Thalloderma Shop
12/29/16 20:09
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки

Времето след коледните празници и преди посрещането на Нова година, не е особено активен период за готвене. След коледната вечеря, обикновено има толкова много останала храна, че поне два дни след това не се налага да се включва фурна, освен ако не е за да се претопли храната. Кутиите с коледни сладки продължават да се изпразват (ние наистина направихме твърде много тази година), но и едно отделение в моя хладилник също имаше нужда от изпразване разчистване – чекмеджето за зеленчуци.

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки

Там се откриваха два набръчкани корена пащърнак; едно малко парче джинджифил, което струва ми се подмятах твърде дълго време; крайни парчета от моркови, останали от гарнитурата, която приготвих за коледната вечеря; стръкове селъри и дръжки от магданоз, запазени с една единствена цел – зеленчуков бульон. С идеята, че ще правя само това, ще го разлея в бутилки и част от него ще замразя, започнах да изпразвам хладилното чекмедже и да трупам зарзават и подправки в една голяма тенджера. Това беше първата хапка, която донесе апетит за следващата, така че спокойният период без готвене мина спокойно, но с нова салата, която ти предлагам да опиташ, независимо дали имаш да разчистваш нещо в твоя хладилник или не.

Приготвените за печене тиква и лук

Останалите продукти за салатата

Това, което прави тази салата наистина интересна за вкуса е съчетанието от подправки в дресинга. И макар да има в него кимион, смлени зърна кориандър и портокалова кора, най-специфичната, без която тази салата няма да бъде същата е канелата. Има много солени храни, в които канелата се използва за овкусяване, като в рецептата за печен агнешки бут, пилаф, сармите от савойско зеле, гръцките мусака, пастицио и телешко стифадо, но струва ми се, че досега не съм я опитвала в дресинг за салата, пък била и тя с кускус и тиква.

Приготвяне на салатата

Приготвянето ѝ изобщо не отнема време. Изпичането на тиквата с лука става за около половин час и може да стане предварително, защото е необходимо да се охладят. Приготвянето на кускуса става буквално за секунди, а смесването на съставките за дресинга е като детска игра, само където трябва да се внимава за количеството сол (както винаги, впрочем). Този път и аз подходих по по-бързия и лесен начин, като използвах консервиран нахут, вместо тепърва да накисвам сух и да го варя. Така остана и малко лично време през двата свободни дни, които си взех от работа и останали сами, без Даниел (който си посещава градината), ние с Вальо отидохме на кино да гледаме Междузвездни войни (аз не съм от онези големи фенове, но живея с такъв и тогава става неизбежно дори пижамата на детето ни да е на космически кораби с надпис Star Wars), а после се разхождаме свободно и спокойно до късния следобед, защото знаех, че за вечерята имах 10-15 минути работа. Останалото време е просто изчакване, което задължително минава в пиене на вино. Колко приятно може да бъде между празниците!

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки

Рецептата е адаптирана от thekitchn.com

Тази салата би могла да се приготви с батат, вместо тиква и сварен бял боб, вместо нахут. Канелата в дресинга носи известна пикантност, но ако обичаш по-люто, може да се добави табаско сос или стрити люти чушки. Салата е прекрасна и когато към нея се добавят зеленолистни като бейби спанак или рукола.

За 4 порции като салата или лек обяд или 6-8 порции като гарнитура.

За салатата:

  • 1 кг обелена и почистена тиква, нарязана на кубчета
  • 1 голяма глава лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 50 мл зехтин
  • 200 г кускус
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 1 консерва нахут, отцеден или 250 г сварен нахут
  • 60 г сушени червени боровинки
  • 100-150 г краве сирене, натрошено
  • сол на вкус

За дресинга:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3-4 супени лъжици бял винен оцет
  • настъргана на ситно кора от 1/2 портокал
  • 1/2 чаена лъжица смлян кориандър
  • 1 чаена лъжица смлян кимион
  • 1/4 чаена лъжица канела
  • 1/4 чаена лъжица прясно смляно индийско орехче
  • 1/2 чаена лъжица сол

Фурната се нагрява на 220ºC. Подготвя се широка плитка тава, която се покрива с хартия за печене. Тиквата и лукът се смесват. Разбъркват се със зехтина и се посоляват със сол. Разпределят се на един ред в тавата и се слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пекат се 35-40 минути, като се разбъркват внимателно 1-2 пъти по време на печенето. Охлаждат се напълно.

Кускусът се изсипва в касерола с капак. Зеленчуковият бульон се слага да заври и се посолява. Излива се върху кускуса, покрива се с капака и се оставя така 15 минути. След това се разрохква с вилица.

За дресинга всички продукти се смесват. Опитва се и ако има нужда се добавя още оцет и/или сол.

В голяма купа се смесват изпечената тиква с лука, кускусът, нахутът и боровинките. Овкусяват се с дресинга, като от него се добавя по малко и се преценява дали има нужда от още. Салатата се поръсва с натрошено сирене. Сервира се със стайна температура или леко охладена. Може да се съхранява до една седмица в кутия в хладилник. Изважда се от хладилника 30-60 минути преди сервиране.

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки

Още рецепти с кускус

Други рецепти с тиква

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/29/16 20:09 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/eELUUYdmlzc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване