Проклятието Иво Прокопиев

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/12/22/prokliatieto-ivo-prokopiev.1584224

Ето какво пише преди ПЕТ дни (на 17/12/2017г.) Прокопие-вия "Капитал", във връзка с престъпните напъни на търговците на електроенергия да "сурвакат" българския бизнес, а през него и всички нас: "Като причина за поскъпването на тока търго...

Коледните картички на книгите за 2017 г.

http://azcheta.com/kolednite-kartichki-na-knigite-za-2017/

Всяка година в последните дни на декември събираме коледните картички на българските издателства, библиотеки, писатели, илюстратори и хора на книгите и ги споделяме с вас. Ето и тазгодишните коледни картички на книгите:

Валентин Дишев и Красимир Вардиев с награда за поезия „Иван Николов“ 2017 г.

http://azcheta.com/valentin-dishev-i-krasimir-vardiev-s-nagrada-za-poeziya-ivan-nikolov-2017-g/

Валентин Дишев и Красимир Вардиев са лауреатите на Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2017 година. Те заслужиха приза респективно със стихосбирките „И го живея“ (изд. „Scribens/ARS“) и „С(р)амота“ (изд. „ДА“). Двамата получиха плакети, изработени от художника Христо Гочев, и парична премия, равняваща се на 10 000 лева. Личната награда за поезия от името на Божана Апостолова отиде при Елин...

Facebook разпознава потребителите си на снимките в мрежата – и ще ги информира за това

https://nellyo.wordpress.com/2017/12/22/facebook-10/

Facebook навлиза мощно в личната сфера. Защо – защото може, защото технологиите се развиват и възможните им приложения позволяват все по-прецизно разпознаване на образи.

В съобщение на сайта си дружеството обявява, че въвежда  нови, незадължителни инструменти, които помагат на хората да управляват по-добре идентичността си във Facebook, като използват разпознаване на лица. Със същата технология, която използвате, за да тагвате/ маркирате хора в снимки или видеоклипове, ще се  намират и снимките, в които не сте маркирани, и ще може да откриете кога някой се опитва  да използва  вашето изображение в своя профил – ето такъв аргумент е използвал FB при въвеждане на новата опция.

А също – това е начин хората с увредено зрение да знаят  кой е на снимките  във Facebook.

В някои случаи потребителят ще бъде информиран, в други ще бъде и  тагнат/маркиран, в зависимост от настройките.

Съобщението завършва с изречението, че тези опции засега не се предлагат в ЕС и Канада.

Знаем защо.


Filed under: Digital, EU Law Tagged: dp, FB

Германия: нарушава ли Facebook конкурентното право

https://nellyo.wordpress.com/2017/12/22/facebook-9/

Конкурентният регулатор Bundeskartellamt е уведомил писмено дружеството Facebook за предварителната си правна оценка в процедура за злоупотреба с господстващо положение, която органът провежда срещу Facebook. На настоящия етап от производството органът приема, че Facebook има господстващо положение на германския пазар за социални мрежи. Органът смята, че Facebook злоупотребява с това господстващо положение и събира неограничен брой данни, вкл. чрез сайтове на трети страни  – или собственост на Facebook, като например WhatsApp или Instagram – или  сайтове и приложения на други оператори с вградени приложни програмни интерфейси (API) във Facebook.Участието във Facebook е под условие  – неограничено одобрение на Общите условия. На потребителите се дава възможност да приемат  целия пакет  или да  откажат ползването на социалната мрежа. Представител на конкурентния регулатор казва, че потребителите не винаги са дали своето ефективно съгласие за проследяването на данните   и обединяването на данните в съответния Facebook профил.

Bundeskartellamt по-специално се фокусира върху събирането и използването на потребителски данни от  трети страни.  Потребителите не могат да очакват данни, които се генерират, когато използват услуги, различни от Facebook, да бъдат добавени към техния профил във Facebook в тази степен – но в действителност данни  се предават от уебсайтове и приложения към Facebook.  Според конкурентния регулатор потребителите трябва да имат повече контрол над тези процеси и Facebook трябва да им предостави подходящи възможности за ефективно ограничаване на подобно  събиране на данни.

Производство има и във Франция, но то се осъществява от регулатора за защита на данните по повод обмена на данни между WhatsApp и Facebook.

Filed under: Digital, EU Law Tagged: dp, FB

И Борисов като Путин – лично се грижи за родните хищници

http://ivo.bg/2017/12/22/%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%b8-%d0%b7%d0%b0/

Ако си мислите, че само Путин лети с жерави и упойва тигри, лъжете се. Догонващият го и в това отношение Бойко Борисов вече спасява български лъвове ( не става дума за националите ни по футбол, спасени от един бистришки тигър, а за истински , макар и още малки лъвчета).

Така пише в официозните жълти медии.

А основанието Борисов да бъде обявен за спасител на лъвчетата от Разград било в това, че се е срещнал с един министър, който след това разпоредил чудотворното спасение да се осъществи ( защото пустите еколози били готови да протестират).

ПЪРВО В ПИК! Бойко Борисов спаси двете лъвчета от Разград Масуд и Терез 

Автор: ПИК

 

 На снимките: Оригиналът Путин и имитаторът му Борисов

Unknown-1Unknownimages

Кой обаче хваща по-голяма риба, а?

 

140757622085677

Share on Facebook

ЕС: хазарт, ЕК прекратява производства за нарушения

https://nellyo.wordpress.com/2017/12/22/eu_gambling/

Интересно съобщение  на Европейската комисия, засягащо хазарта онлайн, баланса публично – частно и защитата на обществения интерес. Браво на Комисията.

В съответствие с политическия си ангажимент за по-стратегически подход при прилагането на правото на ЕС, Европейската комисия реши  да прекрати производствата за установяване на нарушение и обработването на жалби в сектора на хазартните игри. От самото начало на работата си Комисията „Юнкер“ съсредоточава усилията си върху политическите си приоритети и ги преследва енергично. Този политически подход е отразен и в начина, по който Комисията работи по случаи, свързани с установяване на нарушения. В Съобщението „Право на ЕС: по-добри резултати чрез по-добро прилагане“ се установява подхода на Комисията във връзка със стратегическото определяне на приоритетите по случаите, като внимателно се претеглят различните публични и частни интереси, които са засегнати.

В този дух Комисията реши  да прекрати производствата за установяване на нарушения в областта на хазартните игри по интернет, както и работата по съответни жалби срещу редица държави членки.

Съдът на ЕС е признавал многократно правата на държавите членки да ограничават услугите в областта на хазартните игри, когато това е необходимо за защитата на целите от обществен интерес, като например защитата на малолетните и непълнолетните, борбата с пристрастяването към хазарта и борбата с нередностите и измамите. Комисията признава по-голямата политическа легитимност на целите от обществен интерес, които държавите членки преследват с регулирането на услугите в областта на хазартните игри.

Комисията отбелязва също така усилията на държавите членки да модернизират правната си уредба в областта на хазартните игри по интернет, да пренасочат търсенето на хазартни игри от страна на гражданите от нерегламентираното предлагане към разрешени и контролирани уебсайтове, и да гарантират, че стопанските субекти плащат данъци.

С оглед на това Комисията няма за приоритет да използва правомощията си във връзка с установяването на нарушения, за да насърчава единен пазар на ЕС в областта на услугите за хазартни игри по интернет.

Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки в усилията им да модернизират националната си правна уредба в областта на хазартните игри по интернет и да улеснява сътрудничеството между националните регулаторни органи в областта на хазарта.

За повече информация вж. пълното съобщение за медиите.


Filed under: Digital, EU Law

Шанхайският международен панаир на детската книга с нови организатори през 2018 г.

http://azcheta.com/shanhajskiyat-mezhdunaroden-panair-na-detskata-kniga-s-novi-organizatori-prez-2018-g/

BolognaFiere ще си партнира с друга група организации за провеждането на Шанхайския международен панаир на детската книга (Shanghai International Children’s Book Fair, CCBF) през 2018 г., съобщава Publishers Weekly. Досегашният организатор – Reed Exhibitions Greater China, обяви, че се оттегля от форума, като за причина посочи намерението да продължи напред с нови проекти. Лани Занг, вицепрезидент...

Започва набирането на романи за Националната литературна награда „13 века България“

http://azcheta.com/zapochva-nabiraneto-na-romani-za-natsionalnata-literaturna-nagrada-13-veka-balgariya/

За седми пореден път български роман ще бъде удостоен с Националната литературна награда „13 века България“. Участие в конкурса могат да вземат книги на български автори, издадени през 2017 г., а срокът за включване в надпреварата е 31 януари 2018 г. Произведенията могат да бъдат предадени от автора или издателя в шест копия. Те ще...

Рок с приятели и…без цигари: мисия възможна

http://ivo.bg/2017/12/22/%d1%80%d0%be%d0%ba-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%86%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc/

Следващите няколко реда нямат претенцията за есе или рецензия. По-скоро приличат на обикновено “споделяне” във Фейсбук, каквото никога не съм практикувал въпреки факта, че имам страница за препубликуване на текстовете ми от блога ( за което се грижи администратор).

Снощи бях на концерт в един столичен клуб. Рок с Кирил Маричков, Иван Лечев, Валди Тотев ( стари приятели) и задочно – с Петър Гюзелев. Покойният Пеци присъстваше на огромни видеостени с невероятните си солови изпълнения на китара…

IMG_7687

Не целя да правя задочен репортаж за самия концерт под надслов “ 50 години Щурците”. Една съществена особеност ми направи впечатление извън очаквано високото качество на изпълненията на сцената: публиката!

Беше събрание на няколко стотин добронамерени помежду си и позитивни граждани. “Здравейте”, “моля”, “ако обичате” господстваше в отношенията на глас и чрез езика на тялото в общуването, което можеше да бъде и обичайната блъсканица в късен час при силна музика и употреба на алкохол.

И една дребна добавка: нито един човек не запали цигара в продължение на два часа. Не забелязах за това да се грижи някаква специална система от мерки.

“Значи може и така”?!

Share on Facebook

Проект за опаковане на МОЧА среща леденото мълчание на медиите

http://ivo.bg/2017/12/22/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%87%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5/

Номинираният за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“ Теодор Ушев показа във Фейсбук собствен проект за “опаковане” на МОЧА.

НА СНИМКАТА: Диляна Димитрова

picture-6726-1471774494

“Проектът на Теодор Ушев е просто упражнение по стил – част от майсторския клас на аниматора, протекъл този месец в Дома на киното в София. Ушев определя рисунката си като „утопична“ и я е озаглавил „VHS съпротивата срещу тоталитарната култура“. Поставя я пред въображаем Център за съвременни изкуства, „изграден около Паметника на съветската армия“, пише Диляна Димитрова в сайта “Площад Славейков”, цитиран от Klub Z  в публикация, озаглавена “Теодор Ушев с проект за паметник за мястото на МОЧА”

= http://clubz.bg/62094-teodor_ushev_s_proekt_za_pametnik_za_mqstoto_na_mocha

паметник проект

Във връзка с това имам само един въпрос и той не е към властите, глухи за елементарната логика на съпротива срещу националното унижение , което нарекох  МОЧА ( Монумент на окупационната червена армия) и неговите подобия в България. Тях и да ги питаш ( отново) ще си мълчат гузно, за да се докарат на рашизоидното статукво.

Обаче журналистите се предполага да не бъдат до такава степен толкова уеднаквени, селектирани и калибрирани – дори се борят да има и “другата гледна точка”, ако случайно получи думата привърженик на идеята да бъдат демонтирани жалоните на съветското робство. Питам тях: какво става с иначе напълно заслужения възторг от нашия сънародник Теодор Ушев, когото всички медии напълно заслужено заобичаха дружно след големия му творчески успех с още по-заслужените международни измерения?

Някой от напълно заслужено възторгнал се колега няма ли да се “досети” да обърне внимание и на това произведение на изкуството, сътворено от Теодор Ушев? Или точно “това” не може да бъде коментирано и “рекламирано”? Защото творецът, за разлика от Вежди Рашидов, предпочита да нарича нещата с истинските им имена и вместо за “социалистическо”, говори за “тоталитарно” изкуство?

Случаят напомня силно на съветския обичай един български творец да попада в ( относителна разбира се- и повече пасивна в наше време) изолация, когато се окаже “враг” на правилната линия в държавата. Този филм сме го гледали , но изглежда отново ни го прожектират.

Помните ли Пламен Горанов, който пламна при протест пред Варненската община през 2013 г. и си отиде млад от този свят? Негови приятели споделиха, че тъкмо този млад бунтар, опитен алпинист, е закичил мрачните физиономии на извисяващите се над града каменни червенормейци с цветни шапки ( “голямо кощунство”, според почитателите на съветската окупация). Темата обаче увисна на въжето на избирателната медийна незаинтересованост. Не се стори интересна никому въпреки припламналия интерес към бунтаря Пламен по онова време. Погребаха я заедно със спомена за него.

Какво да се прави, думата “зор” няма превъзходна степен. Има само зор и  позор. Мога да си представя, че точно с това се извиняват избирателно незаинтересованите: “ от какъв зор” да ровим в подножието на МОЧА, където е опасно за кариерата?

Share on Facebook

De Profundis: ИМА ЛИ НАИВНИЦИ В КАПАНА ЗА НАИВНИЦИ

https://asenov2007.wordpress.com/2017/12/22/de-profundis-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-ima-li-naivnitsi-v-kapana-za-naivnitsi

Ако някой ви каже, че е видял банда идиоти да заемат високи политически позиции по света и у нас, повярвайте му от първия път, граждани. Не се мотайте, защото той така или иначе няма да ви остави на мира, докато не му повярвате.

Аз например, вече съвсем доброволно и целенасочено, започвам да вярвам тутакси на всяка простотия, която прочета или чуя. И вярвам също, че точно затова напоследък не ме обземат чак толкова дълбоки терзания за бъдещето на света, колкото преди – просто съм претръпнал и не ми пука.

„Другарят Ким Чен Ун може да контролира природата” – такова официално съобщение разпространи неотдавна самото правителство на фамозната държава КНДР.

„Може, що да не може” – казах си. И малко ми доскуча, защото това дори не е истинска новина. Нали човекът и досега изцяло контролира сърцата и душите на всички свои поданици, плюс умовете на някои несвестни българи, нали контролира глутница гладни кучета, на които от време на време хвърля по някой непослушен роднина – това ако не е контрол върху природата…..

Но работата се оказа по-така. Още по-така, имам предвид. Даже съвсем така. Защото става дума за контрол, който другарят Ким упражнява вече и върху метеорологичното време. Съобщава се, че „несравнимият величествен командир…..изглежда е отговорен за настъпването на слънчево време в мрачен зимен ден”.

Качил се Ким на някакъв връх и слънцето – хоп, светнало. А другарите около великия вожд и учител веднага разбрали откъде произтича цялата работа.

Честно, ако това се беше случило някъде другаде по света, щях да реша, че хората просто се подиграват на идиота, комуто са поверили съдбата си. Но в Северна Корея такъв кодош е изключен, там и за по-малко те фърлят на кучетата, така че работата е наистина сериозна.

А щом е сериозна, предлагам в отвъдното писателят Маркес да си изяде шапката от яд. Неговият диктатор от „Есента на патриарха” може само да диша праха на другаря Ким и да вие, че авторът му не се е сетил да го надари с чак такива високи таланти. Или не е пожелал да го надари, та да се поддържа все пак у публиката усещането за някаква достоверност…..

За съжаление обаче, в реалния живот мярката по отношение на достоверността се изпуска доста по-често, отколкото в литературата – очевидно Вселената не знае мярка, защото е сигурна, че сме ѝ паднали в ръчичките като публика и няма къде да ходим. И като се замислиш…..

Поредното свидетелство за загубена мярка даде онзи ден любимата ми руска кукла Мария Захарова. Да, за разлика от Божидар Димитров, аз харесвам девойките с малки цици и не намирам, че корелацията между техния размер и размера на идиотщините, които човек е способен да произнесе за единица време, е чак толкова пряка.
Но да разделим нещата и да не се отклоняваме към циците, накъдето всъщност ни тегли душата като едни нормални хора. Мария Захарова каза такава опашата лъжа с такава искреност, че талантът ѝ наистина ме потресе. „Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави” – заяви тя. Изявлението ѝ бе в отговор на Борис Джонсън, британският външен министър, който преди това определи Русия като „затворена и войнствена страна” и я сравни с античната олигархична Спарта, изправена срещу демократичната Атина.

„Русия никога не е била войнствена…..” Ето, цитирах го, даже два пъти, и никакъв божи гръм не ме порази. А, доколкото знам, и самата Захарова си е още жива и здрава.

Това мълчание отгоре за пореден път потвърждава някои и без това налични у мен подозрения за не особено коректно изпълнение на обещанията, ако щете – на служебните задължения, от Божия страна. Защото нали дори затъналото в КГБ руско православие учи, че не бива да се лъже поради страх от бога. А грандиозна лъжа като тази на Захарова наистина си заслужава не просто Геената огнена някога, а вечни мъки тутакси. Не би.

Ако се върнем назад в историята на Русия, ще видим, че едва ли има и ден, когато тя да не е воювала с някого. Няма да правя преглед на руските войни – вътрешни и външни – защото никой няма да седне да чете такъв поменик, а който копнее – да си направи справка. Само ще уточня, че за да повярвам искрено на Мария Захарова, тя трябва да докаже, че нито веднъж през вековете Русия не е била агресор, а винаги е била нападана и тормозена, горката.

Например някога май е била нападната с чукчета от чукчите в Чукотка. С камили от Афганистан. С думи от Чехия. С майдан от Украйна.

Това е положението, съжалявам кремълските теоретици и теоретички, но дори те не са способни да докажат мирния и сговорчив характер на Русия. Могат само да повтарят лъжите си, пък който се хване.

Ето, съобщава се, че Кремъл изтегля едностранно своите наблюдатели от съвместния център за контрол и координация по прекратяването на огъня в сепаратистките територии на Източна Украйна. И, за който се хване: „Отговорност за този ход на Кремъл носи Украйна” – твърди в изявление другият ми руски любимец, външният министър Сергей Лавров.

Казвам ви, граждани, този е много талантлив. Ако живееше в нормалния свят, щеше да е автор на абсурдни пиеси. В ненормалния руски свят той пак пише абсурдни пиеси, но в тях играят живи хора, които се убиват наистина. А авторът ги убеждава, че всичко е наужким.

И този кукловод обаче си има кукловод. Император Путин, маскиран като днешен и утрешен президент, даде голяма пресконференция, за да отрече всички обвинения към Русия и да напомни, че това са лъжи и долни манипулации от страна на целия свят, с изключение на Северна Корея, Сирия и още някои други тайни руски провинции.

И така, от честните отговори на Путин за Крим нищо не разбрахме, но научихме, че за Донбас си е виновна Украйна; за смъртта на Качински си е виновна Полша; за ядрените ракети на Пхенян са си виновни САЩ; за европейските санкции са си виновни самите европейци; на всичкото отгоре, те са и толкова тъпи, та не разбират, че са и най-потърпевши от собствените си санкции; за изритването на държавно допингираните руснаци от олимпиадата е виновен един руски предател, а не КГБ/ФСБ и кремълската мегаломания. И, разбира се, макар да не е казано точно с тези думи – за дереджето, в което се намира обикновеният руснак, си е виновен обикновеният руснак.

„Ще се явя за пореден път на президентските избори, за да вдигна доходите на руснаците” – отговорно заяви дребната батюшка Путин с вид, сякаш наистина вярва на думите си. Гаче ли някой му пречеше в досегашните си безчет вече президентски и премиерски мандати да вдигне ваджишките доходи, а не да докарва хората в Русия до просешката тояга, за която те са се уловили.

Много е гнусно онова, което постоянно бълват Путин и компания, граждани, но, както ви казах в началото, аз напоследък предпочитам да вярвам на всичко, за да не си руша крехката психика.

Не искам обаче и някои наши европейски приятели да изпаднат в ситуация да вярват на глупости. Чета например, че румънски политици предлагат връщането на монархията в страната.

Настръхнах. На нас този номер ни го пробутаха на по-ранен етап от прехода, а при тях чак сега му идва ред – когато Румъния започна истинска борба с корупцията, когато се засилва икономически, когато е на път да се превърне в пълноценна европейска и натовска държава. Ще им докарат цар и така ще внесат нова дълбока разделителна линия в обществото, както направиха в България със Симеон.

Веднага погледнах откъде идва идеята и изобщо, ама изобщо не останах учуден – лансира я Николае Баданау, изпълнителен председател на Социалдемократическата  партия.

Не се хващайте на царската въдица, още повече – заметната от тъй наречените социалисти, братя румънци!  Това е капан за наивници.

Ще ви изманипулират да се скарате по темата „монархия или република”, въпрос, който няма отношение към реалния живот на никого и към общественото развитие изобщо; ще ви натресат начело на държавата някой урурунгел, от когото дълго няма да можете да се отървете и който веднага ще се загрижи за себе си, наследниците си и кохортата си пезевенци-царедворци; ще ви убедят, че, с цар начело, партиите не са така необходими за политическия живот и ще ви вкарат в мръсната игра на популизъм; ще ви мънкат непрекъснато, че всички трябва да се обединявате, а собственото мнение е предателство.

Повярвайте ми – видяхме го, живяхме го, насладихме му се на жилото. Щото то мед в цялата работа никакъв няма, де.

 

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


В „Далечна светлина“ едно дете намира пътя към сълзите

http://azcheta.com/dalechna-svetlina-sofi-laguna/

„Далечна светлина“ (изд. „Еднорог“) се класира като една от най-важните ми книги за тази година. Появи се в навечерието на отиващата си 2017-а, но без никакво съмнение ще остане да живее на повърхността на съзнанието ми, след като вече съм затворила последната й страница, а и отдавна съм сменила календара на стената с нов. Всъщност...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване