08/08/16 08:39
(http://vasvalch.com/)

3 неща, които научих от театъра за правенето на презентации

theater

Приятелите ми знаят, че не просто съм театрален фен, но и през целия си ученически живот съм се занимавала с театрални класове. Това е едно от онези решения, на пръв поглед малки, които влияят на характера ти, променят живота ти, а, колкото и невероятно да звучи, се оказват полезни и в работата ти. Мисля, че любовта ми към правенето на презентации се корени именно в желанието да бъда на сцена. И покрай това откритие се замислих какви други уроци от опита в театъра са полезни при правене на презентации. Ето три от тях:

Винаги трябва да очаквате нещо да излезе от релсите

Има много добри презентатори, които никога не свикват да се справят с непредвидените моменти – излязат ли от контрол, губят баланса. Но няма постановка, в която нещо да не се е объркало поне веднъж. С времето развиваш едно ледено примирение към този факт. То ти позволява максимално бързо да се отърсиш от състоянието „О, Боже, нещо се случи!“ и да излезеш от ситуацията. Минавала съм през технически засечки, спряло осветление и какво ли не – но театърът ме е научил да не губя самообладание. Почти всичко може да се реши с една шега с публиката.

За да импровизирате добре, трябва да стъпите на железен сценарий

Хората често си мислят, че опитните актьори просто имат талант за импровизации. Това е вярно само отчасти – другата половина на уравнението е в това да стъпиш на добре подготвен сценарий. Свободата на импровизацията може да вирее само върху сигурна основа. Затова при подготовка за презентации си подготмвям детайлен план за говорене – мога да импровизирам върху него, но само ако съм сигурна какво искам да кажа и накъде отива след това съответната тема.

Добрият актьор запълва сцената

Вероятно не ви е направило съзнателно впечатление, но следващия път обърнете внимание как артистите използват присъствието си на сцена. Когато действието го позволява, се движат из цялата сцена, завземат я сантиметър по сантиметър. Когато стоят на едно място, фокусират вниманието на публиката така, че сцената се смалява до точката, в която се намират.

Презентациите не се изчерпват с това да стоите зад лаптоп или катедра и да сменяте слайдове. Движете се. Ръкомахайте. Запълнете залата с присъствието си, така че публиката да не може да откъсне очи от вас и да ви следва през цялото време.

Не е необходимо да имате години опит, за да свикнете да правите добри презентации. Водеща е добрата подготовка, присъствието и самообладанието.

___
снимка: kaykaybarrie

Постът 3 неща, които научих от театъра за правенето на презентации е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/08/16 08:39 http://vasvalch.com/theater-presentations/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване