Гълъбът Борисов се затъжи за ястреба Плевнелиев

http://ivo.bg/2016/10/21/%d0%b3%d1%8a%d0%bb%d1%8a%d0%b1%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0-%d0%bf/

На 20 май тази година президентът Плевнелиев оповести категорично:

“ Затова се изправям днес с открито лице и чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини.

…Информирах премиера вчера за това свое решение.” http://offnews.bg/news/Politika_8/Plevneliev-Niama-da-se-kandidatiram-za-prezident_629697.html

Близо пет месеца по-късно информираният премиер Бойко Борисов се самоназначи за говорител на президента Плевнелиев или “поне” на тълкувател на волята му ( освен, че е повече от говорител, направо е родител на “майката на нацията” Цачева, за каквато я определи на правата на бащицата на държавата).

От името на президента Плевнелиев, както се вижда, Борисов решава днес да не  се съгласи с настоятелната му теза, според която той е решил да не се кандидатира за втори президентски мандат по лични причини.

Иначе казано, в желанието си да да уязви своя все по-набъбващ в представите му враг ДСБ, Борисов на практика обяви Плевнелиев за лъжец, който настоява, че отдавна е решил да не се кандидатира. Не, ДСБ са виновни за това, възпротиви се днес премиера. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2848470_borisov_dsb_ubi_kandidaturata_na_plevneliev_za_vtori/

Борисов и преди е обвинявал ДСБ за “провалената кандидатура” на Плевнелиев, но въпросът е защо сега възражда тази интрига при очевидното нежелание на Плевнелиев да се откаже сам и от свое име от заявената си позиция за личните причини.

Явно причините са лични. Но от страна на Борисов, който търси вече извинение за провала си с номинирането на Цачева, с което демонстрира деградацията на възможностите си да посочи някой, който да има качествата на Плевнелиев, злоупотребявайки с неговата лоялност до последния възможен момент от общия им политически маратон, в рамките на който двамата често тичаха в противоположни посоки  по остта Изток-Запад.

Иначе казано, свързаният с прохождащия “застрахователен бизнес” в България Бойко Борисов се опитва да се застрахова.  Надушва проблеми с неговото протеже Цачева и вече търси със задна дата оправдание, че не е издигнал “ястреба” Плевнелиев за втори мандат. Гълъбицата Цачева на фона на този “ястреб” изглежда все по-проскубана и Борисов “жалее” за пропусната полза да заложи на “ястреба”, който явно тепърва ще гнезди успешно на Запад.

Има и друга хипотеза, но тя е прекалено хубава, за да е вярна, би казал всеки скептик.

Борисов, който “стреляше” по “ястреба” Плевнелиев, вчера го изпревари по “русофибия” , присъединявайки се в Брюксел към гласовете на европейските “ястреби”, пледиращи не просто за продължаване на санкциите срещу Русия, но за нови, свързани с руските жестокости срещу цивилното население в сирийския град Алепо.

Гълъбът на мира ( в Черноморския регион), който е толкова загрижен на руския двуглав орел да му е добре ( заявявайки с мъка в гласа, че Русия много ще я заболи от българско участие в общ флот на натовски държави в региона) да е станал по-ястреб от ястреба Плевнелиев? http://ivo.bg/2016/06/16/борисов-гълъб-на-примирението-пред-ру/

Не може да бъде. Макар че, когато става дума за “странна птица”, като Борисов, всичко е възможно. Днес е гълъб, утре е ястреб. Нещо като летящ хамелеон.

Share on Facebook

За 5-ти път този месец България е №1 в Европа по ...

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/21/za-5-ti-pyt-tozi-mesec-bylgariia-e-1-v-evropa-po.1484075

... най-евтина електроенергия, според данните на енергийните борси в сегмента "ден напред". Ето и резултатите от днешните сесии на борсите за цените през утрешния ден в поредната графика (за по-добър преглед и прочит кликнете с...

БАЛОТАЖ НА ДВАМА СРЕЩУ ВСИЧКИ

https://asenov2007.wordpress.com/2016/10/21/%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%b6-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България – всички социологически проучвания сочат оспорван балотаж на президентските избори през ноември. На този фон изненадващо прозвуча скандалът, избухнал между ГЕРБ и Реформаторския блок – двете дясно-центристки формации, които са заедно в управляващата коалиция. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, в ляво има поне пет-шест кандидат-президенти, но те много внимават да не се атакуват взаимно. В дясно има само двама и техните формации се сдърпаха още в началото на кампанията. Защо стана така?

– Скандалът между ГЕРБ и РБ дойде неочаквано, Фили и май не станаха съвсем ясни истинските причини за него. Това, което видя и разбра публиката, беше как премиерът Бойко Борисов един ден се събудил ядосан от двуличното поведение на министрите от Реформаторския блок. И последваха грозни сцени. Както сам Борисов цветисто се изрази – пред него реформаторите са милички, мазнят се и говорят едно, а зад гърба му – съвсем друго. Вероятно е така, но това нито е от днес, нито е от вчера. Обаче под натиска на гнева си, подобен на знаменития гняв на Ахила, сина Пелеев, Борисов изглеждаше, сякаш наистина ще избухне, насред президентската кампания ще разпусне правителството и ще тръгне към предсрочни парламентарни избори, както се закани. Нищо такова, разбира се, не стана. Два дни по-късно всички се смириха, разбраха се и управлението продължава да е в досегашния си вид. Което обаче означава също, че си носи досегашните проблеми и тлеещите напрежения, които в един момент непременно ще доведат до нови конфликти.

– Но какъв беше формалният повод за раздора в дясно?

– Ами имаше противоречия във връзка с наложената от ГЕРБ парламентарна ваканция от почти месец, докато тече предизборната кампания. Това беше наистина безобразно решение, което онзи ден бе отменено. Друга част от проблема беше свързана със спорните, дори нелепи промени, направени неотдавна в Избирателния кодекс. Както се оказа, те веднага дадоха гнили плодове, та се стигна до брожения и настояване за още една промяна в хода на самата президентска кампания. Сред основните препъни-камъни например беше въпросът за броя избирателни секции, които могат да се разкриват в чужбина. Наложеното ограничение те да са максимум 35 в една държава, гръмна бързо, когато се оказа, че получените легитимни заявки само от Великобритания за откриване на секции са над 50. РБ се обяви за незабавна промяна и докато ГЕРБ се бавеше със своята позиция, това стана част от конфликта.

– Пламен, но аз си спомням, че при промените в Избирателния кодекс ограничението за броя секции не дойде от ГЕРБ, а бе наложено от третия партньор в управлението, тъй наречения Патриотичен фронт…..

– Така беше, Фили. Патриотичният фронт направи тази политическа магария, ако трябва да я нарека с нейното истинско име, с една единствена цел – да се ограничи възможността на българските граждани, които живеят в Турция, прогонени там през 89-та година от комунистическия режим, да имат реална тежест в българския политически живот, тоест, да не подкрепят ДПС. Съвсем отделен въпрос е защо уж демократичните десни формации ГЕРБ и РБ тогава приеха подобна антидемократична поправка, с други думи – дали се поддадоха на политическия рекет от страна на ПФ с неудоволствие или с удоволствие. Така или иначе, сега и по този въпрос се постигна съгласие. Решението е в страните от Европейския съюз да няма ограничение за броя на избирателните секции, които ще се откриват, а във всички останали държави се запазва ограничението за 35 секции. Така че ако в Австралия има заявки за 36, Фили, съжалявам, но няма да стане и ти можеш да се окажеш дискриминирана, ако най-близката до теб секция е в Пърт.

– Но, Пламен, това са технически въпроси и биха могли да се решат в спокоен диалог, не изглеждат като достатъчно солидни причини за конфликта, който избухна в дясно. Има ли в цялата работа нещо друго?

– Не знам, Фили, аз самият съм дълбоко учуден от тази политическа недалновидност ли да я нарека, слепота ли…..Когато си наясно, че на балотажа утре твоят кандидат ще има неистова нужда от подкрепата на единствената формация, с която реално можеш да си партнираш, ти да се скараш точно с нея, вместо да използваш енергията и ресурса си за атака срещу истинските политически противници, ми звучи като проява на някакъв самоубийствен рефлекс. Само че това е прекалено имагинерно обяснение, за да го приемем. Друго обяснение дойде от политолога Евгений Дайнов и в него има известен резон, макар също да се отнася повече към психологията, отколкото към чистата политика. Дайнов казва, че скандалът е демонстрация на сила от страна на ГЕРБ, които, първо, по принцип управляват страната силово и второ – така се мъчат да прикрият фактическата си слабост, защото през последните месеци забележимо губят почва под краката си. Тази демонстрация е насочена към всички партии, тя заявява – вижте как можем да унижим дори съюзниците си и мислете колко повече пък можем да причиним на вас, някаква си опозиция. Определено може да се разсъждава и в тази посока, Фили, но, така или иначе, белята, пряко свързана с президентските избори, е сътворена – десните партии и кандидати се смразиха помежду си по такъв начин, че едва ли може да се очаква гласове от РБ да подкрепят кандидата на ГЕРБ по време на сигурния вече балотаж.

– Пламен, но може би ГЕРБ не се притесняват, защото имат информация, според която ще спечелят изборите сами?

– Няма такава информация, Фили, а ако те имат, значи или някой ги лъже, или сами се лъжат. Според последното проучване на агенция Галъп, на втория тур е по-вероятно да победи кандидатът на БСП Румен Радев. Той ще изостава в изходната си позиция, но после има откъде реално да получи подкрепа. Да, българският вариант на агенция Галъп не е най-добрият индикатор за реалностите, особено в предизборния период. Обаче последното проучване на меродавната агенция Алфа рисърч също насочва към подобна възможност. Според него на първия тур кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще изпревари кандидата на БСП с около 8 на сто. Обаче още миналата седмица говорихме за това, Фили, че на нея и трябват към 15 на сто, за да е сигурна, че няма да изгуби балотажа. Докато при 8 процента нещата са твърде съмнителни. Да, Алфа рисърч казват, че в деня на проучването – но подчертават, че ако балотажът беше наистина точно в този ден – той би бил спечелен от Цецка Цачева с преднина от 1.3 на сто. Този резултат обаче е в рамките на статистическата грешка и означава, че Цачева със сигурност има нужда от странична подкрепа. Така че, Фили, за разлика отпреди няколко месеца, когато се смяташе, че кандидатът на ГЕРБ с песен на уста ще спечели президентските избори още на първия тур, днес вече има реална опасност да ги загуби дори на втория, при това от кандидат на БСП, който открито иска преразглеждане на българското членство в Европейския съюз и НАТО.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

 

 


Дипломатите на руска служба у нас дори не се крият

http://ivo.bg/2016/10/21/%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b8/

Вите кого канят цивилните български дипломати от запаса. Няма празно, организират предизборни събития само на заслужили другари, кандидатирани за президент по руската писта в България.

 

БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО И НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

ИМАТ ЧЕСТТА ДА ВИ ПОКАНЯТ НА

СРЕЩА С ИВАЙЛО КАЛФИН,

КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

КОЙТО ЩЕ ПРЕДСТАВИ ВИЖДАНИЯТА СИ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВЪНШНАТА И ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

СРЕЩАТА ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 28 ОКТОМВРИ 2016 Г., ПЕТЪК, В 10.30 Ч. В БАЛЕТНА ЗАЛА НА „РАДИСЪН БЛУ ГРАНД ХОТЕЛ”, СОФИЯ.

ФИЛИП БОКОВ  ЧАВДАР МИНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДД ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАМО

 

————-

 

БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО И НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ ИМАТ ЧЕСТТА ДА ВИ ПОКАНЯТ НА

СРЕЩА С ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ,

КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

КОЙТО ЩЕ ПРЕДСТАВИ ВИЖДАНИЯТА СИ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВЪНШНАТА И ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

СРЕЩАТА ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 31 ОКТОМВРИ 2016 Г., ПОНЕДЕЛНИК, В 10.30 Ч. В БАЛЕТНА ЗАЛА НА „РАДИСЪН БЛУ ГРАНД ХОТЕЛ”, СОФИЯ.

ФИЛИП БОКОВ ЧАВДАР МИНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДД ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАМО

 

————

 

П. С. Въпрос към публиката, ако има осводомени сред нея: ако Румен Радев е генерал де факто все още за неговите другари, макар вече да не е такъв де юре, то какъв чин има за тях и др. Ивайло Калфин – и защо не ни го съобщават?

 

 

Share on Facebook

#TrumpBookReport: Twitter разказва класически заглавия през очите на Доналд Тръмп

http://azcheta.com/trumpbookreport-twitter-razkazva-klasicheski-zaglaviya-prez-ochite-na-donald-tramp/

Неподготвените изказвания и аругантното поведение на Доналд Тръмп по време на последния му дебат с Хилъри Клинтън в четвъртък станаха повод потребителите в Twitter да започнат иронична кампания срещу него. Така само за няколко часа хаштагът #TrumpBookReport се нареди сред най-използваните. На дебата Тръмп отговаряше на въпросите кратко и често несвързано, като някои от зрителите определиха изказванията...

Американската литературна история в движещи се картинки [Галерия]

http://azcheta.com/nara-literary-gifs/

Американският национален архив (NARA) прави интересни стъпки към най-младото поколение, опитвайки да покаже историята на страната през предпочитани от подрастващите канали. От няколко дни архивите имат канал в платформата за споделяне на движещи се картинки GIPHY. Там могат да бъдат видени и gif-чета от литературната история на Щатите. Ето няколко от тях:     Още интересни gif-чета...

Юлия Спиридонова-Юлка и Любен Зидаров номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2017 г.

http://azcheta.com/yuliya-spiridonova-yulka-i-lyuben-zidarov-nominirani-za-memorialnata-nagrada-astrid-lindgren-za-2017-g/

Детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка и неуморимият илюстратор Любен Зидаров са двете български номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2017 г. Списъкът с номинирани за престижната награда за детска литература с награден фонд от над 500 хил. евро бе обявен в четвъртък вечер на Панаира на книгата във Франкфурт. Това са първите две номинации за страната...

ББ: “аз съм най-големият демократ”- уточняващ въпрос: ” само в България или и в света?”

http://ivo.bg/2016/10/21/%d0%b1%d0%b1-%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%83%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd/

Финландия официално заявява, че е обект на руска враждебна пропаганда.

http://www.mediapool.bg/finlandiya-smyata-che-e-obekt-na-vrazhdebna-ruska-propaganda-news255453.html

В Чехия, която си има путинофилския президент Милош Земан, министерството на вътрешните работи на  е създало специално звено за противодействие на пропагандата от Русия, чешкият вътрешен министър Милан Хованец, цитиран от „Ройтерс”. За целта е създаден 20-членният екип ще за противодействие на руската дезинформацията. Екипът ще обучава държавни служители как да подхождат към дезинформацията. Звеното ще трябва да реагира почти в реално време на различни дезинформации, използвайки “Фейсбук”, “Туитър” и други средства за съобщения, каза министърът.

“Искаме да влезем във всеки смартфон”, обяви Хованец на конференция в Прага по стратегически комуникации, застанал до чешкия генерал Петър Павел, председател на Военния комитет на НАТО.

През септември чешката служба за контраразузнаване обяви, че Русия води “информационна война” срещу Чехия, изграждайки мрежа от марионетни групи и пропагандни агенти, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране на страната.

В Чехия, където по данни от преброяването през 2011 г. живеят 30 хиляди руснаци, съществуват десетки уебсайтове, които прокламират позицията на Москва към Запада, посочи Ройтерс.

Белгия също обвини официално Русия въвводене на лъжлива кампания срещу страната.

Белгийският военен министър Стевен Вандепут обвини Русия, че е фалшифицирала данни за въздушен удар по мирни жители на Сирия край Алепо, предаде АФП.

Вчера Министерството на отбраната в Москва заяви, че два изтребителя Ф-16 на белгийските ВВС нанесли на 18 октомври удари по село Хосаджек. При атаката загинали поне шестима цивилни. Други четирима били ранени.

По-късно от ведомството предали на белгийския военен аташе в Москва карта, на която било отбелязано разположението на самолетите.

Стевен Вандепут обаче твърди, че показаните от руснаците идентификационни номера не принадлежат на самолети от Белгия.

Сега военното министерство в Брюксел очаква от колегите си в Москва официален отказ от необоснованите обвинения..

В Лондон външният министър Борис Джонсън вдигна градуса  на обвиненията срещу Русия заради агресивните й действия в Сирия в серия от остри изказвания. При първото участие на Тереза Мей на среща на европейските лидери в ЕС в качеството на новоизбран премиер на Великобритания тя определи действията на Русия срещу Алепо като “ужасяващи престъпления”.

“Руската стратегия е да отслаби ЕС, обобщи ( написаното по горе в този текст) президентът на Европейския съвет Доналд Туск след продължилите вчера пет часа разговори в Брюксел по време на срещата на високо равнище на лидерите на блока.

“Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия – от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни”, каза на пресконференция Туск.

“Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи”, допълни Туск.

“Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС”, подчерта президентът на Европейския съвет.

Европейските лидери са се договорили да разгледат всички варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата.

В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица, както бе записано в проекта на документа.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не.

Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта. ( Кафене.нет)

В същото време американският президент Барак Обама заяви на брифинг в Белия дом, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е “ ласкателен” спрямо руския президент Путин по начин, който няма прецедент в американската история и че това не е само мнение на демократитие, но и противоречи на всичко, което са говорили републиканците ( по въпроса за Путин) преди ласкателствата на Тръмп за него.

Ако, уважаеми читатели, сте прочели търпеливо всичко дотук, което е компилация от факти, съобщени в български сайтове за последните 24 часа по темата за оценката на българските западни съюзници за руската политика, вероятно вече сте си задали въпроса “къде сме ние” в тази картина. Изненадващо, отговорът на премиера Борисов вчера беше в “крак с времето”, макар и да е много, много закъснял. Той заяви, че подкрепя КАТЕГОРИЧНО санкции срещу Русия “заради онова, което прави в Алепо”.

Дали Борисов е знаел, че италианският премиер Матео Ренци практически ще наложи “вето” по-късно върху думата “санкции” и че съветът на европейските лидери в Брюксел ще завърши по тази причина само с констатации за руската агресия, без обаче да предприеме конкретни стъпки срещу нея?

Не знам и вероятно Борисов никога няма да си признае. Но знам със сигурност, че Борисов обича да се присъединява към мнозинството и към силните. Явно  съпротивителни сили в Европа срещу предизвикателствата на Кремъл нарастват и се консолидират, щом и нашият премиер ( прочул се международно с препоръката към президента Плевнелиев да се “мери приказките” по адрес на Русия) е решил да се присламчи към тях.

Пример: в случая с номинирането на Бокова за шеф на ООН 100 процента е знаел, че тя няма да стане генерален секретар на огранизацията поради блокиращата позиция на поне две държави от Съвета за сигурност. Съответно се опита да изиграе задоволяващ Путин сюжет с подкрепата за нея, която по-късно оттегли , за да се хареса и на онези на Запад, които го легитимират пред българските избиратели като добре приет в света български държавник.

Предстои да видим какво развитие ще претърпи снощното присъединяване на Борисов към западните страни в осъдителната им позиция спрямо агресията на Русия  в Сирия и дали изобщо ще има такова развитие. Не може да се прогнозира накъде ще го заведе прословутата му интуиция, която ласкателите му тук виждат в безпринципната му всеядност на тези и контратези- според това, накъде го води интересът на личното му политическо оцеляване.

И още нещо не можах да разбера от тиражираното снощи в новинарските телевизионни емисии  негово “скромно” изказване : “ аз съм най-големият демократ”. “В света или само в у нас”, бих го попитал да уточни, ако бях на мястото на хората с микрофони в ръка.

Share on Facebook

Продавам ядрено гориво

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/21/prodavam-iadreno-gorivo.1483976

Не се шегувам! Обяснявам как. Преди ЕДНА година АЕЦ "Козлодуй" е закупила партида свежо ядрено гориво, включваща неустановен брой ядрено-горивни касети. Целта е била през настоящата година, през настоящият месец октом...

Най-@*%^(# щанд, който някога сме имали във Франкфурт

http://azcheta.com/bg-pavilion-frankfurt-2016/

Автор: Манол Пейков* Тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на икономиката реши да подпомогне българското участие на Франкфурт, като купи щанд с нечувани размери: цели 100 квадратни метра! Дотук добре. Оказа се, че за да бъдат представени книгите на дадено издателство, обаче, то трябва да кандидатства и да...

Вълшебна приказка в дома на Нийл Геймън с новата песен на съпругата му Аманда [Видео]

http://azcheta.com/valshebna-prikazka-v-doma-na-nijl-gejman-s-novata-pesen-na-saprugata-mu-amanda-video/

Вълшебният свят на „Намиг, Примиг и Клюм“, герои от едноименната поема на Юджийн Фийлд от 1889 г., ни посреща от дома на Нийл Геймън в новото видео на съпругата му Аманда Палмър. Песента ”Wynken, Blynken and Nod” е част от новия съвместен албум с вариации по традиционни американски песни на Палмър с баща й Джак. Клипът е финансиран...

Спектър на маркетинга чрез съдържание

http://vasvalch.com/content-marketing-spectrum/

content marketing spectrum

Подгтовяйки лекции за дигиталната академия на SoftUni, попадам на все по-цялостни рамки за описване на всички видове съдържание, приложими в маркетинга. Не, content marketing не е само пробутване на рекламни материали в медии срещу заплащане, нито е само списването на новини в корпоративния ви блог. Маркетингът чрез съдържание всъщност е богата практика с приложение в различни формати (текст, видео, визии) и роля във всеки етап от връзката с потребителите.

И тъй като на тема контент има далеч по-големи гурута от мен, ще ви оставя в опитните ръце на Robert Rose от Content Marketing Institute, който описва различните типове съдържание.

Съдържанието като продукт и продуктът като съдържание

Това видео дава чудесен отговор на въпроса каква е разликата между различните видове съдържание и как те се съотнасят към различни етапи от потребителската пътека (user journey):

  • Маркетинг чрез съдържание: създаване на съдържание, което да привлича публика, която с времето можем да моментизираме.
  • Native advertising: подкрепено с бюджети съдържание, което се появява в чужди канали, за да привлече внимание към нашите собствени. В повечето случаи това съдържание се създава от бранда специално за съответния канал, който служи като платена дистрибуционна мрежа.
  • Реклама: класическа реклама, фокусирана върху привличането на потребители. В дигиталната среда разполагаме с все повече варианти да комбинираме рекламата с по-дълги контент формати.
  • Брандирано съдържание: за разлика от native advertising, тук съдържанието се създава от медията, която го разпространява. И ако native advertising е насочено към начално привличане на аудитория, която след това превеждаме през маркетинг фунията, брандираното съдържание е фокусирано върху марката и нейната същност, като разкрива нейния характер и ценности в по-пълни формати.
  • Customer experience: може би това е най-странното попълнение в спектъра на Rose – но то има логично обяснение, когато разглеждаме по-устойчивите нива на връзка с потребителите. Говорим за създаване на изживявания, базирани на допълнително съдържание, което носи нова стойност за използващите нашите продукти.

Накратко, първите типове съдържание са сами по себе си продукт – те се промотират с детайлни кампании, а ключовите метрики са отнесени към успеха на самото съдържание (брой посещения, абонаменти и т.н.). Последните етапи превръщат самия продукт на марката в интригуващо съдържание – и тук метриките са насочени към стандартните измерители за успеха на бизнеса.

Целите

Тъй като различните типове съдържание адресират различни етапи от изграждането на връзка с потребителите, целите във всяка точка от спектъра на контент маркетинга са различни.

В първия етап, когато изграждаме аудиторията си, трябва да се фокусираме върху нейното създаване и последващото монетизиране на натрупаната аудитория. Тук не говорим непременно за платени абонаменти, т.е. типична медийна монетизация, а за предлагане на оферти и преместване на потребителя в следващи нива на маркетинг фунията.

В следващия етап се фокусираме върху убеждаване в качествата на марката и провокиране на действие (покупка на продукт, абонамент за услуга). Допълнителна цел тук е създаването и стимулирането на лоялност в аудиторията. Това може да е потребителска лоялност като повторни покупки. Но може и да е фокусиране върху лоялността на аудиторията – защото колкото по-често потребителят има значими споделени моменти с марката, толкова по-вероятно е да се превърне в клиент.

С последния етап, този на потребителските изживявания, целим диференциране от конкурентите и създаване на евангелисти. Днес не е достатъчно да имаш добър продукт – трябва да го надградиш с добавена стойност, да разкажеш вдъхновяваща история и да превърнеш използването му в преживяване, което се помни.

Разбира се, целите са специфични за всяка марка, а спектърът се затваря, когато потребителите-евангелисти започнат да привличат нова аудитория и консумират съдържанието на марката. А съдържанието има активна роля във всеки един етап.

Постът Спектър на маркетинга чрез съдържание е публикуван в Васи ли?!.

„Градината на боговете”, в която е шумно, забавно и пълно с всякакви форми на живот

http://azcheta.com/gradinata-na-bogovete-dzerald-daryl/

Причините да посегнете към „Градината на боговете” (изд. „Colibri“) най-вероятно се свеждат до следните две – знаете кой е Джералд Даръл и нямате търпение отново да се срещнете с него и шантавото му семейство, или пък заглавието и красивата корица са ви привлекли. В случай че е първото, то най-вероятно изобщо нямате нужда да четете...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване