10/13/16 13:28
(http://ivo.bg/)

Кукиша с руската кукичка за Борисов в гьола край Белене

140757622085677

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В гьола АЕЦ “Белене”, както го нарече Бойко Борисов, същият е на път да си глътне обратно руската кукичка и руския кукиш. Това излиза от най-прясното изявление по въпроса на спрягания до преди 10 дни за кандидат на ГЕРБ за президент министър Томислав Дончев. http://www.faktor.bg/ikonomika/83901-tomislav-donchev-nyamame-shans-da-obzhalvame-arbitrazha-za-aetz-belene321.html

След като повече от три години криволичеше в гьола след руската стръв, за което България плати на Русия стотици милиони грешни пари по текущите разходи (вместо радикално да спре този кървав теч на национален ресурс с идването си на власт през 2009 г.) Борисов гръмогласно обяви прекратяването на проекта. И всеки път след това използваше това решение като контрааргумент срещу подозренията, че е сервилен спрямо Кремъл.

Да смятаме ли сега, когато негов ключов министър връща темата за вероятното възраждане на уж погребания проект, че Борисов прави самопризнание за своето слугинско отношения към руския диктат?

Напомням, че през онези три пропуснати години България, оседлана от Борисов, плати няколко пъти повече текущи разходи на ядрената руско-българска мафия, отколкото неговите предшественици от монархо-социолистическото правителство. Тези плащания се стовариха тази година с още по-голяма сила под формата на руска съдебна разправа с България, за която нашият премиер не смее да повиши тон на Москва. Но се гневи като шаран на въдица срещу самата нея, сякаш тя си няма господарски ръце, които опъват кордата

Борисов разиграва поредната маневра, отвличаща вниманието от факта, че той е най-дълго управлявалия властник в периода, след както менторът му Симеон Сакскобургготски размрази през 2003 г. съветската ядрена идея ( в контекста на партийно събрание на т.н. царска партия НДСВ, впрочем). Съответно Борисов систематично товари с вина за несъстоялия се несъстоятелен атомен блян на Москва за удвоявяне на нейното ядрено влияние в България и региона върху всички. Тюхка се и за липсващите инвеститори без да “забележи” причините за нулевия им интерес. Прави всичко само и само да не му се налага да обяснява личното си съучастие в тази трансгранична корупционна далавера.

Ако Борисов действително се пусне отново (и) по тази руска пързалка, ще цопне в гьола край Белене. Това ще го превърне в кално потвърждение на притчата за онзи, който от глупост изял и торбата със сол, и боя с тояги и пак си платил накрая. Което нямаше да е зле, ако става дума само за него. Щеше дори да бъде поредното руско освобождение на България- този път от един автократ, дошъл на власт в резултат на поредица “феноменални” събития, с които е изпъстрена главоломната му кариера на охранител на верния слуга на СССР Тодор Живков, низвергнат от Москва, за да направи път да млади свои следовници, като неговият пазач Борисов, пратен в личното му обкръжение на стаж под формата на пазвантин.

Дали пък ревностната привърженичка на руската атомна централа Аецка Цачева не беше посочена за президент от Борисов тъкмо поради това, че му е било нужно да издигне ( още повече) една от емблемите на лобирането за руския проект, който би обвързал България за още десетилетия напред с внос на руско гориво, с неговото рециклиране пак в Русия, със строителството, техническата поддържка и експертизата от страна на нови поколения руски цивилни технократи, които да заменят съветските в същото качество?

Апропо, в изявлението на Дончев, от когото не можем да очакваме геополитически намеци ( те са царствен

приоритет на премиера, който усилено развява напоследък знамето “всички са маскари” по адрес на т.н. американски централи, за да притъпи усещането за тъпотата , с която управлява кризата с неродената АЕЦ “Белене”), няма и помен от споменаване на втория по-важност въпрос около евентуалния строеж. А именно: за какво, по дяволите, ни е централа с огромен капацитет, при положение, че и днес производството на електроенергия надхвърля потреблението, а напредналите в търсенето на алтернативи на опасната ядрена енергия държави вече експоатират заместители на “мирния атом”, способен при инцидент да унищожава  хора, природа и материални активи по-зловещо от който и да е друг катаклизъм, причинен от човешка ръка?

 

Според актуален днешен коментар на Ройтерс, положението със зависимостта на българската икономика от Русия е повече от тревожно. Цели 22 на сто от БВП на страната ни е обвързана с Русия ( но Борисов дава сигнали, че можем и повече да понесем, ако зависи от него). : http://www.reuters.com/article/us-russia-security-usa-idUSKCN12D13Q?il=0

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване