Печена риба в солена кора, сотирани зеленчуци и сос айоли

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/o1BiTGiiU48/

Или това е кратката версия за заглавие на това, което следва да ти разкажа. Дългата включва семена от резене в солената кора и зелени подправки в рибата. А, да. Рибата е фагри, но може да се използва всяка една по-голяма морска риба с бяло месо. Зеленчуците са тиквички и червени чушки, допълнени от аромата на корен резене. Айоли си е айоли и колкото и вариации да има, те се изчерпват до съотношението на продуктите (в много малка степен), количеството на чесъна (може да варира много) и вида на зехтина, от който се получава сос с различен вкус и нюанс на цвета. Иначе все си е айоли – провансалска чеснова майонеза. Любимият ми летен сос наравно с босилковото или билково песто. Всичко това се обединява в прекрасна лятна вечеря, която и ти може да приготвиш.

Печена риба в солена кора, сотирани зеленчуци и сос айоли

Колкото по-малко дни остават до семейната лятна ваканция, толкова повече апетитът ми към морска храна расте. Не пропускам възможност да си угодя, дори тази храна да се състои просто от малко задушени миди към вечерята през седмицата.

Фагри

Голямото и разнообразно готвене с морски продукти се случва през уикендите, а това лято съм на тема печена риба в морска сол. Тази моя мания ме доведе до два извода.

Подготвена риба фагри за покриване с морска сол

Първият е, че е по-добре да се изпече една голяма риба, отколкото две или три по-малки. Изводът си е за мен и не те спира да правиш каквото сметнеш за добре. Все пак, за да установя това се базирах на личния ми вкус. Предпочитам по-малко солена храна, макар и цялата да я покривам в морска сол. По-малките риби по-лесно, съответно и повече се напояват със солта, в която се пекат, отколкото голямата риба.

Покритата с морска сол и готова за печене риба

И при двете, месото е крехко, но прекалената соленост може да убие всякакви вкусове. Не бих искала да бъда подведена от прекрасния аромат, който се разнася при разчупването на кората, защото очаквам толкова вкусна храна, колкото я усещам и с обонянието си.

Изпечената в морска сол риба

Вторият извод, отново за моя сметка, е че такава морска храна не би било добре да се сервира с набързо нарязани в последния момент домати и краставици за гарнитура. Всяка основна храна изисква добро предложение като добавка към нея и колкото и да ни е лятно и отпуснато, риба като тази не прави никакво изключение. Предложението, което ти давам отново беше приготвено в последния момент, но беше по-обмислено, най-малкото ми се наложи да потърся резене, защото такава ми беше идеята. Към втория извод ще включа и сосът, който също би било добре да не липсва. А какво да ти кажа за айоли? Бих го приготвяла и яла всеки ден, стига да съумея да не прекалявам с него. Това някак не мога да контролирам, особено когато до него има препечен бял хляб.

Приготвено в хаванче айоли

Дори да планувам такава вечеря за уикенда, това не означава, че отнема много време за приготвяне. Докато рибата се пече, което трае около 30 минути, сосът е направен, а зеленчуците са сотирани. След като рибата се изпече и докато отлежава десетина минути в кората, хлябът е препечен. Сравнително бърза и стегната по отношение на времето вечеря, която позволява разходки през деня или просто лежерна почивка на дивана, освен ако нямам интересна книга за четене (което занимание не изключва лежерната почивка). В тази връзка се чудя, какви книги да си взема за ваканцията. Някакви предложения?

Печена риба в солена кора, сотирани зеленчуци и сос айоли

Печена риба в солена кора, сотирани зеленчуци и сос айоли

За приготвянето на рибата взаимствах идеи и техники от jamieoliver.comlatimes.com и munchies.vice.com. За айоли използвам рецептата на Патриша Уелс от книгата Patricia Wells at Home in Provence.

За 4 порции.

За рибата:

  • 1,100 – 1,300 кг фагри, ципура, лаврак или друга морска риба с бяло месо
  • 3-4 стръка магданоз
  • 1-2 стръка босилек
  • 3-4 резена лимон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • прясно смлян черен пипер
  • 2 кг морска едра морска сол
  • 2 супени лъжици семена резене
  • 2 белтъка

За зеленчуците:

  • 1 голям корен резене или 2 по-малки
  • 1 средно голяма тиквичка
  • 1 голяма червена чушка
  • 2 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 50 мл сухо бяло вино

За айоли:

  • 3 скилидки чесън
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1 жълтък
  • 125 мл зехтин

Приготвяне на рибата

Фурната се нагрява на 230ºC. Рибата се почиства от вътрешностите и люспите. Измива се под студена течаща вода и се подсушава с кухненска хартия. Кухината и цялата повърхност на рибата се намазва със зехтин и се посолява с пипер. В кухината се поставят стръковете магданоз и босилек и резените лимон.

В голяма купа се смесват едрата морска сол и семената резене. Добавят се белтъците и солта се разтрива с пръсти докато се овлажни равномерно. Трябва да прилича на мокър пясък. В тава върху хартия за печене се поставя половината от солта с размер, колкото е дълга и широка рибата. Върху солта се поставя рибата и се покрива плътно с останалата сол.

Тавата с рибата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пече се 30 минути или докато вътрешната температура на месото на рибата достигне 49ºC – 51ºC. След като се извади от фурната, рибата се оставя да постои в кората още 10 минути. През това време температурата в рибата ще продължи да се покачва до около 62ºC. Ако печеш по-малка или по-голяма риба и нямаш термометър подръка, тогава предвиди по 15 минути печене на всеки 500 г от рибата. Не забравяй да оставиш рибата в кората за десетина минути, след като е извадена от фурната.

Преди да се сервира, солената кора се счупва и отстранява внимателно. Кожата на рибата се обелва, тя е прекалено солена.

Приготвяне на зеленчуците

Резенето се срязва да две по дължина. Двете половини се нарязват на ленти по диагонал, с дебелина 6-7 мм. Тиквичката и чушката се нарязват по същия начин. Зехтинът се нагрява в голям тиган на умерен към силен котлон. Добавят се зеленчуците. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Готвят се 10 минути като се разбъркват често. Добавя се виното. Зеленчуците се готвят още 4-5 минути и се махат от котлона. Може да се сервират топли или със стайна температура.

Приготвяне на айоли

Чесънът и солта се стриват в хаванче докато се получи пюре. Добавя се жълтъкът и се разбърква хубаво. Сместа продължава да се бърка енергично и към нея на капки се добавя зехтинът. Важно е в началото зехтинът да се добавя на капки докато се получи стабилна емулсия. След това може да се продължи с добавяне на зехтина на тънка струйка, докато се добави всичкия. Тази доза е подходяща за хаванче. Ако се приготвя по-голямо количество, след като чесънът и солта се стрият се прехвърлят в тесен висок съд и се разбиват с жълтъците с миксер. Тогава се добавя зехтинът, отново в началото на капки, после на тънка струйка, докато се образува майонеза. Съхранява се в хладилник до три дни.

Още рецепти с риба и морски дарове

Други рецепти с резене

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печена риба в солена кора, сотирани зеленчуци и сос айоли е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Сбогом, Съединени американски щати!

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/08/01/sbogom-syedineni-amerikanski-shtati.1559628

Федералният Институт по ядрена енергия е публикувал актуална карта, на която са показани количествата отработило ядрено гориво, по щати, в тонове, натрупани до края на 2016-та г. Вие ще сте от първите, които я виждат.

България и Македония се доближиха до себе си

http://ivo.bg/2017/08/01/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b6%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d1%81/

Най-после: Договор между България и Македония

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в 14,41 ч днес историческия договор за приятелство между Македония и България.

Това стана на тържествена церемония в Скопие.

По-рано той бе тържествено посрещнат там.

 

На церемонията по посрещането прозвучаха химните на двете държави

След това започна срещата насаме между Борисов и Заев.

 

А след срещата бе подписан договорът.

Подписани бяха също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

„България и Македония днес направиха история. Този договор ще спомогне за политическата стабилизация и на държавите, и на региона“, заяви Зоран Заев.

И продължи:

„Нашето приятелство и добросъседство е пример. Желанието на Европа и НАТО е отношението между държавите да се подобрява.“

След това говори Борисов.

„Можеше и да не подпишем този договор. Можеше, години наред не бе подписан, затова искам да благодаря на Заев, екипите и министрите за множество месеци работа“, започна изявлението си премиерът на България.

След това той коментира и двата подписани днес меморандума.

„Те са изключително важни и за вас и за нас, защато транспортен коридор 8 дава излаз не само по оста север-юг, а и възможност на всяка една държава на Балканите да се свърже с всяка друга.“

Борисов говори и за бъдещата жп връзка между двете страни:

„250 милиона евро ще бъдат дадени от България за новата жп линия до границата. Това са немалко пари. Трябва така да направим, че едновременно да изградим жп линията и от страна на Македония, и от страна на България.“

И обобщи:

„Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани между две държави, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че приятелството, добросъседството е най-доброто за нас. Затова съм убеден, че в следващите години резултатите и в двете държави ще бъдат видни.“

Накрая Борисов каза, че историята трябва да ни обединява и да дава перспективи, а не да ни разделя.

На 20 юни след среща в София двамата премиери взеха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между нас и близката ни югозападна съседка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори.

Бойко Борисов е на официално посещение в съседката ни на 1 и 2 август. Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г., и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение, съобщава правителствената служба в София.

Борисов ще има срещи също с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.

По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

Share on Facebook

Fish Collages

http://krokotak.com/2017/08/fish-collages/

watch video: These Fish Collages have been made by children from ROYANA ART STUDIO, Sofia (Bulgaria).   how to make:   see more:

Стан Лий създава изцяло нов свят за Audible

http://azcheta.com/stan-lij-sazdava-iztsyalo-nov-svyat-za-audible/

Легендарният създател на някои от най-популярните герои на Marvel Стан Лий се съюзява с Райън Силбърт („Богът на любовта“) и Люк Либърман („Червената Соня“), за да създаде нова аудиокнига за Audible. Самият той ще е гласът зад въведението на произведението, а продукцията и записите ще започнат съвсем скоро. Творбата им е описвана като подобие на...

Съд на ЕС: лични данни на пътниците: споразумение ЕС – Канада: несъвместимост с Хартата

https://nellyo.wordpress.com/2017/08/01/pnr-10/

Защитата на резервационните данни на пътниците в ЕС не е нов проблем. Става дума за въздушните превозвачи, осъществяващи полети между ЕС и трети държави, и начините за използване на резервационните данни  (PNR данни), вкл. предаване на компетентните органи

През април 2016 г. е приета   Директива 2016/681 относно използването на резервационни данни на пътниците (PNR данни) с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления и тежки престъпления.

Но междувременно през 2014 г. Европейският съюз и Канада подписват споразумение относно обработката и предаването на резервационни данни на пътниците („PNR споразумение“). След като Съветът на Европейския съюз иска от Европейския парламент одобрение на споразумението, Парламентът сезира Съда, за да установи дали предвиденото споразумение е в съответствие с правото на Съюза, и по-специално с разпоредбите за зачитане на личния живот, както и за защита на личните данни. За първи път Съдът трябва да се произнесе относно съвместимостта на проект за международно споразумение с Хартата на основните права на ЕС.
В  становище от юли 2017 Съдът отговаря, че PNR споразумението не може да бъде сключено в сегашния си вид поради несъвместимостта на редица негови разпоредби с признати от Съюза основни права.

Становище 1/15

Съдът констатира, че разпоредби от предвиденото споразумение са несъвместими с основните права, освен ако то бъде ревизирано така, че по-добре да урежда и уточнява намесите. В този смисъл Съдът приема, че споразумението би трябвало:

  •  да определя по-ясно и точно някои от подлежащите на предаване PNR данни,
  • да предвижда, че моделите и критериите, използвани при автоматизираната обработка на PNR данни, ще бъдат конкретни и надеждни, както и недискриминационни,
  • да предвижда, че ще се използват само бази данни, които Канада поддържа във връзка с борбата с тероризма и тежката транснационална престъпност,
    да предвижда, че PNR данните могат да се разкриват от канадските органи на публичните органи на държава извън ЕС само ако съществува споразумение между Съюза и тази държава, равностойно на предвиденото споразумение, или пък решение на Европейската комисия в тази област,
  •  да предвижда право на лично информиране на пътниците във въздушния транспорт в случай на използване на техните PNR данни по време на престоя им в Канада и след заминаването им от тази страна, както и в случай на разкриване на същите данни на други органи или на частни лица,
  • да гарантира, че надзорът на правилата относно защитата на пътниците във въздушния транспорт при обработката на техните PNR данни се осъществява от независим контролен орган.

Като се има предвид, че не всички намеси, съдържащи се в предвиденото споразумение, се ограничават до строго необходимото и че в този смисъл те не са изцяло обосновани, Съдът стига до извода, че предвиденото споразумение не може да бъде сключено в сегашния си вид.

Въпреки че систематичното предаване, запазване и използване на всички данни на пътниците в основни линии са допустими, редица разпоредби на проектоспоразумението не отговарят на изискванията, произтичащи от основните права на Съюза.


Filed under: Digital, EU Law, Media Law Tagged: съд на ес, PNR

Защо не се кандидатирам за началник ( и на БНТ )

http://ivo.bg/2017/08/01/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b8/

“Вие питате, ние отговаряме”. Имаше такава лицемерна медийна рубрика по времето, когато беше позволено да се задават само безибидни за диктатурата въпроси, но се имитираше нещо като критичност чрез “допитване” до гражданите от страна на журналистите. Понеже получавам запитвания защо не съм се кандидатирал за началник на БНТ, отговарям :  преди всичко нямам никакво желание за “реванш” и “рестарт” на живота си по собствените стъпки, нито фалшивото самочувствие на Херкулес, който може да разчисти авгиевите обори.

По онова време попитах на форум в НДК защо Живков продължава да е държавен глава на България след като признава, че конституцията не се спазва, т.е. носи вина за неспазването й. В резултат на това питане тогавашен шеф в телевизията и днешен кандидат да я рестартира заявил на всеослушание, че кракът ми повече не бива да стъпва там. Така и стана ( в БНР също). Същият ми се извини с картичка за новата 1990-та г. след свалянето на Живков : “ЧНГ и извинявай !”.

В началото на 1990-та близо 500 души- ако не и повече ( от общо около 600 работещи), голяма част от които наистина бяха интелектуалци ( в БТА имаше голяма концентрация на високо образовани хора, които бяха нужни на предишния режим, за да го държи в течение какво наистина се случва по света и у нас), направиха подписка с искане да стана главен директор на агенцията. Тя отлежа до края годината до падането от власт на премиера Луканов, който не искаше да я придвижи за одобрение от президента, знаейки в същото време, че работещите в БТА няма да приемат алтернативна кандидатура.

Три години по-късно правителството на Мултигруп и нейното парламентарно мнозинство тръгна да ме уволнява  и отново беше събрана подписка от хората, които ме познаваха лично и по-добре от роднините ми в качеството на техен колега, отново направиха подписка. Този път в моя защита, но без успех- властта на трансформираната от чисто партийна в политически мимикрираща разноцветна мафия беше решена на всичко, за да ме махне от поста.

През лятото на следващата 1994-та стотици интелектуалци от цяла Европа, където родните овластени глупаци ме направиха известен с бруталността си, ме избараха с пряко гласуване за вицепрезидент на конгреса на Асоциацията на европейските журналисти в Хелзинки. В България тази новина се натъкна на оглушително медийно мълчание в апогея на победилия соцреваншизъм по времето на възхода на Виденов и пропадането на България в клопката на престъпността след управлението на проруската корпорация Мултигруп и финансовия грабеж за стотици милиарди, докарал милиони българи до просешка тояга без тоягата да накаже виновните и до днес.

Когато граждание най-после въстанаха и защитиха демокрацията през 1997 г. получих възможност и за личен реванш. Но не се възползвах от предложението. Останах си журналист на свободна практика, какъвто съм и днес 9 след перипетии, които са достатъчно известни на интересуващите се.

“Изпуснал съм питомното” , за да “гоня дивото днес”?

Когато заявявам, че свободата е най-висшата ценност за човека, това се отнася и до свободата на избора в живота. Примерът който давам може да е незначителен и обществено несъществен, но е искрен. И е мой личен избор, а не резултат от каквато и да било принуда.

Едни избират да ги избират, други избират да не се кандидатират ( преценявам, че съм кандидатиран и избиран достатъчно, печелейки категорично избори сред наистина специална аудитория от просветени избиратели).

IMG_6804

Наистина е въпрос на избор.

Share on Facebook

„Одеса Стар“ – жестокостта винаги носи блага усмивка

http://azcheta.com/odesa-star-herman-koh/

Херман Кох е един от най-любимите ми съвременни автори и затова новината за четвъртата му книга на български – „Одеса Стар“ (изд. „Colibri“) предизвика в мен огромно вълнение. И тук той е безпощаден към човешката природа и не ни спестява абсолютно нищо от нейната грозота и жестокост. Който е чел Кох, знае, че холандският писател не щади читателя,...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване