За обществените медии, регулаторите и правната им уредба

https://nellyo.wordpress.com/2016/03/10/parl1/

За тези, които са нямали два часа, за да проследят дискусията “Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес”, която се проведе на 10 март 2016 в НС и беше предавана пряко от БНТ.

Непълно и субективно проследяване на изказванията.

2.30 Председателите  на комисиите – медийна и транспортна –  приветстват събраните в залата.

2.40 Предс. Полина Карастоянова представя  целите на обществените медии.

2.45 Предс. Настимир Ананиев въвежда темата за липсата на координация на двата регулатора.

2.46 Веселин Божков, предс. КРС.  Изпълнили сме точ-в-точ закона. Бил съм тревога за изпълнението на европейската регулаторна рамка. Няма разнобой между институциите. Но да видим накъде ще тръгне разговорът.

2.48 Иво Атанасов, СЕМ. Не успяхме да седнем на едно място, но сме тук. Готвят се промени в евродирективата. Изяснени са три основни сфери и ще се представят от комисаря Йотингер: независимост на националните регулатори по съдържанието – вкл. финансирането, за СЕМ  само с 35 хил лв разходите надхвърлят приходите;  защита на децата, медийна грамотност;  промени в юрисдикцията. Конвергенция не на регулаторите, а на регулацията. Не сливане на регулаторите, а развитие на правомощията им. Идеи за промяна, произтичащи от прилагането на закона – не се получават наказателните актове;

2.58 Вяра Анкова, БНТ.  Мисия и финансиране. Параметри на финансирането. Най-важната дискусия е за качеството на програмата, казва Райна Константинова. Фондът. Рекламите. Държавната помощ. БНТ е потърпевша от модела на цифровизацията.

3.07 Радослав Янкулов, БНР. А сега малка изненада. Ще прочета това, което ще кажа. Сихронът между лявата и дясната ръка трябва да е по-добър.  Парите не стигат, деца. Ние да бъдем какво – Островът на съкровищата ли? А не да мислим, че вечно трябва да живеем в санаториум. Важно е не кой, а какъв ще бъде регулировчикът. Правилата, Санчо. Слободията ни праща извън стотицата в класирането. Толкова. Повече, когато ни покани СЕМ, КРС или както ще се нарича това, което ще държи палката.

3.14.  Полина Карастоянова – Евтим Милошев, Диана Андреева, Мартин Захариев са поискали вече думата, другите след това.

3.15  Мартин Захариев –  три въпроса висят във въздуха, повече от шест години висят и ги казвам, ето ги

  • необходим ли е нов закон;
  • необходим ли е конвергентен регулатор;
  • необходимо ли е сливане на БНТ и БНР.

Мрежовото общество е факт. Регулаторът е имунната система на пазара. Това е решение политическо и не е на нивото на тези две комисии. Директивата е остаряла, но няма за цел мегаоргани. Съдържанието в интернет не е обект на регулиране.  Няма ярко налагащи се аргументи за конвергентен регулатор. МС може да образува акционерни дружества. БНТ и БНР могат да бъдат акционерни дружества  – самостоятелни или  холдингови. Ще могат да сключват договори от различен вид.

3.25 Диана Андреева. Пакт за култура. 840 милиона. Аудиовизуално производство.

3.31 Евтим Милошев. За силна обществена медия. Бюджетите да са адекватни. Обединение на БНТ и БНР. Това ще даде повече възможности за производителите на съдържание. Законът не отговаря на реалностите на пазара. За органа – да е по-авторитетен. Продуцентите искаме среда, в която да се развиваме.

3.35 Ирена Соколова, зам.председател. Работата да продължи в работна група.

3.38 Венелина Гочева. Законът да бъде променен в посока интернет пространството. Основен въпрос – има ли политическа воля за промяна.

3.41  Ани Горанова АБРО. Въпросът за пиратството. Сива зона: кой има компетентност за борба с пиратството, не се проверява, не се контролира, правомощия няма определени, нека да има функционална интеграция. Финансиране на обществените медии, прозрачност и контрол, държавната помощ да не създава дисбаланс.

3.45 Валери Тодоров. Продължителността на мандатите на ръководствата на обществените медии да се увеличи. Нови услуги  – да са в регулация. Конвергенция на регулаторите – когато и където  развити пазари. Обединение на БНТ и БНР – няма да доведе до икономия. Оптимизация е необходима, в рамките на съществуващите структури. Холдинг. Обще продуцентски центрове.

3.52 Ивo Инджов ИМП. Да се регулират медиите в интернет пространството. Поддръжник на таксите от аудиторията, но сега е късно. Срещу сливане на БНТ и БНР. Защо гледаемостта и слушаемостта  са ниски.

4.00 Бойко Василев, БНТ Имаме последен шанс да направим нещо за тази телевизия.

4.04 Веселин Божков отново. Не знаехме за какво ще говорим. Сега разбрахме, три точки. За Българското национално радио – когато си си напълнил гащите, по-добре да не пискаш. Четете директиви – необходимо е отделяне на регулирането на преноса от регулирането на съдържанието. Лондон и пр. Вивиан Рединг и пр.  Да не поставяме държавата пред угрозата на импийчмънт.

4.12 Мартин Захариев. Поемам отговорността за трите точки.

4-13. Полина Карастоянова. Няма значение кой в колко точки говори.

4.14. Мария Стоянова, СЕМ. Поправя Мартин Захариев от коя година е последната ревизия на медийната директива – 2010, а не 2007. (Всъщност не е вярно:   от  2010 г. е консолидираната директива, няма ревизия  – но изобщо:  налага ли да се поправя Мартин Захариев за годината на последната ревизия).

4-18. Христин Стрижлев, БНР. По-рано за час програма в БНР се даваха 500 лева, сега 400 лева

4.21 Константин Тилев, КРС. КРС работи друго, не медии. Говорите за неща, които нямат релация с нашата дейност.

4.23 Велизар Соколов. Законът за авторското право и сродните права е много важен. Да влезе в Светата троица. Парите са на пазара, трябва да вземем парите от този пазар и да ги вложим в продукти.

4.29 Светослав Терзиев. СБЖ. Има опасност от свръхрегулация. Вестниците и сайтовете ще бъдат под контрол. За саморегулиране.

4.33 Иван Иванов, заместник-председател на НС. За силни независими обществени медии, за обществена мисия, обществено финансиране, модерни независими компетентни регулатори, срещу политическите номинации. И обществените медии, и регулаторите са некоординирана зона, така че отговорността е на парламента.

4.38 Петър Кънев, председателите – финални думи от президиума. Карастоянова: експертната среда решава бъдещето на регулацията.  Настимир Ананиев:  за регулиране на съдържанието в интернет.

*

Какво са чули днес журналистите от Дневник  и   Медиапул.

Преди месец  писах за  ключовите въпроси на уредбата на обществените медии.  С идеята да не се отделя време за ясни неща.

Днешната среща показа обаче, че  това е прекалено оптимистично очакване.  Няма ясни неща.

Когато стане готова стенограмата, ще  бъде добавена тук.

 


Filed under: BG Content, BG Law Making, BG Media, Media Law

Цайтнот политика

http://reduta.bg/v2/article/%D1%86%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Последните действия на ЕС по повод бежанската криза се определят от два календара. Единият е сезонния, с който приближава възстановяването на огромните потоци от имигранти, свободно преминаващи с дестинация Германия и северна Европа. Вторият е политическия, който неумолимо отброява дните до регионалните избори в Германия. Затова и не е изненада, че в крайна сметка повечето страни-членки трябваше да приемат внезапно появилите се „нови идеи“ от турска страна за регулиране на бежанския поток. Нужни са обаче много по-амбициозни ходове.

Медийните (регу)гайлатери

http://ivo.bg/2016/03/10/%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d1%83%d0%b3%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8/

Не мога да хвана някакъв си ПИК ( или pig) за рогата.

 

Който се разпознае като ПИК-pig, да се оплаче от мен на медийните регулатори.

 

Днес медийните (регу)гауллайтери са демонстрирали в парламента самодоволната си позиция на законодатели по отношение на медийната регулация, поканени в тази роля от властта, която би трябвало да респектират като журналисти. Вместо това се хилят самодоволно в скута на същата тази власт.

 

Венелина Гочева, нарицателно за сервилност към силните на деня и нощта, претендира да кове закони за регулацията на медиите и за оковаването на свободното слово в последната му ниша в интернет!

 

А пък Бойко Василев, ерудиран придатък към всяка власт, ще й приглася за приличие ( защото и слугините, като Гочева, имат нужда от един некоронован василевс, използван като смокиновото листо).

 

Задавам само един въпрос от многото, които бих могъл да им задам като външен наблюдател.

 

Защо се налага на Евгений Михайлов да търси ниша за своята документалистика извън държа(в)ната телевизия и останалите й подобия по влияние в върху втеляването на българите?

 

Хубав, лош, мразен от всички леви и русофилстващи нашенци ( и от доста десни, заради схизмата му с Костов, която не споделям и аз напълно), но Евгений Михайлов е регистратор на прехода.

 

Защо не може неговият филмов материал да бъде показан другаде, а само в телевизионен канал, който българите (включително и авторът на тези редове) не могат да гледат?

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/68993-petar-boyadzhiev-sssr-i-rusiya-stoyat-zad-protivopostavyaneto-na-balgari-i-turtzi-v-balgariya.html

 

Защото, както е казал Оруел, „във времената на повсеместната лъжа да казваш истината ( със средствата на документалистиката- бел. ivo.bg)-това е екстемизъм”.

Share on Facebook

Извини се, ББ !

http://ivo.bg/2016/03/10/%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b1%d0%b1/

          Резервната гума на Петата колона на Москва в България Сидеров, който от години се ползва от Кремъл за прикритие на факта, че Първанов, Сакскобургготски и техният продукт Борисов теглят руската тройка, днес се спука.
Спихна се, призна се за виновен. http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/siderov-se-prizna-za-vinoven-za-izvini-se-be-i-natfiz-6051135
          Обаче неговото „извини се, бе”, придоби нова актуалност. Вече звучи като „извини се ББ”. Фонетично е на  квадрат : извини се, бебе
Калоян Топалов

„Калоян Топалов настоя премиерът Бойко Борисов да докаже твърдението си за политическа връзка зад избора му за председател на Софийския грладски съд (СГС) или да се извини публично за набеждаване.

Съдията отправи призива си по бТВ.

Той говори дни, след като Борисов заяви, че “от трите големи съдилища две пряко ги ръководи ДСБ”. Премиерът уточни, че става дума за СГС и за Върховния касационен съд (ВКС) в лицето на Лозан Панов.

Законът за съдебната власт забранява на всички магистрати, както и на членовете на ВСС, да членуват в политически партии и да извършват политическа дейност.

Топалов допълни, че от два месеца той и ръководството на СГС са положени на медийна война, която “слиза на най-долно, махленско, шуробаджанашко ниво”. Става дума за серия от публикации, обвързващи самоубийството на съдия Цветан Цанов с натиск от страна на Топалов.

“На мен ми омръзна да слушам как аз лично съм поръчан в определени медии да бъда омаскарен и дискредитиран, да слушам как трябва да се платят суми около 200 000 евро, за да мога да бъда оставен на мира, не е ясно за колко време”, каза шефът на СГС.

Той заяви, че е получавал намеци за “разни флашки, които хвърчат с готови написани статии от някакви институции до определени медии”.

Топалов обобщи, че в момента се упражнява недопустима намеса в работата на българския съд.” (Клуб Z)

 

 

 

Share on Facebook

Традиционните книги запазват позицията си на пазара

http://azcheta.com/traditsionnite-knigi-zapazvat-pozitsiyata-si-na-pazara/

На конференцията Launch Kids в рамките на изложението Digital Book World 2016, което се проведе в Ню Йорк от 7 до 9 март стана ясно, че печатните книги запазват позицията си на книжния пазар, съобщава „Детски книги„. На откриването на конференцията изпълнителният директор на иновативното издателство Sourcebooks Доминик Рака сподели своето виждане за най-значимите тенденции в детско-юношеското книгоиздаване. “Изненадващата...

Колко остава до следващата ядрена трагедия?

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/03/10/kolko-ostava-do-sledvashtata-iadrena-tragediia.1436189

Това го знае всяко хлапе, че ... утре (11-ти март) се навършват точно ПЕТ години от последната гигантска, световна, непреодолима ядрена трагедия в японската АЕЦ "Фукушима-Даичи". Майсторлъкът е да се предвиди, кога и къде ...

Недоразумения, срам и смях с Лоран Безгрижко

http://azcheta.com/grizhite-na-bezgrizhko-1-sram-ivan-dyo-myui/

Първият учебен ден може да бъде много изтощителен, особено ако нещата при теб имат склонност да се объркват и да изпадаш в срамни ситуации. Първата книга от поредицата на канадския писател Иван дьо Мюи “Грижите на Безгрижко: 1. Срам” (изд. „Дуо Дизайн“) залага именно на притеснителните случки в живота на всяко дете. В случая с...

Кометата Чурюмов-Герасимено е на възраста на Слънцето

http://www.spacenewsbg.com/news/10/March/2016/4437

Планетолози от Франция са анализирали нова порция от данни за химическия състав на кометата Чурюмов-Герасименко, събрани от сондата 'Розета' и са стигнали до извода , че кометата е на възраста на Слънчевата система и се е образувала преди около 4.6милиарда г.

Планетолози са обяснили аномално тъмния цвят на Меркурий

http://www.spacenewsbg.com/news/10/March/2016/4436

Голямото количество въглероден материал , който автоматичната междупланетна станция MESSENGER е установила в последните месеци от своята работа на орбита около Меркурий , може да е от останки от древна кор от графит.

НАСА публикува нова снимка на загадъчната пирамида на Церера

http://www.spacenewsbg.com/news/10/March/2016/4435

Междупланетната станция Dawn е изпратила нови снимки на загадъчната планина с формата на пирамида Ахуна Монс на Церера. Снимките са направени през декември 2015 от разстояние 385 км от повърхноста на малката планета - което е 120 пъти по близо , от момента на първото наблюдаване на възвишеноста, което бе през февруари 2015 от разстояние 46 хил км .

Двама нобелови лауреати са номинирани за международната награда Man Booker 2016

http://azcheta.com/dvama-nobelovi-laureati-sa-nominirani-za-mezhdunarodnata-nagrada-man-booker-2016/

Списъкът с номинирани за международната награда за литература Man Booker 2016 включва двама носители на Нобелова награда, двама предишни финалисти и двама дебютиращи автори, съобщава The Bookseller. Сред 13-те избрани писатели, които продължават в следващия етап на селекция, се открояват имената на Кендзабуро Ое и Орхан Памук, нобелови лауреати за 1994 г и 2006 г. Романът,...

Джулиан Барнс пише за Шостакович в своя нов роман „Шумът на времето“

http://azcheta.com/dzhulian-barns-pishe-za-shostakovich-v-svoya-nov-roman-shumat-na-vremeto/

Дмитрий Шостакович е героят на новия роман на Джулиан Барнс „Шумът на времето“ („Обсидиан“). Книгата се появява на български само месец след публикуването си в оригинал и според водещите критици във Великобритания е „истински шедьовър“ (Алекс Престън, Guardian). През май 1937 г. един млад мъж всяка вечер застава на площадката до асансьора в своя ленинградски блок и...

Млечен крем с бисквити и компот

http://www.babapena.com/?p=9291

Продукти за  6- 8 десерта:
прясно мляко 1лт +180мл за разтваряне на нишестето
60- 80г нишесте Ванилия, Какао, Карамел
8с.л. захар
няколко овесени бсиквитки
плод от вишнев компот
1ч.ч. смлени орехи
50г краве масло

Приготвяне:
Традиционен млечен крем с разнообразни слоеве. В английската кулинария е известен като Трайфъл. Моят десерт приблизително няпомня на английското изкушение. Имам изостанал компот от вишни и леко твърди овесени бисквити.  Решавам да ги вмъкна в крема, като се надявам да се получи приятен десерт. Отцеждам плодовете от сока. Бисквитките натрошавам на едро. Нишестето разтварям в мляко или вода. В тенджера наливам останалата млечна течност. Добавям захар и поставям съда на включен котлон. Бъркам за да се разтвори захарта. Оттеглям съда. Наливам нишестената каша и връщам тенджерата на топлия котлон. Сгъстявам на бавен огън. Оттеглям готовия крем. Добавям парче краве масло. Обърквам. Сипвам в чашки по супена лъжица от крема. Следват овесени трохи. Идва ред на дебел слой пудинг. Отгоре подреждам плод. Завършвам с крем. Оставям десертите да охладят. Поръсвам със смлени орехи. Красивите пудинги отлежават в хладилник. Поднасям на следващия ден.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Нещо се готви

http://reduta.bg/v2/article/%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8

Политиката все повече заприличва на кулинария, а кулинарното шоу имитира политическото. Посланията и терминологията им са сходни. „Има известна хаотичност на съставките, но като цяло става (за ядене)”, казват и премиерът ни, и водещият на Master Chef. Но въпреки че всеки българин разбира от готвене, също както и от политика, на Манчев и Шишков им е в пъти по-лесно, отколкото на професорите Дайнов и Кьосев.

Погледнеш ли „Каръл“, се влюбваш

http://azcheta.com/poglednesh-li-karal-se-vlyubvash/

За поредна година София филм фест предлага твърде изкусителна програма. И е наистина абмициозно сравнително зает човек да огранизира времето си така, че да успее да види дори половината от филмите, които му се иска. Още по-трудно е, когато избраните заглавия имат и книжен еквивалент. Сега вече проблемът е сериозен. И за да направя всичко...

Съвкуплението прави силата в законодателния харем

http://ivo.bg/2016/03/10/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b4/

СПОМЕН ОТ МИНАЛОТО КАТО БЪДЕЩЕ ЗА ПУТИН И НЕГОВИЯ ХАРЕМ, АКО ДОЖИВЕЕ ДО СТАРИНИ НА ВЛАСТ
СНИМКА: СЪПРУГАТА НА АВТОРА

Робува им се на доста нашенци и това си е. Ако не може на турци или на руснаци, то на Бойко. Защото да си депутат на Бойко означава точно това- да му следиш всяка прищявка , за да му угодиш.

 

Рекъл на 19 февруари властелинът, че позволява да бъде създадена комисия, която да разследва намесата на Русия и Турция в България и слугите му се разтичаха. Речено сторено. На следващия ден обаче изпищя една наложница на султана от Кремъл. Беше упълномощена да нахока България за това решение , говорейки от името на …българския народ. Защото народът ни, който Путин има за своя собственост, бил на страната на Русия, докато „елитът” се отклонявал от любовта към същата. Ментално престъпление, определено от нея като „неомаккартизъм”.

 

Още на следващото утро, нали е по-мъдро от вечерта ( както се казва в руските приказки) Бойко си промени решението и изпрати хабер до обслужващия си персонал да се самооткаже от себе си, от новосформираната комисия. Да намерят там някакъв претекст за харакирито и да си гълтат срама.

 

Главният евнух на законодателния харем Цецо се подигра угоднически, че зад високата порта на властта се били подлъгали за създаването на комисията от медийни публикации. Скопеното медийно войнство търпеливо премълча.

 

Тук затаете дъх, защото иде кулминацията на тази мрачна история от кулоарите на харема.

 

Бойко, нали напоследък откри търпението като най-важното качество за мъжа, изтърпя до 7 март. Но не заради деня на лъжата за преклонението на политиците пред жената 8 март. http://www.bnews.bg/article-144759

 

Бойко изчака търпеливо 7 март, за да мине срещата Турция-ЕС на високо ниво в Брюксел и да може да създаде впечатление, че не разпуска комисията само под руски натиск. Срещата мина.

 

За Бойко е важното да „метне” още веднъж публиката. Ако мине. Който повярвал, че не са му наредили от Москва, повярвал. Селският ерген без задръжки по подобен начин „пробва” булките- чрез обарване. Която не му шибне шамар, негова е.

 

Нямам търпение. Явно не съм истински мъж ( по Бойко) и нямам търпение да стане 14.30, когато злополучната комисия , вкаменена от страха на Бойко пред Москва на ниво списък от имена, трябва да се събере за първи, път, за да се разпусне. Затова обявявам комисията за разпусната още в 10 сутринта. Как точно ще се гърчат да се оправдават е въпрос като за депутатска заплата умножена по дължината на мандата- колкото по-дълъг, токова по-вкусна.

 

Приликата между харема и храма на законодателната ни власт ще обобщя с арабската дума харам, т.е. позор.

 

Но българският харем на Бойко не бива да бъде съден много строго. Той просто гледа как Бойко се държи като държанка на Путин и следва принципа, че съвкуплението прави силата. А силата е ръководният принцип в страната, където се идва на власт и се управлява на принципа „бий, за да те уважават”. Например Лавров „наби” публично Бойко, когато му каза да се срамува и Борисов уважително му отговори, че руският външен министър е най-големият дипломат в света. https://www.24chasa.bg/Article/5054326

 

Р.S

За разлика от масата разпасани журналя, никога не фамилиарнича с политиците на малко име „Бойко, Волен, Радан” и прочее- да си имаме уважението. В случая обаче Бойко е герой от руска приказка и не върви да го споменавам като „Борисов” по краткия и неуважителен начин, наложен от неговия надменен ментор Сакскобургготски. А и Борисов продължава да се учи от него. Той също възприе царствения маниер на споменаване по фамилно име без „господин” или „госпожа”.

Share on Facebook

В Казанлък вече имат „Библиотека на играчките“

http://azcheta.com/v-kazanlak-veche-imat-biblioteka-na-igrachkite/

Единствената на територията на област Стара Загора „Библиотека на играчките“ отваря врати в Казанлък по инициатива на местното сдружение „Бъдеще за децата“ и в партньорство с WWO Bulgaria, съобщава БТА. „Библиотеката на играчките“ е създадена и ще работи по методиката на Фондация за децата в риск по света. В основата на библиотеката е идеята за...

Саморазрушителното женско начало в образа на варварката Медея

http://azcheta.com/samorazrushitelnoto-zhensko-nachalo-v-obraza-na-varvarkata-medeya/

Древногръцките митове и легенди най-често ни разказват за безстрашни герои и жестоки богове, за озлочестени девойки и жени, които предизвикват съдбата със своята красота. В общия случай жените са подчинени и източник на цялото зло на земята. Но има една необикновена представителка на женския пол, която за мен е символ на страстната абсолютна женственост, изострена...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване