Дмитрий Медведев ще посети България

/Поглед.инфо/ Среща в София с руския премиер Дмитрий Медведев е договорил министър-председателят Пламен Орешарски, научи "Стандарт". Все още не е ясно точно кога руският премиер ще направи визитата си в София.

Здравно неосигурените у нас станаха над 2 милиона души

/Поглед.инфо/ Здравно неосигурените в България са станали над 2 милиона души при население от 7 282 000 българи.

Свалят коледната украса от сградата на общината

Фото Румен Сарандев Варненци най-сетне ще се разделят с коледната украса, поставена върху сградата на общината, установи репортерска...

Зверска катастрофа в Бургас, шофьор оцеля по чудо (снимки)

Млад мъж на видима възраст около 30 години оцеля по чудо след зверска катастрофа до Второ РПУ на бургаския булевард "Стефан Стамболов",...

2 034 000 българи не плащат за здраве

Здравно неосигурените у нас станаха 2 034 000 души при население от 7 282 000 българи. Докато в Германия, където живеят 81,2 млн. души, за здраве не...

Цените на храните замръзнаха през февруари

снимка: sxc.hu През първата работна седмица на февруари тази година цените на основните хранителни стоки останаха почти без промяна, става...

Емисиите черен въглерод в Китай и Индия са 3 пъти повече отколкото се смяташе

shutterstock_109666532

Ново изследване на PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of USA) заключава плашещо: емисиите черен въглерод в някои региони на Индия и Китай може би са 2 или дори 3 пъти по-високи, отколкото се смяташе досега. Екипът учени от Китай и Франция е разработил нова методика за определяне количеството черен въглерод във въздуха – преди използваните модели не са отчитали регионалните различия, а директно са смятали нивото на замърсяване за цялата страна.

Т. нар. черен въглерод идва предимно от саждите, отделяни при горски пожари и обезлесявания, от домакински печки на твърдо гориво и дизеловите двигатели. Той щедро допринася за замърсяването на въздуха; диаметърът на частиците е между 1,0 и 2,5 микрометра, смятани за най-опасни за здравето. Мръсотията, която дишаме, годишно е отговорна за над 3,2 преждевременни погребения, сред тях 1,2 милиона в Източна Азия и 712,000 в Южна, само през 2010 г. Това са данните от скорошно изследване на Световната здравна организация.

Посолството на САЩ в Бейжинг тревожно алармира в средата на януари:

„За първите 3 седмици на годината средно съдържимото на фини частици във въздуха на Ню Делхи беше 473, повече от 2 пъти средностатистическото от 227 в Бейжинг. И това са данни, измерени от Пунджаби Багх, мониторът, чийто замервания често са под тези на другите градски и независими станции. За първи път замърсяването в Бейжинг достигна 500 на 15 януари, а тогава Делхи вече беше имал 8 такива дни. За 3 седмици пиковата стойност на дребни частици в Делхи падна под 300 само веднъж – а 300 е ниво, повече от 12 пъти над препоръчваното от СЗО.“

Колкото и да е ужасно за живеещите в Китай и Индия, черният въглерод е плашещ на цяло световно ниво. Истинският му ефект върху климата беше разкрит съвсем наскоро и сега е признат за втория основен причинител на глобалното затопляне след въглеродният диоксид, изпреварвайки дори метана. Престоят му в атмосферата е кратък, дни или седмици, но за това време 680 (!) пъти по-ефективно улавя топлина в сравнение с въглеродния диоксид. Абсорбира слънчевата светлина директно, а освен това и затъмнява повърхностите от лед и сняг, като така допринася за ледниковите  разтапяния по света, включително в Арктика.

PNAS-2014-Wang-1318763111-4

Намаляването на емисиите черен въглерод би имало почти незабавни и все положителни ефекти върху здравето на всички ни и климата. И, да, най-логичният начин е да се сведат до минимум дизеловите изпарения, смята детайлна публикация на Йейл.

Повече за черната гадост — Yale Education

Станишев извади Стефан Данаилов като решаващ коз в битката с Първанов

/Поглед.инфо/ Председателят на БСП Сергей Станишев извади Стефан Данаилов като решаващ коз в безпощадната битка с Георги Първанов.

Мечките в русенския зоопарк са будни заради лоши условия

Русенските мечки Бойка и Станди тази зима не заспаха зимен сън. Според природозащитните в града причината за това са лошите условия, в...

Част от кв. "Чайка" без вода

Част от кв. "Чайка" е без вода, съобщават от ВиК. "На сухо" са абонатите в района на Курорна поликлиника. Водоснабдяването ще бъде възстановено до 15 часа, информира Дарик Варна. Спирането се налага заради остраняване на авария.

Човекът, който не можеше да плаче

В една красива къща, недалеко от град Хамбург, живееше граф Балдрик; той беше богат човек. Много къщи във Франкфурт бяха негово притежание; замъците му бяха навсякъде. Казваха, че владенията на графа са толкова обширни, че и ден не стига, за да излезеш от пределите им.
Граф Балдрик имаше безброй слуги и ловни кучета, но той никога не прибягваше до услугите им. Масата му се огъваше от изобилни ястия, но той често ставаше от нея без да ги докосне.
В избите му отлежаваха най-добрите рейнски, френски и унгарски вина. Те се поднасяха в блестящи сребърни съдове. Но неведнъж той оставяше бокала, едва докоснал устни до него.
Работата беше в това, мили деца, че на този преситен човек не достигаше едно - сълзи. Да, да, сълзи! Защото той съвсем не можеше да плаче!
Нито радост, нито страдание можеха да го накарат да отрони и най-малката сълза.
Баща му умря, но той не заплака. Майка му умря, но той не зарида. Починаха двамата му братя, но той не пророни над гробовете им нито една сълза.
Не можа да заплаче и от радост, когато 10 години след сватбата му най-накрая му се роди дъщеря.
Един ден, когато Лия - така се казваше графската дъщеря - вече беше на 14, тя влезе в кабинета на баща си и го завари да седи в един тъмен ъгъл и горестно да въздиша.
– Какво ви е, татенце? – попита тя. – Изглеждате толкова тъжен ...
– Много ми е тежко, дъще. Почина последният ми брат - чичо Карл.
Лия много обичаше чичо Карл, който всяка Коледа и носеше някой хубав подарък. И затова, чувайки от баща си лошата вест, се обля в горещи сълзи.
– Горкият чичо Карл! – продума тя през сълзи.
– Щастливка ... Може да плаче! – прошепна графът в отговор.
– Изпитвате такава мъка, а не плачете ... Защо, татенце? – попита Лия.
– Уви! – отвърна той. – Сълзите са дар небесен. Блажен е този, който може да плаче, защото със сълзите той излива страданието си. Моята участ е тъжна...
– Но защо?!
– Защото Господ ми взе това, което е дал и най-нищожната твар – сълзите.
– Господ ви ги е взел, Той ще ви ги върне! Аз ще започна така усърдно да се моля, че няма да може да ми откаже!
Но графът само печално поклати глава:
– Съдбата ми е решена – аз трябва да загина от това, че не мога да плача. В мига, когато сърцето ми се препълни със сълзи и очите ми са готови да ги пролеят, ще умра.
Лия падна на колене и протегна ръце към баща си.
– Не, няма да умрете! – възкликна тя. – Трябва да има начин да ви върнем сълзите. Назовете ми го и аз ще ви го осигуря.
Балдрик се поколеба, защото наистина знаеше такова средство, но намирането му не бе по силите на младо момиче. И, без да каже нищо, излезе от стаята.
Той не слезе на вечеря.
Напразно Лия го чака и за закуска. Вместо него се яви слугата и каза на момичето, че Негова Светлост я моли да се качи при него в кабинета.
Както и снощи тя го намери полулегнал в креслото. Лицето му беше бледо като на мъртвец.
– Мило мое дете, – започна той, – сърцето ми вече така прелива от мъка, че ще се пръсне на части. Сълзите бушуват в него като планински поток, готов да скъса бента ... И понеже смъртта ми е близо, те повиках, за да ти кажа, че съм наказан за престъпление, което не съм извършил. Искам да ти разкажа как стана така, че Господ ме лиши от сълзи. Слушай ....

Следва продължение ...

Пролет! Днес топлото ще стигне 15 градуса, а във вторник и сряда още повече

/Поглед.инфо/ Облачността над страната ще бъде разкъсана, предимно значителна. В западния и централен участък от поречието на река Дунав ще се задържи с намалена видимост.

Опасна игра на "предизвикателства" обхваща Фейсбук

Нова опасна игра, чиято основна цел е изпиване на бирата до дъно и предизвикване на друг да последва примера в нетипична ситуация, се...

Македония e бясна, защото я показаха като част от България

/Поглед.инфо/ Медиите в Македония реагираха остро на показаната при откриването на Олимпиадата в Сочи карта на Санстефанска България при излизането на нашата делегация.

Македония урева орталъка, защото я показаха като част от България

/Поглед.инфо/ Медиите в Македония реагираха остро на показаната при откриването на Олимпиадата в Сочи карта на Санстефанска България при излизането на нашата делегация.

Бордеите на мутрите станаха фамилни ресторанти

на снимката: Някогашният ресторант „Мираж” сега е битова кръчма. Боян Димитров, "Монитор" Бордеите, в които емблематичните за 90-те...

Длъжник стреля по адвокатско семейство в леглото им

/Поглед.инфо/Преди 24 часа двама души - мъж на 55 години и жена на 51 години, бяха простреляни в София в кв. "Княжево".

Длъжник стреля по адвокатското семейство в леглото им

/Поглед.инфо/Преди 24 часа двама души - мъж на 55 години и жена на 51 години, бяха простреляни в София в кв. "Княжево".

Длъжник убил адвокатското семейство в леглото им

/Поглед.инфо/Преди 24 часа двама души - мъж на 55 години и жена на 51 години, бяха простреляни в София в кв. "Княжево".

Длъжник уби адвокатското семейство в леглото им

/Поглед.инфо/Преди 24 часа двама души - мъж на 55 години и жена на 51 години, бяха простреляни в София в кв. "Княжево".

Виц на деня

- Защо искате да се развеждате със жена си?
- Като се скараме почва да ме замерва с тенджери и тигани...
- И откога така?
- Откакто сме женени - вече петнайсет години...
- А, защо чак сега искате развод ...?!
- По-рано не ме уцелваше.....

Уникални снимки: "Максуда" от високо

"Чудили ли сте се как изглежда не безизвестната ромска махала във Варна от въздуха? Сега имате възможност да я видите и от друга...

Медведев идва у нас

снимка: Стандарт Среща в София с руския премиер Дмитрий Медведев е договорил министър-председателят Пламен Орешарски, пише "Стандарт"....

Затрогваща с човещината си случка с деца и бездомно куче обиколи светкавично българските социални мрежи

снимки: Васил Копчев, Булфото Противно на широко разпространеното мнение, че съвремените тийнейджъри са мързеливи, глупави и...

До 15° и облачно днес

Облачността над страната ще бъде разкъсана, предимно значителна. През деня ще е без валежи, но привечер и през нощта срещу понеделник на...

Ламбо(рджинито) на соцвърхушката

БСП отново вкара в състезанието на своето ръководство по оцеляване Стефан Данаилов (Ламбо)- конгресното ламборджини на партията.

На вчерашния висш форум на БСП ламборджинито на червената пропаганда отново взе остър завой, както на 44-тия конгрес ( 6-7 май 2000 г.), когато с прочувствено слово убеди другарките и другарите конгресмени да станат йесмени и йесменки, гласувайки за рязко промяна в партийната позиция и да преглътнат приемането на България в НАТО в името на бъдещо червено управление. Ламборджинито употреби целия си артистичен ресурс от името на тогавашното партийно началство, олицетворявано от др. Георги Първанов, което вчера заклейми и с това окончателно се върна на пистата на победителя в боричканията за върховната партийна власт.

Между онзи конгрес и този форум има и други аналогии, но най-важната е, че отново става дума за връзката между властта и едни пари…

Писах в „Президент на РъБъ” как се е стигнало до това Първанов да се прероди чудодейно от почитател на сръбския агресивен комунизъм и водач на митинги срещу НАТО в атлант на атлантическата идея. Силно се съмнявам Ламбо да не знае- не защото трябва е чел непременно „Президент на РъБъ”, а защото, каквото и лицемерие да цари от трибуната, все пак не може да не е бил информиран по толкова важен въпрос ( по който българската публика и до момента тъне в неведение, ако не се е запознала с фактите, които така и не напуснаха книгата ми, пребивавайки там в състояние на глуха обсада от страна на българските медии и политици).

Истината е, че не някаква емоция, нечии трогателни сълзи или каквото и да било друго, а открита заплаха от страна на германските социалдемократи да спрат финансовата си подкрепа на БСП преобръщат радикално позицията на Първанов.

В разговор в кабинета на президента Петър Стоянов, който съм описал в книгата си, германският пратеник Гернот Ерлер поставя на висок глас ултиматум БСП да се откаже от подкрепата си за Милошевич или да загуби подкрепата на фондация „Фридрих Еберт”- основен (официален) източник на финансиране за „Позитано 20”.

Ето така за един миг Първанов се превръща в нещо като социалдемократ.

Вече толкова години не се намери един журналист да попита Първанов и Стоянов ( а защо не и Ерлер?) да каже нещо по въпроса, поради което в публичното пространство продължава да се търкаля версията, удобна за самия Първанов. Официално тя гласи, че курсът към НАТО е бил условие за завръщане на БСП във властта, включително по искане на ДПС като планиран за целта партньор. Но тази полуистина си е пълна лъжа от гледна точка на факта, че без намесата на парите на германците ( почти като при транспортирането на Ленин в тила на воюващата в Германия руска армия, с цел нейното разлагане, но с обратен знак в наше време), на Първанов нямаше да му мине през ум толкова рязко и бързо да се бори за евроатлантическа интеграция на България.

Апропо, 44-тият конгрес през онзи май 2000 г. е първият на столетницата, на който германските (бивши) комунисти на Грегор Гизи не бяха поканени, а тяхното място заеха делегати на германските управляващи социалдемократи.

А за какви пари става дума при победата на курса на партията срещу Първанов ( и неговата клика- както биха казали партийците с памет за партийната терминология от други подобни сценки в столетната история), не ни е дадено да знаем. Но поне ни е позволено да се досещаме, че баницата, раздаването на порциите и всичко, що е навързано по веригата от зависимости, са горивото, което накара ламборджинито да вземе още един рязък исторически завой сред всеобщите аплодисменти на йесмените и йесменките.

Хазартна страст и руски капитали набъркани в убийството на „баджанак” на Малък Тошко

Съмнителни руски капитали, мераци за строителство в Гана, подозрителни съдружници, ипотекиран апартамент, проиграни пари на хазарт,...

Вашият хороскоп за деня

horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Макар и доста натоварен  с задачи от различно естество, денят ще е много плодотворен за вас. Ще бъдете енергични...

Kepler е открил планета с непресказуем климат

Космическият телескоп Kepler е открил планета , климатът на която постоянно се променя . Подобни планети учените не са срещали досега.

Curiosity е напрвил снимка на Земята, а MRO – на снежни дюни

Марсохода на НАСА Curiosity е направил снимка на вечерното небе на Марс , където най-ярката точка е била - нашата Земя.

Марс - пример на това , какво може да направи астероид, като падне на повърхноста

НАСА публикува снимка на свеж марсиански кратер , направена от камерата за високо разрешение HiRISE на 19 декември 2013г. Кратерът се е появил в резултат на удар на малък метеорит.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване