06/05/17 11:21
(http://ivo.bg/)

България се утвърждава като крепост на подмазвачеството към Русия на фона на руския провал в Македония и Черна гора

Не само е поучително, а направо е като “кристална” топка за виждане в бъдещето какво предстои да се случия някой ден и България, когато на власт дойде правителство без т(р)айни ангажименти към Русия. В Македония тази промяна се случи и веднага се появиха разкрития за руската подривна дейност в и срещу страната.

По същото време Черна Гора се присъедини към НАТО. Колкото и да е малка тази държавица, символичното значение на руския провал в опитите да я задържи насила в орбитата си е от голямо, дори от геостратегическо значение. Той показва доколко непривлекателна е днешна Русия, включително за исторически не просто близки, а направо предани до неотдавна на Русия страни, като Черна Гора ( любимката на руската дипломация от времето на граф Игнатиев, както се вижда от записките му). Ако България е набедена за “исторически свързана” с Русия ( въпреки победната си отбранителна война с нея през 1916-1917 г.) , то Черна Гора е направо в симбиоза с руските интереси на Балканите от век и половина насам.

И въпреки това малка Черна Гора и малка Македония намират сили да се отскубнат от задушаващата прегръдка на руското влияние.

В България подобно “изтичине” на информация, каквото се състоя в Македония, е невъзможно докато тук управляват на принципа на Борисов “да не дразним Путин”.

Тук страдаме ожт “малка” грешка в терминологията: предателите на България дефилират открито като “приятели на Русия” със знамена, хоругви, партийни програми, предизборни кампании , следизборна лустрация на нелоялни към Москва държавни служители, фалшиви новини за очаквани посещения на Путин и истински захлебили от руските подкупи медии.

Вместо да покаже поне разграничаване от тази “мода”, т.н. силен човек на България демонстрира слабост към русофилството, избирайки да се подмаже тази пролет предизбрно на една единствена “неправителствена организация”: тази  на Национално движение “Русофили”, която се хвали с членска маса, на каквато могат да завидят като бройка ( ако и тя не е фалшива) някои парламентарно представени парии в България.

Истеричната реакция на Москва на този етап се свежда до заплахи, че на Сърбия ще бъдат продадени нови руски оръжия. Някои от нас обаче помним, как се спука сръбският балон през 1999 г., когато руските и българските другари предричаха “нов Виетнам” за НАТО и главно за американците в Косово, защото Сърбия била едва ли не регионална военна суперсила и намесата на западните сили щяла да бъда удавена в реки от кръв ( всъщност за губите на НАТО се оказаха предимно от “приятелски огън”).

 

Колкото и да е важна Сърбия за кремълската доктрина на вбиване на клин между държавите от Югоизточна Европа, тъжната истина е, че Сърбия е маргинална в това отношение държава, тъй като е просител за членство в ЕС и това отношение руските ухажвания обещават “успех” по отношение на просителите, подобен на онзи, които доведе историческият руски съюзник на Черна гора в НАТО. Агресията на Русия срещу Украйна, послужила като катализатор, е сред главните заслуги за това “постижение” на руската политика и разочарованите руснаци могат да благодарят лично на своя самодържец.

България, уви, макар и това да не е декларирано официално от Кремъл, все повече се откроява на този фон ( особено ако се погледне и на север към твърдата прозападна политика на Румъния), като най-важната опорна точка на Москва в опитите да разбива евроатлантическото единство в нашата част от света, където дори в “проруската Гърция” управляват левичари, които са повече патриоти, отколкото подкупни русофили.

КОМЕНТАР НА AWACS:

Русия и Сърбия Срещу Македония:

Превъплъщенията на КГБ и ГРУ в „братския” „православно-славянски” свят на Балканите

 

Освен последните разкрития по подривната дейност на Русия срещу Черна Гора и Македония, преди дни стана известно и за по-критични документи, свързани с нейната агресивна намеса. Подробен доклад на международната Организация срещу корупцията (OCCRP), изготвен и цитиращ документи на Македонското Контраразузнаване (ДБК), заедно с разследвания на македонската телевизия Нова, сръбската опозиционна организация срещу корупцията KRIK и други, осветлява значително повече подробности.

Както личи от доклада и използваните македонски документи, аналогиите у нас на руските действия в Македония, със същите подходи, включително срещите със служители на КГБ на Президента на България Румен Радев, на водачката на социалистите Корнелия Нинова, и на други като „националиста” Волен Сидеров, замислени и използвани в руските мрежи, е повече от очебийна, каквато е и непрекъснатата руска енергийна намеса у нас или оказването на всевъзможен натиск за промяна на български позиции в полза на Русия, но във вреда на националните ни интереси и на общите интереси и политики с ЕС и НАТО.

 

Следват цитати от доклада, достатъчно красноречиви:

 

„Руски шпиони и дипломати в Македония от десетилетия са ангажирани в обхватно правителствено усилие на Русия за разпространяване на невярна пропаганда и провокиране на разцепление в страната. Това е част от по-голямо руско усилие за предотвратяване на страни от Балканите да се присъединяват към НАТО.”

„В дългото „мероприятие” участва основно рускита тайна служба ФСБ, партнирана от разузнаването на Сърбия, с използване от тях на антизападни и проруски националисти на Македония”.

„Документите от Македония доказват ясни намерения на Русия да засили влиянието си из териториите на бивша Югославия и ги откъсне от западно влияние. На такива усилия се противопоставят местните национални усилия в страни като Черна Гора, вече присъединяваща се към НАТО, в Босна, а и дори в Сърбия, където демократични сили желаят бъдеще за страната си, съврзано с евро-атлантизма, отколкото с Русия, независимо от войната от 1999 г.”

„Руско-сръбските усилия вече нанесоха сложна политическа криза в Македония”. „Те включително използват етническо и верско напрежение, чрез оказване на натиск върху основни политически партии да заемат позиции срещу местните етнически албанци, довеждайки Македония до ръба на Гражданска война”.

„Македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) е регистрирало конкретно дейността на Руското посолство в Скопие с негови дипломати, ангажирани пряко в действия, както изтъква директорът на управлението Владимир Атанасовски. Началото на руската операция е 2008 г., съвпадайки с годината, когато македонската кандидатура за НАТО претърпява застой вследствие ветото на Гърция заради спора между двете страни по името на страната”.

„Както казва документ на македонските служби: Използвайки своя местна агентура и подход на „мека” сила, стратегията на Русия на Балканите е да изолира Македония от влияние на запада. Още повече, руската външна политика е в тясно съответствие с Енергийната стратегия на Русия за контролиране на местни енергийни ресурски, чрез „партниране” с Балкански страни. Целта на стратегията на Русия е Македония да бъде поставена в сфера на изключителен интерес и зависимост от Русия”.

„Дейността на руското разузнаване се води от Посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно 3-ма негови служители, които са офицери на ФСБ в Резидентурата в същото Посолство, и на свой ред са контролирани от Резидентурата на ФСБ в Белград. Тримата от Скопие работят в един екип с други четирима служители на Руското посолство в Скопие. Те пък са от неговата Резидентурата на военното разузнаване, ГРУ, и са КООРДИНИРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ („Екипът” на „братския” ПОЛКОВНИК МАКАРОВ!!). Други участващи в операцията офицери от Руските служби в Скопие са прикрити като представители на правителствената агенция на Русия ТАСС, на Россътрудничество, на Руската агенция за външна помощ и други. Според анализ на „Вашингтон Пост”, руският офицер на прикрите в Скопие в същата агенция за помощ, преди това е били „на работа” в САЩ, където е бил разследват от ФБР, тъй като е опитвал да вербува американски граждани в интерес на Русия.”

„Документът също казва: Руските офицери в Македония опитват редовно да вербуват военни от Армията на Македония, от нейното Министерство на вътрешните работи, с цел създаване на „критична маса” от подготвени ръководени хора, които в подходяща политическа ситуация да бъдат използвани за изпълнение на руски задачи в руски интерес”.

„Руската агентура в Македония опитва да влияе върху медиите на Македония и най-вече на онези, заемащи антиалбански позиции.”

„Като резултат, чрез такива действия, Русия през последните 7-8 години успява да засили позиции и влияние в Македония, независимо от македонското правителствено партньорство с НАТО и запада. Един от начините е Русия да създаде свои „почетни консулства” в Битоля и Охрид, които са всъщност нови резидентури на руския шпионаж”.

„Руската Стройтрансгаз започна строителство на мрежа от тръби през 2015 г. и я завърши през 2016 г., поставяйки енергийната система на страната в още по-голяма зависимост”.

„Русия, също така, засили „културното” си присъствие в Македония, чрез т.нар. панславянски подход, с действия за подчертаване на „славянска” идентичност в Македония, обвързване на Македонската православна църква и др.”

„Руското посолство в Скопие се занимава и с вече 30 на брой Дружества за макенонско-руско „приятелство”, Руски културен център в Скопие, изграждане на Големи православни кръстове из страната, на РУСКИ СТИЛ ЧЕРКВИ и други”.

„Друго постижение на руското въздействие в Македония е ОТКАЗЪТ на Македонското правителство да се приседити към западните САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ заради военната агресия през 2014 г. срещу Украйна.”

„Русия пряко подкрепя ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и националистическата линия в нея. Засега Груевски и други хора от ВМРО са под разследване от прокуратурата заради голяма корупция и пранета на пари”. „Тъй като на последните избори през декември 2016 г. в Македония силно се представиха непроруски сили, Русия критикува същите избори като „повлияни от ЕС и САЩ”.

„На среща на 7 април 2017 г. между висшия служител в министерството на външните работи на Македония Ненад Колев и посланика на Русия Олег Шчербак (колега на Макаров по КГБ), посланикът е изтъкнал целта на Русия НА БАЛКАНИТЕ „да се създаде ИВИЦА ОТ ВОЕННО НЕУТРАЛНИ СТРАНИ, включваща Черна Гора, Босна, Македония и Сърбия”! „Посланикът е настоял Македония по-пълно да подкрепя руските действия срещу „чуждо” (евро-атлантическо) влияние в Македония”.

„В Сърбия, проправителствените медии обикновено подкрепят ВМРО, Груевски и Русия. Сръбски официални представители се срещат с македонски проруски представители. Сърбите насърчават общи проруски позиции на ВМРО или правителството, или „Македонски неутралитет” спрямо НАТО. Същите македонски представители обикновено се срещат с руските офицери от ФСБ и ГРУ, работещи в Скопие.” „Същите сръбски и македонски представители обикновено се срещат и с черногорски проруски представители, които пък по подобен начин се срещат в Черна Гора с руски офицери от разузнаването, работещи на прикритие в посолството на Русия в черногорската столица, Подгорица”.

„Новият премиер на Македония Зоран Заев: „Убеден съм, че, ако не се предприемат допълнителни мерки (срещу Руската настъпателност), на фона на ниския интерес на ЕС и САЩ в този район, Русия ще (продължава да има) разширяващо се пространство да налага своите интереси”.

https://www.occrp.org/en/spooksandspin/leaked-documents-show-russian-serbian-attempts-to-meddle-in-macedonia/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване