06/29/16 20:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и два вида дресинг

Когато се говори за аламинут, най-често се има предвид приготвено ястие на момента, за което обикновено няма предварителна подготовка. Един добър пример за това е омлетът. А може да бъде и пържола или запечен рибен котлет на плоча. Всички те се приготвят в момента преди да бъдат сервирани, но и за всички е необходимо малко време докато станат готови. Обаче, в настоящия случай на моя говежди стек аламинут, освен основното значение за приготвено на момента, аламинутът играе и ролята на дума подсказваща времето за приготвяне на стека – точно 1 минута. Но не е само това причината, заради която искам да ти споделя тази рецепта. По-скоро е заради самото месо и идеята да се включи в богата салата, в която може да събереш всичко, което ти дава лятото. А за разнообразие, в съчетание с тях предлагам и два вида дресинг.

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и дресинг със синьо сирене

Обожавам всяко лято, обожавам всички храни, които се раждат по това време на годината и никога тези няколко месеца на изобилие не ми стигат да приготвя всичките си идеи. Обзалагам се, че и ти както и аз, наблягаш най-вече на салати, студени супи и не особено ангажиращи ястия. Рибата и морските дарове също са отличен избор за бързо приготвена вечеря. Пресни картофи изпечени във фурната или паста с доматен сос (стига да не е с кюфтенцата на Джейми Оливър) отново са бързи решения. Обаче какво ще кажеш за салата, която сам да сглобиш и овкусиш различно от класическия винегрет? Точно тук идва твоята фантазия и желания.

Летни зеленчуци

Салатата в настоящата рецепта не е със строго избрани продукти. Избираш си ги ти. Тя може да включва всякакви марули и зеленолистни. Може да добавиш гриловани тиквички и аспержи. Може още да съчетаеш с краставица, репички и домати. А ако попаднеш на хубав артишок, защо да не включиш и неговата сърцевина в твоята салата. Използвай всичко, което обичаш!

Продукти за дресинга с аншоа

Другата тема е за двата вида дресинг. С Вальо обичаме дресинга на салата Цезар, в който присъства аншоа, пармезан и чесън. Но не си прави прибързани изводи. Умереното количество аншоа в сосове и дресинги, в комбинация с агнешко и в марината за стекове съвсем не дава вкус на риба. Тя по-скоро носи наситена соленост и умами вкус. Не е екстравагантно, нито пък е от криво разбраното понятие за гурме, но нейното присъствие е вкусно и отличаващо се.

Събраните продукти за дресинга с аншоа

Дресингът се приготвя бързо, стига да се съберат всички съставки в един съд и да се разбият с пасатор. Дори може да го направиш в буркана, в който дресингът ще се съхранява.

Готовият дресинг с аншоа

Този дресинг е на основата на зехтин, в него присъства жълтък за плътност, дижонска горчица, малко пармезан и чесън за още соленост и пикантен вкус. Затова внимавай с добавянето на сол. Аз обикновено не добавям никаква, защото и аншоата, и пармезанът ми дават достатъчно, но ако все пак преценя, че дресингът има нужда от още малко сол, поръсвам малдонска.

Продукти за дресинга със синьо сирене

Вторият вид дресинг е със синьо сирене и моля те, не се муси отново. Сиренето е горгонзола – едно от най-леките и кремообразни сини сирена. Количеството му в дресинга също не е голямо, но е достатъчно да придаде своята пикантност и да допринесе за наситеност на вкуса.

Събраните продукти за дресинга със синьо сирене

Този дресинг е на основата на майонеза към която добавям заквасена сметана, която да я олекоти и да балансира вкусовете. Присъства още оцет, като избрах той да бъде японски оризов оцет, защото е с по-мека киселинност, но ти винаги може да поправиш това и да заложиш на ябълков или дори винен оцет, ако предпочиташ повече острота във вкуса. В този дресинг също присъства изненадващ вкус от сос уорчестър. Точно той прави дресинга различен и забележителен. И точно заради това според мен не ти трябва да добавяш силна киселина. Трябва да опиташ!

Готовият дресинг със синьо сирене

ОК, дойде ред и на стека. Всяка една зеленолистна салата би си подхождала с този стек, но идеята тук е че тя може да бъде овкусена по различен начин, което разбира се ще доведе до различни усещания на една и съща храна. Освен със салатата, те перфектно се комбинират и с говеждия стек. Реших да предложа двата дресинга различни от класическия винегрет, защото хората имат различни предпочитания и критерии за вкусно. Това може да се случи не само в компанията от приятелите, но и в семейството. Ето например, на мен тази салата с този стек повече ми допада с дресинга със синьо сирене, докато на Вальо повече му харесва с дресинга с аншоа. Но нали казват, че за вкус не бива да се спори. И ние няма да го правим, така че всеки може да избере онова, което му харесва.

Говежди стек аламинут от Black Angus

Но за стека щях да говоря, да. Стековете, които използвах за тази рецепта са говежди от породата Black Angus. Разфасовани са на тънки парчета и перфектно мраморирани с тънки нишки мазнина, което им позволя да се готвят кратко време и да бъдат сочни. Всеки, който обича добре приготвено месо и се интересува от него, няма начин да не знае за тази легендарна порода говеда. Месо от тях не се намира лесно у нас. Може да попаднеш на това име в менюто на малко брой ресторанти, но все пак не е невъзможно да си го приготвиш у дома.

Приготвен и нарязан говежди стек от Black Angus

Различни разфасовки месо от Black Angus има в Метро и ВиВенда, като специално този, който използвам в рецептата е стек перо аламинут от ВиВенда. За да се приготви добре са му необходими точно по 30 (тридесет) секунди от всяка страна. Месото е достатъчно добро за да остане до онази полу-сурова степен, на която да се насладиш с вкус и сочност без клечки за зъби след това. Искам да кажа, че това е едно от най-добрите меса, които съм яла някога, като в това някога включвам и насладата от Т-бон стекът, който опитах във Флоренция по време на ваканцията в Тоскана преди две години.

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и дресинг със синьо сирене

В обобщение на всичко, което ти наприказвах имаме прекрасни говежди стекове, които се готвят точно за 1 минута; богата салата, в която може да събереш всичко от лятото, което обичаш; два вида дресинг, с които предоставяш избор на гостите си. Разбира се, не е необходимо и двата дресинга да се приготвят наведнъж, ако от прочитането на съставките вече знаеш кое ще ти допадне повече, но пък никога не е излишно да опиташ и онова, което предполагаш, че ще ти хареса по-малко. Защото е добър начин сам да усетиш разликите във вкуса на една съща храна, когато е овкусена различно. А смятам това за правилната стъпка, защото дресингът винаги е играл ролята на връзка между останалите продукти и защото може да те провокира да експериментираш и върху други салати и ястия. Но с тези, няма как да сбъркаш. Ти си на ход!

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и два вида дресинг

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и два вида дресинг

Както вече споменах, салатата може да сглобиш от любими зеленолистни и летни зеленчуци, но все пак ще поместя примерна рецепта, за това, което се вижда на снимките.

Изборът на стековете е моята идея за бързо приготвено и изключително вкусно месо. Приготвям го на тиган, но е идеално и за скара, като времето за готвене се запазва, освен ако не целиш пресушено месо огъващо се като гума. Ако планираш скромна семейна вечеря включваща повече зеленчуци, един стек на порция е достатъчен. Обаче ако имаш идея да приготвиш това ястие за компания приятели или за празник, необходимо е да предвидиш по два стека на порция. Просто за всеки случай, не знаеш кой на какво би наблегнал повече. В настоящата рецепта за 4 порции, включвам по два стека на порция. Първо, защото никой у дома няма синдрома на „диета преди лятната отпуска“ и второ, защото когато се касае до храна, обичам да превръщам делниците в празници.

За дресинг на това лятно ястие още в началото на неговата идея бях сигурна, че ще заложа на дресинга от салата Цезар. Междувременно прегледах подобна публикация с рецепта в lecremedelacrumb.com, в която впечатление ми направи дресингът със синьо сирене. Знаех, че това ще ми хареса, но за да бъде напълно по мой вкус промених някои части от тази вече изготвена рецепта като запазих идеята ѝ – да бъде лека, но същевременно с пикантни нюанси и изненадващ послевкус от соса уорчестър.

За салатата:

  • 2 средно големи тиквички, нарязани на ленти по дължина с дебелина 3 мм
  • 1 връзка зелени аспержи
  • 1 малка маруля
  • 1/2 глава червена дъбова салата
  • 1/2 глава салата лоло росо
  • 1/2 глава айсберг
  • 1 голяма шепа рукола
  • 400 г чери домати – различни видове
  • 1 малка глава червен лук

За дресинга с аншоа:

  • 3-4 филета аншоа
  • 1 жълтък
  • 1 скилидка чесън
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица настърган пармезан
  • 1 чаена лъжица дижонска горчица
  • 80 мл зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер

За дресинга със синьо сирене:

  • 120 г майонеза (виж как да си я приготвиш сам)
  • 120 г заквасена сметана
  • 1 чаена лъжица сос уорчестър
  • 2 чаени лъжици оризов оцет (или друг по избор)
  • 80 г горгонзола + допълнително за поръсване на салатата
  • сол и прясно смлян черен пипер

За стековете:

  • 8 броя говежди стека от Black Angus, с дебелина около 6 мм
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • зехтин

Подготовка за салатата

Тиквичките се нарязват на летни по дължина с дебелина 3 мм. Най-лесно и бързо това става с мандолина или V-образно ренде. Поставят се в купа, посоляват се с малко сол, прясно смлян черен пипер и зехтин. Разбъркват се хубаво. Грил тиган се нагрява на умерен към силен котлон. Тиквичките се запичат от двете страни за няколко секунди. Достатъчно е само да получат следи от грила и да омекнат леко, но да останат хрупкави.

Аспержите се почистват от жилестия край в основата им като се счупва с пръсти. Ако това става лесно и се издаде ясен звук „пук“, значи аспержите са крехки и пресни. Почистват се от люспите по стеблото им с помощта на белачка за картофи. Измиват се под студена течаща вода. В голяма тенджера се загрява вода до завиране. Отделно се подготвя съд с ледена вода. Аспержите се бланшират във врялата вода 3 минути и след като се извадят с решетъчна лъжица веднага се потапят в ледената баня за да спре термичната обработка и за да запазят цвета си.

Салатите се почистват, измиват и се накъсват на хапки. Листата рукола се запазват цели.

Чери доматите се измиват и подсушават. Нарязват се на половинки.

Лукът се обелва и се нарязва на тънки филийки.

Приготвяне на дресинга с аншоа

Всички съставки се смесват в дълбок и тесен съд. Пасират се с пасатор докато се образува гладка емулсия. Опитва се и ако има нужда се коригира с киселина и/или сол.

Приготвяне на дресинга със синьо сирене

Всички съставки се смесват в кухненски робот или малък чопър. Пасират се докато се получи гладка емулсия. Опитва се и ако има нужда се коригира със сол или сос уорчестър.

Приготвяне на стековете

Тези стекове обикновено са замразени, затова е необходимо да се размразят в хладилник от предния ден, а малко преди приготвяне да се темперират до стайна температура. Стековете може да се приготвят в тиган с незалепващо покритие, чугунен тиган или грил тиган.

Всеки стек се посолява със сол и прясно смлян черен пипер. Тиганът се нагрява на умерен към силен котлон. Добавят се няколко капки зехтин и малко преди да започне да пуши се добавят стековете. Запичат се от едната страна за 30 секунди. Обръщат се и се запичат от другата страна за още 30 секунди. Изваждат се върху затоплена чиния, докато се приготвят всички стекове. Оставят се да починат 10 минути преди да се сервират и разрежат.

Сглобяване на салатата

Тук може да се подходи различно. Едно от предложенията ми е да смесят всички продукти за салатата, да се овкусят с част от желания дресинг и върху тях да се сервира един или два нарязани стека. Предвижда се допълнителен дресинг за поръсване върху стековете. Този начин е удачен за семейната вечеря. Друго предложение, което е по-подходящо за събиране с приятели е отново овкусяване на салатата с част от дресинга и сервиране на стековете отделно (в този случай ще бъде необходимо да се предвидят повече стекове).

Приготвените компоненти за ястието

Трети вариант е да се овкусят всички зеленолистни и отделно да се сервират тиквички, аспержи, домати и стековете, така че всеки да сглоби ястието си според това, което обича. Отново се предвижда допълнителен дресинг поставен на масата за хранене. При дресинга със синьо сирене се предвижда още от него сервирано на масата, за да може всеки да поръси допълнително салатата си с него ако желае.

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и дресинг с аншоа

Други предложения за салати

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Богата лятна салата с говежди стек аламинут и два вида дресинг е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/29/16 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/cOX7_4cC_T0/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване