07/03/17 15:38
(http://ivo.bg/)

Трудното сбогуване със собственото невежество

От “аргументите” на защитниците на съветската символика и българските и аналози в България винаги най-много ме е “впечатлявал” един на пръв поглед (почти) безобиден довод, характерен за фанатиците, които отричат въртенето на земята: не е имало войнишки мемориал на мястото, на което през 1981 г. беше издигнат подложеният в момента най-после на демонтиране паметник пред НДК, казал един разпенен фанатик днес. http://www.faktor.bg/bg/articles/zapochna-demontazhat-na-pametnika-pred-ndk-cherven-aktivist-prorokuva-i-drugi-zhertvi-/snimki-i-video/

Невежеството не е патент само на червените фанатици, но е задължително за тях. Те не желаят да знаят истината и толкоз! Притиснеш ли ги с аргументи, бягат обратно в бункера на “вярата”, който замества разума, фактологията и реалността.

Имал съм случай да ми бъде натрапен разговор по темата от непознат минувач в София, който се опитваше все пак да запази някакъв възпитан тон и подобие на вежливост до момента,  в който му съобщих неизвестната за него истина, че СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г., с която е поддържал дипломатически отношения през цялата война. Това буквално го взриви – не само отказа да приеме истината, но и започна да крещи , “като ранена в сърцето пантера” ( по израза на Вапцаров). Не ми оставаше друго, освен да му откажа да ми досажда повече с репликата, че за университета се кандидатства с диплома за средно образование , а той е на нивото на първокласника.

Иначе опорните точки за “талибаните” в мозъците на другарите се загнездват удобно не за друго, а за да изместят добре известнитата им истина за рушенето на паметници в самата НРБ и малко след нейното събаряне от собствените им другари “талибани”. Списъкът на съборените по съветско-комунистичски съображения паметници в България е безкраен: от свързаните с мархията, през посветените на Сталин и неговия местен лилипут Вълко Червенокв ( наредил сам да му се махнат бюстовете от поне хиляда учреждения в България след развенчаването на мустакатия грузинец в СССР), до чучелата на Живков. Всичките те са били разрушени в “крак с времето”- такова, каквото го определя линията на моментното ръководство в Москва.

Признавам, че този задочен спор с фанатици е доста безсмислен, но се надявам да е прелюдия към далеч по-трудния процес по отстраняване на чисто съветската монументална символика. Ще ни бъде повтаряно, че “никой не руши паметници” пак от същите ( по маталитет, не е непременно същите по паспорт) фанатици.

Използвам случая да отбележа, че вече трети ден надписът “БКП са терористи” стои върху буквите на благодарност към съветския колониализъм на най-значимия му символ в България МОЧА.

Препаратите им ли са свършили на чистачите или се държат като препарирани заради нечие бездействие след разправията между дългогодишния надзирател на руско-българската дружба Решетников и неговата местна Шаренкова, с която се скараха публично? Ако е вярно, това е илюстрация на “двама се карат, трети печели”.

Лошото е, България е в позата на третия, подчинения в тази неприлична руска тройка.

За малко разведряване, да припомня съветският виц за това е що е съветска тройка: “Двама правят секс, третият пази дънките”. В този смисъл, някой пази дънките на скараните партньори в тройката и предстои да видим докъде ще се стигне в това сътрудничество.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване