Печен карфиол със сос от печен чесън, майонеза и пармезан

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Rh-LuGqTfxA/

Сос от печен чесън, майонеза и пармезан с печен карфиол

Относно сосовете се проявявам като едно си баба знае, едно си баба бае. Най-често приготвям песто (слънчогледови семки или орехови ядки са много добра алтернатива на скъпите кедрови ядки), холандез с неговите производни и по-рядко майонеза. Като изключа пестото, ето откъде вечно оставам с белтъци, с които вечно се чудя какво ново да направя и вечно се спирам на любимата ми рецепта за макарони. Последният път обаче се присетих, че може ореховки да си забъркам, та сега дъвча едни, където не се получиха толкова добри за показване, но пък са вкусни. Но ето, сега за сосът трябваше да говоря и без да преувеличавам това е един невероятно вкусен сос, който мога да сервирам с почти всичко, което обичам. Освен за соса ще стане дума и за печения карфиол, който отскоро започнах да приготвям по този начин и вкъщи ни стана любим.

Карфиол

С карфиола ще започна първо. За неговото използване, различно от туршия, се сблъсках откакто поддържам блога си и започнах да се интересувам от храната, има-няма шест години. Пробвах многократно крем супа, с която все още съм на вие, слагала съм го в гратени с други зеленчуци, но все нещо стоеше по между другото, нямаше характер. Всяка есен провеждам нова борба с карфиола и изнамирам различни рецепти, в които да го включа, но пак не бях доволна. Най-накрая в края на миналата година реших да го изпека само с малко зехтин и сол. Дългото време във фурната, в което карфиолът омеква и едната му страна се карамелизира, а другата става леко хрупкава  доведе до цялостното усещане, което вече беше достойно за вкуса ми. Това е! Толкова простичко. Просто печен карфиол, а толкова вкусен, попил зехтина и трепетното ми очакване за съвършеното семпло ястие. Оттогава приготвям карфиола по този начин, без забележки.

Приготвеният за печене карфиол

Сега за соса. Със соса се срещнахме очи в очи случайно (ако случайности изобщо съществуват) и беше любов от пръв поглед. Не се шегувам. Същото усещане когато някой те привлича неистово и искаш веднага да усетиш топлината му, която в случая със соса ще бъде вкусът му. И в съзнанието ти изникват картини как ще консумираш обекта на желанията си. Веднага искам да го опитам с моя перфектен карфиол! Нямаше две мнения, нито забавяне, в момента, в който видях запеченият, придобил златисто-кафеви отенъци карфиол, потопен в гъстия жълтеникав сос, от който се носят ухания на сладък чесън, пармезан, и майонеза, която и досега, за мен остава едно чудо в кулинарията.

Чесън и зехтин

Няма да те лъжа, първият път за соса използвах отлежало пекорино романо, вместо пармезан, който му придаде малко повече пикантност. Вероятно това е причината така непринудено да ми хареса със запечения карфиол, който също притежава неподправен силен нрав. Но изненадата дойде, когато реших да го опитам (соса) със стрък целина, известна като селъри. (Моля те, не искам пак да спорим по този въпрос кое е целина, корен, стръкове, листа и селъри.) И тогава настъпи същинският триумф. Признавам си, че със селърито повече ми хареса. Но опитай го и ще заподозреш още много съучастници в тази наслада. Бланширани пръчици от моркови, розички броколи, брюкселско зеле, с неговия твърд характер, запечени картофи или просто препечена филийка хляб – всичко това, плюс всичко онова, което ти хрумне може да се превърне в твоя изключителен експеримент, за твоето изключително небце. Не, аз отново не се шегувам. Трябва да опитваш, да опитваш, да опитваш. Това ми напомня за начина на опознаване на виното, където трябва да дегустираш, да дегустираш, да дегустираш и макар аз да не съм на ти с този феномен – виното, то с чисто сърце мога да кажа, че този сос със стръковете селъри ми се видяха още по-прекрасни с чашата шардоне, което имах подръка. Въпрос на вкус, нали? Или на момент, може би?

Изпечените чесън и карфиол

Прекрасният сос, който се съчетава с почти всичко се приготвя от четири основни съставки. Първата е печеният чесън, чиито вкус се омекотява и става сладникав. Тъй като ще сервирам соса с печения карфиол, го изпичам заедно с чесъна на една и съща температура, за едно и също време.

Продукти за майонеза

Втората съставка е майонеза, която категорично предпочитам да си приготвя сама, защото категорично е много по-вкусна от фабричната. Третата съставка е сиренето, което може да бъде пармезан, пекорино или друго твърдо жълто сирене по избор. Последната съставка е заквасена сметана, която омекотява вкуса на соса, прави го по-лек, ефирен.

Сос от печен чесън, майонеза и пармезан с печен карфиол

Печен карфиол със сос от печен чесън, майонеза и пармезан

Рецептата за соса е адаптирана от foxeslovelemons.com

Тъй като в случая съчетавам соса с печен карфиол, приготвянето и на двете става едновременно. Карфиолът запичам заедно с чесъна. След като се приготви соса може да се охлади в хладилник, но за това време карфиолът ще изстине. Ако предпочиташ карфиола топъл, ще бъде необходимо сосът да се направи предварително, а карфиолът да се изпече след това.

Вместо карфиол, заедно с чесъна може да се изпекат други зеленчуци.

Посочените дози са за 4 порции.

За майонезата:

  • 2 жълтъка
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 100 мл слънчогледово олио
  • сол на вкус

За соса:

  • 2 глави чесън
  • 2 чаени лъжици зехтин
  • цялото количество майонеза (около 120 г)
  • 50 г прясно настърган пармезан или пекорино
  • 100 г заквасена сметана
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • сол на вкус

За карфиола:

  • 1 средно голяма глава карфиол
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • фина морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Майонезата се приготвя като жълтъците и лимоновият сок се смесват в тясна дълбока купа, в която да могат да се съберат бъркалките на миксера. Разбиват се с миксера на висока скорост и по малко, на тънка струйка или почти на капки се добавя олиото. Разбиването продължава докато се добави цялото олио и се получи гладък гъст сос. Посолява се на вкус.

Фурната се нагрява на 180°C. Главите чесън се срязват на няколко милиметра от върха. Поставят се в лист алуминиево фолио и се заливат със зехтина. Фолиото се загъва, така че чесънът да се опакова добре. Поставя се в малка тавичка или друг малък огнеупорен съд.

Карфиолът се разделя на розички, които се слагат в тава. Поръсват се със зехтина, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Тавата с карфиола и съдът с опакования чесън се слагат в предварително нагрятата фурна и се запичат за 1 час.

Чесънът се разопакова и когато изстине толкова, че да може да се хваща с ръце се изстисква.

В купата на кухненския робот се смесват изстискания печен чесън, майонезата, настърганото на ситно сирене, сметаната и лимоновият сок. Разбиват се за 30 секунди докато се получи гладък сос. Опитва се и ако е необходимо се добавя малко сол.

Сосът може да се охлади преди сервиране за 2 часа в хладилник. Сервира се с печения карфиол, препечен хляб, селъри или други зеленчуци.

Сос от печен чесън, майонеза и пармезан със селъри и препечен хляб

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печен карфиол със сос от печен чесън, майонеза и пармезан е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Премиера на премиера Орешарски в гигантския срам по пистата на Путин

http://ivo.bg/2014/02/09/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d0%b8%d0%b3%d0%b0/

Бойко Борисов се подмаза на Путин с каракачанско пале ( да не се бърка с едноименен лидер, порода русофил, начело на впряг на уж българофилска партия).

В битката за вниманието на Путин обаче днешната власт надцака кучкаря Бойко. Тя подари на Путин мелеза Орешарски.

Медиапул:

Орешарски в компанията на Янукович и Каримов в Сочи

Премиерът Пламен Орешарски се оказа в странна компания по време на вечерята за откриването на зимните олимпийски игри в Сочи на 7 февруари. На снимка от стената на фейсбук профила на румънския премиер Виктор Понта се вижда как българският премиер е на една маса с украинския президент Виктор Янукович и с узбекистанския президент Ислам Каримов, съобщи capital.bgв неделя.

Снимката бе озаглавена “премиерът Понта с важни държавни лидери”, но е била свалена доста бързо от профила на премиера на Румъния. Въпреки това тя беше отразена на румънския сайт Nasul.tv (според медията на снимката се вижда лидерът на севернокорейския парламент Ким Йонг Нам, но човекът до Орешарски прилича повече на Ислам Каримов).

Много европейски политици като германския президент, британския и френския премиер бойкотираха игрите в Сочи заради новите хомофобски закони в Русия и нарушаването на човешки права. Това не повлия на решението на българския премиер Пламен Орешарски да присъства на церемониите по откриването, отбелязва “Дневник” и припомня, че попитан какво мисли по въпроса Орешарски заяви: “Не сме толкова влиятелна страна, знаете за какво става въпрос”.

Р.S. Пояснение от Стамбо, доказал своята компетентност в коментарите в ivo.bg по подобни въпроси:

“Узбекистанският Ислам Каримов е най-големият изверг сред централноазиатските сатрапи-пред него Емомоли Рахмон, Акаев, Назърбаев, старият Туркменбаши и новият Туркменбаши – Курбангулъ Бердимухамедов са направо добродушни либерали”.

Св. Харалампий – Чуминден

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/CBurVLRTaoA/sv-haralampii-chuminden.html



Чумата, вързана от св.Харалампий
Икона от македонската
църква "Св. Петър и Павел", Тресонче
Когато хората взели много да грешат, Господ създал чумата да ги накаже. Но тя излязла в началото толкова силна, че откъдето минела даже тревата изгаряла. И сам Господ се уплашил, като минала покрай него веднъж, и се скрил (под лападово листо според текста на една народна песен). Пратил мълния да я удари и на чумата и се вкочанил вратът. Оттогава престанала вижда встрани и назад и продължила да покосява само тия, дето са пред нея, та хората можели да се скрият. Свети Харалампий я победил и я вързал с вериги/затворил я в шише. Пуска я само като се навъдят много грешници.

Ала, бала, Берлинала

http://de-zorata.de/blog/2014/02/09/ala-bala-berlinala/

Tilda SwintonВ търсене на смисъла

© Милен Радев

Стартовият филм на тазгодишното Берлинале засипа фестивала и целия град с такъв незапомнен порой от звезди, че всички останали филми от конкурса вкупом здравата ще се озорят за да настигнат The Grand Budapest Hotel.

Тук е моментът пишещият тези редове да си посипе (звездна) пепел на главата и да се разкае за казаните в първия репортаж от Берлинале 2014 пренебрежителни и – както винаги когато са измъдрени прибързано – несправедливи думи за филма на Уес Андерсън.

The Grand Budapest Hotel наистина се оказа безСмислен, но безсмислен на високо ниво, така безсмислен, както понякога, на повърхностен поглед и в ретроспектива изглежда един изминал живот.

20146244_4

Уес Андерсън пак по своему създава един свят-фантасмагория, с бликащо невероятно изобилие на детайли, на приказни сценографии, главоломни общи планове и педантични детайли – един отиващ си в миналото свят на стара, довоенна Европа, въображаем, вероятно никога така не съществувал, но вграден в колективната ни памет – включително и чрез книгите на Стефан Цвайг, комуто е посветен филмът на финала.

Действието се разиграва в луксозен хотел във фиктивна държавица в Източна Европа (западно от формулираната от мой приятел „граница отвъд която преобладава ароматът на прясно смляно кафе вместо този на домашна ракия“) и то не представлява нищо друго освен един вихрен наниз от смешни и печални, нереалистични, но съвсем реални, драматични и носталгични произшествия и човешки терзания.

100 увличащи и даже вдъхновяващи минути,които не усещаш как отминават, разбира се и благодарение на чудесния Ралф Файнс, на величествената Тилда Суинтън (гримирана като почти стогодишна баба, при това по-голямото време в ролята на труп в ковчега), на Ф. Мъри Ейбрахам (всеки ще си спомни неизбледняващия му Салиери в „Амадеус“) и още на Бил Мъри, Джуд Лоу, Леа Сейду, Ейдриън Броуди, Оуен Уилсън, Уилем Дафоу, Ед Нортън, Джеф Голдблум, Харви Кайтел, Боб Балабан и пр. и още пр.

* * *

Реших да вляза и на втория от „големите филми“ в официалната програма, участващ обаче „извън конкуренция“ – The Monuments Men. Реших, въпреки дълбоките си предубеждения и съмнения към всичко, което е някак свързано с името на Джордж Клуни – и бързо съжалих.

Притиснат в средата на един от редовете на препълнената главно от страдащи по мустакатия сладникав левичар журналистки, се видях още към края на десетата минута в чудо. Толкова нагласен сюжет, толкова клишета и схематични герои „на кокили“ (по безсмъртния израз на Захари Стоянов) не се издържат. Накъде и как да се бяга?!

Не щеш ли, точно когато почна да ми играе лявата скула и коляното ми взе да подскача непроизволно, от предните редове се надигна неочакван шум, тропот, възбудени гласове. В залата настана смут, чуха се викове „Спрете филма! Пуснете светлина!“ – Хай да му се не види макар! Да не би пък някой да не е издържал на политкоректната боза от екрана и да търси спасение към нужника?! Каквото ще да е, разбрах, че това ми е спасението – сега или никога! Припнах през реда, разбутах лелките и девиците и с облекчение вдъхнах прохладния берлински въздух. Насреща ми доктор и санитари с носилка опънаха по стълбището, явно имаше сериозно пострадал зрител. Както е казал народът – един гледа сватба, друг брадва…

За филма няма какво много да се каже. Джордж Клуни освен изпълнител на главната роля е и режисьор, с което вината му за тази шаблонно стъкмена, изсмукана от пръстите „военна“ история става двойна. Освен него на страната на добрите американци униформите са навлекли и Мат Деймън, Хю Боневил и Джон Гудмън. От другата страна са лошите германци, представени като карикатури (Херман Гьоринг прилича на кривокрака жаба), отвличащи и унищожаващи художествени произведения из цяла Европа. Джордж Клуни и специалната му част от познавачи на изкуството безстрашно се втурват в бой за спасяване културното наследство на човечеството.

20147918_6

Единственият германец във филма с човешки черти служи в американската армия и естествено се казва Епщайн. Неузнаваемата Кейт Бланчет е френска секретарка на служба в германското комендантството. Нейната ненавист към окупатора намира нагледен израз в това, че преди да поднесе шампанско на нацистките офицери тя им плюе сочно в чашите…

Точно в този момент избухна описаното по-горе безредие, което мен ме спаси, но лишава  читателите от повече детайли за монументалното филмово недоразумение.

* * *

И от втора прожекция ми се наложи да бягам на това Берлинале, но такава реакция можеше да се очаква, затова предвидливо си бях заел място на периферията. Става дума за Nymphomaniac (при това „дългата“ версия от 145 минути!) на безспорния маниак и филмов скандалджия Ларс фон Трийр.

От седмици тук пишат възторжено и дори патетично за „новия шедьовър“ на датчанина, нагнетяват истерията около „първия порнофилм в сериозното кино“, така че билетите за премиерата му тази вечер вече стигнали цена от 250 € на Ebay.

Разнебитена от живота (и от страстите си) нимфоманка, озовала се насаме в мрачна квартирка с невинния застаряващ ерген Зелигман (Стелан Скарсгорд) му разказва своята кариера на сексманиачка, започнала още на две годишна възраст. Сцените на набиращата скорост нейна ненаситност са представени с изобилни и слузести визуални подробности като ролята на младата, сношаваща се нимфоманка се изпълнява от крехката на вид Стейси Мартин, а седящата и разказваща живота си в ергенската стая Джо се играе от Шарлот Генсбур.

FilmTrier

Едва ли някой може да ме обвини в прекомерно целомъдрие или морална строгост и съвсем не порно-сцените бяха тези които ме накараха да напусна залата преди финала. Не, просто от филма –другояче не може и да бъде – струи циничният негативизъм на Ларс фон Трийр, безбожните и дори кощунствени сцени и реплики, които въодушевяват младежката и публицистично-прогресивната част от залата ме карат да ми се повдига. Чисто физически.

Не държа да следя мъдруванията на Зелигман, който още в началото заявява, че е антиционист и веднага прави уговорката, „което не означава, че съм антисемит, както мнозина се опитват да внушават“.

Не държа да гледам и пародийното „богослужение“ на нимфоманката и нейните другарки от клуба по интереси, в хор скандиращи „Mea vulva, mea massima vulva!“ вместо католическото „Mea culpa!“ (международната публика цвили от възторг)…

Самият майстор, явен почитател на повествователния стил на маркиз дьо Сад, сдържá думата си и не се появи на пресконференцията след прожекцията. След скандала в Кан, когато, провокиран от журналисти той избухна и сам се определи като нацист, Ларс  фон Трийр отказва да говори с пресата. Стана ми някак жал за актьорите му, оставени сами на подиума да обясняват деликатната страна на снимането на такъв филм…

Добрата новина за любителите на Ларсовото авторско кино бе, че скоро те ще имат възможност да видят и втората част от общо 4 часовия му епос за женската ненаситност и човешката неизбродимост.


Ала, бала, Берлинала

http://de-zorata.de/blog/2014/02/09/berlinale2014-b/

Tilda SwintonВ търсене на смисъла

© Милен Радев

Стартовият филм на тазгодишното Берлинале засипа фестивала и целия град с такъв незапомнен порой от звезди, че всички останали филми от конкурса вкупом здравата ще се озорят за да настигнат The Grand Budapest Hotel.

Тук е моментът пишещият тези редове да си посипе (звездна) пепел на главата и да се разкае за казаните в първия репортаж от Берлинале 2014 пренебрежителни и – както винаги когато са измъдрени прибързано – несправедливи думи за филма на Уес Андерсън.

The Grand Budapest Hotel наистина се оказа безСмислен, но безсмислен на високо ниво, така безсмислен, както понякога, на повърхностен поглед и в ретроспектива изглежда един изминал живот.

20146244_4

Уес Андерсън пак по своему създава един свят-фантасмагория, с бликащо невероятно изобилие на детайли, на приказни сценографии, главоломни общи планове и педантични детайли – един отиващ си в миналото свят на стара, довоенна Европа, въображаем, вероятно никога така не съществувал, но вграден в колективната ни памет – включително и чрез книгите на Стефан Цвайг, комуто е посветен филмът на финала.

Действието се разиграва в луксозен хотел във фиктивна държавица в Източна Европа (западно от формулираната от мой приятел „граница отвъд която преобладава ароматът на прясно смляно кафе вместо този на домашна ракия“) и то не представлява нищо друго освен един вихрен наниз от смешни и печални, нереалистични, но съвсем реални, драматични и носталгични произшествия и човешки терзания.

100 увличащи и даже вдъхновяващи минути,които не усещаш как отминават, разбира се и благодарение на чудесния Ралф Файнс, на величествената Тилда Суинтън (гримирана като почти стогодишна баба, при това по-голямото време в ролята на труп в ковчега), на Ф. Мъри Ейбрахам (всеки ще си спомни неизбледняващия му Салиери в „Амадеус“) и още на Бил Мъри, Джуд Лоу, Леа Сейду, Ейдриън Броуди, Оуен Уилсън, Уилем Дафоу, Ед Нортън, Джеф Голдблум, Харви Кайтел, Боб Балабан и пр. и още пр.

* * *

Реших да вляза и на втория от „големите филми“ в официалната програма, участващ обаче „извън конкуренция“ – The Monuments Men. Реших, въпреки дълбоките си предубеждения и съмнения към всичко, което е някак свързано с името на Джордж Клуни – и бързо съжалих.

Притиснат в средата на един от редовете на препълнената главно от страдащи по мустакатия сладникав левичар журналистки, се видях още към края на десетата минута в чудо. Толкова нагласен сюжет, толкова клишета и схематични герои „на кокили“ (по безсмъртния израз на Захари Стоянов) не се издържат. Накъде и как да се бяга?!

Не щеш ли, точно когато почна да ми играе лявата скула и коляното ми взе да подскача непроизволно, от предните редове се надигна неочакван шум, тропот, възбудени гласове. В залата настана смут, чуха се викове „Спрете филма! Пуснете светлина!“ – Хай да му се не види макар! Да не би пък някой да не е издържал на политкоректната боза от екрана и да търси спасение към нужника?! Каквото ще да е, разбрах, че това ми е спасението – сега или никога! Припнах през реда, разбутах лелките и девиците и с облекчение вдъхнах прохладния берлински въздух. Насреща ми доктор и санитари с носилка опънаха по стълбището, явно имаше сериозно пострадал зрител. Както е казал народът – един гледа сватба, друг брадва…

За филма няма какво много да се каже. Джордж Клуни освен изпълнител на главната роля е и режисьор, с което вината му за тази шаблонно стъкмена, изсмукана от пръстите „военна“ история става двойна. Освен него на страната на добрите американци униформите са навлекли и Мат Деймън, Хю Боневил и Джон Гудмън. От другата страна са лошите германци, представени като карикатури (Херман Гьоринг прилича на кривокрака жаба), отвличащи и унищожаващи художествени произведения из цяла Европа. Джордж Клуни и специалната му част от познавачи на изкуството безстрашно се втурват в бой за спасяване културното наследство на човечеството.

20147918_6

Единственият германец във филма с човешки черти служи в американската армия и естествено се казва Епщайн. Неузнаваемата Кейт Бланчет е френска секретарка на служба в германското комендантството. Нейната ненавист към окупатора намира нагледен израз в това, че преди да поднесе шампанско на нацистките офицери тя им плюе сочно в чашите…

Точно в този момент избухна описаното по-горе безредие, което мен ме спаси, но лишава  читателите от повече детайли за монументалното филмово недоразумение.

* * *

И от втора прожекция ми се наложи да бягам на това Берлинале, но такава реакция можеше да се очаква, затова предвидливо си бях заел място на периферията. Става дума за Nymphomaniac (при това „дългата“ версия от 145 минути!) на безспорния маниак и филмов скандалджия Ларс фон Трийр.

От седмици тук пишат възторжено и дори патетично за „новия шедьовър“ на датчанина, нагнетяват истерията около „първия порнофилм в сериозното кино“, така че билетите за премиерата му тази вечер вече стигнали цена от 250 € на Ebay.

Разнебитена от живота (и от страстите си) нимфоманка, озовала се насаме в мрачна квартирка с невинния застаряващ ерген Зелигман (Стелан Скарсгорд) му разказва своята кариера на сексманиачка, започнала още на две годишна възраст. Сцените на набиращата скорост нейна ненаситност са представени с изобилни и слузести визуални подробности като ролята на младата, сношаваща се нимфоманка се изпълнява от крехката на вид Стейси Мартин, а седящата и разказваща живота си в ергенската стая Джо се играе от Шарлот Генсбур.

FilmTrier

Едва ли някой може да ме обвини в прекомерно целомъдрие или морална строгост и съвсем не порно-сцените бяха тези които ме накараха да напусна залата преди финала. Не, просто от филма –другояче не може и да бъде – струи циничният негативизъм на Ларс фон Трийр, безбожните и дори кощунствени сцени и реплики, които въодушевяват младежката и публицистично-прогресивната част от залата ме карат да ми се повдига. Чисто физически.

Не държа да следя мъдруванията на Зелигман, който още в началото заявява, че е антиционист и веднага прави уговорката, „което не означава, че съм антисемит, както мнозина се опитват да внушават“.

Не държа да гледам и пародийното „богослужение“ на нимфоманката и нейните другарки от клуба по интереси, в хор скандиращи „Mea vulva, mea massima vulva!“ вместо католическото „Mea culpa!“ (международната публика цвили от възторг)…

Самият майстор, явен почитател на повествователния стил на маркиз дьо Сад, сдържá думата си и не се появи на пресконференцията след прожекцията. След скандала в Кан, когато, провокиран от журналисти той избухна и сам се определи като нацист, Ларс  фон Трийр отказва да говори с пресата. Стана ми някак жал за актьорите му, оставени сами на подиума да обясняват деликатната страна на снимането на такъв филм…

Добрата новина за любителите на Ларсовото авторско кино бе, че скоро те ще имат възможност да видят и втората част от общо 4 часовия му епос за женската ненаситност и човешката неизбродимост.


Човекът, който не можеше да плаче (2-ра част)

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/etpMtYwbYTw/chovekyt-kojto-ne-mojeshe-da-plaache-vtora-chast.html

Продължава оттук ...

"Дядо ми беше жесток човек и през петдесетгодишния си живот не пожали нито един нещастен. Самият той имаше отлично здраве, богатствата му бяха несметни. "Болестта, – казваше той, – е плод на въображението, а нищетата – резултат от безпорядъка." Когато му съобщаваха, че някой е заболял, той отвръщаше, че болния си е навлякъл това или чрез нередовен живот, или чрез неправилно хранене. Така че нито бедняк, нито недъгав предизвикваха жалостта му и не можеха да разчитат на помощ от него.
Даже по-лошо, видът на нещастниците му беше противен, а сълзите го докарваха едва ли не до бяс. Веднъж му казаха, че в околността се е появил вълк. Вече беше разкъсал няколко овце и няколко коня и беше осакатил някой от селяните. Тогава, по-скоро от нежелание да слуша жалби и да гледа пострадали, отколкото от милосърдие, дядо ми реши да прогони от земите си разоряващото чудовище.
Той събра съседите и ловците се отправиха към гората. През нощта на един ловък войник се отдаде да открие леговището на вълка. Обградиха звяра и ловът започна. Вълкът успя да се измъкне от кръга и побягна. След около час бесен бяг реши да се укрие някъде, както често правят тези животни. На пътя му се изпречи колибата на един въглищар.
Пред прага играеше малко момченце.
Разяреният хищник се хвърли върху него.
Намиращата се в колибата жена се хвърли да спасява детето си, но вече беше късно. На виковете и се отзова мъжът и, който работеше наблизо. Той стискаше в ръце брадва и с нея разби главата на вълка.
Тук на своя разпенен жребец се появи дядо ми, разгорещен от гонитбата. Виждайки въглищаря с брадвата в ръце и майката, ридаеща над мъртвото дете, притиснато до гърдите си, той викна:
– Какво ревеш, жено? Сама си си виновна! Ако гледаше по-добре сина си, вълкът нямаше да го нападне! А ти, селянино ... Как посмя да убиеш животното, което преследвам аз!
– Смилете се, господине! – извикаха мъжът и жената в един глас и сълзи се затъркаляха от очите им.
– Кълна се в рогата на дявола! – продължи да крещи дядо ми. – Писна ми да гледам вашите сълзи!
Продължавайки да плаче, нещастната майка протегна към него телцето на мъртвото дете, надявайки се, че тяхното нещастие ще смекчи сърцето на графа. Но се случи нещо съвсем неочаквано. Още по-освирепял моят дядо с все сила удари жената по главата с дръжката на камшика. Жената падна на една страна, а телцето на детето - на другата.
Въглищарят се хвърли към графа, но изведнъж пусна брадвата и протегна към него невъоръжените си ръце:
– Каменно сърце! Ти не можеш да видиш сълзите на родителите, оплакващи загиналото си дете! Добре, в името на Бога те проклинам! Да дойде час, когато ще искаш да заплачеш, но не ще можеш, а изпълнилите сърцето ти сълзи да го разкъсат на части! Махай се! И нека това възмездие за жестокостта ти порази теб и потомството ти до трето коляно!
Дядо не беше впечатлителен човек, но това проклятие го изплаши. Той обърна коня, заби шпори в хълбоците му и препусна надалеч.
Дядо имаше четирима синове.
Най-големият беше комарджия. След като проигра наследството си, той се отправи към Америка, но загина по време на корабокрушение, така и не успял да преплува океана.
Разбирайки за гибелта му, потресеният баща поиска да заплаче, но не можа.
Вторият му син се забърка със заговорници. Заговорът беше разкрит и на всички им отсякоха главите като предатели.
Виждайки сина си да се изкачва на ешафода с обронена глава и мъртво бледо лице, той искаше да заридае, но очите му останаха сухи.
Неговият трети син също беше страстен ловец. Веднъж като преследваше глиган, конят му неочаквано се метна встрани. Той падна, удари си главата в едно дърво и почина на място. Виждайки това, дядо ми скочи от коня, хвърли се към сина си, но улови единствено последния му дъх. Той протегна ръце към небето и възкликна:
– Господи, умолявам те – само една сълза!
Но проклятието продължаваше да е в сила и в този миг сърцето на дядо ми се препълни със сълзи и се пръсна.
Остана жив само четвъртият син - моят баща. Той беше добър и ласкав, но проклятието не подмина и него. Независимо от добротата си, той също не можеше да плаче, колкото и голяма да е мъката му. Почина съвсем млад още докато бях малък.
Сега проклятието на въглищаря застигна и мен, защото той, повтаряйки думите от Светото Писание, каза:"Да бъдеш проклет ти и потомството ти до трето и четвърто коляно!" На мен също не ми е дадено да плача и затова скоро ще умра. 
– Татенце, а не знаете ли начин да свалим това проклятие?
– Има един, но е толкова сложен, че даже не ми се мисли за него.
– Татенце, умолявам ви, кажете го!

Следва продължение ...

торти за момчета* I

https://mikiblue.com/2014/02/09/cakes-for-boys/

Ще се опитам в няколко публикации да покажа тортите, които съм направила през изминалите година-две. По една или друга причина, страничката ми дълго време прашасваше и сега е дошло време да я поизтупам от паяжините. Не съм сигурна как точно ще стане, защото се оказва, че тортите са около 50, като добавим и многото курабийки, […]

торти за момчета* I

http://mikiblue.com/2014/02/09/cakes-for-boys/

Ще се опитам в няколко публикации да покажа тортите, които съм направила през изминалите година-две. По една или друга причина, страничката ми дълго време прашасваше и сега е дошло време да я поизтупам от паяжините. Не съм сигурна как точно ще стане, защото се оказва, че тортите са около 50, като добавим и многото курабийки, […]

Емисиите черен въглерод в Китай и Индия са 3 пъти повече отколкото се смяташе

http://gorichka.bg/emisiite-cheren-v-glerod-v-kitaj-i-indiya-sa-3-p-ti-poveche-otkolkoto-se-smyatashe/

shutterstock_109666532

Ново изследване на PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of USA) заключава плашещо: емисиите черен въглерод в някои региони на Индия и Китай може би са 2 или дори 3 пъти по-високи, отколкото се смяташе досега. Екипът учени от Китай и Франция е разработил нова методика за определяне количеството черен въглерод във въздуха – преди използваните модели не са отчитали регионалните различия, а директно са смятали нивото на замърсяване за цялата страна.

Т. нар. черен въглерод идва предимно от саждите, отделяни при горски пожари и обезлесявания, от домакински печки на твърдо гориво и дизеловите двигатели. Той щедро допринася за замърсяването на въздуха; диаметърът на частиците е между 1,0 и 2,5 микрометра, смятани за най-опасни за здравето. Мръсотията, която дишаме, годишно е отговорна за над 3,2 преждевременни погребения, сред тях 1,2 милиона в Източна Азия и 712,000 в Южна, само през 2010 г. Това са данните от скорошно изследване на Световната здравна организация.

Посолството на САЩ в Бейжинг тревожно алармира в средата на януари:

„За първите 3 седмици на годината средно съдържимото на фини частици във въздуха на Ню Делхи беше 473, повече от 2 пъти средностатистическото от 227 в Бейжинг. И това са данни, измерени от Пунджаби Багх, мониторът, чийто замервания често са под тези на другите градски и независими станции. За първи път замърсяването в Бейжинг достигна 500 на 15 януари, а тогава Делхи вече беше имал 8 такива дни. За 3 седмици пиковата стойност на дребни частици в Делхи падна под 300 само веднъж – а 300 е ниво, повече от 12 пъти над препоръчваното от СЗО.“

Колкото и да е ужасно за живеещите в Китай и Индия, черният въглерод е плашещ на цяло световно ниво. Истинският му ефект върху климата беше разкрит съвсем наскоро и сега е признат за втория основен причинител на глобалното затопляне след въглеродният диоксид, изпреварвайки дори метана. Престоят му в атмосферата е кратък, дни или седмици, но за това време 680 (!) пъти по-ефективно улавя топлина в сравнение с въглеродния диоксид. Абсорбира слънчевата светлина директно, а освен това и затъмнява повърхностите от лед и сняг, като така допринася за ледниковите  разтапяния по света, включително в Арктика.

PNAS-2014-Wang-1318763111-4

Намаляването на емисиите черен въглерод би имало почти незабавни и все положителни ефекти върху здравето на всички ни и климата. И, да, най-логичният начин е да се сведат до минимум дизеловите изпарения, смята детайлна публикация на Йейл.

Повече за черната гадост — Yale Education

Човекът, който не можеше да плаче

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/NVW0RRm9QU4/chovekyt-kojto-ne-mojeshe-da-plache.html

В една красива къща, недалеко от град Хамбург, живееше граф Балдрик; той беше богат човек. Много къщи във Франкфурт бяха негово притежание; замъците му бяха навсякъде. Казваха, че владенията на графа са толкова обширни, че и ден не стига, за да излезеш от пределите им.
Граф Балдрик имаше безброй слуги и ловни кучета, но той никога не прибягваше до услугите им. Масата му се огъваше от изобилни ястия, но той често ставаше от нея без да ги докосне.
В избите му отлежаваха най-добрите рейнски, френски и унгарски вина. Те се поднасяха в блестящи сребърни съдове. Но неведнъж той оставяше бокала, едва докоснал устни до него.
Работата беше в това, мили деца, че на този преситен човек не достигаше едно - сълзи. Да, да, сълзи! Защото той съвсем не можеше да плаче!
Нито радост, нито страдание можеха да го накарат да отрони и най-малката сълза.
Баща му умря, но той не заплака. Майка му умря, но той не зарида. Починаха двамата му братя, но той не пророни над гробовете им нито една сълза.
Не можа да заплаче и от радост, когато 10 години след сватбата му най-накрая му се роди дъщеря.
Един ден, когато Лия - така се казваше графската дъщеря - вече беше на 14, тя влезе в кабинета на баща си и го завари да седи в един тъмен ъгъл и горестно да въздиша.
– Какво ви е, татенце? – попита тя. – Изглеждате толкова тъжен ...
– Много ми е тежко, дъще. Почина последният ми брат - чичо Карл.
Лия много обичаше чичо Карл, който всяка Коледа и носеше някой хубав подарък. И затова, чувайки от баща си лошата вест, се обля в горещи сълзи.
– Горкият чичо Карл! – продума тя през сълзи.
– Щастливка ... Може да плаче! – прошепна графът в отговор.
– Изпитвате такава мъка, а не плачете ... Защо, татенце? – попита Лия.
– Уви! – отвърна той. – Сълзите са дар небесен. Блажен е този, който може да плаче, защото със сълзите той излива страданието си. Моята участ е тъжна...
– Но защо?!
– Защото Господ ми взе това, което е дал и най-нищожната твар – сълзите.
– Господ ви ги е взел, Той ще ви ги върне! Аз ще започна така усърдно да се моля, че няма да може да ми откаже!
Но графът само печално поклати глава:
– Съдбата ми е решена – аз трябва да загина от това, че не мога да плача. В мига, когато сърцето ми се препълни със сълзи и очите ми са готови да ги пролеят, ще умра.
Лия падна на колене и протегна ръце към баща си.
– Не, няма да умрете! – възкликна тя. – Трябва да има начин да ви върнем сълзите. Назовете ми го и аз ще ви го осигуря.
Балдрик се поколеба, защото наистина знаеше такова средство, но намирането му не бе по силите на младо момиче. И, без да каже нищо, излезе от стаята.
Той не слезе на вечеря.
Напразно Лия го чака и за закуска. Вместо него се яви слугата и каза на момичето, че Негова Светлост я моли да се качи при него в кабинета.
Както и снощи тя го намери полулегнал в креслото. Лицето му беше бледо като на мъртвец.
– Мило мое дете, – започна той, – сърцето ми вече така прелива от мъка, че ще се пръсне на части. Сълзите бушуват в него като планински поток, готов да скъса бента ... И понеже смъртта ми е близо, те повиках, за да ти кажа, че съм наказан за престъпление, което не съм извършил. Искам да ти разкажа как стана така, че Господ ме лиши от сълзи. Слушай ....

Следва продължение ...

Виц на деня

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B2%D0%B8%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F

- Защо искате да се развеждате със жена си?
- Като се скараме почва да ме замерва с тенджери и тигани...
- И откога така?
- Откакто сме женени - вече петнайсет години...
- А, защо чак сега искате развод ...?!
- По-рано не ме уцелваше.....

Ламбо(рджинито) на соцвърхушката

http://ivo.bg/2014/02/09/%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0/

БСП отново вкара в състезанието на своето ръководство по оцеляване Стефан Данаилов (Ламбо)- конгресното ламборджини на партията.

На вчерашния висш форум на БСП ламборджинито на червената пропаганда отново взе остър завой, както на 44-тия конгрес ( 6-7 май 2000 г.), когато с прочувствено слово убеди другарките и другарите конгресмени да станат йесмени и йесменки, гласувайки за рязко промяна в партийната позиция и да преглътнат приемането на България в НАТО в името на бъдещо червено управление. Ламборджинито употреби целия си артистичен ресурс от името на тогавашното партийно началство, олицетворявано от др. Георги Първанов, което вчера заклейми и с това окончателно се върна на пистата на победителя в боричканията за върховната партийна власт.

Между онзи конгрес и този форум има и други аналогии, но най-важната е, че отново става дума за връзката между властта и едни пари…

Писах в „Президент на РъБъ” как се е стигнало до това Първанов да се прероди чудодейно от почитател на сръбския агресивен комунизъм и водач на митинги срещу НАТО в атлант на атлантическата идея. Силно се съмнявам Ламбо да не знае- не защото трябва е чел непременно „Президент на РъБъ”, а защото, каквото и лицемерие да цари от трибуната, все пак не може да не е бил информиран по толкова важен въпрос ( по който българската публика и до момента тъне в неведение, ако не се е запознала с фактите, които така и не напуснаха книгата ми, пребивавайки там в състояние на глуха обсада от страна на българските медии и политици).

Истината е, че не някаква емоция, нечии трогателни сълзи или каквото и да било друго, а открита заплаха от страна на германските социалдемократи да спрат финансовата си подкрепа на БСП преобръщат радикално позицията на Първанов.

В разговор в кабинета на президента Петър Стоянов, който съм описал в книгата си, германският пратеник Гернот Ерлер поставя на висок глас ултиматум БСП да се откаже от подкрепата си за Милошевич или да загуби подкрепата на фондация „Фридрих Еберт”- основен (официален) източник на финансиране за „Позитано 20”.

Ето така за един миг Първанов се превръща в нещо като социалдемократ.

Вече толкова години не се намери един журналист да попита Първанов и Стоянов ( а защо не и Ерлер?) да каже нещо по въпроса, поради което в публичното пространство продължава да се търкаля версията, удобна за самия Първанов. Официално тя гласи, че курсът към НАТО е бил условие за завръщане на БСП във властта, включително по искане на ДПС като планиран за целта партньор. Но тази полуистина си е пълна лъжа от гледна точка на факта, че без намесата на парите на германците ( почти като при транспортирането на Ленин в тила на воюващата в Германия руска армия, с цел нейното разлагане, но с обратен знак в наше време), на Първанов нямаше да му мине през ум толкова рязко и бързо да се бори за евроатлантическа интеграция на България.

Апропо, 44-тият конгрес през онзи май 2000 г. е първият на столетницата, на който германските (бивши) комунисти на Грегор Гизи не бяха поканени, а тяхното място заеха делегати на германските управляващи социалдемократи.

А за какви пари става дума при победата на курса на партията срещу Първанов ( и неговата клика- както биха казали партийците с памет за партийната терминология от други подобни сценки в столетната история), не ни е дадено да знаем. Но поне ни е позволено да се досещаме, че баницата, раздаването на порциите и всичко, що е навързано по веригата от зависимости, са горивото, което накара ламборджинито да вземе още един рязък исторически завой сред всеобщите аплодисменти на йесмените и йесменките.

Kepler е открил планета с непресказуем климат

http://www.spacenewsbg.com/news/09/February/2014/3619

Космическият телескоп Kepler е открил планета , климатът на която постоянно се променя . Подобни планети учените не са срещали досега.

Curiosity е напрвил снимка на Земята, а MRO – на снежни дюни

http://www.spacenewsbg.com/news/09/February/2014/3618

Марсохода на НАСА Curiosity е направил снимка на вечерното небе на Марс , където най-ярката точка е била - нашата Земя.

Марс - пример на това , какво може да направи астероид, като падне на повърхноста

http://www.spacenewsbg.com/news/09/February/2014/3617

НАСА публикува снимка на свеж марсиански кратер , направена от камерата за високо разрешение HiRISE на 19 декември 2013г. Кратерът се е появил в резултат на удар на малък метеорит.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване