Понари – База

http://de-zorata.de/blog/2014/08/06/ponary-baza/

MackiewiczЮзеф Мацкиевич

Днес публикувам най-страшния литературен текст, който някога съм превеждал. Колкото и да е малък, но работата по него се проточи повече от година и половина. Оказа се невъзможно занимаването с повече от един абзац наведнъж. Почти физически се налагаха по-големи прекъсвания, а за продължаването на работата влизаше често в употреба невсекидневна мотивация.

Ако текстът е най-страшният, то неговият автор е със сигурност една от най-силните и прозорливи европейски личности, които познавам. Мислител от необичаен ранг, той е същевременно една от най-непризнатите и клеветените фигури в полската култура.

Юзеф Мацкиевич (противно на нормативната транслитерация настоявам на първото “и” във фамилното му име, за да не изпростява звучният полски дифтонг), роден през 1902 г. е полски литератор от периода между двете войни и емигрант на Запад от 1945 до смъртта си през 1985 година.

Като 17-годишен кавалерист участва в сраженията със Съветска Русия и така от първа ръка опознава болшевизма. Спечелва си име като белетрист и поет, който непрестанно предупреждава за абсолютното зло, което представлява комунизма. Преживява съветската окупация от 1939 до 1941 г. на родния му и любим край Kresy (литовско-полско-белоруските гранични земи) и последвалото навлизане на Вермахта в тези земи.

На Юзеф Мацкиевич е било писано както на никой друг литератор да стане пряк свидетел на двете най-страшни масови престъпления на ХХ век – болшевишкия и национал-социалистическия геноцид. В първите дни след бягството на съветските окупатори той вижда при отварянето на затворите и масовите гробове на хилядите разстреляни доказателства за зверствата извършени от НКВД.

Мацкиевич решава да публикува няколко публицистични материала за опасността от болшевизма в издаван от германската администрация полски всекидневник. Това му донася смъртна присъда от Армия Крайова като колаборатор на окупатора. Разстрелът му е отменен от легендарния комендант на АК Александър “Вилк” Крижановски.

Но враговете на Мацкиевич отляво и техните московски господари никога не снемат обвинението в “колаборация с фашистите” и с това де факто го изолират от полската култура.

През май 1943 след откриването на масовите гробове на полските военни в Катин германското командване кани Мацкиевич като авторитетна фигура да присъства заедно с международни представители на ексхумацията на място. Той взема разрешение от ръководството на АК  и става така  един от първите поляци видели с очите си страшната истина.

През октомври 1943 Мацкиевич по стечение на обстоятелствата попада на ужасяваща сцена – масова екзекуция на цяла влакова композиция с евреи недалеко от неговото уединено местожителство близо до Вилна.

Тези две ключови преживявания – ключови и знакови за целия век – Мацкиевич пресъздава в книгата си “Убийците в Катинския лес” и в есето си “Понари – База”.

Според нобелиста Чеслав Милош, близък приятел и голям ценител на Мацкиевич “докато съществува полската книжовност тези две свидетелства на Юзеф Мацкиевич за ужаса на ХХ век ще бъдат постоянен еталон за дълга на литературата пред действителността”.

Под съветска окупация Мацкиевич бяга от Варшава в Краков, публикува нелегални материали, предупреждава за терора, който идва в Полша със Съветите и успява да емигрира в Рим, където публикува книгата си за Катин (първа в света!) през 1948 г. с предговор на генерал Андерс.

По-късно се премества за постоянно в Мюнхен, пише големи реалистични романи за злото на болшевизма и за полската трагична съдба, живее достойно, но в постоянна бедност. В “Свободна Европа” е издадена специална заповед от американското началство той никога да не бъде допуснат пред микрофона на полската секция на радиото. Легендарният емигрантски вестник “Култура” в Париж не публикува и ред от Мацкиевич и едва след промените в Полша той е открит отново от патриотичния полски читател.

На научна конференция през 70-те години във формуляра за участие в графата “националност” Мацкиевич вписва “антикомунист”.

В днешна Полша уважаваният от някои интелектуалец Адам Михник ползва за него същия епитет с малка добавка – “зоологически антикомунист”…

Есето “Понари – База” не може да бъде забравено от никой, който си наложи изчитането му. То е свидетелство не само за необикновения литературен талант на своя автор, но и за нещо много по-важно – разкрива ни го и като истински хуманист, патриот и антикомунист, съвършено имунизиран срещу антисемитизма. Комбинация, която за жалост не се среща много често и в Полша, а и другаде…

М.Р.


До не много отдавна гората се врязваше като клин в града Вилно. Точно на онова място, където от железопътния възел се отделят двете линии на юг: за Лида и за Гродно. Гората растеше по хълмовете докато не я разредиха след Голямата война и пощадиха само дъбовете. По-късно изсякоха и дъбовете и оставиха само лескови храсти, тук-таме по някоя млада калина и подобни шубраци. Кравите и козите на железничарите, които пасяха из гъсталака, опоскваха шумата, изгризваха кората, отъпкваха склоновете. След някое време целият район бе взет за нуждите на непрекъснато разширяващата се гара Вилно-Товарна, почерня от въглищна пепел и се опуши от комините. На края се построиха някакви военни складове за боеприпаси.

Но тези възвишения са важни затова защото от тях започва цяла верига от все по-високи, и до днес все още залесени живописни хълмове, които в далечината са пробити от тунел, а на километър от него, от обратната на Вилно страна, на самия връх, се кипри железопътна гара: спирка Понари.

Понарските височини са познати отдавна. Познати са заради своята живописна пъстрота, заради височината на своите борове, познати са от стихотворението на Мицкевич, помни се битката от 1831 година между полската войска и руската царска гвардия. Познати са също така заради множество по-ранни и по-късни събития. От там минават пътищата, които веднага зад старото параклисче се разбягват като пръстите на едната ръка кòсо в четири посоки: към спирката Понари, към Гродно, към Вака и Ландварув, към Рикони и Ковно. Там, недалеко от железопътната гаричка, бе израснало градче-градина. За нас – просто място за излети, което можеше обаче да бъде и истински курорт. Макар че боровете бяха силно оредели след толкова войни и нашествия – поне петнайсет на брой от 1914 година насам – но все пак там през цялата година ухае на смола, а през есента на гъби, повява хладен, мощен вятър, който носи свежест от всички краища на страната. Изключително високо изтравниче расте също на тази оскъдна, песъчлива, суха, здравословна за белите дробове почва. Изтравничето не носи никаква полза, но придава на околността присъщ само на нея колорит. Това синьо-виолетово сияние, тази печал, която струи от ръждиво еднообразните дървесни стволове, се подсилват от ранните мъгли и от безкрайната шир на хоризонта.

Който е обичал своя виленски роден край, той е обичал разбира се и Понари. Зиме там се караха ски. Срамно е да се признае, но там се намираха и площадки за… дуели. Хора, които си бяха разбили физиономиите в кръчмата или се бяха напсували по пиянски, или разменили някоя обида във вестника, пристигаха тук по обичая на страната с кодекса на честта на Бозиевич и със старовремски пистолети в ръка. Газейки до коляно или в изтравничето, или в снега, те отмерваха нужния брой крачки и насочваха дългите цеви един срещу друг. Пъстрият кълвач спираше да чука и накланяше недоверчиво глава, катеричката се изкатерваше по-нависоко за да вижда по-добре… Шофьорите, немигнали от зазоряване, се прозяваха в такситата до размяната на изстрелите.

Понари се прочу и с едно престъпление. По някое време тук докарват с кола убита жена, разсъбличат я, заливат я с газ и я запалват. Полата и бельото висяха по дърветата. Цялата страна бе ужасена, в Понари се насъбраха репортери и фотокореспонденти, следствието се точи с години, престъпниците не бяха разкрити. Затова пък смразяващите кръвта слухове… Такива бяха времената.

Бяха и отминаха. Ведрото летовище, красивата местност, гълъбовосиният простор на хоризонта, ските, дуелите и потресаващите злодейства на мирните години, всичко това потъна безвъзвратно в спомена и днес можем да го разглеждаме като през витрина, както просякът гледа изложените бижута.

Ponary се превърна през сегашната война в олицетворение на нечуван досега ужас. Звукът на тези шест букви, завършващи с „ипсилон“, караше не един човек да се вцепенява. Мрачната им, отблъскваща слава се просмука от 1941 година бавно като лепкаво течаща човешка кръв през страната, все по-нашироко и нашироко и навън, от страна до страна, но все още не е проникнала по целия свят, до днес още не е.

* * *

През 1940 година болшевиците устроиха в Понари на един безсмислено изсечен горски участък и на отнети от населението земи някакво никому не нужно държавно предприятие. Заградиха обширната площ по свой обичай с плътна ограда и бодлива тел. От така изравнения терен се възползваха германците през 1941 г. като място за екзекуции и задействаха тук една от най-големите кланици за евреи в Европа. Така и не се знае кой всъщност и защо дава на този район названието „база“. Хиляди евреи са карани с камиони, а по-късно и с цели влакови композиции до Понари и убивани там.

От тези хълмове се носеха и откликваха с ехото през много километри в околността отделни изстрели, къси, отсечени, чести, проточващи се понякога с часове или пък, идващи на тракащи картечни залпове. Това се случваше по различно време, почти винаги посред бял ден. Понякога по няколко дни подред, най-често надвечер или рано сутринта. Случваха се и паузи от по няколко седмици или месеци, а след това пак се понасяше в зависимост от посоката и силата на вятъра, от годишното време, от мъглата или снега повече или по-малко отчетливото почукване на масовата касапница.

Имах нещастието да живея макар и на второто, почващо от Вилно железопътно отклонение, но затова пък само на осем километра от Понари. Отначало в нашия край, тъй дълго напояван от една война след друга, не обръщаха на изстрелите кой знае какво внимание. От която и посока да идваха, те вече се бяха втъкали в обичайното шумолене на боровете, почти както познатият ритъм на дъжда, който есенно време трака по стъклата на прозорците.

Но веднъж на двора ми се появява обущарят за да върне закърпен чифт обуща и докато се брани от псето, ей така, между другото, колкото да захване някакъв разговор, подмята:

- Ама днес май здравата ги почукват нашите чифутчета на Понари, а?

Ослушвам се: действително.

Понякога едно такова глупаво изречение се забива като трескá в паметта и всеки път извиква свързаните с него образи на отминалия момент. Помня, че тогава слънцето тъкмо се накланяше към залез, а точно на Запад, в посока към Понари, в градината ми растеше кичеста калина. Бе късна есен. Наоколо стояха локвите от сутрешния дъжд. Върху калината се спусна ято червенушки, а от същата посока, откъм червените им коремчета, откъм червените зърна на калината и откъм червеното слънце, надвиснало над гората (така символично се навърза всичко) се носеха непресекващите изстрели, набиваха се методично като гвоздеи в слуха.

От този момент, след посещението на обущаря, жена ми започна да затваря всяко прозорче щом ехото се понесеше от онази посока. Лятно време не можехме да ядем на верандата, когато в Понари започваше стрелбата. Не от уважение към чуждата смърт, а просто картофената каша с мляко някак не искаше да слиза по гърлото. Като че ли цялата околност бе лепкава от кръв.

След 1942 година, когато в Понари започнаха да пристигат масови транспорти на обречените, из горите скитаха евреи, успели да се изтръгнат от обсега на конвоя, повечето простреляни, досущ както ранени животни се крият в гората. Лутаха се кървящи, окървяваха мъха и шумата, не по-находчиви от дивите зверове, които също не се стараят да заличават следите зад себе си. Един стар евреин с откъсната от куршум челюст умря на цели десет километра от Понари, заровен в блатния гъсталак на мочурлива поляна. Нито в техните движения, нито в бягството им, в начина, по който се криеха, в ломотещия им от глад и ужас говор, в чудовищните им дрипи и рани, но преди всичко в позеленелите им, подивели очи нямаше вече нищо човешко.

Преследваха ги също както се преследва дивеч. По дирите им обикаляха полицаи с кучета, с гоначи, на хайки. Жена, дете, младо момиче, мъж-евреин, това беше без значение. Ранен или здрав, или тъкмо умиращ под някой хвойнов храст – човекът бе просто застрелван на място и потерята си продължаваше нататък. По късно кметският наместник се задължаваше да изпрати каруца или шейна и да откара трупа в посоченото направление.

Водени вече не от човешки рефлекси, а от животинския инстинкт на предсмъртното бягство, евреите отбягваха също както животните населени места, кучета и глупави деца, търчащи в селото с бдителен вик и сочещи с пръст към мястото, където мярнали случайно човешко чудовище. Безмилостно прилагана разпоредба заплашваше всекиго със смърт, който даде подслон или дори само къшей хляб на евреин, който го упъти с махване на ръка, който е знаел нещо без да уведоми веднага полицията. А тази полиция, съставен от мътна паплач, която германците вербуваха из Литва и докарваха в региона на Вилно, бе настървена не само да убива евреи, но и да потиска населението, да граби, изнудва и да се налива със самогон. – Страхът обаче е най-подлият съветник на човека.

* * *

И все пак дори в самото Понари живееха хора. Броят им бе намалял. Половината от жителите, т.е. онези, които можеха да го направят, затръшваха вратите след себе си, обковаваха верандите и прозорците с изтръгнати от оградата летви и се местеха в града или на някое друго място. Но имаше и такива, които не можеха. – Човешкият живот тече в тесни, издялани рамки, които особено през войната се дялат по-трудно отколкото в мирни времена. Никое добиче не умее така да се приспособява към обстоятелствата, да се нагажда дори към ужаса, да привиква към всичко на света както човекът. През гарата Понари минаваха влакове и от „Генералното губернаторство“ (такова е официалното название на окупираната от Германия част на Полша – бел. прев.) и по-далечни, от Берлин към фронта и обратно, и локални от Ковно, както и крайградски, работнически от и за Вилна. И така хората си купуваха билети, пътуваха, връщаха се, похапваха, дремеха във влаковете… По цялото земно кълбо толкова хора живеят близо до кланици за животни, защо за няколко години да не свикнат да живеят и близо до кланица за човеци?

Беше, мисля, октомври 1943 година … Колко ли евреи са били избити преди и след това в Понари? Някои казваха, че са само 80 хиляди. Други споменаваха 200 до 300 хиляди. Естествено, тези цифри не са достоверни. Но триста хиляди души! Човеци!!! Как лесно се произнася… Цифрите изглеждат недостоверни не толкова заради своята величина, а защото никой не е бил в състояние да ги установи с точност, макар и само приблизително. Известно е, че там са убити всички еврейски жители на град Вилна, които бяха около 40 хиляди. Освен това тук са докарвали евреи от всички по-малки и по-големи градове на окупираната страна, вероятно от целия „Остланд“, както се наричаше административно тази територия. Докарвани са на цели семейства от гетата или от сезонна работа, след свършването на която не са връщани в гетата, а са превозвани направо към смъртта.

И така през октомври 1943 година започна масовото транспортиране на евреи за Понари. Разбира се никой не бе предупреден за това, нито пък някой знаеше дали след последната масова екзекуция ще има следваща или ще последва по-дълга пауза.
Един познат, който още от самото начало се хващаше за главата и се кълнеше, че няма да издържи и ден повече на този ужас, че ще полудее, издържа обаче почти три години. Имах някаква спешна работа с него и тъй като той не дойде на уговорената среща във Вилна, взех на другата сутрин велосипед назаем и се отправих до Понари.

Утрото не бе дъждовно, а просто мокро. Предното колело час по час нагазва в плитки локви и час по час някое кафяво листо от земята се залепва за гумата, завърта се заедно с нея няколко пъти, докато падне като нещо непотребно за да се залепи веднага следващото. Над Понарските възвишения вятърът гони облак след облак, разпокъсва ги и ги проточва надлъж, но така и не може да се добере до синевата на небето. В усоето е тихо. По черните пътища, пустинно пусти дъждовната вода, още не размътена от предното колело, пълни коловозите. (На някого може и да му се стори, че регистрирането на тези обикновени факти е банално и ненужно. За мен обаче тя бе декорацията на едно от най-силните преживявания в моя живот). Преминавам покрай железопътния тунел и навлизам в брезова горичка. Тук велосипедът поема по златна, застлана с листа пътека и зашепва с гумите си: пшът, пшът, пшът… Веднага след брезовата горичка налитам на караулен пост. Естонец, член на формираните от германците национални СС-части. Със зачервено лице, явно добре подпийнал. Прави движение уж като да ме спре, но само се вторачва в мен със замъглен поглед и ме пуска да продължавам.Карам по пътечката покрай железопътния насип.

Още от далеко се вижда спрелият на гарата пътнически влак. Стои без пара, на страничен коловоз. Моята пътека ме понася надолу, покрай насипа и така засичам сцена, която заедно с много други от този ден, ще остане завинаги в паметта ми. Под нискостеблен бор, израснал, както често се случва по тези места, с разделен под формата на лира двоен ствол е поставена дървена маса. На масата стоят няколко стройни бутилки литовска монополова водка, наченат хляб и резенчета салам. Почти като маса, приготвена за църковен молебен. Масата е наобиколена от 10 – 15 униформени фигури. – Натискам педалите – „Халт!” извиква ми германец в гестаповска униформа. Вадя документите си и усещам колко противно е всичко това заедно – тази водка, тези физиономии на пиещите, това, че сърцето ми засяда под гърлото, и този нарязан салам, и фактът, че този хляб го е рязал някой така грижливо на равни филийки, а най вече тази масичка и изобщо защо се клати тя така? Не са ли могли да я поставят на по-равно място? И какво всъщност значи всичко това? Няколко германци от Гестапо, няколко есесовци в черни униформи. Предимно литовски полицаи, но и някаква сбирщина в светли германски униформи с литовски, лавтийски, естонски, украински емблеми…

„Wo fahren Sie hin?“ пита ме германецът, като ми връща документите.

Обяснявам, че отивам при свой познат в селището. Кима с глава и поклаща ножа, който държи цялото време в ръката си, пресяга се към салама и после добавя спокойно: „Само че трябва да побързате…”

„Но защо пият тук тази водка?“ питам се и внезапно се оказва, че вече карам покрай спрялата композиция. Напряко на пътеката лежат няколко траверси и се налага да сляза от колелото. В същия момент започвам да разбирам всичко. Целият много дълъг влак (тогава не ми дойде на ум да броя вагоните) е натъпкан с евреи. Провират навън лицата си, едни неприличащи на човешки лица, други с нормално изражение, а някои дори усмихнати. Влакът е обграден от полиция. Как всичко ми изглежда съвсем обикновено, някак съвсем не така, както дотогава го налагаше въображението. Нима е възможно, че тези тук… всички тези… сега… Замирам, подпрян на велосипеда и в този момент някаква млада еврейка се надвесва от прозореца на вагона и просто така, сякаш е най-обикновеното нещо на света, пита полицая:

„Скоро ли продължаваме?“

Полицаят я поглежда, не отговаря нищо и продължава да крачи от траверса на траверса с премерена караулна походка. Когато стига до мен, подхвърля с полуусмивка… (и то не злобно, нито засрамено, нито весело, а по-скоро с глуповата усмивка):

„Тази пита дали скоро тръгва влакът?… А след половин час може и да не е вече между живите.“

Поглеждам към прозореца. Виждам лицето й и там, там, под лакътя й се промушва главата на момиченце с нещо подобно на панделка в косите. По покрива на вагона скачат врабчета. И странно, в този момент мисля: „Тя ще замине от тук и момиченцето с парцалчето в косата вместо панделка също ще замине и те всички, целият влак, ще заминат. По-скоро постовият се заблуждава“… Но докато мисля това усещам как краката ми започват да треперят. Някой ми крещи да не спирам тук. Пристъпвам нататък и погледът ми спира на онзи неумолим надпис, черни букви на бял фон: „Понари“. Табела като табела, поставена на два стълба, стълбовете, забити в земята. Всичко е съвсем просто, досущ като табелите на други гари. Те винаги стоят насреща на спрелите влакове и си говорят с тях чрез своите букви.

Преминавам зад мрежата, която огражда тук глухия коловоз… П като Павел… самото „Понари“ не означава нищо, просто пуст звук, но в същия момент звуците, идващи от влака започват да бръмчат, отначало като разбуден от утрото кошер; след това в него нещо започва да се дави, трополенето зад здраво залостените врати става все по-силно и силно, като тропотът на хиляди плъхове, след това се надига ужасен шум, който преминава в крясъци, в писъци, в рев… под ударите на юмруци се пръскат стъкла на прозорци, от натиска заскърцват, запращяват вратите на вагоните и накрая някои от тях поддават и се разбиват. – Изведнъж се нарояват полицаи, множат се пред очите ми, притичват, жестикулират, смъкват карабините от раменете си. Чува се металическото тракане на затворите и в отговор на рева на затворените във влака хора, дивият, заплашителен рев на полицаите.

Забелязвам още, че врабчетата отлитат от покрива на вагона и тъй като металната мрежа вече ме отделя от фаталния коловоз, успявам да скоча под навеса на гаровата постройка. Слава Богу, че там стоят двама железничари с униформени фуражки – не съм сам. Стискам конвулсивно кормилото на велосипеда и подсъзнателно усещам, че предвид онова, което сега ще настъпи, предвид най-страшното, което трябва да се случи, велосипедът, железничарите, към които съм се присламчил, стоенето на едно място без помръдване, са единствената ми легитимация за правото на по-нататъшен живот. Притискаме се заедно зад този велосипед като зад окопни заграждения, защото вече няма къде другаде да избягаме.

Евреите започват да скачат от разбитите врати на вагоните, а насреща им притичват на помощ стражари, главорези в разнообразни униформи. От прозорците почват да мятат вързопи и куфари и пак от прозорците се измъкват евреи, нечисти и безформени както торбите и пакетите им. Всичко това става само за няколко секунди.

Първият изстрел пада по следният начин: един евреин се измъква гърбом през тесния прозорец, спуска тъкмо крака надолу и изпъва седалището си, когато един от полицаите скача към него и от разстояние една крачка стреля в задника му. Изстрелът гръмва оглушително и враните от околните дървета се разлетяват моментално. Във всеобщата врява не се чува дали улученият крещи, само увисналите му крака в дръпналите се до коленете му крачоли се мятат насам, натам и то така, че от босите му нозе пада единият галош, а вторият, привързан с канап за глезена, увисва и почва да се клати. Надига се кошмарен вой, вопъл, плач, ридание и от всички страни едновременно се понася грохотът на изстрелите, запищяват куршуми, стоварват се приклади и запращяват трошени кости и разцепвани черепи.

Ето че някой се опитва да прескочи един ров, когато куршумът го застига между плешките и той пада вътре като тъмна птица, с изкривени във формата на крила рамене.

Друг пълзи на четири крака между релсите… Стар евреин, отмята брада нагоре и простира ръце към небето като на библейска картина и ето, от главата му забълбуква кръв, смесена с парчета мозък… Някакви плетени кошници се затъркалват по земята… тичащ полицай се препъва и пада… Бззззз! профучава куршум… Отсреща са налягали няколко души кой знае защо един върху друг… Около деветгодишно момче лежи съвсем тихо напряко на релсите, и да крещеше, гласът му не би се чувал, но се вижда, че вече не е живо, защото не потрепва.

Под колелата на вагоните хаосът е пълен, защото повечето търсят спасение там и там най-силно ги поливат с картечниците като с маркучи, направо в тъмната маса от парцаливи фигури.

И ето че от вагона скача същата млада еврейка, пепеляворусата й коса се вее, лицето й е изкривено от нечовешки страх, покрай ухото й, в един кичур виси гребен, сграбчила е дъщеря си… Не мога да гледам. Страшният вой на избивани хора раздира въздуха и все пак и през него се отличават детските гласове, с няколко тона по-високи, съвсем като воплите на котки в нощта. Нито една буква, измислена от човека не би могла да предаде тези звуци!

… Еврейката пада първо по лице, след това се претъркулва възнак и блуждаейки с ръка из въздуха, търси ръчицата на детето си. Не мога да го чуя, но по движенията на устата на малката, виждам, че тя пищи „Маме!“… На главата й трепери парцаливата панделка, а тя, наведена напред, се лови за косите на майка си.

Да не мислите, че тези главорези, тези палачи, гестаповци, есесовци, че тази полицейска паплач, завербувана за убийства, че всички те не са се родили като нас, че не са имали свои майки? Свои жени? Лъжете се. И те са от същата човешка глина, озверели са съвсем по-човешки, пребледнели са като снега, който скоро ще навали тук, като полудели са, като танцуващи диваци – по своите движения, по трескавите си жестове по убиването, по стрелбата… Иначе как да се обясни, че този съвършено обезумял полицай хваща еврейката за десния глезен и се напъва да я изтегли между релсите, самият той превит на две, с муцуна изкривена сякаш от напречен саблен удар? Но накъде?! И защо?! Краката на жената се разкрачват, левият се заклещва за релсата, полата й се запретва до колана, откривайки посивели от мърсотия кюлоти, а детето се лови за влачещата се подире й по камъните коса, дърпа я към себе си и без да чувам, виждам как вие: „Маммме!“… От устата на влачената жена вече блика кръв… Плътна стена от униформи препречва за момент гледката… А след това някакъв латвиец вдига приклада над разрошената косица, събрана на темето с парцалена панделка и… затварям очи и изведнъж ми се струва, че някой звъни. Наистина звъни железничарят, който е сграбчил кормилото на моя велосипед, конвулсивно стиска пръсти и неволно звъни докато наведен напред се гърчи и повръща; повръща върху калдъръма на перона, върху гумата на предното колело, по ръцете си, по моите обувки, повръща на спазми, много прилични на спазмите с които отсреща умират върху релсите…

Един евреин опитва да прескочи на рампата, пада, ранен в крака, на колене и сега вече чувам съвсем ясно и едно след друго: плач, изстрел, хриптене… Ах, а онзи, какво прави онзи там?!!! Онзи там встрани, на четирийсетина крачки, не повече, в черната униформа! Какво иска да напра… широко разкрачен, замахва с две ръце… Още секунда… Какво има в ръката си?! Какво държи в ръцете си?!!! В името на раните Христови! В името на Бога! Нещо голямо, нещо невъобразимо страшно!!! Замахва и бамммм, главата на детето гръмва в телеграфния стълб!… Aaaa! aaa! aaa! закрещява някой около мен, кой точно, не знам. A в небето… не, не в небето – само на фона на небето се разтреперват телеграфните жици…

Не всички евреи са напуснали влака. Повечето са останали вътре, сковани от страх, парализирани от искрица, дори вече не надежда, а от искрица безумие, че има някакво недоразумение, защото съвсем официално им е било казано, че „отиват на бригада в Коседари“ (Същото е разправяно на всички транспорти, отправяни към Понари). Но имаше и такива, които изскачаха навън и заставаха вцепенени пред вагоните, вкаменени, сякаш искаха чрез своята лоялност към смъртта да се откупят от нея. Тях ги застрелваха на място, така както си стояха.

Колко дълго може да е траяло „това“? Един Бог, който със сигурност е гледал и е виждал всичко дори през гъстите облаци на този ден, може да е броил минутите. Но явно наближаваше единайсет часа, защото от Юг се зададе бързият влак от Берлин през Вилна за Минск, който не спира в Понари. Машинистът забеляза човешката маса на релсите и отдалеч започна яростно да надува свирката. Виждаше се, че натиска спирачките. Но стоящият край стрелката на гарата гестаповец му замаха енергично с ръка да минава без да спира. Машинистът пусна странична пара, която на бели кълба и с шиптене закри за малко видимостта и премина по труповете и ранените, разсичайки туловища, крайници и глави, а когато влакът изчезна в тунела и парата се разнесе, назад останаха само големи локви кръв и тъмни купчини от безформени тела, куфари, вързопи, всичките еднакви и неподвижни. И само една търкулнала се глава, отрязана през самата шия, се разпознаваше ясно като главата на човек.

Влакът с останалите евреи вече бе обграден плътно от стражари, а изстрелите долитаха все още често, но вече по-отдалеко, откъм гората или откъм застроената част на селището.

По-късно разправяха, че на няколко десетки евреи все пак им се удало да избягат. Останалите били отведени на „базата“. Говореше се още, че през същия месец пристигнали около седем такива транспорта. Казваха също, че били взети специални конвойни мерки за да се избегнат за бъдеще случаи като този, на който станах свидетел.


© Превод от полски: Милен Радев

Парадоксите на времето! "Протестърите" на властта

http://bulgarski.pogled.info/news/56944/Paradoksite-na-vremeto-Protestarite-na-vlastta

/Поглед.инфо/ Днес президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър-председател Георги Близнашки, който през последната година се ангажира с окупацията на СУ „Свети Климент Охридски“ и уличните протести и, най-вече, като инициатор за събиране на подписи за неуспелия референдум за промяна в изборните правила на Росен Плевнелиев.

"Протестърите" на властта

http://bulgarski.pogled.info/news/56944/Protestarite-na-vlastta

/Поглед.инфо/ Днес президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър-председател Георги Близнашки, който през последната година се ангажира с окупацията на СУ „Свети Климент Охридски“ и уличните протести и, най-вече, като инициатор за събиране на подписи за неуспелия референдум за промяна в изборните правила на Росен Плевнелиев.

На Близнашки му подготвят да освободи всички заместник-министри

http://bulgarski.pogled.info/news/56943/Na-Bliznashki-mu-podgotvyat-da-osvobodi-vsichki-zamestnik-ministri

/Поглед.инфо/ Първата работа на служебното правителство на проф. Георги Близнашки ще е да освободи всички заместник-министри. Това се очаква да стане факт утре, когато служебният кабинет официално встъпи в длъжност.

Размразяват еврофондовете - Плевнелиев моли Барозу да ги бави

http://bulgarski.pogled.info/news/56941/Razmrazyavat-evrofondovete-Plevneliev-moli-Barozu-da-gi-bavi

/Поглед.инфо/ До дни, най-късно другата седмица се очаква Брюксел да размрази блокираната програма "Околна среда".

Служебното правителство щяло да актуализира бюджета

http://bulgarski.pogled.info/news/56940/Sluzhebnoto-pravitelstvo-shtyalo-da-aktualizira-byudzheta

/Поглед.инфо/ За мен истинският герой от отминалата година е гражданското общество. То е истинският гарант за развитие на страната. С назначаването на министър-председател искам да покажа моя респект към гражданското общество.

Монако за Бербатов: Поезията не се описва с думи

http://petel.bg/Monako-za-Berbatov--Poeziyata-ne-se-opisva-s-dumi__79663

"Монако" анонсира старта на сезона с афиш за мача с "Лориен" от първия кръг (в неделя у дома). На снимката е българската звезда Димитър...

Лекуват ебола с тютюн

http://petel.bg/Lekuvat-ebola-s-tyutyun__79662

Секретният коктейл”, с който лекуват двамата американци, болни от ебола, е коктейл от три вида антитела, съобщи Си Ен Ен. Лекарството ZMapp...

Хидроинженер гледа канабис, не дава баба му да припари

http://petel.bg/Hidroinzhener-gleda-kanabis--ne-dava-baba-mu-da-pripari__79660

35-годишният Петър Петров отглеждал старателно в саксии 36 растения канабис в двора на къщата на 80-годишната си баба в село Белила, община...

Вашият хороскоп за 6 август. Вижте кои зодии трябва да внимават

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-6-avgust--Vizhte-koi-zodii-tryabva-da-vnimavat__79661

Овен  Склонни сте към прибързани съждения и несговорчивост, а това може да стане причина за сериозни проблеми в личния Ви живот. Да се...

Затворник с доживотна присъда осъди прокуратурата за 15-годишно разследване

http://petel.bg/Zatvornik-s-dozhivotna-prisada-osadi-prokuraturata-za-15-godishno-razsledvane__79658

Разследван в продължение на 15 години осъди прокуратурата да му плати 4000 лв. Районният съд в Разград постанови, че в случая на Р. Я. П. е...

Младите се изселват от Мизия. Останаха тонове кал и боклуци

http://petel.bg/Mladite-se-izselvat-ot-Miziya--Ostanaha-tonove-kal-i-boklutsi__79659

На третия ден след водното бедствие Мизия живее неспокойно, а спасените от потопа хора са отчаяни заради огромните поражения, които...

DER SPIEGEL: “Кога ще ги стигнем българите?“

http://www.eurochicago.com/2014/08/der-spiegel-v-koga-shte-gi-stignem-balgaritev/

Българите изпревариха по доходи своите южни съседи гърците. Днес редовият българин получава над 1200 лв. заплата, което в момента е мечта за всеки грък. За удобство на читателите по нататък всички цифри ще ги даваме в евро. И така днес българинът получава не по-малко от 610 евро брутна заплата, а пенсиите им не падат под 500 евро. Как се случи така, какво стана, че гърците, сочени за галени деца на Европа, като пример за висок стандарт на живот, изведнъж да се озоват в положение да мечтаят за български доходи?

Майка на съд, задушила бебето си

http://petel.bg/Mayka-na-sad--zadushila-bebeto-si__79656

Майка на четири деца застана пред Окръжния съд в Пловдив по обвинение, че е задушила последното си бебе. По време на разследването...

Разярени катаджийки се млатят и скубят в пловдивска служба

http://petel.bg/Razyareni-katadzhiyki-se-mlatyat-i-skubyat-v-plovdivska-sluzhba__79657

Безпрецедентен женски бой между две служителки разтърси КАТ в Пловдив. Мелето е станало преди дни, а районната прокуратура разследва...

Сестрата на изчезналия Роки: Вече седмица го няма. Моля, помогнете!

http://petel.bg/Sestrata-na-izcheznaliya-Roki--Veche-sedmitsa-go-nyama--Molya--pomognete-__79655

Вече седем дни няма и следа от Роки, въпреки че полицията също го издирва. "Иска ми се повече хора да разберат за това, за да го намерим. Моля...

Наръгаха в гърлото таен агент на МОСАД в Пловдив!

http://petel.bg/Naragaha-v-garloto-taen-agent-na-MOSAD-v-Plovdiv-__79652

Кървава драма се е разиграла с агент на външното израелско разузнаване МОСАД в Пловдив. Екшънът се е случил на улица „Тракия” зад хотел...

Онкоболна осъди Здравната каса за 75 000 лева

http://petel.bg/Onkobolna-osadi-Zdravnata-kasa-za-75-000-leva__79653

Онкоболна осъди Здравната каса на първа инстанция да плати 75 000 лева, заради отказ от финансиране на лечение в чужбина, съобщи bTV. Това е...

Разпечатаха тавана на Атанаска, обвинена за убийството на Алекс. Търсят нови доказателства

http://petel.bg/Razpechataha-tavana-na-Atanaska--obvinena-za-ubiystvoto-na-Aleks--Tarsyat-novi-dokazatelstva-__79654

Таванското помещение,  в което на 11 април беше намерено тялото на 8-годишната Александра Веселинова, наскоро е било разпечатано от...

Пластиката „Кирил и Методий“ на Стефан Стефанов спечели първо място в конкурса “Уникати”

http://petel.bg/Plastikata----Kiril-i-Metodiy----na-Stefan-Stefanov-specheli-parvo-myasto-v-konkursa----Unikati---__79649

Днес на пресконференция в галерията на Радио Варна  бяха представени победителите в Конкурса “Уникати“, който е част от програмата на...

Варна е домакин на горещ латино фестивал

http://petel.bg/Varna-e-domakin-na-goreshh-latino-festival__79650

За трети пореден път Варна е домакин на най-горещият летен фестивал - SUMMER SALSA FEST, посветен на карибските танци. Очакват ви 4 дни на открито...

Отпускат 300 000 лева на две потопени училища в Мизия

http://petel.bg/Otpuskat-300-000-leva-na-dve-potopeni-uchilishha-v-Miziya__79651

Две училища в Мизия са потопени, съобщи министърът на образованието в оставка Анелия Клисарова. Тя уточни, че средства за ремонта им вече...

За пловдивския литературен дом Ламартинова къща, който се дава на търг

http://www.eurochicago.com/2014/08/lamartinovata-kashta-na-targ/

В продължение на години Ламартиновата къща е била истински дом за пловдивските писатели, естествено средище и място за техните инициативи и разговори, по специални и без специални поводи. Поради документални неуредици, свързани с този имот, който Дружество на писателите - Пловдив не може де юре да стопанисва, от 7 май тази година къщата е под фактическо владение на Областна администрация - Пловдив. Два месеца по-късно пловдивският областен управител Венцислав Каймаканов издава заповед за провеждането на търг за даването под наем на този културен паметник с национално значение за 10 години.

Пожарната към люлинци: Търсете частна фирма да Ви отърве от питона!

http://petel.bg/Pozharnata-kam-lyulintsi--Tarsete-chastna-firma-da-Vi-otarve-ot-pitona-__79646

Ако няма пряка опасност за човешки живот, екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ не могат да помогнат...

Дубълът на Черно море с първа победа. Бекир Расим и Сашо Попов бележат

http://petel.bg/Dubalat-na-CHerno-more-s-parva-pobeda--Bekir-Rasim-i-Sasho-Popov-belezhat__79647

Дубълът на Черно море взе първа победа в първенството, след като надигра Ботев (Пловдив) с 2:0 преди минути на терена под Аспаруховия мост....

"Стандарт": Милен Цветков е свален от ефир

http://petel.bg/Standart--Milen-TSvetkov-e-svalen-ot-efir__79648

"Часът на Милен Цветков" е свален от програмата на Нова преди края на сезона, а водещият е помолен да измисли нова концепция за предаване,...

Повече от 30 деца рисуваха слънца в Морската градина

http://petel.bg/Poveche-ot-30-detsa-risuvaha-slantsa-v-Morskata-gradina-__79645

Детската рисунка, като начин на интеграция, това е идеята на проекта „Слънца рисуват слънца”, организиран от Асоциация „Булгарика” в...

Перничанин издъхна в тоалетна, намериха го разложен

http://petel.bg/Pernichanin-izdahna-v-toaletna--nameriha-go-razlozhen__79644

70-годишен пенсионер от пернишкия квартал "Тева" почина в тоалетната си и се разложи, тъй като дълго никой не го е потърсил, пише zaPernik.com....

Гръцкият студент, премазал ученичка в Пловдив, се хвали с нова кола

http://petel.bg/Gratskiyat-student--premazal-uchenichka-v-Plovdiv--se-hvali-s-nova-kola__79643

Гръцкият студент Христос Боскос, който на 19 май помля на автобусна спирка ученичката Катерина Матеева с автомобила си, се похвали с нова...

"Чичо Дачо, борбата продължава!" - Посмъртно слово на Близнашки за Йордан Йотов

http://bulgarski.pogled.info/news/56938/CHicho-Dacho-borbata-prodalzhava-Posmartno-slovo-na-Bliznashki-za-Iordan-Iotov

/Поглед.инфо/ "Чичо Дачо, борбата продължава!" Посмъртно слово на Георги Близнашки за бившия член на Политбюро на ЦК на БКП и чичо на Близнашки Йордан Йотов. Словото е произнесено на 24 юни 2012 г. при погребението на Йордан Йотов

Стар Фолксваген изплува от блато край Врана

http://petel.bg/Star-Folksvagen-izpluva-ot-blato-kray-Vrana__79642

Стар Фолкваген двойка е бил бутнат в блато в землището близо до къмпинг Врана, алармираха очевидци. Полицията е получила сигнал, че във...

Президентът е опасен за държавата, да подава оставка!

http://bulgarski.pogled.info/news/56937/Prezidentat-e-opasen-za-darzhavata-da-podava-ostavka

/Поглед.инфо/ По време на днешния тежък политически ден Агенция ПИК потърси политолога Антон Тодоров, който се съгласи да коментира новото правителство. Анализаторът атакува президента за кандидатурите, които е предложил в правителството на проф. Близнашки. Вижте какво каза специалистът.

Видра нахапа баба до смърт

http://petel.bg/Vidra-nahapa-baba-do-smart__79640

Възрастна американка от щата Мейн беше оперирана по спешност, след като агресивна видра я нахапа до смърт. Инцидентът е станал в град...

Спартаклии не тренираха. Дойде синът на Валери Кулинов

http://petel.bg/Spartaklii-ne-treniraha--Doyde-sinat-na-Valeri-Kulinov__79641

Днешната тренировка на Спартак 1918 в 18 часа пропадна поради липса на треньор. В съблекалнята бяха 10 футболисти, които напуснаха стадиона,...

Ако искате да растете в кариерата, бъдете предатели!

http://bulgarski.pogled.info/news/56936/Ako-iskate-da-rastete-v-karierata-badete-predateli

/Поглед.инфо/ Честит ни служебен премиер! Отново ни показаха, че качеството, което най-много се цени в България, е ренегатството.

Най-добрата новина за този кабинет е, че той няма да изкара дълго

http://bulgarski.pogled.info/news/56935/Nai-dobrata-novina-za-tozi-kabinet-e-che-toi-nyama-da-izkara-dalgo

/Поглед.инфо/ Кабинет от протестъри, министри основно от партия, която не присъстваше в 42-ото Народно събрание, почти нулева легитимност.

Протестърско правителство, оглавено от един убеден комунист

http://bulgarski.pogled.info/news/56934/Protestarsko-pravitelstvo-oglaveno-ot-edin-ubeden-komunist

/Поглед.инфо/ Негативни коментари относно състава на служебния кабинет заливат социалната мрежа.

Литературен анализ чрез облак от думи в българската поезия

//feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/qXaRm68MpL8/

Не съм филолог, нито специалист по анализ на стихово-строфична организация в мерена реч (това специално го написах, за да ви покажа от какви фрази се изприщвам). Аз съм ИТ специалист и се опитвам да взема данни и да ги използвам като информация… Обичам сложна и много информация да се вижда по прост и лесен начин. Обичам и българската поезия. Реших да направя един анализ на някои от популярните ни поети (избрах си седем), вкарвайки сериозно количество техни текстове и съответно получавайки т. нар. „облак от думи“. Въпросната „мозайка“, ако за първи път чувате за подобно нещо, представлява списък с най-често използваните думи, като големината и честотата им на използване са свързани правопропорционално. Звучи сложно, но с Wordle това става много лесно… И понеже не съм по дългите обяснения, ето какво се получи като цяло (премахнах ръчно някои от най-популярните български думи, за да се открои стила на съответния поет):

Иван Вазов

VazovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Народът падна за една свобода,

защото тя бе всичко:

сън, смърт, път, борба, кръв, срам!

И в тез гърди вековна слава, братя, вам.“

Христо Ботев

Botev

Обобщаващ цитат от поезията му:

„Боже, туй сърце, тоз глас,

таз душа, тез братя плачат,

а ний в чужбина сиромаси,

за народа песни пеем“

Пейо Яворов

YavorovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Ето – звездица горяща беше

слънце в моите копнежи,

като яребица над земята

сенчицата на сокола грешник“

Никола Вапцаров

VapcarovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Един живот като миг от песен,

която обичам – кръв в сърцето,

завод на земята, очите в небето

и ръка към Нея.“

Атанас Далчев

DalchevОбобщаващ цитат от поезията му:

„Тръгвам. С дъждобран от сребро

мойта бяла сестра на своето братче

сякаш вече всички черни листа прилепи…“

Евтим Евтимов

EvtimEvtimovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Мария. Ах! Една любов,

когато няма вино.

През две сърца и две очи,

една жена в душата има име.“

Елисавета Багряна

BagrianaОбобщаващ цитат от поезията ѝ:

„Тъй много сякаш бях с очите чисти

и с устни, пролетни и слети…

И сякаш няма никой вечер вън, а над лехите

ме грабна въздухът и неусетно ме измести.“

В заключение, дали пък тези облаци от думи не са добър инструмент, с който човек по-лесно да се докосне до стила на даден поет или писател? Виждайки една такава графика, лично на мен творчеството на един поет ми става далеч по-ясно спрямо сложни понятия като „полагането на трансцендентни центрове вътре в Аза“ (примерно), с които ни мъчеха в училище…

Литературен анализ чрез облак от думи в българската поезия

http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/qXaRm68MpL8/

Не съм филолог, нито специалист по анализ на стихово-строфична организация в мерена реч (това специално го написах, за да ви покажа от какви фрази се изприщвам). Аз съм ИТ специалист и се опитвам да взема данни и да ги използвам като информация… Обичам сложна и много информация да се вижда по прост и лесен начин. Обичам и българската поезия. Реших да направя един анализ на някои от популярните ни поети (избрах си седем), вкарвайки сериозно количество техни текстове и съответно получавайки т. нар. „облак от думи“. Въпросната „мозайка“, ако за първи път чувате за подобно нещо, представлява списък с най-често използваните думи, като големината и честотата им на използване са свързани правопропорционално. Звучи сложно, но с Wordle това става много лесно… И понеже не съм по дългите обяснения, ето какво се получи като цяло (премахнах ръчно някои от най-популярните български думи, за да се открои стила на съответния поет):

Иван Вазов

VazovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Народът падна за една свобода,

защото тя бе всичко:

сън, смърт, път, борба, кръв, срам!

И в тез гърди вековна слава, братя, вам.“

Христо Ботев

Botev

Обобщаващ цитат от поезията му:

„Боже, туй сърце, тоз глас,

таз душа, тез братя плачат,

а ний в чужбина сиромаси,

за народа песни пеем“

Пейо Яворов

YavorovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Ето – звездица горяща беше

слънце в моите копнежи,

като яребица над земята

сенчицата на сокола грешник“

Никола Вапцаров

VapcarovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Един живот като миг от песен,

която обичам – кръв в сърцето,

завод на земята, очите в небето

и ръка към Нея.“

Атанас Далчев

DalchevОбобщаващ цитат от поезията му:

„Тръгвам. С дъждобран от сребро

мойта бяла сестра на своето братче

сякаш вече всички черни листа прилепи…“

Евтим Евтимов

EvtimEvtimovОбобщаващ цитат от поезията му:

„Мария. Ах! Една любов,

когато няма вино.

През две сърца и две очи,

една жена в душата има име.“

Елисавета Багряна

BagrianaОбобщаващ цитат от поезията ѝ:

„Тъй много сякаш бях с очите чисти

и с устни, пролетни и слети…

И сякаш няма никой вечер вън, а над лехите

ме грабна въздухът и неусетно ме измести.“

В заключение, дали пък тези облаци от думи не са добър инструмент, с който човек по-лесно да се докосне до стила на даден поет или писател? Виждайки една такава графика, лично на мен творчеството на един поет ми става далеч по-ясно спрямо сложни понятия като „полагането на трансцендентни центрове вътре в Аза“ (примерно), с които ни мъчеха в училище…

Какви са задачите на кабинета "Близнашки"

http://bulgarski.pogled.info/news/56933/Kakvi-sa-zadachite-na-kabineta-Bliznashki

/Поглед.инфо/ Партиите в 42-то Народно събрание не успяха да формират мнозинство, което да състави устойчиво правителство. С указ утре ще разпусна Народното събрание, ще насроча парламентарни избори и ще съставя служебно правителство, каза пред журналисти в Гербовата зала на президентството президентът Росен Плевнелиев.

Всички търсят малката Мария

http://petel.bg/Vsichki-tarsyat-malkata-Mariya__79639

Столичната полиция издирва Мария Сашева Стефанова на година и шест месеца от София, съобщиха от пресцентъра на МВР. За последен път...

Служебното правителство е от комунисти и демократи - тест за широка коалиция

http://bulgarski.pogled.info/news/56932/Sluzhebnoto-pravitelstvo-e-ot-komunisti-i-demokrati-test-za-shiroka-koalitsiya

/Поглед.инфо/ Съставът на кабинета отдавна е достояние на пресата, което показва, че е реден със знанието на повече хора, а не самостоятелно.

Сляпата змия

//feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/G0TmJXTq1s8/sliapata-zmia.html

– Дядо, знаеш ли историята на змията Шан Е? – попитала Ли Хуа.
– Ха, аз знам почти всички приказки, а ти ме питаш знам ли тази за сляпата змия! Ха-ха!
И дядото започнал да разказва:
– В далечни времена живяла вдовица с единствения си син Сяо Лю. Майката силно обичала сина си и, колкото и тежко да и било, давала и последния си грош, за да може той да ходи на училище.
Веднъж, като се връщал от училище, Сяо Лю намерил встрани от пътя змийско яйце.
– Дядо, а змиите снасят яйца като кокошките ли?
– Нима не знаеш, че змиите и птиците са роднини? – с насмешка отговорил старият Сюн. – Някой път ще ти разкажа приказката за змията, на която пораснали крила и тя станала ...
– ... дракон! – прекъснала го Ли Хуа.
– Ако ще ме прекъсваш, няма да ти разказвам приказка! – разсърдил се дядото.
– Извинявай, дядо, няма повече!
Старият Сюн приел извинението и продължил да разказва:
– Сяо Лю внимателно вдигнал яйцето и го пъхнал в пазвата си. Вкъщи сковал сандъче от борови дъсчици и прибрал вътре находката си. След няколко дни от яйцето се излюпило змийче. То било толкова мъничко и красиво, че Сяо Лю решил никога да не се разделя с него. Нарекъл змията Шан Е и, когато се върнел от училище, първата му работа била да изтича при любимката си и да я нахрани.
Скоро змийчето пораснало и се научило да изпълзява от сандъчето. Всяка сутрин изпращало Сяо Лю на прага и дълго гледало след него. А когато Сяо Лю си идвал към къщи, започвал да подсвирква още отдалеч и в който и далечен ъгъл да се била свряла змията, винаги изпълзявала да го посрещне.
Един ден майката на момчето му казала:
– Не беше хубаво, че донесе това животно вкъщи, Сяо Лю. То ще ти донесе само нещастие.
– Но защо, мамо? – възпротивило се момчето. – Змията е толкова добричка.
– Дивите зверове са добри, докато стопанинът ги обича и се грижи за тях. Забрави ли ги за малко, те неминуемо ще извършат зло. Но това, което ме тревожи повече, е, че от грижи за змията съвсем си изоставил ученето...
– Мамо, аз ще успея да се грижа за нея и да се уча добре, само не я изхвърляй, моля те!
– Е, добре! – съгласила се вдовицата. – Майчиното сърце е вселенска бездна от любов, грижа и всеопрощение. Но защо ли не ме напуска това предчувствие за беда ...? Е, добре, добре. Хайде, чети "Троесловие".
И Сяо Лю започнал да чете на глас:
– Обучението иска съсредоточаване ...
Ако не учиш,
изменяш природата си.
Израстване без обучение
е родителска грешка.
Обучение без строгост
е учителска грешка.
Който не учи,
няма да яде!
Хора и животни
по природа добри,
по природа близки,
по разум далечни ...
Минавали ден след ден. Сяо Лю научил наизуст "Троесловието" - мъдрата книга, в която всяка строфа съдържа само по три йероглифа, но учи на всичко на света.
След "Троесловието" момчето се хванало за "Четвъртокнижието", в което има толкова много мъдрост, че на учениците започват да им пушат главите. Но Сяо Лю я овладял без проблем, както и още редица не по-малко мъдри книги. През това време той се превърнал в юноша, а Шан Е в голяма змия.
Дошъл ден, в който учителят на момчето заявил, че няма на какво повече да го научи и е време то да се отправи към императорския дворец и да положи изпит за младши чиновник.
Сао Лю пуснал змията на свобода, а сам поел към града ...
– Изслушах те, младежо, – заявил му чиновникът след изпита. – Ти безспорно си изключително умен, но защо му е на бедняка това? Монета паднала на дъното на реката може да изглежда като подарък за рибите, но какво да правят рибите с този подарък? Какво можеш да постигнеш в живота, ако главата ти е пълна с мисли, но джобът ти е празен?
– Какво да правя тогава?
– Възможно е светлите ти мисли да са всичко, което е нужно на света – не спирал с подигравките си чиновникът.
– Но аз искам да служа на императора, а и ми трябват пари, за да живея ...
– Иди на полето и си изкарвай прехраната с пот на челото – това е съдбата на бедняка.
– Но това е несправедливо!
– Истината казват мъдреците:"Понеси с достойнство това, което не можеш да промениш!"
С безспирни подигравки чиновникът отпратил младежа от двореца.
През това време змията чакала своя стопанин. Чакала дълго, но никой не дошъл да и донесе соени питки. И тогава примрялото от глад животно излязло на пътя и глътнало дебел търговец, който се бил отправил към пазара. След няколко дни изяло втори минувач, после трети.
Скоро всички разбрали, че по Западния път е по-добре да не се минава, защото там се е появило чудовище, което поглъща пътниците.
Минали още два-три месеца. Опечаленият Сао Лю се прибрал вкъщи. Бохчата му била съвсем олекнала, а надежда нямал никаква.
Един ден в селото се появил глашатай и оповестил:
– До високите уши на Великия Владетел на Поднебесната стигна печалното известие, че на Западния път се е появило мерзко чудовище, поглъщащо беззащитните и добропорядъчни люде - поданици на Великия Владетел ...
Императорът няма да допусне в неговата страна да се извършва произвол и беззаконие. Затова слушайте Указа на Великия Владетел: 
"На този, който спре жестокото чудовище, аз, Великият Император, ще подаря кон от императорската конюшня и добра служба в двора ...
Зарадвал се Сяо Лю: "Месеци гоних щастието като птицата Феникс и не можах и едно перце да достигна. А сега то само ми пада в ръцете ..."
После се доближил до императорския пратеник  и му казал:
– Погледни ме и запомни добре името ми - аз се казвам Сяо Лю. От утрешния ден вестта за чудовището никога повече няма да разтревожи ушите на Великия Император.
Тълпата му се присмяла, но Сяо Лю не губил повече време – взел със себе си три соеви питки и поел по Западния път. Не след дълго огромна змия изпълзяла от крайпътните храсти и разтворила паст да го погълне. Сяо Лю и подал соева питка и попитал:
– Нима не ме позна, Шан Е?
– Сяо Лю, толкова ми липсваше! Защо ме изостави? – възкликнала змията.
– Извинявай, Шан Е, дълго бях в града, но сега се върнах. Чух, че си започнала да ядеш хора.
– Нямаше кой да ме храни, а гладът беше толкова силен ... Хората в Китай са толкова много. Какво ще се промени ако останат с десет или сто по-малко. А така твоята любима Шан Е беше сита и можа да дочака завръщането на своя сърдечен приятел.
– Аз трябва да се преместя в столицата, мила приятелко, – казало момчето. – Но преди това ще те отведа в Благодатната долина. Там има много дребен дивеч и винаги ще бъдеш сита. А по-важното е, че там няма зли хора и ловци, които да ти навредят.
– На всичко съм съгласна, стопанино мой. Води ме, но не забравяй да ме навестяваш поне веднъж в годината. Храната е нужна за тялото, но срещите са нужни за душата. А живот без душа е по-лош и от смъртта...
И те поели на път.
– Дядо Сюн, а те срещнали ли се пак?
– Императорът удържал своето обещание. Сяо Лю заживял в двореца в разкош. Скоро напълно забравил да ходи пеш. Имал важна работа – следял за правилното изпълнение на церемониите в китайския двор.
Минало малко време и напълно забравил откъде е дошъл – бедното селце, малката колиба и даже майката, която го отгледала.
Бедната вдовица умряла в пълна нищета и забрава ... А сърцето на Сяо Лю ставало все по-червиво с всеки изминал ден...
Така продължило няколко години, докато един ден не станало нещастие - разболяла се единствената дъщеря на Първия Министър. Сяо Лю посетил опечаления баща, за да се поинтересува от състоянието на болната. Министърът му споделил, че само чудо може да излекува дъщеря му, защото единственото лекарство, което може да и помогне, се приготвя от дясното око на жива змия. Сяо Лю обещал да му го достави, а министърът обещал, ако това се случи и дъщеря му оздравее, да я даде за жена на спасителя с огромна зестра в придатък.
– Нима Шан Е позволила да извадят дясното и око? – не можела да повярва Ли Хуа.
– Да, дала му дясното си око без всякакво колебание ... А след година и лявото, защото Сяо Лю поискал да стане Първи Министър, а  има поверие, че лявото око на змия прави човека такъв, какъвто иска да стане.
– И как свършило всичко? Като Сяо Лю станал Първи Министър ли? – попитала нетърпеливата Ли Хуа.
– Станал, но след още една година му се приискало да бъде Император, а затова му било нужно любящото сърце на Шан Е. Когато неблагодарният младеж отишъл при нея за трети път, тя широко зейнала с уста, за да може той да изтръгне живото и сърце. Без всякакво колебание той пропълзял в разтворената змийска паст. Тогава змията здраво стиснала челюсти и никой никога повече не чул нищо за Първия Министър. Но народът и до днес казва за някой който е готов да погуби всекиго, за да се издигне сам: "Гледай змията, която изяде Първия Министър, да не погълне и теб!"

из "Приказките на стария Сюн"

Сляпата змия

http://prit4ite.blogspot.com/2014/08/sliapata-zmia.html

– Дядо, знаеш ли историята на змията Шан Е? – попитала Ли Хуа.
– Ха, аз знам почти всички приказки, а ти ме питаш знам ли тази за сляпата змия! Ха-ха!
И дядото започнал да разказва:
– В далечни времена живяла вдовица с единствения си син Сяо Лю. Майката силно обичала сина си и, колкото и тежко да и било, давала и последния си грош, за да може той да ходи на училище.
Веднъж, като се връщал от училище, Сяо Лю намерил встрани от пътя змийско яйце.
– Дядо, а змиите снасят яйца като кокошките ли?
– Нима не знаеш, че змиите и птиците са роднини? – с насмешка отговорил старият Сюн. – Някой път ще ти разкажа приказката за змията, на която пораснали крила и тя станала ...
– ... дракон! – прекъснала го Ли Хуа.
– Ако ще ме прекъсваш, няма да ти разказвам приказка! – разсърдил се дядото.
– Извинявай, дядо, няма повече!
Старият Сюн приел извинението и продължил да разказва:
– Сяо Лю внимателно вдигнал яйцето и го пъхнал в пазвата си. Вкъщи сковал сандъче от борови дъсчици и прибрал вътре находката си. След няколко дни от яйцето се излюпило змийче. То било толкова мъничко и красиво, че Сяо Лю решил никога да не се разделя с него. Нарекъл змията Шан Е и, когато се върнел от училище, първата му работа била да изтича при любимката си и да я нахрани.
Скоро змийчето пораснало и се научило да изпълзява от сандъчето. Всяка сутрин изпращало Сяо Лю на прага и дълго гледало след него. А когато Сяо Лю си идвал към къщи, започвал да подсвирква още отдалеч и в който и далечен ъгъл да се била свряла змията, винаги изпълзявала да го посрещне.
Един ден майката на момчето му казала:
– Не беше хубаво, че донесе това животно вкъщи, Сяо Лю. То ще ти донесе само нещастие.
– Но защо, мамо? – възпротивило се момчето. – Змията е толкова добричка.
– Дивите зверове са добри, докато стопанинът ги обича и се грижи за тях. Забрави ли ги за малко, те неминуемо ще извършат зло. Но това, което ме тревожи повече, е, че от грижи за змията съвсем си изоставил ученето...
– Мамо, аз ще успея да се грижа за нея и да се уча добре, само не я изхвърляй, моля те!
– Е, добре! – съгласила се вдовицата. – Майчиното сърце е вселенска бездна от любов, грижа и всеопрощение. Но защо ли не ме напуска това предчувствие за беда ...? Е, добре, добре. Хайде, чети "Троесловие".
И Сяо Лю започнал да чете на глас:
– Обучението иска съсредоточаване ...
Ако не учиш,
изменяш природата си.
Израстване без обучение
е родителска грешка.
Обучение без строгост
е учителска грешка.
Който не учи,
няма да яде!
Хора и животни
по природа добри,
по природа близки,
по разум далечни ...
Минавали ден след ден. Сяо Лю научил наизуст "Троесловието" - мъдрата книга, в която всяка строфа съдържа само по три йероглифа, но учи на всичко на света.
След "Троесловието" момчето се хванало за "Четвъртокнижието", в което има толкова много мъдрост, че на учениците започват да им пушат главите. Но Сяо Лю я овладял без проблем, както и още редица не по-малко мъдри книги. През това време той се превърнал в юноша, а Шан Е в голяма змия.
Дошъл ден, в който учителят на момчето заявил, че няма на какво повече да го научи и е време то да се отправи към императорския дворец и да положи изпит за младши чиновник.
Сао Лю пуснал змията на свобода, а сам поел към града ...
– Изслушах те, младежо, – заявил му чиновникът след изпита. – Ти безспорно си изключително умен, но защо му е на бедняка това? Монета паднала на дъното на реката може да изглежда като подарък за рибите, но какво да правят рибите с този подарък? Какво можеш да постигнеш в живота, ако главата ти е пълна с мисли, но джобът ти е празен?
– Какво да правя тогава?
– Възможно е светлите ти мисли да са всичко, което е нужно на света – не спирал с подигравките си чиновникът.
– Но аз искам да служа на императора, а и ми трябват пари, за да живея ...
– Иди на полето и си изкарвай прехраната с пот на челото – това е съдбата на бедняка.
– Но това е несправедливо!
– Истината казват мъдреците:"Понеси с достойнство това, което не можеш да промениш!"
С безспирни подигравки чиновникът отпратил младежа от двореца.
През това време змията чакала своя стопанин. Чакала дълго, но никой не дошъл да и донесе соени питки. И тогава примрялото от глад животно излязло на пътя и глътнало дебел търговец, който се бил отправил към пазара. След няколко дни изяло втори минувач, после трети.
Скоро всички разбрали, че по Западния път е по-добре да не се минава, защото там се е появило чудовище, което поглъща пътниците.
Минали още два-три месеца. Опечаленият Сао Лю се прибрал вкъщи. Бохчата му била съвсем олекнала, а надежда нямал никаква.
Един ден в селото се появил глашатай и оповестил:
– До високите уши на Великия Владетел на Поднебесната стигна печалното известие, че на Западния път се е появило мерзко чудовище, поглъщащо беззащитните и добропорядъчни люде - поданици на Великия Владетел ...
Императорът няма да допусне в неговата страна да се извършва произвол и беззаконие. Затова слушайте Указа на Великия Владетел: 
"На този, който спре жестокото чудовище, аз, Великият Император, ще подаря кон от императорската конюшня и добра служба в двора ...
Зарадвал се Сяо Лю: "Месеци гоних щастието като птицата Феникс и не можах и едно перце да достигна. А сега то само ми пада в ръцете ..."
После се доближил до императорския пратеник  и му казал:
– Погледни ме и запомни добре името ми - аз се казвам Сяо Лю. От утрешния ден вестта за чудовището никога повече няма да разтревожи ушите на Великия Император.
Тълпата му се присмяла, но Сяо Лю не губил повече време – взел със себе си три соеви питки и поел по Западния път. Не след дълго огромна змия изпълзяла от крайпътните храсти и разтворила паст да го погълне. Сяо Лю и подал соева питка и попитал:
– Нима не ме позна, Шан Е?
– Сяо Лю, толкова ми липсваше! Защо ме изостави? – възкликнала змията.
– Извинявай, Шан Е, дълго бях в града, но сега се върнах. Чух, че си започнала да ядеш хора.
– Нямаше кой да ме храни, а гладът беше толкова силен ... Хората в Китай са толкова много. Какво ще се промени ако останат с десет или сто по-малко. А така твоята любима Шан Е беше сита и можа да дочака завръщането на своя сърдечен приятел.
– Аз трябва да се преместя в столицата, мила приятелко, – казало момчето. – Но преди това ще те отведа в Благодатната долина. Там има много дребен дивеч и винаги ще бъдеш сита. А по-важното е, че там няма зли хора и ловци, които да ти навредят.
– На всичко съм съгласна, стопанино мой. Води ме, но не забравяй да ме навестяваш поне веднъж в годината. Храната е нужна за тялото, но срещите са нужни за душата. А живот без душа е по-лош и от смъртта...
И те поели на път.
– Дядо Сюн, а те срещнали ли се пак?
– Императорът удържал своето обещание. Сяо Лю заживял в двореца в разкош. Скоро напълно забравил да ходи пеш. Имал важна работа – следял за правилното изпълнение на церемониите в китайския двор.
Минало малко време и напълно забравил откъде е дошъл – бедното селце, малката колиба и даже майката, която го отгледала.
Бедната вдовица умряла в пълна нищета и забрава ... А сърцето на Сяо Лю ставало все по-червиво с всеки изминал ден...
Така продължило няколко години, докато един ден не станало нещастие - разболяла се единствената дъщеря на Първия Министър. Сяо Лю посетил опечаления баща, за да се поинтересува от състоянието на болната. Министърът му споделил, че само чудо може да излекува дъщеря му, защото единственото лекарство, което може да и помогне, се приготвя от дясното око на жива змия. Сяо Лю обещал да му го достави, а министърът обещал, ако това се случи и дъщеря му оздравее, да я даде за жена на спасителя с огромна зестра в придатък.
– Нима Шан Е позволила да извадят дясното и око? – не можела да повярва Ли Хуа.
– Да, дала му дясното си око без всякакво колебание ... А след година и лявото, защото Сяо Лю поискал да стане Първи Министър, а  има поверие, че лявото око на змия прави човека такъв, какъвто иска да стане.
– И как свършило всичко? Като Сяо Лю станал Първи Министър ли? – попитала нетърпеливата Ли Хуа.
– Станал, но след още една година му се приискало да бъде Император, а затова му било нужно любящото сърце на Шан Е. Когато неблагодарният младеж отишъл при нея за трети път, тя широко зейнала с уста, за да може той да изтръгне живото и сърце. Без всякакво колебание той пропълзял в разтворената змийска паст. Тогава змията здраво стиснала челюсти и никой никога повече не чул нищо за Първия Министър. Но народът и до днес казва за някой който е готов да погуби всекиго, за да се издигне сам: "Гледай змията, която изяде Първия Министър, да не погълне и теб!"

из "Приказките на стария Сюн"

Сляпата змия

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/G0TmJXTq1s8/sliapata-zmia.html

– Дядо, знаеш ли историята на змията Шан Е? – попитала Ли Хуа.
– Ха, аз знам почти всички приказки, а ти ме питаш знам ли тази за сляпата змия! Ха-ха!
И дядото започнал да разказва:
– В далечни времена живяла вдовица с единствения си син Сяо Лю. Майката силно обичала сина си и, колкото и тежко да и било, давала и последния си грош, за да може той да ходи на училище.
Веднъж, като се връщал от училище, Сяо Лю намерил встрани от пътя змийско яйце.
– Дядо, а змиите снасят яйца като кокошките ли?
– Нима не знаеш, че змиите и птиците са роднини? – с насмешка отговорил старият Сюн. – Някой път ще ти разкажа приказката за змията, на която пораснали крила и тя станала ...
– ... дракон! – прекъснала го Ли Хуа.
– Ако ще ме прекъсваш, няма да ти разказвам приказка! – разсърдил се дядото.
– Извинявай, дядо, няма повече!
Старият Сюн приел извинението и продължил да разказва:
– Сяо Лю внимателно вдигнал яйцето и го пъхнал в пазвата си. Вкъщи сковал сандъче от борови дъсчици и прибрал вътре находката си. След няколко дни от яйцето се излюпило змийче. То било толкова мъничко и красиво, че Сяо Лю решил никога да не се разделя с него. Нарекъл змията Шан Е и, когато се върнел от училище, първата му работа била да изтича при любимката си и да я нахрани.
Скоро змийчето пораснало и се научило да изпълзява от сандъчето. Всяка сутрин изпращало Сяо Лю на прага и дълго гледало след него. А когато Сяо Лю си идвал към къщи, започвал да подсвирква още отдалеч и в който и далечен ъгъл да се била свряла змията, винаги изпълзявала да го посрещне.
Един ден майката на момчето му казала:
– Не беше хубаво, че донесе това животно вкъщи, Сяо Лю. То ще ти донесе само нещастие.
– Но защо, мамо? – възпротивило се момчето. – Змията е толкова добричка.
– Дивите зверове са добри, докато стопанинът ги обича и се грижи за тях. Забрави ли ги за малко, те неминуемо ще извършат зло. Но това, което ме тревожи повече, е, че от грижи за змията съвсем си изоставил ученето...
– Мамо, аз ще успея да се грижа за нея и да се уча добре, само не я изхвърляй, моля те!
– Е, добре! – съгласила се вдовицата. – Майчиното сърце е вселенска бездна от любов, грижа и всеопрощение. Но защо ли не ме напуска това предчувствие за беда ...? Е, добре, добре. Хайде, чети "Троесловие".
И Сяо Лю започнал да чете на глас:
– Обучението иска съсредоточаване ...
Ако не учиш,
изменяш природата си.
Израстване без обучение
е родителска грешка.
Обучение без строгост
е учителска грешка.
Който не учи,
няма да яде!
Хора и животни
по природа добри,
по природа близки,
по разум далечни ...
Минавали ден след ден. Сяо Лю научил наизуст "Троесловието" - мъдрата книга, в която всяка строфа съдържа само по три йероглифа, но учи на всичко на света.
След "Троесловието" момчето се хванало за "Четвъртокнижието", в което има толкова много мъдрост, че на учениците започват да им пушат главите. Но Сяо Лю я овладял без проблем, както и още редица не по-малко мъдри книги. През това време той се превърнал в юноша, а Шан Е в голяма змия.
Дошъл ден, в който учителят на момчето заявил, че няма на какво повече да го научи и е време то да се отправи към императорския дворец и да положи изпит за младши чиновник.
Сао Лю пуснал змията на свобода, а сам поел към града ...
– Изслушах те, младежо, – заявил му чиновникът след изпита. – Ти безспорно си изключително умен, но защо му е на бедняка това? Монета паднала на дъното на реката може да изглежда като подарък за рибите, но какво да правят рибите с този подарък? Какво можеш да постигнеш в живота, ако главата ти е пълна с мисли, но джобът ти е празен?
– Какво да правя тогава?
– Възможно е светлите ти мисли да са всичко, което е нужно на света – не спирал с подигравките си чиновникът.
– Но аз искам да служа на императора, а и ми трябват пари, за да живея ...
– Иди на полето и си изкарвай прехраната с пот на челото – това е съдбата на бедняка.
– Но това е несправедливо!
– Истината казват мъдреците:"Понеси с достойнство това, което не можеш да промениш!"
С безспирни подигравки чиновникът отпратил младежа от двореца.
През това време змията чакала своя стопанин. Чакала дълго, но никой не дошъл да и донесе соени питки. И тогава примрялото от глад животно излязло на пътя и глътнало дебел търговец, който се бил отправил към пазара. След няколко дни изяло втори минувач, после трети.
Скоро всички разбрали, че по Западния път е по-добре да не се минава, защото там се е появило чудовище, което поглъща пътниците.
Минали още два-три месеца. Опечаленият Сао Лю се прибрал вкъщи. Бохчата му била съвсем олекнала, а надежда нямал никаква.
Един ден в селото се появил глашатай и оповестил:
– До високите уши на Великия Владетел на Поднебесната стигна печалното известие, че на Западния път се е появило мерзко чудовище, поглъщащо беззащитните и добропорядъчни люде - поданици на Великия Владетел ...
Императорът няма да допусне в неговата страна да се извършва произвол и беззаконие. Затова слушайте Указа на Великия Владетел: 
"На този, който спре жестокото чудовище, аз, Великият Император, ще подаря кон от императорската конюшня и добра служба в двора ...
Зарадвал се Сяо Лю: "Месеци гоних щастието като птицата Феникс и не можах и едно перце да достигна. А сега то само ми пада в ръцете ..."
После се доближил до императорския пратеник  и му казал:
– Погледни ме и запомни добре името ми - аз се казвам Сяо Лю. От утрешния ден вестта за чудовището никога повече няма да разтревожи ушите на Великия Император.
Тълпата му се присмяла, но Сяо Лю не губил повече време – взел със себе си три соеви питки и поел по Западния път. Не след дълго огромна змия изпълзяла от крайпътните храсти и разтворила паст да го погълне. Сяо Лю и подал соева питка и попитал:
– Нима не ме позна, Шан Е?
– Сяо Лю, толкова ми липсваше! Защо ме изостави? – възкликнала змията.
– Извинявай, Шан Е, дълго бях в града, но сега се върнах. Чух, че си започнала да ядеш хора.
– Нямаше кой да ме храни, а гладът беше толкова силен ... Хората в Китай са толкова много. Какво ще се промени ако останат с десет или сто по-малко. А така твоята любима Шан Е беше сита и можа да дочака завръщането на своя сърдечен приятел.
– Аз трябва да се преместя в столицата, мила приятелко, – казало момчето. – Но преди това ще те отведа в Благодатната долина. Там има много дребен дивеч и винаги ще бъдеш сита. А по-важното е, че там няма зли хора и ловци, които да ти навредят.
– На всичко съм съгласна, стопанино мой. Води ме, но не забравяй да ме навестяваш поне веднъж в годината. Храната е нужна за тялото, но срещите са нужни за душата. А живот без душа е по-лош и от смъртта...
И те поели на път.
– Дядо Сюн, а те срещнали ли се пак?
– Императорът удържал своето обещание. Сяо Лю заживял в двореца в разкош. Скоро напълно забравил да ходи пеш. Имал важна работа – следял за правилното изпълнение на церемониите в китайския двор.
Минало малко време и напълно забравил откъде е дошъл – бедното селце, малката колиба и даже майката, която го отгледала.
Бедната вдовица умряла в пълна нищета и забрава ... А сърцето на Сяо Лю ставало все по-червиво с всеки изминал ден...
Така продължило няколко години, докато един ден не станало нещастие - разболяла се единствената дъщеря на Първия Министър. Сяо Лю посетил опечаления баща, за да се поинтересува от състоянието на болната. Министърът му споделил, че само чудо може да излекува дъщеря му, защото единственото лекарство, което може да и помогне, се приготвя от дясното око на жива змия. Сяо Лю обещал да му го достави, а министърът обещал, ако това се случи и дъщеря му оздравее, да я даде за жена на спасителя с огромна зестра в придатък.
– Нима Шан Е позволила да извадят дясното и око? – не можела да повярва Ли Хуа.
– Да, дала му дясното си око без всякакво колебание ... А след година и лявото, защото Сяо Лю поискал да стане Първи Министър, а  има поверие, че лявото око на змия прави човека такъв, какъвто иска да стане.
– И как свършило всичко? Като Сяо Лю станал Първи Министър ли? – попитала нетърпеливата Ли Хуа.
– Станал, но след още една година му се приискало да бъде Император, а затова му било нужно любящото сърце на Шан Е. Когато неблагодарният младеж отишъл при нея за трети път, тя широко зейнала с уста, за да може той да изтръгне живото и сърце. Без всякакво колебание той пропълзял в разтворената змийска паст. Тогава змията здраво стиснала челюсти и никой никога повече не чул нищо за Първия Министър. Но народът и до днес казва за някой който е готов да погуби всекиго, за да се издигне сам: "Гледай змията, която изяде Първия Министър, да не погълне и теб!"

из "Приказките на стария Сюн"

Новата гордост на България: Шестокласник проби с изобретение в НАСА

http://petel.bg/Novata-gordost-na-Balgariya--SHestoklasnik-probi-s-izobretenie-v-NASA__79633

С медал за безупречен кемпер и перфектни умения да работи в екип се завърна от космическия лагер в станцията на НАСА в турския град Измир...

Почина изпълнителката на руската класика "Калинка моя"

http://petel.bg/Pochina-izpalnitelkata-na-ruskata-klasika-Kalinka-moya__79634

Изпълнителката на най-известната руска песен Калинка моя Олга Воронец почина на 88 години в Москва, пише slava.bg. Световният супер хит е...

Араби нахапаха сотаджия в центъра на София

http://petel.bg/Arabi-nahapaha-sotadzhiya-v-tsentara-na-Sofiya__79635

Охранител от фирмата СОТ 161 е пострадал, след като бил нападнат от ливанец и сириец в центъра на София, алармираха в БЛИЦ очевидци на...

Пороите шашнаха пчелите, мислят, че е май. Рекордни добиви от мед за пчеларите

http://petel.bg/Poroite-shashnaha-pchelite--mislyat--che-e-may--Rekordni-dobivi-ot-med-za-pchelarite__79636

Дъждовете носят доста явни предимства на селскостопанските производители, освен в случаите, когато са унищожителни. Това стана ясно от...

Втората жертва в Мизия: Бездомник, който е вадил хората от водата до последно

http://petel.bg/Vtorata-zhertva-v-Miziya--Bezdomnik--koyto-e-vadil-horata-ot-vodata-do-posledno__79637

Мъжът, чието тяло е извадено днес от водата в Мизия, е спасявал хора до последно. Венелин Комарски е бездомник, а в нощта на водния ад е...

Мика Стоичкова плаши със съд Криско и Мария Илиева

http://petel.bg/Mika-Stoichkova-plashi-sas-sad-Krisko-i-Mariya-Ilieva__79631

Мика Стоичкова ще съди Криско и Мария Илиева заради тяхната нова песен "Видимо доволни". Причината била, че в един момент в клипа на...

Търговци в Слъчев бряг изпищяха: "Дерат ни с втора такса смет"

http://petel.bg/Targovtsi-v-Slachev-bryag-izpishhyaha--Derat-ni-s-vtora-taksa-smet__79632

Магазините и търговски обекти по двете главни алеи на курорта "Слънчев бряг" - "Кубан" и крайбрежна алея, са получили писма, че трябва да...

Правителство начело с Близнашки- ще накарат БСП да отговаря и за неговия провал!

http://bulgarski.pogled.info/news/56931/Pravitelstvo-nachelo-s-Bliznashki-shte-nakarat-BSP-da-otgovarya-i-za-negoviya-proval

/Поглед.инфо/ България вече има своето четвърто служебно правителство. Да и е честито и на БСП, защото Бойко ще прехвърли отговорността за неговия провал и за всичко, което те с Плевнелиев ще натворят, върху нея, а Близнашки ще бъде употребен като носна кърпа!

Варненските търговци вече ще наддават, за да сложат барака

http://petel.bg/Varnenskite-targovtsi-veche-shhe-naddavat--za-da-slozhat-baraka-__79627

Веселин Симеонов Кметът на Варна Иван Портних предлага радикална промяна в начина, по който се определя кой и при какви условия може да...

Порой се излива над София

http://petel.bg/Poroy-se-izliva-nad-Sofiya__79628

Небето над София се отвори, пороен дъжд залива столицата в момента, пише блиц. Въпреки че няма буря, гръмотевици и градушка, положението е страшно, предвид потопа, който удави България през последната седмица.

Лудогорец прогони обвинения в "черно тото" футболист

http://petel.bg/Ludogorets-progoni-obvineniya-v-cherno-toto-futbolist__79629

Лудогорец освободи Стивън Петков. Както е известно, играчът от днес е със спрени права, докато тече разследване относно случая с "черно...

Изтребители ескортират катарски самолет над Острова заради съмнения за бомба

http://petel.bg/Iztrebiteli-eskortirat-katarski-samolet-nad-Ostrova-zaradi-samneniya-za-bomba__79630

Два изтребителя на британските Военно-въздушни сили са ескортирали самолет на катарските авиолинии до летището в Манчестър, съобщи BBC. По...

Калиакра - Суворово е дербито в първия кръг на Североизточна "В" група

http://petel.bg/Kaliakra---Suvorovo-e-derbito-v-parviya-krag-na-Severoiztochna-V-grupa__79625

Калиакра - Суворово е дербито в първия кръг на новото първенство в Североизточна "В" група, стана ясно след жребия за програмата днес....

Няколко района във Варна остават без вода до 6 август

http://petel.bg/Nyakolko-rayona-vav-Varna-ostavat-bez-voda-do-6-avgust__79626

Няколко района във Варна остават без вода до 6 август. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният диспечер на ВиК – Варна. Поради...

Читател: Възмутен съм от това паркиране по толбухински (снимки)

http://petel.bg/CHitatel--Vazmuten-sam-ot-tova-parkirane-po-tolbuhinski--snimki-__79621

Наш читател ни изпрати снимка на автомобил, паркирал върху тротоарните плочки на кръстовището на бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Д-р....

МВР разкри афера с крадени коли за 1 млн.евро

http://petel.bg/MVR-razkri-afera-s-kradeni-koli-za-1-mln-evro__79622

Луксозни автомобили на стойност около 1 млн. евро са установени от гранични полицаи само за месец, съобщиха от пресцентъра на МВР. Осем...

Задават се бури с градушки в следващите два дни

http://petel.bg/Zadavat-se-buri-s-gradushki-v-sledvashhite-dva-dni__79623

В шест области на страната за утре е обявен жълт код за дъжд и гръмотевици, има опасност и от градушки, съобщават от Министерството на...

Кметът на Ловеч разкри истината за убийството на ягуара Алонсо

http://petel.bg/Kmetat-na-Lovech-razkri-istinata-za-ubiystvoto-na-yaguara-Alonso__79624

В разпространено днес изявление кметът на Ловеч разкрива своята версия за драматичната смърт на ягуара Алонсо. Според него служителите...

Глобата за афиш на забранено място във Варна става 5000 лв

http://petel.bg/Globata-za-afish-na-zabraneno-myasto-vav-Varna-stava-5000-lv__79620

Веселин Златков  Фото Румен Сарандев Глобата за разлепване на афиши, рекламни плакати и бележки на неподходящи или забранени места...

Пожарът в хотел "Кокиче" тръгнал от кухнята (снимки и видео)

http://petel.bg/Pozharat-v-hotel-Kokiche-tragnal-ot-kuhnyata--snimki-i-video-__79618

Пожарът в хотел "Кокиче" е тръгнал от кухнята на комплекса в Слънчев бряг и постепенно е обхванал две от паркираните наблизо коли. От...

Български моряк е загинал на кораба "Стара планина" във Франция

http://petel.bg/Balgarski-moryak-e-zaginal-na-koraba-Stara-planina-vav-Frantsiya-__79619

Български гражданин е загинал при инцидент на кораб във френското пристанище Монтоар, близо до Сен Назер, предаде Ouest France, цитиран от 24...

Ексклузивна снимка на читател: Морето изхвърли огромно дърво на плаж край Варна

http://petel.bg/Ekskluzivna-snimka-na-chitatel--Moreto-izhvarli-ogromno-darvo-na-plazh-kray-Varna__79614

Огромно дърво стои от 30-40 минути в морето на плажа в курорта Св. Св. Константин и Елена във Варна, след което 20 души спасители и плажуващи...

Един район във Варна остава без вода

http://petel.bg/Edin-rayon-vav-Varna-ostava-bez-voda__79615

Един район във Варна остава без вода днес. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният диспечер на ВиК – Варна. Без вода днес ще бъде...

Боби Михайлов обяви наказанието на обвинените в "черно тото"

http://petel.bg/Bobi-Mihaylov-obyavi-nakazanieto-na-obvinenite-v-cherno-toto__79616

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде обширна пресконференция. На брифинга бяха обсъдени много теми - "черното тото", формата на "А"...

Три пожара нанесоха материални щети през денонощието

http://petel.bg/Tri-pozhara-nanesoha-materialni-shheti-prez-denonoshhieto__79617

Три са регистрираните пожари с преки материални щети през изминалото денонощие във Варна и региона, съобщиха от ОД на МВР в града. На 4...

Пожарът в хотел "Кокиче" тръгтнал от кухнята (снимки и видео)

http://petel.bg/Pozharat-v-hotel-Kokiche-tragtnal-ot-kuhnyata--snimki-i-video-__79618

Пожарът в хотел "Кокиче" е тръгнал от кухнята на комплекса в Слънчев бряг и постепенно е обхванал две от паркираните наблизо коли. От...

Пожар в хотел "Кокиче" в Слънчев бряг, избухна кола "Нисан"

http://petel.bg/Pozhar-v-hotel-Kokiche-v-Slanchev-bryag--izbuhna-kola-Nisan__79612

Пожар избухна край хотел „Кокиче“ в Слънчев бряг, съобщава Flagman.bg. Гръмнал е лек автомобил "Нисан", обгорена е и част от фасадата на...

Откриха втори труп в Мизия

http://petel.bg/Otkriha-vtori-trup-v-Miziya__79613

Има втори труп на мъж в Мизия, съобщи за „Конкурент“ окръжния прокурор на Враца Силвия Миленкова. Тя обясни, че тялото е открито днес. По...

Роден шофьор шашна хърватски полицаи с 215 км/час, взеха му книжката за година

http://petel.bg/Roden-shofor-shashna-harvatski-politsai-s-215-km-chas--vzeha-mu-knizhkata-za-godina__79610

Българин е карал с 215 км/час на магистрала в Хърватия, предаде хърватското електронно издание 24 сата. 40-годишният българин е бил спрян от...

Баба разкри телефонен измамник във Варна

http://petel.bg/Baba-razkri-telefonen-izmamnik-vav-Varna__79611

78-годишен мъж от Варна е станал жертва на телефонна измама с класически сценарий – тежко пострадал при трудова злополука син на...

В сряда се очаква повишение нивата на реките в Западна и Централна България

http://bulgarski.pogled.info/news/56930/V-sryada-se-ochakva-povishenie-nivata-na-rekite-v-Zapadna-i-TSentralna-Balgariya

/Поглед.инфо/ През последното денонощие в почти цялата страна нивата на наблюдаваните реки са се понижавали, а без промяна са реките от Черноморския водосбор.

Фолклорна фиеста завладя Варна

http://petel.bg/Folklorna-fiesta-zavladya-Varna__79608

Истинска фолклорна фиеста завладя Варна в разгара на провеждащия се международен фестивал в Летния театър. В неговото 23-то издание...

Топметеорологът Симеон Матев: Отминалите бедствия може да ни се сторят рай на фона на бъдещите!

http://petel.bg/Topmeteorologat-Simeon-Matev--Otminalite-bedstviya-mozhe-da-ni-se-storyat-ray-na-fona-na-badeshhite-__79609

Природните стихии, които нападнаха и опустошиха огромни райони от страната, изместиха на заден план дори политическите катаклизми....

Нужен е граждански контрол върху печатницата на БНБ, която прави бюлетините

http://bulgarski.pogled.info/news/56929/Nuzhen-e-grazhdanski-kontrol-varhu-pechatnitsata-na-BNB-koyato-pravi-byuletinite

/Поглед.инфо/ Кризата около КТБ показа, че независимостта и компетентността на централната банка, за съжаление, са доста илюзорни. Лъснаха необясними, освен с намесата на задкулисието, пропуски, противоречия и дефицити в надзорната дейност.

ИДИС заплашват родината на язидите

http://ruslantrad.com/2014/08/05/idis-zaplashvat-rodinata-na-yazidite/

Започвайки атаката в ранните часове на 3 август, бойците на ИДИС атакуват планината Синджар. Кюрдските бойци - пешмерги - се бият в продължение на два часа, преди да се изтеглят. Кюрдската загуба на тази стратегическа територия доведе до бягството на стотици хиляди кюрдски бежанци. Синджар се намира западно от Мосул и Тел Афар, които са под контрола на ИДИС. Макар и спорна територия, която не е официално част от Иракски Кюрдистан и донякъде Повече [...]

Три коли горяха във Варна, "ВАЗ пострада покрай "БМВ"

http://petel.bg/Tri-koli-goryaha-vav-Varna--VAZ-postrada-pokray-BMV__79605

Три коли са горяли тази нощ във Варна, съобщиха от Областната дирекция на полицията в морската столица. Около 00:55 часа е получен сигнал за...

В Киев пестят от топла вода срещу руския натиск- кога ли ще я открием и в България?

http://ivo.bg/2014/08/05/%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%bd/

Властите в Киев спряха топлата вода, за да се пести газ и така да се подготвят за продължаващия руския енергиен натиск и очакваните последици от него през новия отоплителен период през зимата.

 

Такава непопулярна сред потребителите могат да си позволят само наистина подкрепяни от народа управници. Явно те са убедени в солидарността на обществото, което ръководят. Липсата на протести срещу посегателството с топлата вода показва стабилността на обществения договор в това общество, което направо стана нарицателно за протестираща общност в Европа ( и особено в бившата й съветска половина).

 

Нищо хубаво няма в тази новина, но има нещо доста поучително в нея: за да постигнеш свобода и независимост срещу външния натиск, явно трябва да жертваш някои удобства на живуркането. Сигурен съм, че мнозина управници в Европа и другаде мислено се питат дали биха си позволили подобен риск да събудят гнева на сънародниците, без да рискуват да бъдат пометени от него. И отговорът в главите им почти навсякъде по света, където има поне малко гражданска свобода, вероятно е „не”.

 

Това е голяма заслуга, голямо постижение на …Путин. Той вече успя веднъж да обедини грузинците през 2008 г. с бомбардировките и артилерийските баражи срещу тази малка, православна и черноморска държава, с която граничи по море нашата мълчаливо солидарна с Путин малка, православна държава на сменящите се русофилски правителства.

 

Грузия беше една от най-силно обвързаните с Русия бивши съветски републики по линия на близо два века духовни, културни, икономически и други връзки, които бяха създали дифузия на руско-грузинското съжителство. Путин ги взриви трайно и превърна кавказката нация в заклет противник.

 

С действията си срещу украинския суверенитет, гордост и национален дух Путин направи следващата стъпка по отчуждаване на Украйна, най-големия бивш московски сателит.

 

Кога ли и при какви обстоятелства България, сочена за най-близка до Русия в ЕС, ще „открие топлата вода” по отношение на руския неоколониализъм, подобно на грузинците и украинците?

 

За начало този въпрос е актуален спрямо актуалното, встъпилото днес в длъжност служебно правителство на Близнашки, което обещава ревизия на предишното (пропутинско) правителство на БСП, ДПС и Атака. Обещанието този кабинет да освети финансовото състояние би трябвало да означава той да предостави доказателства за иначе очевидния факт, че „кабинетът Орешарски” беше свален заради неизпълнението на поставената му задача на всяка цена да наложи руския проект „Южен поток”, спрян от Европейския съюз.

 

През 1996 г. беше бламиран ( най-напред отвътре, по партийна линия) „кабинетът Виденов”- заради отказа му да предостави газопреносната система на България на Русия.

 

 

Професор Близнашки знае това отлично. Остава да видим сега, когато вече е смятан за „враг” от БСП, какви поуки е извлякъл. За да дойде вид(ен)овден.

 

Изненадваща офанзива на ИДИС към кюрдските територии

http://ruslantrad.com/2014/08/05/iznenadvashta-ofanziva-na-idis-kam-kyurdskite-teritorii/

Кюрдски командири и наблюдатели останаха изненадани от офанзивата на ИДИС в северната част на Ирак миналия уикенд, в което напредване групировката иззе контрола над няколко важни за кюрдите районаи. Доклади от 2 и 3 август посочват, че бойци на ИДИС контролират дузина селища в северен Ирак и са близо до завземането на най-големия иракски язовир. Според новинарските агенции, ИДИС са завзели град Заммар след силна съпротива от Пешмергите, Повече [...]

Питон напада хора в „Люлин“

http://bulgarski.pogled.info/news/56928/Piton-napada-hora-v-Lyulin

/Поглед.инфо/ Питон напада в „Люлин“, свидетелстват жители на най-големия общински район у нас. В профилите си във Фейсбук те пишат, че голямата змия обитава карето от зад блоковете с номера 906, 907, 906П, 908.

Белослава прави промоция на новия си летен хит във Варна

http://petel.bg/Beloslava-pravi-promotsiya-na-noviya-si-leten-hit-vav-Varna__79602

За първи път Белослава ще представи своя нов летен хит „Лятото надзърта зад ъгъла“. Това ще се случи на 25 август във Варна.  Специален...

Вижте първите участници в новия VIP Brother

http://petel.bg/Vizhte-parvite-uchastnitsi-v-noviya-VIP-Brother__79603

След бурното участие на естрадната певица Кичка Бодурова в риалитито "Музикална академия" по TV7 тя е едно от спряганите имена за участници...

Торнадо отнесе покрива на читалището в Смядово

http://petel.bg/Tornado-otnese-pokriva-na-chitalishheto-v-Smyadovo__79604

*снимката е илюстративна Торнадо е отнесло част от покрива на читалище "Братство” в Смядово вчера следобед (4 август). Това каза за Радио...

"Протестна мрежа" с личен вицепремиер и министър на правосъдието - Христо Иванов

http://petel.bg/Protestna-mrezha-s-lichen-vitsepremier-i-ministar-na-pravosadieto---Hristo-Ivanov__79601

Протестърите си имат личен вицепремиер! Това е Христо Иванов, програмен директор в Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и член...

Служебен кабинет начело с Георги Близнашки

http://www.eurochicago.com/2014/08/sluzheben-kabinet-georgi-bliznashki/

Президентът Росен Плевнелиев разпусна парламента и обяви състава на служебното правителство, което ще подготви провеждането на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Премиер - проф. Георги Близнашки.

А вие сте само пълнежа в ядрените палачинки на Борисов и Костов.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/08/05/a-vie-ste-samo-pylneja-v-iadrenite-palachinki-na-borisov-i-k.1286853

27-ми януари 2013-та година, България провежда референдум за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". Скъпото и никому ненужното мероприятие не постига целта да излъже народа, да се включи в игричките им. Смешно-жалкия праг от 20...

Джаро се разведе

http://petel.bg/Dzharo-se-razvede__79600

Актьорът Михаил Билалов, познат като мафиота Джаро от сериала "Под прикритие", се е развел с японската си съпруга Синае, пише "Телеграф"....

91. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – УЙЛЯМ БЛЕЙК

https://asenov2007.wordpress.com/2014/08/05/91-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d1%83%d0%b9%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%ba/

Пламен Асенов

16. 07. 14, радио Пловдив

Целия текст слушай тук: http://bnr.bg/plovdiv/post/100438677/velikite-evropeici-uilam-bleik

Уйлям Блейк е необятен. Поотделно, казват, той не е нито най-умният философ, нито най-мистичният мистик, който се е раждал някога на света. Нещо повече, твърдят, сам по себе си той не е нито най-великият поет, нито най-големият художник, нито най-сръчният гравьор. Пак поотделно. Но, събрано заедно, всичко това произвежда един от наистина най-великите поети, мистици, философи, художници и гравьори, които са ни спохождали – Уйлям Блейк, необятният.

Тигърът 

Превод:

Тигре, Тигре, жива жар,
лумнал полунощен звяр,
кой Ум вечен разчерта
твойта стръвна красота?

Така започва едно от най-прочутите стихотворения на Блейк – „Тигърът”. Дивата, красота на света, събрана в образа на тигъра, от гледна точка на поета е несъмнено доказателство за наличието – и величието – на Бога-творец, който мисли и изпипва, без който съвършенството не би могло да съществува. Несъмнено доказателство ли? Я пак помислете и нека чуем още от стихотворението, за да разберем…..

 

Тигърът /продължава/

Превод:

Чий бе чукът? Кой кова
кръвожадната глава?
Кой те в жупела с ръжен
шари, ужас нажежен?

Стрелометните звезди
като плувнаха в сълзи,
кой със смях твори те? Кой!
А Агнеца? Пак ли Той?

 

Въпроси. И въпроси, натрупани върху още въпроси. Това да ви прилича на увереност? Защото на мен ми прилича на неистово питане. На вопъл към Вселената ми прилича, който гласи – има ли те, Господи. А ехото на този вопъл откънтява – ако те няма, нима съвършенството може да се самозаражда случайно? А ако си тук, защо тигърът е така съвършен, но не и целият свят около него. Не ми се сърдете, ако ви се стори, че леко дописвам великия английски поет Уйлям Блейк. Не го дописвам, опитвам да намекна за факта, че прочутият мистик и философ, също както всеки обикновен човек, носи в себе си повече въпроси, отколкото отговори. А разликата му с нас, обикновените божии творения, е само тази, че той знае как да попита, така че всички да го чуят. Дори Бог.

Блейк, Градината на любовта, хор

Блейк, Градината на любовта, глас

Превод:

Аз влязох в градината на любовта

и видях, което никога не бях виждал –

църква се издигаше в средата,

където бях свикнал да играя на тревата.

 

Така започва прочутото стихотворение на Уйлям Блейк „Градината на любовта”, част от книгата му „Песни на опита”. Вратите на църквата обаче са затворени и героят не може да влезе, затова се обръща да огледа градината на любовта, където толкова много цветя са се раждали. Но изведнъж вижда, че градината е осеяна с гробове.

Блейк, Градината на любовта, глас

Превод:

И аз видях – тя беше пълна с гробове.

И надгробните камъни бяха цветя,

и свещеници в расо въртяха се в кръг,

и завързваха с тръни мойте наслади и мойте желания.

Блейк, Градината на любовта, хор 

Уйлям Блейк е роден през 1757 година в Лондон. От смъртта на Шекспир са минали близо 150 години, обаче Шекспир е толкова голям, че засенчва всичко и английската литература все още не може да роди своя нов гений. Е, сега знаем, че това е Блейк, макар той самият и неговите съвременници, изобщо да не са се досещали. Всъщност, цял живот Блейк е по-известен като илюстратор и гравьор, отколкото като поет, малцина са онези, които прозират голямата дълбочина и стойност на неговото словесно творчество. Като цяло, в обществото човекът Блейк минава за леко асоциален, дори може би малко лудичък. Причината? Ами не си държи езика зад зъбите. С други думи, в тогавашното английско общество, вече е изобретило куртоазията като крепител на статуквото в отношенията между хората, Блейк си позволява да казва точно онова, което мисли. И при това се изразява доста рязко и безцеремонно. Как да не го помислиш за луд, нали? Така по-лесно ще преглътнеш онова, което не разбираш. „Общите знания са тези знания, които са притежание на идиотите” – твърди Блейк. И също – „Изкуството не може да съществува, без да показва голата красота”. Едно от любимите ми негови нагли изказвания обаче е това – „когато казвам някаква истина, то не е, за да убедя тези, които не я знаят, а за да защитя онези, които я знаят”. Като малък обаче Уйлям не дава вид, че ще стане един от големите гении на човечеството. Той е роден в Сохо, изкарва в началното училище малко време, колкото да се научи да чете и пише, а след това се дообразова с помощта на майка си в къщи. Както и с помощта на една голяма Библия, която чете непрестанно цял живот. По религия семейство Блейк са, както се казва на английски – dissenters, типично английско явление, нещо като дисидентска група вътре в англиканската църква, която самата е дисидентска спрямо католицизма. Другото занимание на малкия Уйлям е да прави копия на рисунки от античността, пътечка, по която бързо стига и до творбите на Рафаело, Микеланджело, Дюрер. През 1772 той постъпва като чирак при един майстор-гравьор, а след седем години, когато е на 21, сам получава правата на майстор.

Сватбата на небето и ада

През 1782 година Уйлям Блейк е с разбито сърце. Преживял е голяма любов, която е завършила с отказ на предложението му за брак. Някъде по това време среща девойка на име Катрин, и един ден, докато е на гости у тях, разказва пред нея и родителите и тъжната история на своето нещастие. После се обръща към Катрин и пита: „Съжаляваш ли ме?” И когато тя отговаря утвърдително, той добавя – „Тогава аз те обичам”. И предлага брак. Не знам как да характеризирам подобна постъпка, но, въпреки че по-късно Блейк написва една от най-невероятните си поеми, която се казва „Сватбата на небето и ада”, в този негов странно започнал брак сякаш има далеч повече небе, отколкото ад. Катрин, макар да е умна, е неграмотна, върху брачното им свидетелство, което и днес може да се види в църквата „Сейнт Мери”, тя се подписва с кръст. Така че през първите години, освен изучаването на любовните наслади, към които Блейк е не само физически, но и философски привързан, те двамата си доставят и голяма наслада от ученето – Уйлям обучава Катрин на четмо и писмо, както и на гравьорския занаят. Тя бързо се превръща в незаменим негов помощник и истински спътник в живота. За цял живот – въпреки трудния му, не, а непоносим характер. И въпреки хроничната недостатъчност на пари, която мъчи семейството.

Малкият скитник, песен по текст на Уйлям Блейк

Малкият вагабонт, се казва тази песен на Блейк. Той самият обаче не е никак малък вагабонт през целия си живот. Има доста радикални идеи, близко приятелство го свързва с неукротимия по дух англо-френско-американски революционер Томас Пейн, както и с една от майките на феминизма, Мери Улстънкрафт. С нея и нейната компания той е много близък, дори се говори, че, под влияние на идеите за свободната любов на феминистките и на Сведенборг, Блейк опитва да придума жена си, за реализация на някои сексуални нововъведения в семейството, но, дори това да е истина, работата се разминава само с думи. В същото време той цял живот се издържа основно от гравьорство и дори прави нововъведение в професията, като измисля нова технология на стария офорт, която му позволява да издава поетичните си книги, като ги гравира изцяло – буквите заедно с илюстрациите. В деня на смъртта си Блейк гравира „Ад” на Данте. Изведнъж спира, обръща се към Катрин и казва – „стой, където си, искам да те нарисувам, цял живот ти беше истински ангел за мен”. След като портретът е готов, той оставя моливите, сяда и започва да пее химни, докато умира.

Музика по Градините на любовта

Ах, слънчогледе, уморен от времето,

ти, който броиш на слънцето стъпките,

търсейки златния, сладостен хребет,

където пътуването най-сетне свършва,

 

където е мъртва младостта от желания

и бледата девственост със сняг е покрита.

Над гробовете техни изгрей и избягай,

там, мой слънчогледе, дето искаш да идеш.

 

Музика по Градините на любовта


91. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – УЙЛЯМ БЛЕЙК

http://asenov2007.wordpress.com/2014/08/05/91-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d1%83%d0%b9%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%ba/

Пламен Асенов

16. 07. 14, радио Пловдив

Целия текст слушай тук: http://bnr.bg/plovdiv/post/100438677/velikite-evropeici-uilam-bleik

Уйлям Блейк е необятен. Поотделно, казват, той не е нито най-умният философ, нито най-мистичният мистик, който се е раждал някога на света. Нещо повече, твърдят, сам по себе си той не е нито най-великият поет, нито най-големият художник, нито най-сръчният гравьор. Пак поотделно. Но, събрано заедно, всичко това произвежда един от наистина най-великите поети, мистици, философи, художници и гравьори, които са ни спохождали – Уйлям Блейк, необятният.

Тигърът 

Превод:

Тигре, Тигре, жива жар,
лумнал полунощен звяр,
кой Ум вечен разчерта
твойта стръвна красота?

Така започва едно от най-прочутите стихотворения на Блейк – „Тигърът”. Дивата, красота на света, събрана в образа на тигъра, от гледна точка на поета е несъмнено доказателство за наличието – и величието – на Бога-творец, който мисли и изпипва, без който съвършенството не би могло да съществува. Несъмнено доказателство ли? Я пак помислете и нека чуем още от стихотворението, за да разберем…..

 

Тигърът /продължава/

Превод:

Чий бе чукът? Кой кова
кръвожадната глава?
Кой те в жупела с ръжен
шари, ужас нажежен?

Стрелометните звезди
като плувнаха в сълзи,
кой със смях твори те? Кой!
А Агнеца? Пак ли Той?

 

Въпроси. И въпроси, натрупани върху още въпроси. Това да ви прилича на увереност? Защото на мен ми прилича на неистово питане. На вопъл към Вселената ми прилича, който гласи – има ли те, Господи. А ехото на този вопъл откънтява – ако те няма, нима съвършенството може да се самозаражда случайно? А ако си тук, защо тигърът е така съвършен, но не и целият свят около него. Не ми се сърдете, ако ви се стори, че леко дописвам великия английски поет Уйлям Блейк. Не го дописвам, опитвам да намекна за факта, че прочутият мистик и философ, също както всеки обикновен човек, носи в себе си повече въпроси, отколкото отговори. А разликата му с нас, обикновените божии творения, е само тази, че той знае как да попита, така че всички да го чуят. Дори Бог.

Блейк, Градината на любовта, хор

Блейк, Градината на любовта, глас

Превод:

Аз влязох в градината на любовта

и видях, което никога не бях виждал –

църква се издигаше в средата,

където бях свикнал да играя на тревата.

 

Така започва прочутото стихотворение на Уйлям Блейк „Градината на любовта”, част от книгата му „Песни на опита”. Вратите на църквата обаче са затворени и героят не може да влезе, затова се обръща да огледа градината на любовта, където толкова много цветя са се раждали. Но изведнъж вижда, че градината е осеяна с гробове.

Блейк, Градината на любовта, глас

Превод:

И аз видях – тя беше пълна с гробове.

И надгробните камъни бяха цветя,

и свещеници в расо въртяха се в кръг,

и завързваха с тръни мойте наслади и мойте желания.

Блейк, Градината на любовта, хор 

Уйлям Блейк е роден през 1757 година в Лондон. От смъртта на Шекспир са минали близо 150 години, обаче Шекспир е толкова голям, че засенчва всичко и английската литература все още не може да роди своя нов гений. Е, сега знаем, че това е Блейк, макар той самият и неговите съвременници, изобщо да не са се досещали. Всъщност, цял живот Блейк е по-известен като илюстратор и гравьор, отколкото като поет, малцина са онези, които прозират голямата дълбочина и стойност на неговото словесно творчество. Като цяло, в обществото човекът Блейк минава за леко асоциален, дори може би малко лудичък. Причината? Ами не си държи езика зад зъбите. С други думи, в тогавашното английско общество, вече е изобретило куртоазията като крепител на статуквото в отношенията между хората, Блейк си позволява да казва точно онова, което мисли. И при това се изразява доста рязко и безцеремонно. Как да не го помислиш за луд, нали? Така по-лесно ще преглътнеш онова, което не разбираш. „Общите знания са тези знания, които са притежание на идиотите” – твърди Блейк. И също – „Изкуството не може да съществува, без да показва голата красота”. Едно от любимите ми негови нагли изказвания обаче е това – „когато казвам някаква истина, то не е, за да убедя тези, които не я знаят, а за да защитя онези, които я знаят”. Като малък обаче Уйлям не дава вид, че ще стане един от големите гении на човечеството. Той е роден в Сохо, изкарва в началното училище малко време, колкото да се научи да чете и пише, а след това се дообразова с помощта на майка си в къщи. Както и с помощта на една голяма Библия, която чете непрестанно цял живот. По религия семейство Блейк са, както се казва на английски – dissenters, типично английско явление, нещо като дисидентска група вътре в англиканската църква, която самата е дисидентска спрямо католицизма. Другото занимание на малкия Уйлям е да прави копия на рисунки от античността, пътечка, по която бързо стига и до творбите на Рафаело, Микеланджело, Дюрер. През 1772 той постъпва като чирак при един майстор-гравьор, а след седем години, когато е на 21, сам получава правата на майстор.

Сватбата на небето и ада

През 1782 година Уйлям Блейк е с разбито сърце. Преживял е голяма любов, която е завършила с отказ на предложението му за брак. Някъде по това време среща девойка на име Катрин, и един ден, докато е на гости у тях, разказва пред нея и родителите и тъжната история на своето нещастие. После се обръща към Катрин и пита: „Съжаляваш ли ме?” И когато тя отговаря утвърдително, той добавя – „Тогава аз те обичам”. И предлага брак. Не знам как да характеризирам подобна постъпка, но, въпреки че по-късно Блейк написва една от най-невероятните си поеми, която се казва „Сватбата на небето и ада”, в този негов странно започнал брак сякаш има далеч повече небе, отколкото ад. Катрин, макар да е умна, е неграмотна, върху брачното им свидетелство, което и днес може да се види в църквата „Сейнт Мери”, тя се подписва с кръст. Така че през първите години, освен изучаването на любовните наслади, към които Блейк е не само физически, но и философски привързан, те двамата си доставят и голяма наслада от ученето – Уйлям обучава Катрин на четмо и писмо, както и на гравьорския занаят. Тя бързо се превръща в незаменим негов помощник и истински спътник в живота. За цял живот – въпреки трудния му, не, а непоносим характер. И въпреки хроничната недостатъчност на пари, която мъчи семейството.

Малкият скитник, песен по текст на Уйлям Блейк

Малкият вагабонт, се казва тази песен на Блейк. Той самият обаче не е никак малък вагабонт през целия си живот. Има доста радикални идеи, близко приятелство го свързва с неукротимия по дух англо-френско-американски революционер Томас Пейн, както и с една от майките на феминизма, Мери Улстънкрафт. С нея и нейната компания той е много близък, дори се говори, че, под влияние на идеите за свободната любов на феминистките и на Сведенборг, Блейк опитва да придума жена си, за реализация на някои сексуални нововъведения в семейството, но, дори това да е истина, работата се разминава само с думи. В същото време той цял живот се издържа основно от гравьорство и дори прави нововъведение в професията, като измисля нова технология на стария офорт, която му позволява да издава поетичните си книги, като ги гравира изцяло – буквите заедно с илюстрациите. В деня на смъртта си Блейк гравира „Ад” на Данте. Изведнъж спира, обръща се към Катрин и казва – „стой, където си, искам да те нарисувам, цял живот ти беше истински ангел за мен”. След като портретът е готов, той оставя моливите, сяда и започва да пее химни, докато умира.

Музика по Градините на любовта

Ах, слънчогледе, уморен от времето,

ти, който броиш на слънцето стъпките,

търсейки златния, сладостен хребет,

където пътуването най-сетне свършва,

 

където е мъртва младостта от желания

и бледата девственост със сняг е покрита.

Над гробовете техни изгрей и избягай,

там, мой слънчогледе, дето искаш да идеш.

 

Музика по Градините на любовта


Гняв

http://www.eurochicago.com/2014/08/gnyav/

Вместо това, с гръм и трясък, като всеразрушаващ порой връхлетя „демокрацията” по нашенски. Кроткото и работливо население по примера на управляващите се раздели на „червени” и „сини”. Посят бе бацилът на алчността и новите „собственици” започнаха междусъседски и роднински баталии за късчетата от до момента съвместно обработвана земя. Както навсякъде, създаденият и тук „ликвидационен съвет” разпарчедоса общата собственост. Направо в боксовете бяха изклани породистите млекодайни крави и кървавите найлонови чували потънаха в алчно отворените багажници на колите. Започна събарянето на кооперативните постройки в стопанския двор и извън него. С каквото могат, бившите членове на ТКЗС пренесоха и натрупаха дяловете си от тухли, греди и цигли около къщите си. И досега са там, никому ненужни край напуснатите домове. Пишман фермерите в невъзможност сами да обработват земята си, я предоставиха на арендатори, някои от които се оказаха формени мошеници. Проточиха се дела за неизплатени ренти.

Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе

http://bulgarski.pogled.info/news/56927/Tryabva-chudo-da-stane-za-da-mozhe-balgarskiyat-narod-da-se-savzeme

/Поглед.инфо/ Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка вяра.

Президентът обяви служебното правителство! Вижте всички имена в кабинета

http://petel.bg/Prezidentat-obyavi-sluzhebnoto-pravitelstvo--Vizhte-vsichki-imena-v-kabineta__79598

Правителството ще е експертно и надпартийно. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на извънреден брифинг, в който представи състава на...

Борисов се опитва да обработва лидерите на РБ поотделно

http://bulgarski.pogled.info/news/56926/Borisov-se-opitva-da-obrabotva-liderite-na-RB-pootdelno

/Поглед.инфо/ "Оставката ми е ход към единство, не към разделение". Това каза в ефира на БНТ лидерът на ДСБ, който вчера подаде оставка като говорител на Реформаторския блок.

Мизия: Страшното мина, трудното предстои

http://bulgarski.pogled.info/news/56925/Miziya-Strashnoto-mina-trudnoto-predstoi

/Поглед.инфо/ Щетите в Мизия щяха да са по-малко, ако хората бяха реагирали по-рано - такова мнение сподели в „Здравей, България” по Нова телевизия, Корнелия Нинова, единственият народен представител, който бе в зоната на бедствието в най-тежките му часове.

Убиецът на ягуара Алонсо плаче по телевизията

http://bulgarski.pogled.info/news/56924/Ubietsat-na-yaguara-Alonso-plache-po-televiziyata

/Поглед.инфо/ "Аз рискувах, жал ми е за него. Моят шанс беше да рискувам или да го убия, или да го раня, което щеше да е много опасно.". Това каза пред Би Ти Ви ловецът, който уби ягуара Алонсо.

Лудогорец отлетя от Варна за Белград с амбиции за елиминиране на Партизан

http://petel.bg/Ludogorets-otletya-ot-Varna-za-Belgrad-s-ambitsii-za-eliminirane-na-Partizan__79592

Точно в 10 ч. отборът на Лудогорец замина със самолет от летище Варна за Белград, където утре вечевр в 21,45 ч. гостува на Партизан. Мачът е...

Ваксина срещу Ебола - най-рано след година

http://petel.bg/Vaksina-sreshhu-Ebola---nay-rano-sled-godina__79593

Ваксината срещу вируса Ебола може да бъде на разположение на медиците най-рано следващия юли, съобщиха АП и ИТАР-ТАСС. Експерименталната...

Извънредно: Служебният премиер е проф. Георги Близнашки

http://petel.bg/Izvanredno--Sluzhebniyat-premier-e-prof--Georgi-Bliznashki__79594

Професорът по конституционно право Георги Близнашки беше назначен за служебен премиер от президента Росен Плевнелиев, съобщи Нова ТВ....

Александър Александров: В Белград ни трябват голове

http://petel.bg/Aleksandar-Aleksandrov--V-Belgrad-ni-tryabvat-golove__79595

Защитникът на Лудогорец Александър Александров заяви, че той и неговите съотборници отиват в Белград с една цел да продължат напред в...

Родители от ОУ „Захари Стоянов” във Варна: Не искаме да местят децата ни в друго училище

http://petel.bg/Roditeli-ot-OU----Zahari-Stoyanov----vav-Varna--Ne-iskame-da-mestyat-detsata-ni-v-drugo-uchilishhe__79596

През 2013 г. след предложение на родителите, Общински съвет - Варна взе решение за възстановяване на четири класни стаи в ОУ „Захари...

Супермодел се оттегли от света в мълчание

http://petel.bg/Supermodel-se-ottegli-ot-sveta-v-malchanie__79597

Жизел Бюндхен започна тридневна медитация, която изисква пълно мълчание. 34-годишната бразилка е на почивка в Коста Рика с приятелката си...

Територия на предизвестените бедствия

http://reduta.bg/v2/article/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F

В суматохата около служебният кабинет, предсрочните избори, КТБ и т.н. пропускаме важни въпроси и отговори за животозастрашаващи ситуации като тази на наводнението в Мизия. Повтаряемостта на статистиката за разрушени къщи, потопени населени места и жертви само до средата на настоящото лято плаши. Престава да бъде важно кой е виновен или кой ще поеме отговорността, а как в общата безотговорност ще бъде намерено решение на въпроса до кога?

Скандалът с кинаджиите продължава

http://bulgarski.pogled.info/news/56923/Skandalat-s-kinadzhiite-prodalzhava

/Поглед.инфо/ Няма да подавам оставка, каза Георги Чолаков по повод гафовете в сесията за игрално кино

Ще пътуваме от София до Пловдив с влак за един час

http://bulgarski.pogled.info/news/56922/SHTe-patuvame-ot-Sofiya-do-Plovdiv-s-vlak-za-edin-chas

/Поглед.инфо/ Най-късно до края на 2020 г. ще можем да пътуваме с влак от София до Пловдив за по-малко от час. Това ще стане възможно след основната реконструкция на трасето между двата града, което ще позволи композициите да могат да развиват скорост от 160 км в час, пише novini.bg, цитирайки в „Монитор“.

Бивш халф на Спартак 1918 подсили Верея

http://petel.bg/Bivsh-half-na-Spartak-1918-podsili-Vereya__79589

ФК Верея направи поредния си трансфер, след като привлече нападателя Петър Казаков, който започна от тренировки със старозагорския клуб....

Жестоко видео Варна 2019 се появи в Интернет! Вижте красотата на града от птичи поглед (видео)

http://petel.bg/ZHestoko-video-Varna-2019-se-poyavi-v-Internet--Vizhte-krasotata-na-grada-ot-ptichi-pogled--video-__79591

Видео за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата се появи в мрежата. Клипът е дълъг малко над 5 минути и показва...

Не съм съгласувал оставката си с Иван Костов

http://bulgarski.pogled.info/news/56921/Ne-sam-saglasuval-ostavkata-si-s-Ivan-Kostov

/Поглед.инфо/ "Оставката ми е ход към единство, не към разделение". Това каза в ефира на БНТ лидерът на ДСБ, който вчера подаде оставка като говорител на Реформаторския блок.

До последно Плевнелиев прави рокади в служебния кабинет

http://bulgarski.pogled.info/news/56920/Do-posledno-Plevneliev-pravi-rokadi-v-sluzhebniya-kabinet

/Поглед.инфо/ До последния момент продължиха рокадите на имена и постове в служебния кабинет, въпреки че преди дни екипът бе събран от президента Росен Плевнелиев на импровизирано заседание, съобщава "24 часа". Държавният глава ще обяви днес в 11 ч окончателния състав.

Домати с козе сирене

http://www.babapena.com/?p=6500

Продукти за 4 порции:
1кг домати
600г козе сирене
1 голяма франзела
листа прясна мента
2с.л. зехтин

Приготвне:
В началото на август на пазара присъстват едри домати, сладки на вкус и месести. С един домат може да се направи прилично количество салата за двама души. Аз прибавям препечен хляб и сирене. За днешната си рецепта използвам козе сирене. Първо измивам доматите. Почиствам  ги и ги обелвам. Зеленчуците режа на ладии. Козето сирене оформям на триъгълничета. Нарязвам си франзелата на колелца.  Тях редя в тава. Запичам ги само на горен реотан. Целта е леко да зарозовят. Измивам ментовите листа. Слагам ги в блендер. Разбивам подправката заедно със зехтин. Получавам фин, ароматен сос. В големи чнии аранжирам ладиите домати сирене и колелца препечени хлебчета. Поливам на зиг- заг със зелен сос.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Почиващи с разстройство и малки деца с висока температура по морето

http://bulgarski.pogled.info/news/56919/Pochivashti-s-razstroistvo-i-malki-detsa-s-visoka-temperatura-po-moreto

/Поглед.инфо/ Плажували по морето напълниха пловдивската инфекциозна клиника в последните дни, съобщава "Монитор".

Паника във Фейсбук: Огромен питон напада хора в „Люлин“

http://petel.bg/Panika-vav-Feysbuk--Ogromen-piton-napada-hora-v----Lyulin---__79586

Питон напада в „Люлин“, свидетелстват жители на най-големия общински район у нас. В профилите си във Фейсбук те пишат, че голямата змия...

Военноморският музей отбелязва Седмицата на морето

http://petel.bg/Voennomorskiyat-muzey-otbelyazva-Sedmitsata-na-moreto__79587

С няколко събития Военноморският музей във Варна ще отбележи „Седмицата на морето”, която се провежда от 4 до 10 август. На 6-ти август, в...

Доц. д-р Снежана Балабанова: Нещо се случва с климата

http://petel.bg/Dots--d-r-Snezhana-Balabanova--Neshho-se-sluchva-s-klimata__79588

Не е възможно само дъждовете да са виновни за трагедията в Северозапада, твърди в интервю пред "Преса" хидрологът от БАН доц. Снежана...

Служебното правителство има технически характер

http://bulgarski.pogled.info/news/56918/Sluzhebnoto-pravitelstvo-ima-tehnicheski-harakter

/Поглед.инфо/ България ще има своето четвърто служебно правителство. То ще бъде назначено от президента Росен Плевнелиев след като трите парламентарно представени партии ГЕРБ, БСП и ДПС последователно се отказаха от съставянето на ново правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Monty Python Live (mostly) на екран във Варна

http://petel.bg/Monty-Python-Live--mostly--na-ekran-vav-Varna__79584

Животът често ни предлага изненади, но малко от тях са толкова прекрасни като едно събиране на групата „Монти Пайтън”. Ерик Айдъл, Джон...

Баща издирва крадец, задигнал колелото на сина му (снимки)

http://petel.bg/Bashha-izdirva-kradets--zadignal-koleloto-na-sina-mu--snimki-__79585

Камери за наблюдение са заснели нагъл бандит, който необезпокояван влиза в подземен гараж, разбива врата на помещение и изнася чисто ново...

Флоренция

http://dzver.com/blog/?p=2450

Катедрали, туристи и ясна българска следа.

florence1 florence2 2014-07-31 10.12.11 2014-07-31 18.23.33

Селфито е мъртво, да живее юсито

http://petel.bg/Selfito-e-martvo--da-zhivee-yusito__79582

След манията на автопортретните снимки, която завладя социалните мрежи и превърна селфи (selfie, англ.) в дума на годината за 2013 г., нова...

Радан Кънев: Оставката ми е ход към единство, а не към разделението

http://petel.bg/Radan-Kanev--Ostavkata-mi-e-hod-kam-edinstvo--a-ne-kam-razdelenieto__79583

Вдигам аларма за един по-сериозен процес, който засяга цялото общество – примирение с изборните прогнози, които политическият елит...

В сряда се очаква повишение на речните нива

http://petel.bg/V-sryada-se-ochakva-povishenie-na-rechnite-niva__79579

През последното денонощие в почти цялата страна нивата на наблюдаваните реки са се понижавали, а без промяна са реките от Черноморския...

Китайско джакузи убива с 220V ток

http://petel.bg/Kitaysko-dzhakuzi-ubiva-s-220V-tok__79580

Надуваем басейн с джакузи поразява с електрически ток и убива на място къпещите се в него. Смъртоносната стока Bubble spa е с търговска марка...

Дъжд и гръмотевици този следобед над Североизточна България

http://petel.bg/Dazhd-i-gramotevitsi-tozi-sledobed-nad-Severoiztochna-Balgariya__79581

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни над Североизточна България. На места следобед ще превали...

Блъснаха двама пешеходци на зебра във Варна

http://petel.bg/Blasnaha-dvama-peshehodtsi-na-zebra-vav-Varna__79578

Двама пешеходци са пострадали при пътни инциденти във Варна вчера, съобщиха от полицията. Пешеходците са жена на 72 години и мъж на 48...

Сигнал на читател: Затлачено дере заплашва от наводнение варненския квартал "Виница" (снимки)

http://petel.bg/Signal-na-chitatel--Zatlacheno-dere-zaplashva-ot-navodnenie-varnenskiya-kvartal-Vinitsa--snimki-__79575

Поредният читателски сигнал за нередност получихме на редакционната ни поща info@petel.bg. Той касае дерето на улица "Св. Димитър Солунски" във...

Земетресение на 17 км от Благоевград

http://petel.bg/Zemetresenie-na-17-km-ot-Blagoevgrad-__79576

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център....

Президентът представя служебното правителство

http://petel.bg/Prezidentat-predstavya-sluzhebnoto-pravitelstvo__79577

Президентът Росен Плевнелиев днес ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство, съобщава...

Лъжите на руската пропаганда за ситуацията в Източна Украйна

http://www.eurochicago.com/2014/08/lazhite-na-ruskata-propaganda/

Казват: „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.“ Ето доказателства за лъжите на руската пропаганда. Лъжи опашати, много от които можеш да ги разгадаеш от далече, но не и ако сам си в кипежа на събитията, под куршумите, вътре в конфликта. На страха очите са големи, както се казва. И можеш да не различиш даже снимки от събития в Пекин преди 25 години и да ги помислиш за актуални от бойното поле в Донбас. По-долу ще видите снимки представени от водещи руски медии, че са от ...

Млад мъж в кома и с опасност за живота след скок в басейн

http://petel.bg/Mlad-mazh-v-koma-i-s-opasnost-za-zhivota-sled-skok-v-baseyn__79574

25-годишен мъж е в кома след скок в плувния басейн на спортен коплекс „Стрелбището” в град Разград, съобщиха от Областната дирекция на...

Летуващи масово се връщат от морето с инфекции

http://petel.bg/Letuvashhi-masovo-se-vrashhat-ot-moreto-s-infektsii__79571

Плажували по морето напълниха пловдивската инфекциозна клиника в последните дни, съобщава "Монитор". Пациентите имат разстройство, а...

Правят турнир в памет на Пламен Христов

http://petel.bg/Pravyat-turnir-v-pamet-na-Plamen-Hristov__79572

Международният турнир „Varna futsal summer cup 2014” стартира в петък във Варна под надслов „В памет на Пламен Христов – приятел на българския...

След кошмара идва светлина - бебе се роди в семейство от Мизия

http://petel.bg/Sled-koshmara-idva-svetlina---bebe-se-rodi-v-semeystvo-ot-Miziya__79573

Бебе се роди на семейство с наводнена къща в Мизия, съобщи кореспондент на БГНЕС. Момиченцето на име Никол е третото дете в семейство от...

На тази дата в историята - Нелсън Мандела е арестуван

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata---Nelsan-Mandela-e-arestuvan__79569

1716 г. — 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява 150-хилядната турска войска на паша Дарнад Али в битката...

Приеха актуализирания бюджет на НЗОК (преглед на печата)

http://petel.bg/Prieha-aktualiziraniya-byudzhet-na-NZOK--pregled-na-pechata-__79570

Последният ден на 42-ия парламент е сред водещите теми на вестниците в сряда. „С осигурен кворум от ГЕРБ и с гласовете на ДПС и БСП...

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__79567

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Денят ще бъде значително уморителен за вас, но ще свършите много от задачите си успешно и ще изпитате...

Двигател чупи законите на физиката – работи без гориво

http://petel.bg/Dvigatel-chupi-zakonite-na-fizikata-----raboti-bez-gorivo__79568

НАСА проведе успешни изпитания на двигателя EmDrive, работещ без каквото и да било гориво, на който от десетина години се подиграваха...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване