11/21/16 20:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

Не знам дали тези канелени рулца са най-хубавите, но знам, че са най-добрите, които съм приготвяла досега. Не ми се случва за първи път да снимам току-що извадени кифлички от фурната, преди да си разчупя една, но този път, още докато ги подреждах за кадър спрях и оставих фотоапарата. Не бях гладна, но не можах да издържа на ароматите, които се разнасяха точно под носа ми – от това невероятно пухкаво тесто с много канелена захар, с леко карамелизирани ябълки с дъх на коняк и глазура от крем-сирене с подправки.

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

И наистина, имам няколко фаворита на канелени рулца, като тези на Даниел, супер лепкавите и шведските кифлички, които обичам да сплитам, но тези тук надминаха всичко приготвено и опитвано до този момент. И не е само заради допълнението от ябълки, които дават допълнителен вкус и сочност на кифличките, нито само заради глазурата от крем-сирене, която вече бих приготвяла вместо обичайната захарна глазура. Какво друго може да е важно в едни кифлички освен пълнежа и завършека им? Тестото, разбира се. Мисля, че тези рулца ми харесват най-вече заради тестото.

Ябълки

Не е трудно да се забележи, че при всички сходни рулца и кифлички тестото се състои от едни и същи продукти. Има мая, има прясно мляко, има масло, има яйца, има захар. Това, което ги различава са пропорциите между тези продукти и смятам тази рецепта за ултимативна. Или поне засега, защото у дома обичаме канелени кифлички, а аз обичам да изпробвам различни рецепти за тях. Но преди да обявя някоя друга сходна рецепта за ултимативната, ти предлагам още сега да запълниш дома си със сладки зимни ухания от тези канелени рулца.

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

Рецептата е адаптирана от halfbakedharvest.com

За 12-14 рулца.

За тестото:

  • 7 г (2 чаени лъжици) суха мая за хляб
  • 50 мл топла вода
  • 3 супени лъжици кафява захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г масло
  • 1 яйце
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 450 г брашно
  • масло за намазване на тавата и на кифличките преди печене

За канелената захар:

  • 100 г фина бяла захар
  • 1 супена лъжица канела

За ябълките:

  • 4 средно големи ябълки (около 750 г), нарязани на дребни кубчета
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 1 супена лъжица коняк, бренди или тъмен ром

За глазурата:

  • 170 г крем-сирене, със стайна температура
  • 50 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица смлян джинджифил
  • 1/4 чаена лъжица смлян кардамон
  • едро нарязани орехови ядки

Приготвяне на тестото

В купата на статичен миксер или в голяма купа, ако тестото се приготвя на ръка, се изсипват маята, една супена лъжица захар и водата. Разбъркват се докато захарта се разтвори и сместа се оставя 10 минути, докато маята шупне.

Млякото, маслото и останалите две супени лъжици захар се смесват в касерола и се загряват на умерен котлон, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. Сместа не трябва да бъде много гореща. Ако се загрее прекалено се оставя настрана да се охлади до приятно топло. Добавя се към шупналата мая, заедно с леко разбитото яйце, солта и брашното. Ако се използва статичен миксер, всичко се омесва с куката за тесто за 6-8 минути. Ако тестото се приготвя на ръка, се измесва върху леко набрашнен плот 10 минути. Тестото не трябва да се утежнява с много брашно; трябва да остане меко и съвсем леко лепкаво.

Тестото се прехвърля в купа намазана с растителна мазнина и се покрива със стреч фолио. Оставя се на стайна температура за 1 час или докато тестото удвои обема си.

Приготвяне на канелената захар

Захарта се смесва с канелата. Оставя се настрана.

Приготвяне на ябълките

В широк тиган на умерен към силен котлон се разтопява маслото. Добавят се ябълките, захарта и коняка. Разбъркват се внимателно за 5-10 минути, докато останат без течност и омекнат, но без да се разкашкват. Времето за готвене на ябълките зависи от силата на котлона и от самите ябълки. Когато са готови се отстраняват от котлона и се оставят да изстинат.

Приготвяне на глазурата

За да се смесят хубаво крем-сиренето и маслото е добре да се извадят няколко часа предварително от хладилника, най-добре от предната нощ. Ако от крем-сиренето се е отделила течност, тя се отстранява. Смесват се в купа крем-сиренето и маслото и се разбиват с миксер докато се смесят хубаво. Добавя се пудрата захар и сместа отново се разбива. Накрая се добавят всички подправки и се разбъркват хубаво. Глазурата се оставя в хладилник, докато дойде ред да се използва.

Оформяне и печене на рулцата

Втасалото тесто се разточва върху леко набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 5 мм. Поръсва се обилно с канелената захар, като 1 см от единият край на правоъгълника се оставят без поръска. Струва ти се, че тази канелена захар е много? Не, не е. Ръсѝ смело, имай ми доверие.

Поръсване на тестото с канелена захар и ябълки

Завиване на тестото на руло

Върху канелената захар се разпределят ябълките. Тестото се завива на стегнато руло. Когато се стигне до свободния от поръска край, той се прищипва към рулото, така че да се залепи.

Рулото се нарязва на парчета

Рулцата се подреждат в тава

Рулото се нарязва на 12-14 парчета. Парчетата се нареждат в тава намазана с меко масло. Оставя се разстояние между тях, за да имат пространство да втасат. Покриват се хлабаво със стреч фолио и се оставят на стайна температура 30-40 минути, докато втасат.

Втасалите рулца преди печене

Изпечените рулца

Фурната се нагрява на 180ºC. Втасалите рулца се намазват с разтопено масло. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 30 минути.

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

Още докато са топли (не горещи) се намазват с глазурата. Може да се поръсят с едро нарязани орехи. Най-хубави са в деня на изпичане.

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене

Още рецепти с ябълки

Други рецепти за тестени печива

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Канелени рулца с ябълки и глазура от крем-сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/21/16 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/RbA-s4SSph4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване