07/16/17 00:24
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пица с картофи и лук

Знам. Звучи странно. Няма доматен сос, нито каквито и да е домати. Няма и сирене. Не е кръгла и не се реже на триъгълници. Пиците не е задължително да бъдат кръгли и с домати. Най-добрият пример е pizza bianca – нещо, което в света на пастата би било pasta aglio e olio. Семпло, дори по-семпло отколкото може да си въобразиш. И толкова вкусно, че не може да спреш да ядеш. И дори този факт да те притесни покрай сезона на плажните ваканции, не му мисли и спри да се измъчваш. Освен да се живее хубаво е добре и да се яде хубаво. Знаеш какво имам предвид.

Пица с картофи и лук

В тази публикация, освен да включа любимото ми бързо тесто за пица, ще ти представя и как го гарнирам с картофи, лук и розмарин, така че да се получи pizza con patate. И тук трябва да си представиш тънко хрупкаво тесто, меки картофи със златиста повърхност, сладък лук и безкраен аромат на розмарин. Някой отворили ли вече бутилка с розе, че рязко ожаднях? ОК. Аз ще го направя. Но преди това, нека приготвим пицата с картофи и лук.

Тестото и продуктите за гарниране на пицата

Като ангажиран (по всякакъв начин) родител с почти четири годишно дете имах някои размишления относно пицата. Тя е бърза храна, нали? Бърза е защото може да си я поръчаме за вкъщи, още докато сме на път за там след дълъг работен ден. Сравнително бърза е и в повечето пицарии в София, стига да не бъде петък или събота вечер. Пицата е любима храна и имаш десетки възможности за вкус. Мисля си, ние всички обичаме пица. Да, ама не. Даниел категорично отказва каквито и да е вариации, освен гореспоменатата пица бианка (просто изпечено тесто със зехтин, евентуално малко сирене и моля без никакви зелении върху него). Пак си мисля, това мое дете става по-злоядо и от най-злоядите деца (на мен ли точно се падна!), но имам скрита надежда, че е период и просто не знае какво прави. Представям си как в тийнеджърска възраст основната му храна е точно това и ми се струва малко успокоително, ако и аз мога да му я предложа у дома. #майчинскитревоги

Разстилане на тестото в тавата

Така че, тази пица очевидно Даниел не я яде, дори след като го убедих, че в нея няма нито домати, нито моркови (морковите са друга тема за #майчинскитревоги). Обаче ние останалите обичаме пица. Особено ако върху нея има лук. Сладък, поел ароматите на розмарина. И картофи, напоили се със зехтин върху хрупкавото тесто. Нека ти разкажа сега повече за това.

Разстеленото тесто в тавата

Ако трябва да приготвя пица, винаги използвам любимото ми тесто от 2008 година, публикувано в блога за „Пица Маргарита“. За мен е изключително бързо и лесно, защото отдавна използвам статичен миксер за замесването му, но и замесено на ръка е също толкова добре. Само става малко по-лепкаво и брашнено по плота, но това се почиства лесно.

Гарнираното тесто с картофите и лука

Относно гарнирането с картофи, винаги съм искала да опитам варианта на голяма правоъгълна пица с картофи, който видях в Рим по време на ваканцията ни през 2008. След почти десет години оттогава, това лято аз съм обсебена освен от морска храна и от тънък гарниран хляб. Опитах няколко варианта, освен супер семплата бианка за Даниел и се спрях на два, единият от които е в тази публикация. За следващия ще ме изчакаш малко, но отново няма да използвам домати, освен ако не са за добре овкусена салата.

Изпечената пица с картофи и лук

Ако искаш да научиш повече за видовете пица, в тази статия по интересен начин са представени основните разновидности. Което ме подсеща, че и любимата ми писаладиер с много карамелизиран лук също е пица. Би трябвало някой път да поговорим и за нея.

Пица с картофи и лук

Пица с картофи и лук

По идея и навигация от smittenkitchen.com и christinascucina.com.

За 6 порции или 12 големи квадратни разреза с размер около 10 см.

 За тестото:

  • 300 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица (5 г) суха мая за хляб
  • 60 мл зехтин
  • 150-170 мл хладка вода

За гарниране:

  • 1 кг картофи, обелени и нарязани на дискове с дебелина 3 мм
  • 700 мл студена вода
  • 4 чаени лъжици (20 г) сол
  • 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан на кръгове с дебелина 3 мм
  • 4-5 супени лъжици (60-75 мл) зехтин
  • 1 супена лъжица нарязан пресен розмарин
  • прясно смлян черен пипер

Приготвяне на тестото

Замесване в статичен миксер: В купата на миксера се измерват брашното, солта и маята. Добавят се зехтинът и 150 мл хладка вода. Разбъркват се грубо на ръка с приставката за тесто и след това (с поставена на миксера приставка) тестото се омесва на средна скорост 5 минути. Ако изглежда сухо се добавя още малко вода. Тестото трябва да бъде стегнато и еластично. Прехвърля се в купа намазана с малко зехтин и се покрива със стреч фолио. Оставя се да почине 30 минути.

Замесване на ръка: В купа се измерват брашното, солта и маята. Разбъркват се и към тях се добавят зехтинът и 150 мл хладка вода. Замесва се тесто. Ако се усети сухо се добавя още малко вода. Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва 5-6 минути докато стане гладко и еластично. Ако тестото лепне по време на измесването, плотът се наръсва с малко брашно, но се внимава тестото да не се утежнява с повече от него. Тестото се прехвърля в купа намазана с малко зехтин и се покрива със стреч фолио. Оставя се да почине 30 минути.

Приготвяне на картофите и лука

В приблизително 700 мл вода се разтварят четири чаени лъжици сол. Картофите се обелват и се нарязват на дискове с дебелина 3 мм. За целта се използва остър нож и повече сръчност или най-добре V-образно ренде или мандолина. Аз използвам този модел мандолина на OXO. Нарязаните картофи веднага се поставят в подсолената вода. Оставят се да престоят в нея от 30 до 90 минути. Това ще помогне освен да се овкусят и да не потъмнеят, да се сготвят частично от солта – така ще омекнат и ще се сготвят по-бързо и по-добре върху тестото.

Лукът се обелва и също се нарязва на кръгове 3 мм.

Когато тестото е готово за работа, картофите се отцеждат от водата и с ръце се изстисква възможно повече течност от тях. Не се изплакват. Отцедените с ръце картофи се разстилат върху кухненска кърпа и с друга кърпа или кухненска хартия се попиват от останалата влажност. Това е важно, за да не остава тестото влажно и глетаво, а и за да придобият картофите приятна хрупкавост. Прехвърлят се в голяма купа и се смесват с лука, зехтина, розмарина и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се хубаво.

Аранжиране на пицата

Фурната се нагрява на 250ºC. Не използвам вентилатора. Голяма тава с приблизителни размери 42×33 см се намазва с тънък слой зехтин. Тестото се изважда от купата и без да се премесва се поставя в центъра на тавата. Разстила се с ръце до краищата на тавата. Върху него се разпределя сместа с картофите и лука, като се покриват и краищата на тестото. Тавата с пицата се слага на средно ниво във фурната. Пицата се пече 30 минути или докато краищата станат кафяви, а картофите придобият златист цвят с тук-там хрупкави крайчета. Изважда се от фурната, оставя се да постои 3-4 минути и се нарязва на квадратни парчета (с ножица е най-лесно). Сервира се топла или със стайна температура. На мен повече ми харесва топла, защото тогава тестото е екстремно хрупкаво, картофите на повърхността си също. Може да добавиш допълнително вкус, като гарнираш с билково песто.

Пица с картофи и лук

Още рецепти за пица

Още рецепти с картофи

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пица с картофи и лук е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/16/17 00:24 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/HXaXRtHiWQU/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване