02/04/16 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене

Един от най-трудните моменти в готвенето е как от едни и същи продукти може да направим различни ястия. Различни, не само като форма, текстура и презентация, но различни и като вкус. Да вземем за пример яйцето. Яйцето има вкус… ами на яйце. Но то може да бъде приготвено по различни начини. Знаеш, че има разлика във вкуса между сварено и пържено яйце, например. Да, то пак е яйце, но разликата в термичната обработка и различните добавки за овкусяване, които може да се включат прави огромна разлика във вкуса. Точно това е привилегията, с която разполагаме, когато готвим, пък било то с едни и същи продукти – имаме избор как да ги приготвим, така че всеки път да имат различен вкус.

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене

И може би знаеш поверието, че броят на плисетата на готварската шапка, която един готвач носи, зависи от броя на начините, по които този готвач може да приготвя яйца. Ако вземем под внимание това, то тогава плисетата на моята готварска шапка ще отразяват различните начини за използване на карамелизиран лук. Макар и реално да не нося готварска шапка с плисета, тази метафора направо крещи, че карамелизираният лук е един от моите фаворити, с които обичам да си играя на вкусове. Така че, нека да видим как го приготвих този път.

Патладжани, лук и козе сирене

Бях решила да приготвя патладжани, върху които да сложа карамелизиран лук и парчета меко козе сирене, които после да запека за кратко, колкото сиренето да се разтопи. Обаче нуждата на патладжана за повече киселинност и доброто съчетание на сиренето със сладко-кисели плодове ме замисли дали не мога да подобря или по-скоро да разнообразя обичайния начин, по който карамелизирам лука. Веднага се досетих да му добавя меласа от нар, която притежава точно това, което искам – киселинност и плодов аромат. Но после дойде и идеята за нещо друго, с което разполагах на мига – петмез от черница, който е сладък и с много приятен аромат напомнящ горена захар и меласа. За да компенсирам с киселинността съчетах петмеза с повече балсамов оцет и така, този път карамелизирания лук придоби сладко-кисел плодов вкус. Приятен едновременно и с патладжана, и с козето сирене. Слагам си още едно плисе на въображаемата готварска шапка.

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене

Идеята за тази рецепта беше провокирана от онзи момент, в който разсеяността ми ме постави пред свършен факт – да се озова с две мрежи с лук в килера. Забравяйки, че съм купила мрежа с лук на предния седмичен пазар, аз купувам втора на следващия и установявайки наличието на около 5 кг лук в дома си, си поставих задачата да го сготвя по-бързо, отколкото той би покълнал или изгнил. А какво би означавало това? Редуващи се вечери с лук, но всеки път приготвен по различни начини. А такива не липсват – френска лучена супа, лучен гратен, карамелизиран и съчетан с какво ли не, а накрая това какво ли не включи патладжан и козе сирене.

Комбинирано със салата от зеленолистни, това ястие за мен е прекрасно, не само защото обичам карамелизиран лук, а и защото този карамелизиран лук ми дава баланса, който търсех в това съчетание. Надявам се да допадне и на теб.

За 4 порции.

За карамелизирания лук:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 800 г жълт лук, нарязан на полумесеци
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 3 супени лъжици (50 г) петмез от черница [1]
  • 2 супени лъжици (30 мл) балсамов оцет

За патладжаните и завършване:

  • 2 средно големи патладжана
  • зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 150 г меко козе сирене, нарязано на парчета
  • зърна нар

Фурната се нагрява на 200ºC. Докато фурната загрява се започва с карамелизирането на лука.

Зехтинът се нагрява в широк и дълбок тиган. Добавят се лукът, солта, петмезът и балсамовият оцет. Разбъркват се хубаво, така че лукът да се покрие равномерно с добавките. Готви се на силен котлон за 8-10 минути, като се разбърква периодично. От петмеза и балсамовият оцет ще се образува сос и в този момент лукът няма да се пържи, а по-скоро ще се задушава и овкусява с тях. Когато течността се редуцира и лукът започне да се пържи, котлонът се намаля до умерен. Готвенето продължава още 45-50 минути докато лукът омекне и намали обема си почти наполовина. Разбърква се често, за да се карамелизира равномерно и за да не изгаря. Докато лукът се готви се подготвят патладжаните.

Всеки патладжан се срязват на две по дължина и всяка половинка се подрежда в тава върху хартия за печене. Повърхността им се намазва със зехтин. Поръсват се със сол и прясно смлян черен пипер. Слагат се на средно ниво на фурната и се запичат за около 45 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят на повърхността, а средата им омекне.

Когато патладжаните и лукът са готови (което би трябвало да стане приблизително по едно и също време), лукът се разпределя върху изпечените половинки патладжан. Отгоре се подреждат парчета козе сирене и гарнираните патладжани се допичат във фурната на 200ºC вече с включен вентилатор за 5-6 минути или докато сиренето започне да се топи.

Патладжаните се сервират поръсени със зърна нар и се гарнират със зелени салати.

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене

Още рецепти с патладжан

Други рецепти за ястия със зеленчуци

[1] Вместо петмез от черница може да се използва меласа от нар. Тъй като тя има по-кисел вкус, в този случай балсамовият оцет се намаля на 1 супена лъжица.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печени патладжани с карамелизиран лук и козе сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/04/16 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/1Ftwus95uCI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване