06/06/16 09:57
(http://ivo.bg/)

Сидеро тук, Сидеро там…Сидеров на три екрана

Част от реваншизма на комунизма е оръжието на забравата и гримирането му.

 

Дребна подробност : бас държа, че преобладаващата част от българите не знаят, че сред оръжията на инфантилната борба срещу западното влияние беше и задължението либретото на класическите оперни произведения на западни езици да бъдат изпълнявани на български език.

 

 

И понеже често носталгиците подмятат злобно, че сме неблагодарни за хубавото, което все пак ни е дал „соца” ( това умилително название на тоталитаризма все повече се налага като форма на неговото разхубавяване със задна дата), ето случай, в който ще изразя благодарност, макар и частична.

 

Като дете съм гледал „Севилския бръснар” седем пъти. Броил съм ги и съм сигурен в бройката. Като се добави към това и монополното излъчване по единственото радио в България, както и по единствената телевизия по времето на „соца”, в главата ми е останало почти цялото либрето, преведено на български.

 

Няма да се впускам в цитати, но ми хрумна една аналогия със тази опера във връзка с ариите на суетата, които тези дни пее Сидеров. Някои коментатори се чудят или иронизират, че той се е появил едновременно по (най-малко) три телевизионни канала на живо. А на мен ми прозвуча като „Сидеро тук, Сидеро там…де ще намерите, де ще намерите… друг като мен”.

 

Така пее вездесъщият патриотичен Фигаро-Сидеро на чист нашенски език.

 

Само че на питащите се как е възможно Сидеров да се разтрои и едновременно на три места да се появи, отговарям с друго стандартно телевизионно съобщение при появата на технически проблем в излъчването от времето на „соца”: „повредата не е във вашия телевизор”, но с добавката: тя е във вашите телевизии.

 

Нали не си мислите, че „Алфа” , „Канал  3” и „Нова телевизия” са се договорили или са се борили по едно и също време да излъчат този политически маргинал с неговите изповеди за прозрението в полза на обединението с подобните му? За масирания телевизионен десант на три фронта се е погрижил самият политик, а телевизиите са му пристанали.

http://your-day.net/%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE/

 

Мегапатриотичният блян за България на “три морета” си остава химера, но Сидеров на три екрана вече е реалност.

 

Този път няма да правя връзка с руската връзка. Друго искам да посоча и то е очевидно като разгадаването на фокуса, при които виждаме, че жената в сандъка я режат на две с трион, но тя с хиляда процента сигурност в действителност не е разчленява- нито крещи от болка , нито се оплаква, а са хили миловидно в това време на публиката. Не знаем механизма на шмекерията, но ни е забавно да ни ментосват с нея, бидейки убедени, че на женицата нищо й няма.

 

Първо: явно поне две от трите телевизии лъжат ( дано между тях да не е Нова ТВ, тя поддържа стандарти, които може да се далеч от желанието ни за идеалното, но са също така далеч и от открито пропагандистките „Алфа” и „Канал 3”).

 

И второ, представете си, ако един нищо и никакъв Сидеров е в състояние да си поръча подобен фокус, на какво е способен факирът Борисов, който, с цел заблуда на противника, т.е. на (евентуално) зомбираната аудитория, често послъгва, че не се бил месил в работата на телевизиите. Макар през миналата година да се е обаждал само в БТВ два пъти да се кара, че са ме допуснали да екран- според ограничените ми знания за неговите телефонни натяквания в редакциите, а какво е истинската картина на тяхната честота дори не искам да си представя.

 

Толкова за „соца” с днешна дата, който ни баламосва с оперетни интерпретации на чист туземен език: „Сидеро тук, Сидеро там”…

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване