Thalloderma Shop
03/02/17 07:15
(http://vasvalch.com/)

Jane Lin-Baden: с гласово търсене информацията ще е много по-фрагментирана

jane lin baden dentsu digital camp sofia

Презентацията на Jane Lin-Baden, CEO на Isobar Asia Pacific, беше едно от най-интересните неща по време на Dentsu Digital Camp. Тя говори за disruption в търсенето, предлагането и бизнес моделите, сподели интересни примери от Азия и остави много неотговорени въпроси у публиката. След края на събитието потърсих отгвори на тези въпроси от самата нея.

В началото исках да чуя мнението й как западняците възприемат азиатския пазар и в какво бъркаме, когато мислим за Азия в стереотипи. Според Джейн общото мнение е, че Китай копира технологии от други пазари. Но това е много далеч от истината. „Сега Китай е хъб на иновации, страната държи повечето световни патенти и има най-големия капиталов пазар за start-up компании.“ В Китай и Азия като цяло има много енергия насочена към R&D и иновации.

jane lin baden dentsu digital camp sofia

Говорейки за Азия, нямаше как да не обсъдим и WeChat, онази messenger платформа, която води всички други. Попитах какво може да научим от нея при развитието на чат-системи за бизнес цели. „Винаги казвам, че WeChat не е messenger платформ – това е операционна система,“ започна Джейн: „Това е подход, от който може да се учим: вместо да създадеш само чат-платформа, построяваш цялостна екосистема. Затова днес в Китай всеки има WeChat, дори просяците.“ Всъщност, в презентацията по-рано през деня чухме, че просяците в Китай вече не искат милостиня в кеш – по-лесно е да им преведеш пари в WeChat акаунта им. Дигиталното бъдеще е днес!

Друга актуална тема днес са гласовите интерфейси. Със сигурност сте видяли как Amazon Echo и Google Home си говорят. Според Джейн гласовите интерфейси са много интуитивни, но все още не разбират всичко. „Ако сте взаимодействали с Echo, знаете, че то не разбира всичко, което му казвате. Трябва да промените начина, по който задавате въпроса. Мисля, че с времето хората ще се научат как да взаимодействат с машините.“

Но замисляли ли сте се как се променя дигиталният криейтив, ако не разчитаме на снимки с котенца и чашки кафе? Шегата настрана, къде отива визуално-центристката реклама в ера на гласови интеракции? Ключова тук е фрагментацията на информацията: „Сигурна съм, че ако прочетете 10 страници, запомняте доста от съдържанието, но когато търсите нещо с гласова команда, дори не запомняте точно какво сте попитали. Така обработваме информация ние хората. Затова гласовото търсене води към фундаментална промяна как обработваме информация, ще е много фрагментиран процес.“

jane lin baden dentsu digital camp sofia

Промени много и като че ли не сме напълно готови за тях. Как компаниите могат да се подготвят за потенциален disruption? „Това, което не можем да предвидим е развитието на технологиите – ново приложение-убиец или нещо от типа на blockchain.“ И все пак начини за подготовка има: „Мисля, че компаниите трябва да имат конкретен процес, с който си задават въпроса „What if?“ И трябва да гледаме не само към промените в предлагането, но и към тези в търсенето.“ За тези две страни на уравнението Джейн говори и в своята презентация – препоръчвам ви да прочетете повече както за нея, така и за цялото събитие. Ще се видим на Dentsu Digital Camp отново!

Постът Jane Lin-Baden: с гласово търсене информацията ще е много по-фрагментирана е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 03/02/17 07:15 http://vasvalch.com/jane-lin-baden-interview/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване