11/23/16 08:43
(http://vasvalch.com/)

Тенденциите на 2017: цели, канали и роли в social-средата

state of social

Статистиките са приятно нещо – особено когато са съставени след допитване до голям брой маркетинг специалисти. Това не значи непременно, че тактиките, получили най-голямо одобрение, са най-верни – просто показва върху кои тенденции се фокусират останалите брандове. На свой ред, тази информация ще ви помогне да видите свободни ниши и претрупани канали, в които трябва да се инвестира по напълно различен начин.

Buffer са се допитали до 1200 експерти, за да създадат State of Social 2016. И резултатите, до които са стигнали, си струват един задълбочен преглед.

Целите

Маркетолозите все още са фокусирани върху използване на социалките за привличане на нова аудитория – 85% целят brand awareness. Въпреки че 71% цитират като цел ангажиране на аудиторията, не мисля, че имат правилен фокус върху това, отвъд трупане на Like-ове. Само половината се фокусират по-надолу във фунията и търсят генериране на leads. Най-учудващо е защо само 20% използват каналите за customer support – особено като погледнем бавното фокусиране на Facebook към начини да обслужваме клиентите в платформата. Това открива възможност за бързо задоволяване на клиентските желания – бъдете на линия и отговаряйте бързо.

Каналите

Facebook и Twitter са се превърнали в нещо почти толкова задължително, колкото да имате собствен сайт – съответно, 93% и 88% от маркетолозите ги използват. Само 27% от маркетолозите са се уплашили от спада в органичния обхват на Facebook и постват по-малко. Това пренасищане е видимо и за самите специалисти, като през 2017 година 23% ще обърнат по-малко внимание на Twitter, а 19% – на Facebook. Най-голям спад в използването ще има Google+ – мрежата така и не успя да се наложи като активен канал, въпреки серия промени.

Освободеният капацитет отива за производство на визуално съдържание: Facebook Video, YouTube, Instagram и Snapchat ще са приоритетни. Настъпването на педала на видео-съдържанието ще е трудна задача за някои брандове. Маркетолозите се чувстват ограничени откъм времеви ресурс (72%), бюджети (41%) и липса на видео-опит (30%) – ще трябва да преодолеят тези три бариери през 2017.

И докато всички са обърнати към видео и снимки, може би не е зле да погледнете към messaging-платформите – те се радват на сериозна потребителска ангажираност, но ще печелят вниманието само на 11% от маркетолозите. Влезте рано в тази сфера, за да имате конкурентно предимство.

Когато говорим за social-реклама, повечето маркетолози разбират само и единствено Facebook. Останалите платформи са значително по-свободни откъм рекламна конкуренция – което значи повече видимост и вероятно по-ниски бюджети за влизане. Вече харченето за social-реклама се стабилизира, като само 42% увеличават бюджетите си спрямо предишната година – това може да изглежда сериозно, но е далеч от няколкократните увеличения на рекламните инвестиции в социални мрежи през предишни години.

Ролите

Тук се крие една тенденция, която много ме радва – social не е отделна роля в маркетинг-екипа. 80% от тези, които работят по присъствието на марката в социалните мрежи, се занимават и с други аспекти на маркетинга – най-често това са content marketing (84%), email (68%) и community building (62%). Новината е чудесна, защото е крайно време да приемем, че social е просто още един канал и не трябва да го третираме като нещо повече. Успехът там е свързан директно с качеството на съдържанието ви, както и с ангажираността на аудиторията – затова има сериозна логика в комбинирането на social, content и community management.

Тенденциите в платформите

В отделен пост Buffer обърна внимание на основните тенденции в развитието на social-платформите през следващата година. Какви ще са фокусите на отделните мрежи?

Facebook

Видео-съдържанието ще продължи да става все по-популярно, докато не стигне пик и ефективността не започне да спада. Ще видим нови възможности за augmented reality – от базови неща като селфи-филтри (които вече са факт) до по-сериозни интеграции. Би трябвало да видим нов фокус върху търсенето в платформата, но последният опит на Facebook в тази сфера беше далеч от успешен и ще остана по-скоро скептична.

Instagram

След като буквално преди дни платформата въведе възможността за използване на live video, това със сигурност ще е сред фокусите на 2017 и ще допълни синергията между Instagram и Facebook. През следващата година би трябвало да видим още по-голям фокус върху инструменти за бизнеси, които да ни дадат повече статистики и опции за таргетиране. Рекламодатели, коледните ви желания може да се сбъднат!

Snapchat

За да завземе бюджети, платформата ще трябва да се фокусира върху повече рекламни опции, статистики и варианти за таргетиране, които да предостави на рекламодателите. Със сигурност Snap Inc. ще се опита да наложи още по-сериозно и първия си физически продукт – Spectacles. Третата ключова тенденция ще е налагането на circular video – нов формат, който Snapchat представи като функционалност в своите очила. Той позволява да виждате видео на цял екран, независимо в каква ориентация държите телефона. Идеята е любопитна и дава много възможности.

Twitter

Определено 2016 година беше трудна за Twitter, но в края й като че ли има повече яснота накъде иска да се насочи платформата. Вероятно ще видим още по-задълбочен фокус в партньорствата за излъчване на големи събития, по-добро (т.е. съществуващо) клиентско обслужване и изчистване на платформата от тролове и език на омразата. Ако успеят с това, Twitter може да се възроди като предпочитаната мрежа за отразяване на събития.

YouTube

Най-голямата видео-платформа дълги години работи за привличане на водещи създатели на съдържание. Сега е време да капитализира този успех. YouTube e в уникална позиция да не предлага само реклами, но и да стане посредник в партньорствата между марки и създатели на съдържание.

Още интересни данни

Препоръчвам ви да разгледате двата поста на Buffer с резултатите от State of Social 2016 и тенденциите на следващата година. Най-хубавото е, че компанията е фокусирана върху open data и като такава предоставя всички данни от State of Social за свободен достъп – можете да ги разгледате тук.

Коя статистика или прогноза ви направи най-голямо впечатление?

Постът Тенденциите на 2017: цели, канали и роли в social-средата е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 11/23/16 08:43 http://vasvalch.com/state-of-social-2016/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване