Служител на НСО е намерен мъртъв

/Поглед.инфо/ Служител на Националната служба за охрана е простреленият мъж, който беше открит през изминалата нощ в София, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 21.00 часа в столичния квартал "Белите брези".

Бащата на убитата Джейда: Полицаите ме задържаха и казаха „Ти знаеш, виновен си“!

Орхан, бащата на зверски убитата Джейда от Джебел, научил в ареста, че бившата му съпруга и 7-годишното му дете са заклани. Той попитал...

Уникална снимка на читател: Кола влезе в насрещното на кръстовището на "Владислав" и "Пискюлиев"

Вчера вечерта на кръстовището на бул. "Владислав" с "Д-р Пискюлиев" е станала верижна катастрофа с три коли. Лек автомобил е влязъл в...

“Путин моли” е оксиморон – направо е путиморон

„Молим представителите на Югоизточна Украйна, поддръжниците на федерализацията на страната, да отложат насрочения за 11 май референдум”, заяви Путин след среща с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер.

Тази молба беше отправена вчера. И ето че днес тя беше не просто чута, а направо уважена в източна Украйна, където уж напълно местните, самостоятелни, автономни, самоотбраняващи се в нападението си срещу украинските власти руски бойци веднага захванаха да обсъдят отлагане на референдумите за автономия на Луганск и Донецк.

Референдумите бяха планирани за неделя, 11 май. Милиони бюлетини са отпечатани. Но щом Путин „моли”…

Освен това Путин се отметна от довчерашната си позиция срещу президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май и сега от посрамения му антураж се чудят как да извъртят нещата така, че да обърнат на 180 градуса обосноваването на новата теза, противоречаща напълно на всичко, което пишеха и говореха буквално ден по рано по въпроса.

Ситуацията не е нова и това прави картината на унижението да си верноподаник на Путин още по-жалка.

В подобна ситуация се оказаха в Русия всички през 2013 г., които преди това гръмко разсъждаваха за вредата от разводите за нравственото здраве на Русия- всички, от депутатите, до патриарха на руската православна църква Кирил.

Внезапно, без никакви предварителни намеци и церемонии, Путин обяви на 6 юни 2013 г. по време на светски телевизионен репортаж, че се развежда, а стоящата до него съпруга потвърди новината, застигнала като гръм от ясно небе не толкова търпеливия руски народ, колкото натегачите от обкръжението на президентското семейство.

В нелепа ситуация попадна тогава най-вече депутатката Елена Мизулина, прославила се планетарно с т.н. „закон срещу гейовете” и с битката си за укрепване на руското семейство, в която главната опорна точка беше противодействието на разводите. Патриарх Кирил, произнесъл серия от проповеди в същия дух, е направо зашеметен, но…понася „стоически” унижението, премълчавайки удара. Ето как коментира тази ситуация руският политолог Станислав Белковски:

„Със своя радикален жест президентът за пореден път показва доколко се съобразява със своите формални съратници и сътрудници. Какво да се прави – всеки, който иска да се ползва от благата на Кремъл в условията на съвременна Русия, трябва своевременно да усвои изкуството на унижението”.

Така наречената „самоотбрана” в източна Украйна очевидно прекрасно владее това изкуство и сега се прави, че откликва на „молбата” на своя московски господар , изпълнявайки всъщност безпрекословно заповедта му, която противоречи на тяхната войнствена досегашна позиция, изразена от един от военните командири на „опълченците” в Славянск пред Си Ен Ен по следния предизвикателен спрямо украинските сили начин : „Нека дойдат, ние ще им преподадем хубав урок”.

Не е ясно, дали е дошъл краят на военното перчене на путлеристите, макар самият бащица да твърди, че вече е дал заповед руските войски да се отдръпнат от украинската граница ( какво му пречи да излъже отново?). Но на последния съмняващ се на този свят, кой командва пряко силите на дестабилизацията в източна Украйна, би трябвало окончателно ду му се е изясни истината. Освен ако не е от онези пропагандатори на путлеровите опорни точки, които са по-путлеристи от самия Путин, каквито са някои български другари.

 

Фидосова е съсипана - топи се!

/Поглед.инфо/ Бащата на бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова живее здравословно сред природата, не прекалява с храна и напитки и постоянно се труди, пише "Преса".

Депутатите излизат в дълга ваканция - не могат да събират кворум

/Поглед.инфо/ Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха пред "24 часа" от ръководството на парламента.

Депутатите излизат в дълга ваканция, заради невъзможност да събира кворум

/Поглед.инфо/ Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха пред "24 часа" от ръководството на парламента.

ДАНС отново привиква Дивизиева

/Поглед.инфо/ Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск

Романо Проди разкритикува политиката на Евросъюза по отношение на Украйна

/Поглед.инфо/ Бившият премиер на Италия и бивш председател на ЕС Романо Проди разкритикува политиката на Евросъюза по отношение на Украйна.

КЗК отмени избор на изпълнител в обществена поръчка на Варна

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на община Варна за обявяване класирането на участниците и...

Добрият дизайн

Дитер Рамс започва работа за Браун в края на 50-те и е главен дизайнер в немската компания чак до 1995 г. Стилът му на работа помага на Браун да се превърне в лидер през 60-те и 70-те, а десетките уреди, които създава, са не просто знакови за епохата, но продължават да впечатляват и вдъхновяват и днес - Епъл например. Рамс формулира 10 принципа, от които трябва да се води всеки дизайнер, а ти като потребител спокойно може да ползваш, за да оцениш добрия (или уви все по-често лошия) дизайн:
1. Добрият дизайн е иновативен.
2. Добрият дизайн прави продукта полезен.
3. Добрият дизайн е естетичен.
4. Добрият дизайн прави продукта разбираем.
5. Добрият дизайн е ненатрапчив.
6. Добрият дизайн е честен и не заблуждава.
7. Добрият дизайн е дълготраен.
8. Добрият дизайн е издържан до последната подробност.
9. Добрият дизайн е отговорен към околната среда.
10. Добрият дизайн е колкото може по-малко дизайн.
* Картинката е линк към подробно (съвременно) ревю на култовия грамофон SK55 от 1963 г.

П. С. Малко ми е тъжно, че в българската Уикипедия няма адекватна статия за Рамс. Но, какво да се прави - аз съм блогър, не уикипедианец.

На мотор из Щатите (до Блек хилс и обратно) (1): Към Айова

Идва лятото – по моторите! Днес започваме едно мотоцикленто пътешествие и Съединените щати. Димитър ще ни води до Блек хилс, Южна Дакота. Е, днес ще стигнем само до Айова, може би за да разберем, че Щатите са огрооомна равна страна ;) 

Приятно четене и да знаете, че накрая ще се припитваме кои са щатите и техните столици! ;)

На мотор из Щатите

От Чикаго до Блек Хилс, Южна Дакота и обратно

част първа

От Чикаго към Айова

Събота, 22 Юли, 7:00 сутринта.

След няколкодневни приготовления и вълнения най-сетне се метнах на мотора и тръгнах към Веско. Планът беше да го взема и след това да се съберем с останалите у Стоян, за да пием по кафе и в пълен състав да поемем към Южна Дакота.

Чакаха ни около 1000 мили, които трябваше да минем за 3 дни – по 300 и няколко на ден. Нямахме планове къде ще спим по пътя, но предположихме, че ще има достатъчно къмпинги и не направихме резервации.

 На мотор из Щатите

Веско ме чакаше готов и тръгнаме веднага. След 10-15 мин каране, обаче се наложи да се върнем обратно за неговият портфейл . Половин час по-късно вече бяхме у Стоян. Там ни чакаше останалата част от групата -  пиеха кафе, ядяха кроасани и в никакъв случай не бързаха да тръгнат.

На мотор из Щатите На мотор из Щатите

След още 45 мин суетене най-сетне тръгнахме. Бяхме решили да не караме по магистралите, а да хванем път 20, който държи само на запад в продължение на 700-800 мили.

Групата се състоеше от 6 човека. С изключение на Павката, който беше ново попълнение, всички бяхме карали и други години, така, че си знаехме спатиите и не трябваше да има изненади.

Стоян

 На мотор из Щатите

Пепи

На мотор из Щатите

 

Павката

На мотор из Щатите

Веско

На мотор из Щатите

 

Ванката

На мотор из Щатите

И аз

На мотор из Щатите

Карахме през сравнително слабо населени райони, с малко движение, прекрасно време, слънце – около 25 градуса С.

На мотор из Щатите На мотор из Щатите На мотор из Щатите

След около 150 мили цивилизацията свърши и започнаха безкрйни полета с царевица. Спирахме през около 100 мили за бензин, почивка и лафче.

 На мотор из Щатите На мотор из Щатите

 На мотор из Щатите

По пътя не се случваше абсолютно нищо – безкрайни царевични ниви, много слабо движение, прекрасен път, прав като конец.

Разрешената скорост беше 70 мили/час,а ние се движехме с около 85 и на моменти се улавях, че карам дори с над 95-100.

Тъкмо ми стана скучно и бе решено да се спи в

Pine Lake State Park, някъде в нищото, базиран в Iowa

Отбихме се и след около 10 мили се озовахме в къмпинга.

Pine Lake State Park, 22620 County Road S56, Eldora, Айова 50627, Съединени щати

Първото ми впечатление беше, че е пренаселен – прекалено много кемпъри, деца с колела, „ред неци” с бири се разхождаха насам, натам.

Спряхме пред  ОФИСА, което трябваше да е мястото за регистрация,но за наша изненада на мястото имаше само един цилиндър, а върху него, кутия с пликове. Върху плик се попълва името, номера на колата/мотора, номер на къмпинг място, слагат се парите и се пуска в цилиндъра, който играе роля на пощенска кутия.

Ние платихме за 2 места общо 22$.

 На мотор из Щатите

Носехме кебапчета, домати, краставици и пиене. Стоян, Пепи и Ванката разтовариха и заминаха към първото село за дърва, лед, бира и вода.

Останалите започнахме да опъваме катуна.

 На мотор из Щатите На мотор из Щатите

Времето беше доста топло. Аз се радвах, че съм тръгнал с летния екип, за което само след 2  дни щях горчиво да съжалявам. Скоро всички се събрахме, опънахме палатките, наляхме чашите и запалихме скарата.

 На мотор из Щатите На мотор из Щатите На мотор из Щатите На мотор из Щатите На мотор из Щатите На мотор из Щатите

 

Към 11 се появи един горски и започна да обяснява, че не можем да пием твърд алкохол. Настана лек спор на висок глас, но като забелязахме, че от половинката Джони е останал само един пръст му я дадохме с уговорката да ни я върне на сутринта… без да го пие ;)

Очаквайте продължението

Автор: Димитър Г.Иванов

Снимки: авторът

 

 

Други разкази свързани с САЩ - Общо – на картата:

САЩ - Общо

Министър Андреева: До края на годината модернизираме Спешна помощ

„Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът „Орешарски” и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ". Това...

Кампанията у нас е като разговор между глух и ням

/Поглед.инфо/ Ние вече нямаме нормален политически живот и в този смисъл кампаниите вече нямат никакво значение.

Волен без пищов - взеха му достойнството

/Поглед.инфо/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е върнал личното си оръжие, след като то му е било поискано от СДВР.

Лют скандал в парламента за закона за МВР

/Поглед.инфо/ Лют скандал предизвикаха поправките в закона за МВР в парламента.

Всички четвъртокласници във Варна се явяват днес на мини матура по математика

 Всички четвъртокласници във Варна се явяват днес на мини матура по математика. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Венцислава...

СЗО: От замърсяване на въздуха са умрели 3.7 млн. души

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) със седалище в Женева са установили, че половината градско население в света диша...

Игричките на МОН с образованието костват съдбата и бъдещето на поколения

/Поглед.инфо/ Български университет сред първите 100 в Европа и първите 500 в света. Това е задача, която държавата е записала в стратегията за висше образование, чието приемане предстои.

Огромен пасажерски кораб акостира във Варна

 Снимка: Булфото, архив Плаващият под панамски флаг лайнер "Симфония" акостира на Морска гара преди  минути. По-рано през годината...

Университет ще съди МОН

/Поглед.инфо/ МОН отказва дипломи на вуза в миньорския град, той съди ведомството

Опасност от спиране транзита на газ през Украйна за Европа, в т.ч. и за България

/Поглед.инфо/ Украинската енергийна компания „Нафтогаз Украйна” не е платила в предвидения срок руските газови доставки за месец април, поради което дълговете към компанията доставчик „Газпром” са възлезли на 3,508 милиарда долара, заяви официалният представител на руската група Сергей Куприянов пред Интерфакс-Русия.

Има опасност от спиране транзита на газ през Украйна за Европа

/Поглед.инфо/ Украинската енергийна компания „Нафтогаз Украйна” не е платила в предвидения срок руските газови доставки за месец април, поради което дълговете към компанията доставчик „Газпром” са възлезли на 3,508 милиарда долара, заяви официалният представител на руската група Сергей Куприянов пред Интерфакс-Русия.

Пътят Варна-Албена пред пропадане, туристическия сезон - под заплаха!

По пътното платно на отсечката Варна - Албена има процепи от няколко сантиметра, има реална опасност от затваряне на пътя, а това ще...

"Ауди ТТ" и камион се блъснаха на улица "Девня" във Варна (Снимки)

Както първи "Петел" съобщи, опасна катастрофа стана днес сутринта на улица "Девня" във Варна до светофара за Аспарухов мост. Няма...

Сержант Момчил Тодоров е самоубилият се служител на НСО

32-годишният сержант Момчил Тодоров е служителят на Националната служба за охрана (НСО), който се е прострелял снощи в столицата.Това...

Майката на пребитата до смърт от баща си 7-годишна Пламена, е направила опит за самоубийство

Майката на пребитата до смърт от баща си Пламена – Деница, е направила опит за самоубийство в момент на пълно отчаяние. Младата жена е...

Зрелищна катастрофа под Аспарухов мост! Автомобил се блъсна в камион! Очаквайте подробности

Автомобил е влязъл в насрещното движение на улица "Девня" и се е сблъскал с камион, научи „Петел”. Инцидентът се е разиграл под Аспарухов...

Служител на НСО се самоуби в София

Служител на Националната служба за охрана се е самоубил тази нощ с личното си оръжие, съобщи БНР. По първоначална информация, инцидентът...

Юлия Георгиева: Обратна психология на наказанието

Едно африканско племе успешно прилага обратна психология на наказанията. Когато някой от членовете му направи нещо лошо, го завеждат в...

Районите без ток за днес във Варна

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес  - 8 май - четвъртък, без...

Нито една камера не засекла бягството на Шатката и Гевара

24 часа Нито една камера във и около софийския затвор не е засякла бегълците Николай Николов-Шатката и Хосе Гевара. Затова седми ден...

Русофили, русофоби и ум патки пасе

Чета и не вярвам на очите си - гостуването на колегите Асен Генов и Антоанета Цонева в сутрешния блок на bTV e преразказано като „Русофили и русофоби по темата Украйна“. Гостуването на Иво Божков в „Нова телевизия“, по повод фашисткия плакат, на който хора от „Протестна мрежа“ и „Ранобудните студенти“ са изобразени като съучастници в изгарянето на хора в Одеса пък е озаглавено „Плакати по руски образец запалиха отново спора „фили-фоби” у нас



Възмутително неграмотно, най-малкото.

Искам да напомня на хората, работещи в btv, че Асен и Антоанета никога не са се декларирали като „русофоби“ и вероятно нямат това мнение за себе си, ако бъдат изрично попитани.  Съвсем друг е казусът с техните опоненти, които са си русофили с тапия, тоест хора, които изрично се декларират като такива, разделят света на русофили и русофоби, членуват в съответните сдружения и прочее.

Тогава възниква въпросът защо bTV ще приема именно тази парадоксална картина на света, за да опише дискусията, наричайки някого „русофоб“ и какво точно има предвид с този епитет, който няма конкретно значение в България, освен като обидна дума.

Препоръчвам ви размислите на Евгений Дайнов по темата.

Сайтът на btv си е позволил и авторски коментар, който също кърти мивки, когато не хвърля в оркестъра:

„Разговорът, който се превърна по-скоро в махленски отколкото в градивен спор, можете да видите във видеото.“

Като изключим липсата на добро възпитание, това сигурно е критика от уеб редактора директно към водещия, който не могат един разговор да проведе с гости, без да го превръща в махленска свада... Или пък към тези, които са подбирали гостите, или към ръководството, което кара екипите да организират махленски разправии вместо истински дискусии, понеже рейтингът... Варианти много и нито един не е ласкателен за телевизията.

Налице е затъмнение на съзнанието и добрата (или лошата) новина е, че затъмнението не е ограничено само до тази телевизия. Неясно е Иво Божков в Нова телевизия дали е -фил или -фоб. Какъв си ти бе, Божков, и какво общо имаш с това заглавие?!

Един ден прахът в България ще се уталожи и правителството на Орешарски ще получи заслужената си историческа присъда като второто най-провалено българско правителство след 1990-та година, след това на Виденов. (Признавам, има място за развитие - например ако успее да ни изкара от ЕС и НАТО, определено ще бъде най-проваленото!)

(За да е ясно, претенциите са ми най-вече към резюмирането и интерпретирането на горните разговори, а не към самите разговори!)

След като летните протести от 2013г не успяха, върху съзнанието на българите беше хвърлена тежка тъмна пелена, която също ще намери мястото си в историята - като време на най-голямо умопомрачение на най-голям брой българи, като тежък неприятен период, в който много хора жестоко са се опозорили.

Скъпи национални телевизии – вие дължите на публиката си честно отношение. Трябва всеки път ясно да ѝ заявите кой и защо говори във вашия ефир и защо понякога страстите са нажежени.

Ясно, че на никой не му се бърка с гола ръка в кошера с осите, особено пък на слабоплатените уеб редактори на сайтовете на националните телевизии (които дори нямат скромното право и задължение да си поставят имената под написаното от тях).

Колко ли трудно би било да се напише нещо такова:

„Поканили сме Т.Е., който принадлежи към средите в правителствената коалиция, подкрепящи и подкрепяни от путинска Русия и представляващи в момента главната опора на правителството на Пламен Орешарски и подкрепящи агресията в Украйна, и активно протестиращи български граждани, които категорично не са съгласни с калната пропагандна путинска война, с путинската агресия в Украйна и медийна агресия в България и се противопоставят на нея, доколкото им стигат силите.“

За някакви „фили“ и „фоби“ ли става дума горе? За два равностойни отбора от футболни фенове, които ирационално защитават тяхната версия на света без да имат рационални аргументи а ние, зрителите трябва да люпим семки и да им се чудим на акъла, понеже сме над тия неща?

Редно ли е да се представят така нещата?

Не е редно, и това е добре известно, но има капан – ако ги представим както трябва, след това трябва да се обясни как така в България правителството се е впрегнало да изпълнява руски енергийни и политически поръчки, да ограничава санкциите към Русия и да оправдава руската агресия към съседни държави и как така уж сериозните медии не бият камбаната на пожар, а се правят че някакви фенове на някакви отбори просто си се дърлят от векове за векове. Както и да се обяснява защо на наглата пропаганда в полза на чужда държава се осмеляват да се противопоставят само отделни граждани, а институциите остават слепи и глухи.

Защо? Как?

Чудесни въпроси, които чакат поне да бъдат зададени в ефир.

Ум патки пасе:
PS. Ако харесваш Марина Цветаева, то трябва да харесваш политиката на Путин?
Ако харесваш Кант и Гьоте, то трябва ли да харесваш...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване