препоръчително е да...

Украинските служби за сигурност разследват опит за преврат

/Поглед.инфо/ Украинските служби за сигурност започнаха криминално разследване на „дейности, насочени към свалянето на правителството”, след като стотици хиляди проевропейски демонстранти се събраха в неделя в Киев в отговор на призивите за провеждане на „Марша на милионите”, съобщава британският "Файненшъл таймс“.

Ще дойде време Цацаров да разбере, че не съм му враг

/Поглед.инфо/ "В личен план, ако говоря, когато създавахме партията, това беше за мен периодът на много лишения. Пътувахме, създавахме структури", обяви пред бТВ зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Ще продължа да гласувам по съвест - бюджетът ми харесва!

/Поглед.инфо/ Няма да бъда памперс на никого, заяви в предаването "Всяка неделя" пред Кеворк Кеворкян депутатът Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ.

Социализирането на Коледа

Социализирането на Коледа
По Коледа всеки се прави на Дядо Коледа и иска да помогне на хората да си купят по-хубави подаръци на по-изгодна цена. Но… Ако отвсякъде летят предложения за намаления, как да[...]

Знам, че беше на моя сайт миналото лято и все още ти показвам реклами…

Знам, че беше на моя сайт миналото лято и все още ти показвам реклами...
      Случвало ли ви се е да посетите сайт и след това да ви преследват негови реклами навсякъде? Най-често на този въпрос по време на семинари виждам близо 80%[...]

Samsung готви нов смартфон с Windows Phone

samsung windows phone
Според списък с необявени модели на Samsung, публикуван в сайта на индийската технологична компания Zauba, смартфон с номер на модела SM-W750V ще върви с операционната система на Microsoft – Windows[...]

Сръбската омраза към България, неизлечимата сръбска българофобия

Сръбската българофобска пропаганда на М. Милоевич: Бугарине рине, Ей, ти море църни циганине Причувай ми свиние, Кат се вратим да ти платим Два замаа, два шамара, Кат се върним да ти… Драгутин Илич в стихотворението “Ивану Вазову” От Средец та чак до Дрина Паметниците ми се извисяват, Вековете сръбски отброяват… Чуйте ни добре сега: На [...]

The post Сръбската омраза към България, неизлечимата сръбска българофобия appeared first on ExtremeCentrePoint.

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване