08/28/16 09:00
(http://ivo.bg/)

Защо Борисов неволно се умълча за “успеха” на совалката си между Анкара и Берлин

Липсата на информация, извън сухите протоколни клишета, за същината на разговорите на премиера Борисов и канцлера Ангела Меркел, е германският начин да бъде “дисциплиниран” нашият приказливец, който обича да прави едностранни популистки ходове и да стриже дивиденти за вътрешнополитическа употреба, но с Меркел тези номера не му минават. Поради това, че очевидно му е казано каквото трябва какво не трябва да прави, ролята на хвалители е възложена на т.н. български медии, стъчащи от джоба на Борисов. Което е направо комично с карикатурната теза за “величието” на совалката му между Анкара и Берлин, както я описват днес от медийния слугинаж на властника.

Още по време на първия мандат на Борисов, когато той злоупотребяваше с авторитета на Меркел в публичните си изхвърляния, по дипломатически канали му е заявено не съвсем дипломатично-т.е. ясно икатегорично, да престане с тази практика. Нека ми е позволено да запазя дипломатичност за източника на тази информация, но е факт, че Борисов престана тогава да сипе верни и неверни цитати от разговорите с Меркел.

Съгласуването на изявленията за онова, което трябва да бъде съобщено след междудържавни преговори на “четири очи” ( какъвто случай е срещата на Борисов с Меркел, както беше анансирана), е стандартна практика. “Нестандартният” ни управленец е принден да се съобразява с нея.

Има други канали, включително изпреварващи, по които се изпращат сигнали за същината на отношенията между Германия и България. В България това са каналджийските медии и автори със слугинска нагласа и школовка, а в Германия- авторитетни познавачи на тънката дипломатическа материя. Като Клаус Шрамайер, който доста дълго представяше своята страна в България именно по времето на безвремието на превратаджийското управление на проруската корпорация Мултигруп. От личен опит и многобройни разговори с него знам, че това е дипломат от висок ранг, който вероятно е сред най-добрите познавачи на българската политика в нейната плитка дълбочина.

Тъкмо този дипломат от криерата беше избран от “Дойче веле” да изрази незапомнена от началото на реанимирната демокрация в България критичн позиция спрямо ставащото в България по вина лично на Борисов. В интервюта си Шрамайер директно казва, че Борисов се унизява днес по своя вина, защото вчера не си е свършил рботта нито в реформирането на армията, ниво в съдебната реформа, нито в икономиката, поради което сега е принуден да се моли на ляво ( вече не враг със Станишев например) и надясно ( на Меркел).

Само да вметна, че след като доста време в София нямаше германски послник и посолството се управляваше от Шрамайер, най-накрая социлдемокртите изпратиха в София един неадекватен човек ( и германците не са безгрешни). По времето на триумфиращия до пълното сриване на България соцлидер Жан Виденов германското посолство беше поето от Петер Мецгер, с когото един мой спор по времето на прием в посолството премина на висок тон, към който се присъединиха на моя страна дипломати от други страни ( предмен на спора беше подготовката на българското членство за НАТО и ЕС, която според Мецгер вървяла добре, макар обратното да беше очевидно). След това моя милост изчезна от списъка с гостите на това посолство и трябваше скромната ми прогноза за провала на соцуправлението да се потвърди по най-катастрофалня начин, за да бъда “реабилитиран”.

Колкото до молбите на Борисов, за една от тях изтече все пак информация ден след разговорите му в Берлин. Борисов поискал лодки за охрата на крайбрежието ни. Не че е важно това да се подчертае, но пък илюстрира осведомеността на Шрамайер в аванс.

Поправете ме ако греша, но по-точна и убийствена диагноза с буквално недипломатичен език на (не)случващото се в България не съм срещал досега от никой дипломатически източник ( дипломатическите източници могат и да споделят нещо подобно, но винаги при условие да не бъдат разкривани от съответнта медия, докато Шрамайер говори “право куме , та в очи”). http://clubz.bg/43842-ako_beshe_podredil_dyrjavata_si_sega_nqmashe_da_se_unizqva

Това е положението. И жалките натегачи на Борисов, които се опитват да обобщават как някакви български “соросоиди” ( определение, сделано със сърпа и чука на руската пропаганда) и прочее жалки същества не били забелязали величието на совалката на Борисов и дори си позволяват наглостта да бъдат критични към нея, могат само да си боднат на стената интервюто на Шрамайер  с негова снимка- за да видят как изглежда истината, която се опитват да замажат с мазните си дитирамби по адрес на един “гъвкав” Борисов, чийто властническ апетит и маниер не се разлчава много от амбициите на Ердоган ( в съответния мащаб на нашенския калъп ) , но се натъкват на сдържащия ефект от страна на онези, на които премиерът ни дължи асфалтираните си успехи, които се опитва да бетонира в съзнанието на манипулираната публика у нас с валяка на медийното подмазвачество.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване