Само в Петел: Полицята във Варна задържа мъж за трафик на жени в Испания

Полицията във Варна е задържала днес предобед мъж за трафик на жени в Палма де Майорка. Това е 33-годишният варненец Янко Я. Той е обявен за...

Малки зелени салатки с пресен лук и кисело мляко

Продукти за 4 порции:
6- 7 малки зелени салатки
1 връзка пресен лук
300г козе сирене
3с.л. гъсто кисело мляко
½ ч.л. сол
2с.л. зехтин
6- 7 сушени маслини
2 моркова
няколко стръка пресен копър

Приготвяне:
Препоръчвам тези зелени, малки салатки. Изглеждат като нормалните къдрави, но са съвсем нисички и с малка, листна периферия. Според градинарите, сорта достига височина около десетина сантиметра. Листата им са крехки и приятни на вкус. Измиват се едно по едно. Късат се на малки парченца. Прехвърлят се в купа. Стръковете лук се почистват и измиват и режат на фини кръгчета. Морковът се бели и надребнява на пръчици. Към салатените късчета се прибавят лучените колелца, сушените маслини, ситно нарязан копър и киселото мляко. Млечната салата се обърква и овкусява със сол. Козето сирене се реже на плочки. Вземат се четири разлати чинии. В средата се сипва купчинка от зелената салата. Порциите се гарнират с плочки козе сирене и морковени стърготини.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Установиха повреди в милиони коли на "Тойота", изтеглят ги от пазара

Най-голямата японска автомобилна корпорация "Тойота" съобщи днес, че изтегля от цял свят 6,58 милиона коли от 27 модела, за да се премахнат...

Властите в Киев плашат Русия с Трета световна война

/Поглед.инфо/ Ако Русия опита да вкара войски в континенталната част на Украйна, ще съжалява за това, тъй като ще получи твърд отпор.

Шофьорът, който спаси 20 човешки живота: Беше страшно и тежко

"Блиц" Жестока катастрофа край Павел баня едва не отне живота на цял рейс хора и водач на лек автомобил. Ударът става между автобус и...

Наказателната лихва при предсрочно погасяване на стари заеми остава

Наказателната лихва при предсрочно погасяване на стари заеми остава. Новите условия ще важат само за договори, сключени след приемането...

Армия няма - нови генерали произвеждаме

/Поглед.инфо/ Девет полковници вероятно ще сложат генералски пагони за празника на войската 6 май, съобщава „Преса”.

Само 900 лв. не достигат за лечението на двумесечния Бойко

Продължава дарителската акция за Бойко Сашев, който се роди без уши. За лечението му - изграждане на ушни миди, е необходима сумата от 2000...

Кримските татари - фактор за стабилността в Крим

/Поглед.инфо/ Никой не е забравил ужасите от нацистките концлагери, но това не пречи на Русия в момента да развива плодотворно сътрудничество с Германия, тъй като и двете страни разбират, че престъпните решения в историята са вземани не от народите, а от конкретни политически сили или даже отделни политически дейци./Рус. ез./

Цяла гора край Стара Загора изчезна

Зрител на Нова телевизия алармира за изчезването на цяла гора край Стара Загора. Става въпрос за гората до квартал „Лозенец”.  На...

Спасена от изнасилване: Душаха ме и сядаха върху мен голи

В 12 часа вечерта се чу хлопане на външната врата. После двама мъже влязоха в къщата и започна ад. Душиха ме и сядаха върху мен голи. Играеха...

Няма да променят маршрута на "Южен поток"

/Поглед.инфо/ "Газпром" не планира промяна на маршрута на подводната отсечка от газопровода "Южен поток", която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското. Това заяви представител на Управлението за информация на газовия холдинг, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Нови Уренгой Георги Пашкулев.

Задава ли се гражданска война в Украйна?

/Поглед.инфо/ Източноукраинските градове Донецк, Харков и Луганск, които в неделя бяха окупирани от проруски демонстранти, във вторник станаха арена на ожесточени сблъсъци за надмощие между протестиращи и полиция.

Съд на ЕС: Директива 2006/24 недействителна

Директива 2006/24/ЕО e обявена от Съда за недействителна.

 

[1] Решението на Съда е резултат от действията на една неправителствена организация и няколко хиляди австрийски граждани. Те се обърнаха към съдилищата в Ирландия и Австрия, оспорвайки валидността на Директива 2006/24 от гледна точка на Хартата на основните права на ЕС.

Важен извод: успехът не е задължително да е масово усилие. И индивидуалното постоянство в защита на кауза може да доведе до успех.
„След осем години това оскърбление за основните права на европейските граждани най-накрая е обявено за незаконно. Осем години на злоупотреби с лични данни и осем години уверения от държавите-членки на ЕС и Комисията, че мярката е законна“, казва ръководителят на EDRI, организацията за защита на цифровите права.

[2] Наистина в последните десет години имаше ред индикации за проблем с предлаганите мерки за задържане на трафични данни:

  • Приемането на директивата беше трудно. През 2004 г. Франция, Германия, Швеция и Великобритания предложиха рамково решение за запазване на данните, но не се постигна единодушие на държавите и решението не беше прието. За да бъде приет обвързващ правен акт, беше променена процедурата – изискванията бяха оформени като директива, която може да бъде приета (както и стана) без единодушие през 2006 г.
  • Веднага след приемането Ирландия настоя, че директивата няма правно основание в договорите, защото директивите се използват само за хармонизиране на националните мерки в полза на укрепването на единния вътешен пазар, докато въпросната директива има цели, свързани с престъпността.
  • И по време на транспонирането в национални закони гражданите на различни държави изразиха протеста си срещу възможността да се проследява трафика в мрежите.
  • Бизнесът също изрази недоволство, тъй като запазването на трафични данни е свързано с определени разходи и промяна в организацията на телекомуникационните компании.
  • В страни, където гражданите имат право на конституционна жалба (Германия), Конституционният съд беше сезиран.
  • Европейският надзорник по личните данни изрази тревогата за напълно небалансираната система от мерки и за липсващите гаранции за личната неприкосновеност.
  • През 2011 г. ЕК изготви доклад за оценка на директивата ex post. Докладът потвърди, че директивата е с лошо качество, поради което е приложена различно, неясно и без баланс с правото на личен живот и лична неприкосновеност.
  • ЕК откри процедура срещу шест държави за ненавременно транспониране на директивата – и пет от тях я въведоха – без Германия.
  • И накрая Digital rights Ireland и австрийскитгаждани се обърнаха към Съда – и в отговор на преюдициални запитвания  Съдът на ЕС обяви директивата за недействителна.

[3] Факторите за успеха

  • постоянството на гражданските движения;
  • все по-високото ниво на експертиза на организациите за защита на цифровите права и всеотдайността на техните експерти;
  • наистина неясният текст и наистина лошото прилагане, което компрометира дори – по оценка на самата ЕК – способността на ЕС да постига определени цели с правни средства.

[4] Правните последици от решението се основават на ДФЕС, според който

  • Според ДФЕС, ако искът е обоснован, Съдът на Европейския съюз обявява атакувания акт за недействителен. Независимо от това Съдът на Европейския съюз определя, ако счете за необходимо, онези от правните последици на отменения акт, които трябва да се считат за окончателни. (чл.264)
  • Институцията, органът, службата или агенцията, чийто акт е бил отменен или чието бездействие е било обявено за противоречащо на Договорите, е длъжна да предприеме необходимите мерки за изпълнение на решението на Съда на Европейския съюз.(чл.266)

В конкретния случай Съдът не е счел за необходимо да се произнесе подробно по правните последици на директивата.

Повече яснота има в заключението на Генералния адвокат, според когото :

  • 154. С оглед на изводите, до които достигам въз основа на гореизложените съображения, остава да разгледам последиците във времето от обявяването на Директива 2006/24 за невалидна.
  • 155. Във връзка с това следва да се припомни, че когато в рамките на производство, започнало на основание на член 267 ДФЕС, Съдът установи невалидност на приет от институции на Съюза акт, решението му има за правна последица да задължи тези институции да приемат необходимите мерки за поправяне на констатираната незаконосъобразност, като в подобен случай установеното в член 266 ДФЕС задължение при наличие на решение за отмяна се прилага по аналогия.
  • 158. При тези условия е основателно да се приеме установената невалидност на Директива 2006/24 да не поражда последици до момента, в който законодателят на Съюза не предприеме необходимите мерки за отстраняването ѝ, като следва да се уточни, че тези мерки трябва бъдат предприети в разумен срок.

Недействителността е от датата на влизане в сила на директивата.

[5] Ефектите за националните законодателства

 

  • Европейската комисия има съобщение по въпроса. Комисията напомня, че националното законодателство е задължително да бъде променяно в аспектите, противоречащи на правото на ЕС според решението. И още: решението не отменя възможността за задържане на данни по e-Privacy Directive (2002/58/EC).

 

 

В такъв контекст: какво е бъдещето на  ЗЕС?
Обявяването на директивата за недействителна няма автоматичен ефект по отношение на националните закони.

В различните държави решението ще доведе до различни реакции. Не във всички нормите за задържане на трафични данни са резултат от транспониране на Директива 2006/24. Както ЕК напомня, в някои държави те са по силата на директивата от 2002 г.

Накратко: изглежда, че:

  • Един национален закон е задължително е да се промени, ако противоречи на Хартата.
  • Един национален закон може да се промени по силата на отпадането на определени задължения по силата на отменената директива  – и доколкото те не са предвидени другаде в правото на ЕС, например в директива 2002/58.

 

[6] Доставчиците?

Какво става със задържаните трафични данни? Съдът не казва кои правни последици на отменената директива са окончателни. Според експерти, по-нататъшната съдба на задържането минава през  национални решения. Потребителите вече могат основателно да твърдят, че задържането е в противоречие с правото на ЕС. Ако иска да избегне риска от отговорност, доставчикът може да обмисли и заличаване на данните.

И ЕС, и държавите предстои да преоценят и преразгледат въведените мерки.

Предизборната кампания е прекрасен повод да се постави въпросът за цифровите права в хода на кампанията.

Еврокандидат-депутатите трябва да имат позиции и ние да ги знаем:   задава се изготвяне и приемане на изключително важни актове в тази област – вж по-горе какво казва ЕНЗЛД.

 

*

 

На 11 април държавите ще обсъждат в Брюксел ефектите от решението.

 

 

Пациентка пред вестник "Шоу": Лекари ме разпраха като прасе за отслабване

Млада жена с наднормено тегло е била разпрана от лекари като прасе в операция за отслабване в болница, пише в новия си брой в. "ШОУ". В...

Пешеходец блъсна 14-годишен велосипедист и избяга

14-годишен велосипедист е пострадал, след като е бил блъснат от пешеходец, съобщиха за Днес + от варненската полиция....

Тунис с кампания за спасяването на "родното място" на Анакин Скауокър

Тунис подема международна кампания за събиране на средства за спасяване на едно от местата, ползвани като декор във филмовата сага...

Георги Илиев от Китай за "Народно дело": Фауловете ми в Китай засега не влизат. Съдиите са неадекватни

Георги Илиев започна ударно във втора дивизия на Китай. Халфът игра силно в първите четири мача на Шъдзяджуан Йонгчанг, в които отборът...

Откровенията на затворника сочат пътя на някои политици към искреността

Днес разбрах защо разни западни институции и лидери непрекъснато ни призовават да вкараме в затвора видни политици. Мислех си, че го правят заради принципа. Или с превантивна цел, за да се види, че няма недосегаеми за закона, пред който всички са равни. Но вече прозрях колко съм се заблуждавал!

Помогнаха ми двете конкуриращи се големи телевизии в България, които по едно и също време излъчиха в ранната сутрин интервю от затворения Бисер Миланов-Петното, който се направи на много отворен. Похвали се, че е е бил арестуван 35 пъти и обеща да ни оправи всички за 12 часа, ако има тази власт.

Прозрението ми дойде, когато осъзнах, че този човек е напълно искрен. Друг път, когато е бил на свобода, може и да е лъгал, но в момента беше искрен.

Вярвам му. Вярвам, че Бареков му е давал няколко пъти по 10 000 лева и веднъж ( май) 20 000, макар да не можа да обсни за какво точно му е плащал новият политик. И как да не вярвам, като виждам колко известни лица си е напазарувал фронтменът на корпоративния капитал? Защо да не си купи и един провокатор, който се е доказал като добър професионалист до степен, че беше приет за легитимен събеседник пред телевизионните камери от самия премиер Орешарски?

И не ми казвайте, моля, че Петното някак случайно се е промъкнал в Министерския съвет със себеподобните си. Защото все пак виси въпросът защо Орешарски го възприе като достоен за неговото внимание участник в диалога с гражданите, какъвто той имитираше в разгара на протестите миналото лято.

Вярвам на днешните телевизионни показания на Бисер Миланов за пачките от Бареков , защото дори и моя милост беше на път да получи някаво предложение от същия преди някоя и друга година, когато го направиха началник на ТВ7. Съгласих на среща, за да разбера на колко ме е оценил. Арогантността му да отмени срещата на два пъти с цел да ме унижи с репликата „Иво Инджев има нужда, ще чака” ( пред цяла стая с журналисти и служители на телевизията му) провали моя ход на разследващ журналист- гнусливостта ми взе връх и поради проявената от мен слабост така и не чух от първа ръка каква му е тарифата.

Но това с пачките и Бареков е банална и досадна подробност, която едва ли ще активира някоя инстанция, задължена да бди за чистота ( на нравите в политиката). Въпросните институции не се трогват от трогателните глупости за милионите, които журналистът и мениджърът Бареков бил спечелил за няколко години, за да финансира най-скъпо струващата и най-продължителната предизборна кампания в извънпредизборна обстановка, каквато е кампанията „България без цензура” от самото й начало от година насам. Какво остава за показанията на някакав си арестант!

 

И все пак съм впечатлен какво прави затвора с хората- започват да говорят истината. Ето защо е важно там да пребивават някои важни клечки от управлението на страната- за да започнат и те да говорят истината!

Но такава опасност ( за тях) няма. Тук опетнените управници са на свобода и имат свободата да лъжат на воля, а правоохранителните, правосъдните и медийните усилия стигат само до споделената от Петното истина.

Жалко, защото си представям какви чудесни интервюта с откровения и споделени истини биха се получили от затвора!

Не знам за българската демокрация, но за мен днес се предполага да е „голям ден”: след седем години и половина забрана съм поканен в публицистично предаване в телевизията, която напуснах през октомври 2006-та под натиска на президента Първанов. Сигурно изглежда „неблагодарно” от моя страна да се заяждам именно в такъв тържествен миг, но все пак ми е интересно как така едно Петно си урежда едновременно две интервюта в двете най-гледани телевизии. Моя милост трябваше да си гризе ноктите в трепетно очакване седем години и половина, а този щраква с пръсти и съкровеното му желание се сбъдва на мига.

Тази разлика във възможностите между мен и Петното сигурно идва от прекалената ми свобода, която май е пречка, докато лишаването от свобода прави Петното интересен събеседник. Така де, на кого му е важно в днешно време да чуе гледната точка на един (прекалено) свободен човек? Нещо повече, тя може да се окаже направо вредна за обществото, за което свободата е преоценена стока с изтекъл срок на годност.

Това го знам и от други случки- когато съм бил предложен за член на един обществен съвет към една новосформирана група от партии, един от аргументите да не бъда допускан опасно близо ( без да съм се натискал, подчертавам), е че съм прекалено “вироглав” ( или нещо подобно- твърде своенравно независим, ще рече).

Междувременно технологиката на телевизионната кухня се е развила много за времето, в което съм изпаднал от нея и не разбирам как едно Петно може да си организира рекламата зад решетките. Но вече разбирам защо са му плащали – направо си го бива този (де)зорганизатор на масите.

Най-голямата заплаха, която отправи, беше, че вече се замислял да стане политик. И защо не? Ще имаме един нов политик, който поне веднъж ни е казал истината, макар и от затвора!

Пенсионери се юрнаха да вземат дипломи

/Поглед.инфо/ Хора над 64 години масово напират да вземат дипломи. Пенсионерите искат да получат сертификати за хобитата и знанията си, които са натрупали през целия живот.

Депутатите ще се уредят с 30 дни ваканция

/Поглед.инфо/ Депутатите се канят да разпуснат парламента до евроизборите. Те се готвят да си гласуват 30 дни ваканция, научи "Стандарт". Народните избраници ще слеят празничните дни по Великден и Гергьовден. После пък ще си осигурят още свободно време, за да се отдадат на агитация до вота на 25 май.

"ШОУ": Лекари разпрали жена като прасе за отслабване

Млада жена с наднормено тегло е била разпрана от лекари като прасе в операция за отслабване в болница "Доверие", пише в новия си брой в....

Петното отново заплашва репортерка на БиТиВи

/Поглед.инфо/ Бисер Миланов, известен с прякора "Петното" заплаши репортерката на "Тази сутрин" Мария Цънцарова с полицейския отряд "Кобра", след като двамата поговориха зад решетките на Централния софийски затвор.

Да обиколиш Европа в дом на колела

Александър Дечев, снимки: личен архив Варненецът Стефко Пъргавелов е един от основателите и настоящ почетен председател на Българската...

Община Варна на 30 място в Картата на прозрачност на местната власт

Община Варна е на сравнително предни позиции сред останалите общини  -30-то място в първата Карта на прозрачност ,направена и официално...

Бареков превзе кметски стол - Европа тръпне от притеснение!

/Поглед.инфо/ "България без цензура" вече има първия си общински кмет. Градоначалникът на Криводол Петър Данчев стана член на партията и неин общински лидер. Петър Данчев е кмет на града от 2011 г. На местните избори тогава той се явява като независим кандидат, издигнат от коалиция "Ново начало за Криводол".

И хората на Нейнски скочиха против клипа на "Плагиаторския блок"

/Поглед.инфо/ Дясната ръка на Надежда Нейнски - Маргарита Бойчева, подобно на други обществени лица, а и политици (вижте подробности в "Още по темата"), също разкритикува остро предизборния клип на "Реформаторския блок". Причината е, че видеото, лансирано вчера, се оказа заимствано от предизборната кампания на американския президент Барак Обама от 2008 г.

51 от заложниците в Луганск бяха освободени

фото: AFP, архив Ситуацията в Украйна остава напрегната. 51 души бяха освободени от сградата на Службата за сигурност в Луганск, където...

Мадрид не разреши на Каталуня да проведе референдум за независимост

Президентът на Каталуня Артур Мас заяви, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки че...

Пендачанска брани съпруга си Тицин за клипа - признаха си за плагиатстването!

/Поглед.инфо/ Скандалът с изплагиатствания клип на Реформаторския блок, за който първи писа ПИК, се разгаря до истерична степен. Стотици мнения на известни българи днес осъдиха видеото, сътворено от режисьора Димитър Коцев - Шошо и Найо Тицин.

Кмет спаси самотна жена от изнасилване

Кметът на панагюрското село Оборище Милко Ангелов е спасил своя съселянка от двама изнасилвачи, които проникнали вечерта в къщата й....

Втори американски разрушител влиза в Черно море

Разрушителят "Donald Cook" на американските военноморски сили ще влезе в Черно море най-късно до четвъртък, 10 април, съобщава Си Ен Ен,...

Европейските средства не помагат на малкия бизнес

Подкрепят ли европарите фундамента на една икономика – малкия бизнес? По-скоро не, показва анализ на наличните данни Кохезионната политика на ЕС цели да прехвърля средства от по-силните страни в Съюза към икономически по-слабите. Тази политика съществува от близо 25 години. Българската страна стана бенефициент на евросредства, като се включи в програмен период 2007-2013г.  За да се разбере значителната промяна, която внася усвояването на евросредствата в икономиката, погледнете графиката по-долу. Тя има за цел да покаже какъв е ръстът на сключените договори от всички възложители на обществени поръчки преди и по време ...

Лондон затяга достъпа до социалните помощи заради имигрантите

Великобритания заяви вчера, че засилва ограниченията за достъпа на чуждестранни граждани, търсещи работа, до социални помощи, съобщи...

Ще вампирясаме ли?

/Поглед.инфо/ Най-малко 17 вампира са изровили археолози в района на Асеновград, съобщава "Марица". Находките от зловещото ритуално трупоувреждане са засечени при две археологически експедиции над Асеновград.

Вандалство: Изровиха лалетата от градинката пред общината във Варна

Току-що разцъфналите лалета в градинката пред общината са били изровени от почвата. Вандалският акт е бил извършен в нощта срещу...

Проф. Вучков скастри Яне Янев за Русия

/Поглед.инфо/ Днешният гост в предаването "Времена и нрави" по "Евроком" Яне Янев направи чудо. Председателят на РЗС успя да надговори проф. Вучков и го накара повече от час да слуша докладите на Яне от миналия парламент срещу ЕРП-тата. По въпроса за Русия и Крим обаче професорът го скастри тежко.

Майка бе лишена от двете си деца за неплатени сметки

/Поглед.инфо/ 23-годишната Тереза Коцева бе лишена от двете си деца, защото нямала условия да ги гледа. Младата майка от Кнежа живее без съпруг, а родителите й са починали.

Службите без достъп до трафика ни в интернет. Доставчиците няма да пазят старата ни поща

Спецслужбите у нас и в Европа вече няма да имат достъп до историята на трафика ни в интернет - до кого и кога сме пращали имейл, кои сайтове...

Нови сигнали от черната кутия на изчезналия Боинг

Бяха засечени нови сигнали от черната кутия на изчезналия малайзийски самолет. Това съобщиха австралийски издирвателни екипи. От АФП...

Тръгва ремонт на Римските терми, на малките ще има "звук и светлина"

Започна реконструкцията на Римските терми - малките и големите, съобщи във Фейсбук кметът на Варна Иван Портних. От общинския бюджет в...

Мароан и Дългия обрали 50 кила кокаин от най-големия трезор у нас

Блага Георгиева, "24 часа" Мароан Ел Масри, Илиян Манолов - Дългия, и бандата им касоразбивачи са участвали в извършването на най-големия...

SEO Конференция 2014: Таня Господинова от Media Start (видео)

tania
Ето какво сподели от Таня Господинова от МедиаСтарт за проведената наскоро SEO Конференция 2014, специално за читателите на SocialEvo.net.

Йелоустоун опасно се раздвижи

На територията на Йелоустоунския парк в САЩ преди дни е започнал да се „събужда” едноименният вулкан Йелоустоун, който е най-мощният на планетата. Според учените този вулкан се събужда на всеки 600 хиляди години, а от последното му изригване са изминали 640 хиляди години. От 28 март насам, там са били фиксирани над 20 подземни труса, като този на 30 март е бил със сила 4,5 бала. Вулканът има огромни размери – 4 хиляди квадратни километра.

Людмил Стойков купува хотел „Родина“ за 23 млн. лева

„Родина” – най-високият хотел в България, ще има нов собственик до дни. Четвъртият поред търг за 104-метровият обект е на път да приключи...

Маркетинг във Facebook – основни правила

fbmarketing
Всяка социална медия си има основни правила, които не бива да бъдат пренебрегвани, за да бъде успешна страницата, която управляваме. Благодарение на практиката са се утвърдили някои задължителни елементи за[...]

Стриптизьорки изгоряха живи при пожар в нощен клуб

Три млади жени изгоряха живи при пожар в нощен клуб в Румъния, защото собственикът на заведението не казал на пожарникарите, че в горящото...

На тази дата в историята - Американските войски овладяват Багдад

1387 г. — Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1867 г. — Сенатът на САЩ ратифицира договор с Русия за покупката на Аляска....

Първо слънце, по-късно облаци (прогноза за времето)

Днес времето ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от северна четвърт, следобед по...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване