Thalloderma Shop
02/28/17 06:54
(http://vasvalch.com/)

Innovation Explorer 2017: разговор за иновации

innovation explorer 2017

Чудесно е да ходиш на събития за маркетинг. Още по-чудесно е да ходиш на събития, които нямат общо само с маркетинг темата, а разглеждат по-мащабни бизнес въпроси. Точно затова обичам Innovation Explorer. Тази година мина под знака на диалога – фокус беше комуникацията като начин да направим иновациите наистина успешни.

Технологиите вече са в бъдещето

innovation explorer 2017

Свикнали сме да мислим, че иновацията се обуславя от технологиите. Те днес се движат толкова бързо, че мозъкът едва ги настига. Singularity University отдавна говорят за експоненциалните технологии – и както ни напомни Emeline Paat-Dahlstrom, те се дематериализират (т.е. преминават в по-компактни размери), демонетизират (струват по-малко) и демократизират (все по-лесни са за производство). За да ви стане ясно точно колко бързо се развиваме, помислете върху следното: днес интернет потребителите са повече, отколкото е била цялата популация на Земята през 1960 година.

There are more people online now than there were people alive in 1960. – Dex Torricke-Barton

Според Jim Stikeleather старият бизнес се състои в местене на атоми – продажба на физически стоки. В дигиталната икономика местим електрони и затова сме подвластни на много по-малко натиск от времето и пространството в търговията. Допълнително, не сме притиснати от капитал, защото финансирането е много по-достъпно. Не сме затруднени и от наличието на информация – всяка технология е описана в интернет. Голямото предизвикателство пред бизнеса днес е бързо да донесе стойност на своите потребители. И тук идва ролята на комуникаторите.

Комунинацията все още не е в бъдещето

Оптимизирали сме бизнес процесите, имаме необходимите технологии. Но все още не се фокусираме достатъчно върху обществото като цяло. Оптимизирали сме само една подсистема в основната система на света около нас. Тази липса на внимание навън носи на бизнесите протести, потребителско недоверие, сериозни данъчни мерки от държавата и серия други ефекти.

Пред комуникаторите на иновации стои и друг проблем – Законът на Амара, според който надценяваме ефекта на технологиите в краткосрочен план и го подценяваме в дългосрочен. Това автоматично води до недоволство и разочарование – „все още нямаме летящи коли, науката не става за нищо!“

Колкото по-неоптимална е комуникацията на иновациите, толкова по-вероятно е тези нови технологии да загубят пазарната битка. Ако не успеем ясно да покажем с какво новостите носят полза на обществото, потребителите ще обърнат гръб и на най-доброто техническо изпълнение.

Many times marketing is stronger than technology. – Erez Tsalik

Пример за това даде Erez Tsalik. През 1976 година Sony представя Betacam, един значително по-добър от техническа гледна точка формат. Но това не пречи на VHS да се наложи като доминиращ стандарт, изцяло благодарение на добър маркетинг.

Как да комуникираме иновациите?

innovation explorer 2017

Най-добрите съвети за това как да комуникираме иновациите даде Dex Torricke-Barton от SpaceX. Той ни насочи към следното:

  • Иновацията трябва да е свързана с разрешаване на фундаментални предизвикателства. Не трябва да комуникираме продукта или компанията, а социалния ефект, който този продукт има върху обществото.
  • Трябва да имаме глобален поглед към иновацията, да създаваме технология, която приобщава различни нации и обществени групи.
  • Не вярвайте само на данните или само на личните истории. Покажете какъв би бил ефектът на технологията в голям мащаб, но и използвайте примери на лично ниво. Съединете статистика и история в една по-силна сплав.
  • Мислете дългосрочно. Историческият ефект на една технология не се определя от това, което може да направи един-единствен човек или една нация. Предизвикателството пред нас днес е да работим като глобално общество, „планетна цивилизация“.

Най-важният урок за мен се състои в това, че комуникираме не самата технология, а нейният ефект върху обществото.

Any product and tool that’s really innovative today is part of something bigger that’s going on in the world. – Dex Torricke-Barton

Nikolaos Dimitriadis отбеляза нещо сходно. Трябва да се фокусираме върху процес, базиран на неврологията и емоционалната човешка природа. Не сме просто рационални същества, ние сме много повече.

Иновацията не е религия, а бизнес процес

Исках този пост да бъде една свободно течаща история през всички лектори, които ми направиха впечатление. И въпреки че любимият ми лектор излезе извън това наративно русло, няма как да не му отделя секция тук. Става дума за Erez Tsalik.

innovation explorer 2017

За страничния наблюдател иновацията е култ. Имаме си собствени символи (светеща крушка) и собствени мъченици (Стив Джобс, например). Но иновацията не трябва да е култ – тя е бизнес процес. И както при всеки друг бизнес процес, трябва да следим инвестираните средства и време, влиянието върху репутацията и финансовите резултати. Успешната иновация дългосрочно трябва да се самоиздържа, да носи приходи.

Innovation is not a cult. It’s a business process. – Erez Tsalik

Как да постигнем това? Като създадем систематичен и устойчив бизнес процес, който е ориентиран към резултати. Единственото останало тук от познатите атрибути на иновацията е нейната контраинтуитивност. А защо трябва новостите да са контраинтуитивни? За да ни диференцират и да носят максимално големи позитиви на марката. Тогава е по-малко вероятно друг да се сети за същата идея.

Иновацията трябва да се случва във всяка част на бизнеса – не само в технологии или маркетинг, а при възнаграждаване на служители, наемане на персонал, в правния и логистичния ви отдел. Кога последно иновирахте там?

Постът Innovation Explorer 2017: разговор за иновации е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 02/28/17 06:54 http://vasvalch.com/innovation-explorer-2017/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване