Съд на ЕС: независимост за органа за защита на личните данни

По дело C‑288/12 ЕК срещу Унгария с предмет иск за установяване на неизпълнение на задължения, предявен на основание член 258 ДФЕС,  Съдът – за втори път за деня – се произнася в областта на защитата на личния живот и личните данни, в частност за независимостта на надзорния орган за защита на личните данни в Унгария.

В Унгария е приет закон в областта на личнте данни , който влиза в сила на 1 януари 2012 г. Според този закон „независим орган, създаден с устройствен закон, следи за спазването на правата относно защитата на личните данни и достъпа до данните от обществен интерес“. В преходни разпоредби, приети от Парламента, се казва:  С влизането в сила на   закона  се прекратява мандатът на действащия комисар.

Факт:  когато със закон се прекрати предсрочно мандатът на независим (и по правото на ЕС)  орган или негов член, това е нарушение на правото на ЕС.

Съдът:

Учредяването на независими надзорни органи в държавите членки е съществен елемент от осигуряването на защита на лицата при обработването на лични данни (решения Комисия/Германия, C‑518/07, EU:C:2010:125, точка 23 и Комисия/Австрия, C‑614/10, EU:C:2012:631, точка 37), както впрочем е посочено в съображение 62 от Директива 95/46.

Съдът вече е имал възможност да подчертае, че надзорните органи, компетентни да наблюдават обработването на лични данни, трябва да се ползват с независимост, която да им дава възможност да изпълняват функциите си без външно влияние. Тази независимост изключва по-специално всяко предписание и всяко друго външно влияние под каквато и да е форма, независимо дали последното е пряко или косвено, които биха могли да насочат решенията им и по този начин биха могли да застрашат изпълнението на задачата на посочените органи, състояща се в постигането на справедлив баланс между защитата на правото на личен живот и свободното движение на личните данни (вж. в този смисъл решения Комисия/Германия, EU:C:2010:125, точка 30 и Комисия/Австрия, EU:C:2012:631, точки 41 и 43).

Съдът вече е постановявал, че самата опасност органите, упражняващи държавен контрол, да могат да упражняват политическо влияние върху решенията на надзорните органи, е достатъчна, за да попречи на независимостта при изпълнението на техните функции. Всъщност, от една страна, би могло да има „изпреварващо послушание“ на тези органи с оглед на практиката на контролиращия орган при взимане на решения. От друга страна, имайки предвид ролята на пазители на правото на личен живот, която надзорните органи изпълняват, член 28, параграф 1, втора алинея от Директива 95/46 изисква по отношение на техните решения, и следователно на самите тях, да бъде изключено всякакво подозрение за пристрастност (решения Комисия/Германия, EU:C:2010:125, точка 36 и Комисия/Австрия, EU:C:2012:631, точка 52).

Безспорно установено е, че мандатът на комисаря не е бил прекратен на основание, предвидено в закона, и че официално не е подавал оставка.

В отговор на твърдението на Унгария, че се сменял институционалният модел,  Съдът казва:

обстоятелството, че това предсрочно прекратяване е резултат от промяната на институционалния модел, не може да го приведе в съответствие с изискваната от тази разпоредба независимост на надзорните органи.

Държавите  несъмнено са свободни да приемат и изменят институционалния модел, който считат за най-подходящ за техните надзорни органи. В това отношение обаче те трябва да гарантират, че няма да се наруши независимостта на надзорния орган, произтичаща от член 28, параграф 1, втора алинея от Директива 95/46, която включва задължението да се спазва продължителността на мандата на този орган съгласно изложеното в точка 54 от настоящото решение.

 Освен това, макар че както поддържа Унгария, комисарят и Националният орган се различават съществено по своята организация и устройство, на тези две образувания по същество са възложени идентични задачи, а именно тези, които следва да изпълняват националните надзорни органи по силата на Директива 95/46, което личи от възложените им съответни функции и от приемствеността в работата им по преписките, гарантирана от член 75, параграфи 1 и 2 от Закона от 2011 г. Поради това единствено тази промяна в институционалния модел не би могла обективно да обоснове прекратяването на мандата на лицето, на което са възложени функциите на комисар, без да има предвидени преходни мерки, позволяващи да се гарантира спазването на продължителността на мандата му.

Проверено е как действа Съдът, когато със закон се прекрати предсрочно мандат на   независим орган или негов член. Важно  решение.

Решенията за Германия  и  Австрия.

 

Двама с проблеми в Черно море преди мача с Лудогорец

Двама футболисти на Черно море са проблемни за предстоящото домакинство срещу Лудогорец в неделя. Под въпрос е Валери Домовчийски, който...

Ексклузивно! Самоубиец се готви да скочи от сграда във Варна! Очаквайте включване!

Самоубиец се готви да скочи от сграда във Варна. Очаквайте подробности! *снимката е илюстративна, razgradonline.com

Най-четеният варненски сайт "Петел" стигна и до Северната Полярна зона (снимки)

Най-четеният варненски сайт „Петел“ вече стигна до Северната Полярна зона и смело пристъпи в нея. Репортерът Веселин Златков официално...

Fluffy chickens

You will need just yellow thread and a fork. Roll the thread around the tines of the fork....

ДПС ще преработват и бюлетината в Изборния кодекс

Освен поправката в Изборния кодекс, която ще коригира състава на ЦИК при стартирала вече изборна кампания, парламентът е на път да сътвори нов прецедент, като промени и утвърдената бюлетина, с която ще се гласува за евродепутати на 25 май. ДПС са решили да използват стартиралата процедура за промени в ЦИК и между двете четения в парламентарната комисия тихомълком са внесли нова поправка - за вида на бюлетината. Целта й, най-общо казано е, избирателните на движението да не гласуват "погрешка" за преференциален кандидат.

Унгария е първата в ЕС, излязла от кризата

/Поглед.инфо/ Разговор на Петър Волгин з публициста Радко Ханджиев, доктор по история, подчерта, че въпреки победата на унгарския премиер Виктор Орбан и партията му ФИДЕС, подкрепата за него, в сравнение с предишните парламентарни избори, е намаляла с малко над 8%.

Натириха варненец в „клетката“, крал метални части от ул. „Вяра“

Варненец е спипан и прибран в полицейско управление за 24 часа, след като разследващите го уличиха в кражба на ул. „Вяра“. Мъжът разбил две...

Поне 20 ранени в училищно клане в САЩ (видео)

Най-малко 20 ранени има при таз-сутрешното клане в гимназията "Франклин" в района на Питсбърг, щата Пенсилвания. Цифрата е по данни на...

Варненската полиция провежда операции за безопасност на движението (снимки)

Фото Румен Сарандев Специализирани полицейски операции за безопасност на движението организира варненската полиция в следващите дни...

Форум Заедно: Огнян Исаев за детето, което живееше на сметището и стигна до IBM

Лекторите на Форум Заедно 2014ОГНЯН ИСАЕВ

Ognian1

Попитахме Огнян Исаев какъв път е изминал дотук за своите 27 години. Отговори ни така: „Насрещен вятър. Малки камъчета. Признание. Гордост. Неизмерими труд и усилия. Гражданско двуличие. Победи. Битката продължава.

Оги е ром, бакавалавър по журналистика, магистър по психология, блогър, консултант и журналист на свободна практика. Вече десетина години работи по младежки социални програми и инициативи в областта на гражданското образование, общностно развитие, човешки права и, разбира се, ромският въпрос. Миналата година завърши и Българското училище за политика „Димитър Паница” към НБУ, а от месец и половина е част от екипа на международния Ромски образователен фонд.

Твърди, че ако едни български граждани имат проблем, то значи България има проблем. Твърди също, че доста проблеми с българските граждани от ромски произход биха се разрешили, ако позволим на тези граждани да носят политическа, икономическа, културна и всякаква отговорност, заедно с нас.

__

Каква история ще ни разкажеш на Форум Заедно?
На детето, което живееше на сметището… и стигна до IBM.

Какво си оставил зад гърба си?
От миналото често на гости ми идват неприятни, но също така и доставящи наслада спомени. Зад мен са много разговори с хора – споделени тежки и вдъхновяващи части от живота.

Накъде отиваш?
Ако приемем, че пред нас е книга, а аз съм стигнал до 27 страница, то искам да отида до последната страница.

Къде те намираме?
На път.

Като какъв човек би искал да те запомнят внуците?
Като човек, който е водил битка, която очаква те да продължат.

Какво правиш, когато не знаеш какво да правиш?
Питам. Ако няма кого – пробвам.

Кое е първото правило, което би написал в „Ръководство как да живеем заедно?”
Да осъзнаваме, че тези правила и това ръководство никога няма да ни помогнат да живеем заедно, ако ние не го искаме.

Какво трябва да загубиш, за да намериш себе си?
Мръсния шум.

Коя българска поговорка би пренаписал?
Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Бих искал да звучи „Направи си го сам, вместо друг да ти го направи.”

Ако можеше, на кого би влязъл буквално в кожата?
На Хитлер. Бих обърнал историята на XX век с главата надолу.

Заедно сме…?
Заедно сме само на думи. Хайде да бъдем и на дела.

__

Форум Заедно
27 април 2014

Регистрирай се >>

Осъдиха мъж на 6 месеца условно за детско порно

36-годишен мъж бе осъден за записи, възпроизводство и разпространение на чужди авторски произведения, както и за държане на порнографски...

Удавникът край Враца на 83 г., видели го на пейка до езерото, подозират самоубийство

фото: Снимка: Валери Ведов Удавникът,  изваден по обяд от езерото до хотел "Чайка" недалеч от пролома "Вратцата" край Враца бил видян...

Психопат наръга поне 8 души в училище в САЩ! Очаквайте подробности!

Психопат е ранил между 8 и 20 души в училище в Питсбърг. Според властите наръганите са поне 8, съобщи СNN. Очаквайте подробности!

Горя сметище със стари гуми на пътя за Езерово

Сметище с горящи гуми гасиха огнеборците по пътя за Езерово, съобщиха от пресцентъра на полицията. Сигналът за пламъците бил подаден в 11,34...

Част от центъра на Варна ще остане без вода днес до 18.00 часа

Част от центъра на Варна ще остане без вода днес до 18.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от ВиК. Поради авария днес без вода...

При спецакция: Заловиха голямо количество нелегални цигари, оръжия и боеприпаси

Служители от Икономическа полиция заловиха 72 140 къса цигари без бандерол и незаконно притежавани оръжия и боеприпаси. Това стана при...

Йордан Бонев: Окупацията на Ректората - дирижирана от кръга "Капитал"

Хора от кръга "Капитал” на Иво Прокопиев дирижирали протестите срещу властта и провалените окупации на Ректората на СУ "Св. Климент...

Варненката на хемодиализа с уникатите от хартия: Не го правим за пари, имаме си

"Не сме тук, за да просим, имаме си кинти", коментира варненката на хемодиализа Цвети, която заедно със сестра си продава хартиени уникати...

Варненка тръгна да се боядисва, получи алергична реакция

Варненка е получила алергична реакция от боя за коса. 30-годишната жена е в добро здравословно състояние и изписана за домашно лечение,...

Пуснаха билетите за мачовете от Световната волейболна лига във Варна

От два дни официално се продават билетите за двата домакински мача на националния отбор на България по волейбол във Варна със САЩ от...

Щети за 200 бона от пороя в Карлово

фото:  Мария Сюпюрдекова, Община Карлово ще поиска помощ в размер на 201 500 лева за щетите по общински обекти от пороя, който се изля в...

"Кюриосити" засне светлина на Марс

Странна ярка светлина на Марс е заснел марсоходът на НАСА "Кюриосити", съобщава Ен Би Си. Кадрите зарадваха изключително много любителите...

Д-р Светлин Митев: 220 са личните лекари във Варна, а в областта са около 94-ма

. За град Варна личните лекари са около 220, а в областта са около 94 и доколкото знам няма незаети практики. Това заяви пред Радио „Фокус”...

"Кюриосити" засне светлина на Марс.

Странна ярка светлина на Марс е заснел марсоходът на НАСА "Кюриосити", съобщава Ен Би Си. Кадрите зарадваха изключително много любителите...

Пиронкова отново падна от Пеер и е аут от турнира в Катовице

През миналия сезон Цветана Пиронкова загуби от Шахар Пеер на турнира в Катовице, а сега, година по-късно, историята се повтори и...

Какво взема кредиторът, ако обявиш частен фалит?

Цялото ти имущество, без най-необходимото за живот, както и доходите за три години напред ще стават собственост на кредиторите ти, ако...

Две жени в болница след челен сблъсък

*снимката е илюстративна Челен сблъсък между „Рено Клио“ и „Киа“ на главния път в посока Бургас прати две жени в болница, за щастие без...

Едгар Гомез с изложба във Варна

Базиран в цял свят - Сао Паоло, Маями, Амстердам, София, Едгар Гомез работи в смесена техника и колаж, създава картини, инсталации и...

БНТ отказа да излъчи репортаж за скандалното замърсяване с хвост в Монтана

Националната (обществена, не частна!) телевизия БНТ отказа да излъчи репортаж на кореспондентката на БНТ за Монтана Ваня Бойкова, касаещ решение на Окръжна прокуратура - Монтана относно скандален случай за замърсяване на част от инфраструктурата на града с хвост, съдържащ тежки метали. Този репортаж на кореспондентката на БНТ е излъчен само по регионалния ТВ канал Монт-7. В Постановление на Районна прокуратура - Монтана от 19.03.2014 г., касаещо преписка относно замърсяването с опасни материали, пише: "След като се запознахме с материалите по преписката намираме, че работата по преписката, касаеща влагането на опасни материали около водопроводните тръби при изпълнение на дейностите по "воден проект" на гр. Монтана, и използването вместо на строителен пясък на хвост със значимо съдържание на тежки метали в него, както е посочено в първоначалния сигнал на Петър Пенчев от гр. Монтана, е приключила, и съгласно чл. 207 ал. 1 от НПК са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, а именно такова по чл. 352 ал. 1 от НК, за образуването на досъдебно производство."

Варненчета събират пари за онкоболни деца с благотворителен концерт

Благотворителен пролетен концерт на млади таланти ще се проведе на 12 април в читалище "Отец Паисий" във Варна. Събитието се организира от...

Валерия от Гулянци: Във Военна болница приеха братовчед ми с болка в ухото, изписаха го в ковчег

Агенция "Пик" публикува читателско писмо, което е подписано от Валерия Стефанова от Гулянци. В него тя твърди, че братовчед и Станимир е...

Ужас! Костов стана треньор на Каролев за дебата - тичат заедно по плажа!

/Поглед.инфо/ Информационна агенция Мик-Мик се натъкна на сензационна новина – бившият премиер и шампион в „приватизация – тежка категория” Иван Костов се е присъединил към екипа на Владимир Каролев и е станал негов личен треньор за Големия дебат на 10-ти април!

Безработната варненка, която "шамароса" работодателите: Не може за една и съща работа в София да дават 1300 лева, а във Варна 500

Юлия Георгиева Безработна варненка написа обръщение към работодателите да уважават повече служителите си и съответно да им плащат...

Лично Путин готви в секретна база Сашо Симов за дебата му с Каролев утре

/Поглед.инфо/ В платформата BSPLeaks изтече информация, която недвусмислено доказва, че Сашо Симов е на обучение в секретна руска база в Сибир.

21 каси за плащане на местни данъци и такси работят във Варна

21 каси за плащане на местни данъци и такси работят във Варна. Задълженията към общинската хазна могат да се внасят само в...

Математическата гимназия във Варна спечели 200 000 лв. по проект

Проектът  „Център по природни науки – Математическа гимназия Варна” спечели финансиране от  фондация „Америка за България“. В...

Васил Каракашев написа алманах за спорта в Белослав

Бившият футболист и радиокоментатор на футболни мачове Васил Каракашев написа алманах за историята на спорта в Белослав от 1918 до 2013-а...

Ракът поваля по 15 на ден в Пловдив

Средно 15 души  на ден са диагностицирани като болни от рак за 2013-та година от лекарите на Онкодиспансера в Пловдив. По последни данни,...

Задържаха три жрици в Бургас, 13-годишна проституирала с леля си

Полицаи от бургаския участък „Победа“  задържаха три смугли жрици на любовта в района на парка в кв. „Победа“ в морския град,...

Призови места за „Грация“ на „Импала къп“ (снимки)

Силно се представиха състезателките на „Грация“ на традиционния международен турнир по художествена гимнастика „Импала къп“ в Стара...

Драма: Баща няма сили да вдигне сина си

34-годишният Владислав Сейков иска само да има сили да вдигне сина си. Младият мъж се моли да доживее до трансплантация, пише в. "Телеграф"....

Не мога да измисля по-груба обида за правитевлството, освен репликата на Нюланд

/Поглед.инфо/ Богомил Бонев по повод официалното изявление на Украйна, че може да спре транзита на руски газ за Европа

Варненски съветници предлагат намаляване на заплатите им със 100 лева

Заплатата на общинските съветници да бъде намалена, като вместо 70 на сто, съветниците да получават 60 на сто от заплатата на председателя...

Лазаровден с децата от Българското училище в Никозия

Българското училище “Св. Кирил и Методий” в гр. Никозия, Кипър, организира пролетен празник на Лазаровден, събота, 12 април 2014 г. Събитието ще започне от 10 часа местно време в парк, който се намира близо до офиса на училището. Българското училище кани всички българи в града да отпразнуват заедно пролетните празници Лазаровден, Великден и Гергьовден.

Пастирката и кралицата

Прочетох във вестниците, че българският президент Росен Плевнелиев се срещнал с английската кралица. Ихаа! Страхотна новина! Викам си, я да потърся кадри от паметното събитие. Да видя кое как е било. Гледам някакъв комсомолец с чуждо сако и риза, останала му от пионерските години, килнал вратовръзката на една страна, топурка на място под касата на някаква врата. Изведнъж главата му рязко падна на гърдичките му. Още по-отривисто я вдигна, като несвоя, и пак му падна. И така няколко пъти. Не го разбрах това движение. Леко се притесних при следващия такт да не я загуби. Да не се изтърколи пред него. Но едни приятели ме успокоиха - това било нещо, като да покаже уважение и почит пред домакина. Аха, ясно.

Порокът, който измъчва десницата, е цинизмът, а левицата - лъжата

/Поглед.инфо/ " Порокът, който измъчва десницата, е цинизмът, а левицата - лъжата." Николас Гомес Давила

БК Черно море приема Рилски и Ямбол в „Христо Борисов”

Фото: Румен Сарандев Домакинските мачове на Черно море-Порт Варна в Националната баскетболна лига срещу Рилски спортист и Ямбол ще се...

Как този олигофрен стана известен в България!?

/Поглед.инфо/ Репортерки на опашка пред килията на така нареченото Петно в очакване на интервю. Потрес.

Те не крадат и не плагиатстват, а цитират! :)))

/Поглед.инфо/ Не спира възхищението ми при всяка телевизионна изява на което и да е лице от Плагиаторския блок!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване