08/12/16 05:54
(http://vasvalch.com/)

Историята на контент маркетинга

papyrus writing

Повечето подходи в маркетинга не са нови. Някои от тях просто представляват стари тактики, облечени в нови канали – email маркетингът е обновен (и драматично подобрен, при добро желание) вариант на директен маркетинг. Някои от тях не са нищо повече от тактики – „Facebook маркетинг“ не е професия повече, също както „телеграфен маркетинг“ не е била.

Контент маркетингът не е изключение от това правило. Оказва се, че тактиката е почти толкова стара, колкото света. И ако досега не сте били убедени в това, Content Marketing Institute обновиха своята инфографика за историята на маркетинга чрез съдържание.

И преди съм отбелязвала, че още през 18. век е съществувал контент маркетинг – но под формата на памфлети. Сега екипът на CMI дава още десетки примери. За мен сред тях има няколко важни урока:

  • Дори и ранните примери са технологични – насочени към електрическата енергия или парните машини. След 1800 година става ясно, че за да приемат потребителите нова технология, те трябва да научат повече за нейните ползи – причина, поради която контент маркетингът е добър IT-подход и днес.
  • Съдържанието работи както за B2B комуникация, така и за B2C маркетинг – примерите варират от Scribner’s Magazine, насочено към книжните фенове, до Johnson and Johnson, които таргетират лекари и John Deere, издаващи списание за фермерите.
  • Съдържанието приема много форми – започват от вариации на печатни издания през развлекателни радио програми (небезизвестните сапунени опери) до Интернет-сайтове, видеа в YouTube и пълнометражни филми със собствени приходи като The LEGO Movie.
  • Условно, ролята на съдържанието се дели в две насоки – да забавлява (цел на сапунените опери) и да образова (от радио-програмата на Sears, насочена към фермери до сайта на American Express OPEN Forum за малки бизнеси).

Със сигурност ще намерите още много уроци в графиката – напомняне, че всичко ново е добре забравено старо:

History of Content Marketing Infographic

___
снимка: Dave Shea

Постът Историята на контент маркетинга е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/12/16 05:54 http://vasvalch.com/history-content-marketing/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване