11/07/16 15:59
(http://ivo.bg/)

Германские дипломат потвърждава: Борисов е попречил на Плевнелиев да се кандидатира отново

 

Горного заглавие, с което акцентирам върху най-важното от текста, на практика може да бъде преведено и така: германски дипломат обвинява Борисов във вероломна лъжа. Защото нашият премиер отрече това да е вярно и дори се ангажира наскоро с твърдението, че едва ли не до лятото е искал да номинира действащия държавен глава за втори мандат.

Вижте това интервю на Дойче веле с Клаус Шрамайер, настоящ посланик на Германия в Скопие и дългогодишен номер две в София в германското посолство в началото на 90-те години. http://clubz.bg/46710-borisov_sbyrka_sydbonosno

Фактът, че действащ дипломат от кариерата говори без заобикалки е знак, който изпраща Берлин. Знак на разочарование от Бойко Борисов, меко казано. И държи това да се види и чуе този път.

При това г-н Шрамайер, с когото имам честта да се познавам от множество разговори с повече от 20 годишна давност, вероятно е сред най-големите познавачи на корените на днешната българска действителност сред западните дипломати – явната и паралелната.

Едва ли дипломат от неговия ранг би заявил нещо толкова важно, което напълно съвпада с многократно изразената от автора на тези редове теза, че Бойко Борисов е попречил на Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. Моя милост дори беше по-мек в “хибридната” си оценка. Смятах, че ролята на Борисов като преграда към повторно кандидатиране на Плевнелиев е само част от проблема. Но германският дипломат явно отива по-далеч в оценката на ролята, която Борисов е изиграл така, щото да не се повтори управлението на “русофоба”.

Мненията ни не съвпадат съвсем и относно обобщението, че Бойко Борисов “сбърка съдбоносно”. Защото Борисов е сбъркан по условие като политически проект, създаден с помощта на германски фондации, след което започна да прави не толкова “грешки”, колкото услуги на Путин. Но това мое мнение е вероятно прекалено “грешно” за артикулиране от страна на един западен дипломат, макар и рядко откровен, като негово превъзходителство Клаус Шрамайер.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване