Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/d1Au4CW19ec/

Когато стане въпрос за гръцки баници или всичко, което окончава на пита (πιτα), си мислех, че много знам и нищо ново, което ще науча не би могло да ме изненада. Оказа се в голяма грешка. И освен че научих нещо ново, бях изненадана от това гръцко нещо алевропита (αλευροπιτα), което се приготвя от смес като за палачинки, прилича на тънък гарниран хляб, има изключително хрупкави краища (за които с Даниел може да проведем борба) и вкус на баница със сирене. Откакто открих всичко това в едно и то без кори, без месене, с бързо подготвяне и съставки, които винаги се намират подръка, не спирам да го приготвям и в събота за закуска и в сряда за вечеря.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Не знаех нищо за алевропита и дори не бях чувала за съществуването на подобно печиво, но веднага след като направих откритието си, започнах да търся повече информация. Така  научих, че е характерна за северната част на Гърция и има много варианти на рецепти, приготвяни от едни и същи съставки, но в различни пропорции. Съвсем разбираемо е. Това е като да сравним например баница от няколко места – съдържа едни и същи продукти, но се приготвя по различен начин.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Веднага улових основните съставки и начина на приготвяне на алевропита и започнаха опитите с различни варианти, като целта ми беше най-вече да направя колкото се може по-голямо количество на един път. Това ме постави в една ситуация като дежавю – винаги първоначалния избор дава най-добри резултати. Като например, първия кадър на храна, която снимам за публикация, почти винаги се оказва точния кадър и всички 176 снимки на същата храна в същия ракурс след това се оказват излишни. След това кратко отклонение, искам да кажа, че се спрях на една рецепта, върху която да поработя според моите условия, разбиране и очаквания. В това начинание Даниел винаги е до мен за да смесва и разбърква, и най-вече, докато наблюдаваме през стъклото на фурната как печивото набъбва и покафенява, да пита през две минути кога ще стане готово.

Даниел обича да разбърква сместа

Даниел обича да разбърква сместа

Даниел

Опитите ми да изпека алевропита в най-голямата тава, която имам, не ми харесаха, защото докато средата се запече добре, краищата изгарят, а ако следя краищата да не изгорят, средата остава мека и не толкова приятна, колкото би ми се искало, откъдето целта за по-голямо количество изпечена наведнъж алевропита стана обезкуражаваща. Затова се фокусирах върху опити с избраната рецептата в тавата от първата ми проба. Така получавам равномерно изпечено тесто, разбира се с по-хрупкави краища, но и с прекрасна хрупкава основа.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Даниел опитва алевропита докато правя кадри за публикация

За успешно изпичане и наистина отличен резултат е важно тавата, в която ще се пече тънкия хляб да бъде много добре намазана със зехтин и предварително нагрята в предварително нагрятата фурна. По този начин се образуват превъзходна хрупкава основа и краища. Освен това, тази стъпка ще предотврати залепване на хляба за дъното на тавата. Затова се увери, че тавата и зехтинът в нея са добре нагряти, преди да се сложи сместа. Ако разполагаш или намериш алуминиева тава, тя ще свърши най-добра работа. Аз съм в процес на издирване на такава и май трябва да отида на гости на баба.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Рецептата е адаптирана от mylittleexpatkitchen.blogspot.bg

За 4 порции.

Продукти:

  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 150 г сирене фета или друго бяло саламурено сирене, натрошено
  • 30 г студено масло, нарязано на малки бучки
  • 2-3 супени лъжици зехтин, за тавата
  • сушен риган за поръсване (по желание)

Фурната се нагрява на 200ºC. Подготвя се тава с диаметър 30 см. Дъното и стените на тавата се намазват със зехтина. Ако той ти се стори повече от необходимото, всичко е наред, така трябва да бъде.

Всичко за приготвянето на алевропита е подготвено

Докато фурната загрява, в купа се смесват брашното, солта, прясното мляко и яйцето. Разбъркват се енергично с телена бъркалка докато се получи еднородна смес, малко по-гъста от тесто за палачинки. Не трябва специален уред и не трябва да се притесняваш за бучки. Просто смесваш всичко и разбъркваш хубаво с телената бъркалка.

Подготвят се сиренето, което се натрошава и маслото, което се нарязва на малки кубчета.

Когато фурната загрее в нея на най-долно ниво се слага празната тава намазана със зехтина. Нагрява се във фурната 3-4 минути или докато мазнината започне да пуши.

Изливане на сместа в загрятата тава

Изливане на сместа в загрятата тава

Изливане на сместа в загрятата тава

Тогава тавата се изважда от фурната (трябва да внимаваш тук и да държиш подръка ръкохватките или суха кърпа) и в нея се изсипва приготвената смес.

Върху сместа се разпределя натрошеното сирене

На няколко места се слага по една малка бучка от маслото

Веднага се поръсва отгоре със сиренето и се разпределя маслото. Тавата се връща във фурната на най-долно ниво (не забравяй, че трябва да я хванеш с ръкохватките) и питата се пече 45 минути или докато придобие интензивен златисто-кафяв загар.

Когато е готова се изважда от фурната, изчаква се пет минути и се нарязва на парчета. Може да се поръси с риган. Сервира се веднага.

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Още рецепти със сирене

Други рецепти за хляб и тестени

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Франция: какво предвижда законопроектът срещу фалшивите новини

https://nellyo.wordpress.com/2018/03/11/fr_fake/

Първи сведения за новия законопроект за фалшивите новини във Франция – по публикации в Politico, Washington Post u Bloomberg.

 

1. Законопроектът упълномощава независимия медиен регулатор да прекрати едностранно лицензията (вероятно за медии, които се нуждаят от някакъв вид разрешение по френското право)  на всяка “чуждестранна влиятелна медийна организация” по време на национална избирателна кампания.

2. Задължават се платформите  да разкриват самоличността на рекламодателите, които плащат за разпространение на съдържание, както и сумите, които плащат. Целта е добра, но  – както посочва Bloomberg – субектите, които се опитват да влияят на кампаниите, вероятно са достатъчно умни, за да не действат от свое име.

3. Улеснява се санкционирането за фалшиви новини, заличени от интернет и от ефира. Министърът на културата обаче отбелязва, че правителството не отговаря как да се определи какво са фалшиви новини. Няма да е достатъчно новините да са фалшиви, трябва да се докаже още, че (а) авторът съзнателно   е лъгал и (б) новината “е нарушила или може да наруши обществения ред”. Според съдебната практика във Франция има още ограничения:

  •  няма санкция за новини, които са фалшиви, но “правдоподобни”,
  • няма санкция за  неточности, които са несъществени;
  • мненията, дори и очевидно фалшиви, не могат да се считат за “фалшиви новини”.

4. Законопроектът изисква онлайн платформите да си сътрудничат с властите като се използват същите методи, които и сега – в случаи  на детска  порнография и при защита от тероризъм. Тази  мярка дава заглавия на публикации в медиите – Новият закон създава за платформите задължение за сътрудничество. 

Медиите очакват проблеми в прилагането   – ако  всеки получава право да бъде изслушан от съдия, когато сметне, че  има фалшиви новини. Сочат се  поне два риска – съдиите да търсят процедурни основания да не се занимават с такива дела, или големият брой  да доведе до грешки.

В понеделник, на 12 март, ще станат известни мерките за борба с фалшивите новини, предложени от групата на високо равнище към ЕК.

Фалшификаторът на чужди помисли Костадин Костадинов зове за спиране на фалшивите новини

http://ivo.bg/2018/03/10/%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2/

Според   Сергей Станишев , лидер на европейските социалисти, “комплиментите, отправени от президента на ЕНП Жозеф Доул към българския премиер, че правителството му е най-доброто, “ будят недоумение”. Станшев се позова на факта, че ГЕРБ са във властта в коалиция с националистически партии. Дотук е прав, обаче…

БСП в каква опозиционна ( на Европа ) коалиция се намира, след като Корнелия Нинова митингува с Костадин Костадинов рамо до рамо, “chik to chiк” , превръщайки го пред публиката в съюзник, коалиционен путиноид ( по аналогия със “соросоид”)  пред съпартийците на митинга, лице на лицемерната политика на партията, която претендира да е част е част от “европейското социалистическо семейство”?

Няма ли Станишев да попита, как така Костадинов е едновременно фен на “Луков марш” и на Нинова, която заклейми тази проява и превърна темата чрез своя Жаблянов в идеологически мотивирана битка ( за да не кажа война) в Народното събрание?http://ivo.bg/2018/03/08/не-русофобите-русофилите-ще-ни-освоб/

Знам, че не е добре да популяризирам социопати, но понякога се налага да ги цитирам. Както в случая с едно “произведение” на Костадин Костадинов, съюзник на БСП и лично на др. Нинова ( видно от участието му в митинга на БСП в София онзи ден на първа линия, заедно с нея), а едновременно с това и на генерал Луков и съотвения марш, но най-вече на маршировките на петата колона Кремъл у нас. Unknown

 

 

Костадинов ръмжи яростно срещу всичко, що има някаква връзка със Запада, омразен на Москва и е излял безсилието в нещо, което си мисли, че е вид сатира в собствената му класация на най-лошите хора в България. http://kostadin.eu/2018/03/09/априлското-въстание-фейсбук-и-еничар/

Признак на безсилна лошотия е самоцелното му заиграване и изкривяване на имената на въорбажаемите врагове. Костадинов вероятно си мисли, че предизвика смях сред мазохистичната публика, която си прави труда да му чете напъните. Но не е много смешно, че подобни патриотари събират стотици свои подобия под знамената на евроомразата, представяни като българолюбие. Пиршество за пировите победи на кремълската пропаганда у нас!

Такива като Костадинов – с лопата да ги (за)ринеш. Лошото е, както виждаме от доста време насам, че най – намръщените сред тях успяват да се самоназначат за политици.

И Шикългрубер е започнал с шепа фанатитци около себе си, споявани от неистова омраза към расовия и и идеологическия враг.

Не че се самоизтъквам ( то пък и един повод!), но мнозина ме съветваха да не издребнявам и да не се занимавам с гьбелсови и дребосъци, като Ал. Симов от БСП. Но се оказа, че той изкласи до Гьобеслс номер едно в БСП. “Великан”, май.

Не искам да съм прав ( отново) , обръщайки сега внимание на Костадинов. Надявам се да греша. Стува ми се обаче, че този мизантроп има голямо бъдеще в българската политика, ако тенденцията злобните еврофоби да се представят за български патриоти се задълбочи.

Само за читатели със здрави нерви публикувам текста на Костадинов, образец за производството на фалшиви новини. Технологията му- повтарям, е: измисляш идиотщини, слагаш ги в устата на врага и после се позоваваш на собственото си болно въображение, за да обявиш  врага за идиот, като пътьом му спретваш нещо като “възродителен процес”  с подигравателно преименуване на враговете с помощта епитети на клозетно ниво.

И обърнете внимание,  крадецът вика “дръжте крадеца” с призив : “да спрем фалшивите новини”!

АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ, ФЕЙСБУК И ЕНИЧАРИТЕ

Автор: Костадин Костадинов

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:XGBJbU-f40kJ:kostadin.eu/2018/03/09/%25D0%25B0%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25BB%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BE%25D1%2582%25D0%25BE-%25D0%25B2%25D1%258A%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B5-%25D1%2584%25D0%25B5%25D0%25B9%25D1%2581%25D0%25B1%25D1%2583%25D0%25BA-%25D0%25B8-%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2587%25D0%25B0%25D1%2580/

В историята изразът „какво би станало, ако…“ не съществува, и това е една от причините, поради която тя е сериозна наука. От друга страна обаче, с оглед на днешното ни съвремие, няма как да не се изкушим поне да се опитаме да си представим как биха се развили някои исторически събития, ако се бяха случили в модерен контекст.

Аз например се замислих как ли би се отразило Априлското въстание, ако в онези времена имаше фейсбук? Въстанието избухва на 20 април 1876 г., трае 10 дни, в него участват 10 000 български въстаници и са дадени повече от 30 000 жертви. Турски султан по това време е Абдул Азис. Това са фактите, а сега нека да си представим как всичко това се отразява във фейсбук-групата „Априлско въстание 1876 – Туркия ке падне“.

Александър Йорданоглу – Това не е българско въстание, а руска провокация. Начело е някакъв Бенкович, който се представя за българин, но всъщност е руснак. Захари Стоянов го е чул да казва, че бил отворил люта рана в сърцето на тирана и сега канил Русия да заповяда.

Сюлейман Паси – Аман от православни простотии, майната му на православието и на православните въстания, пътят към освобождението е един – всички българи приемат исляма и се освобождават на мига.

Башбакан Тиква ефенди – Въстанието е продукт на гадове и тъмни сили. Говорих с моя приятел Абдул Азис и се разбрахме закланите гадове, т. е. българи, да са само 30 000. Азо е голям приятел на България и подходи с разбиране, макар че май трябваше да изколи повече. Нека им дойде акъла в главите.

Прасимир Каракачамаков – Ма почна ли въстанието? Мен ми казаха, ма аз бях малко зает, щото колих прасе. Нищо, за другото въстание вече ще участвам и аз.

Сидер Воленов – Недей лъга, къде се е чуло и видяло едно прасе да коли друго.

Далавери Мисеонов – Пудел, ти си трай, за всичко е виновен руския патриарх, Сюлейман Паси е напълно прав.

Иво Минджев – Априлското въстание е хибридна разработка на Русия, това е неприятелски акт на Русия срещу България и нейния евроатлантически партньор Турция. Руските агенти дори не се стараят да се прикриват, попадна ми една тяхна песен, в която се пее „Пустите клисурци, станали московци, а панагюрци, донски казаци, топчето пукна, Европа стресна, Русия скокна Клисура да брани“. Всичко е ясно, целта е атака срещу европейските институции, за да се стресират и да не могат да реагират адекватно на руска намеса във вътрешните работи на Турция.

Илиян Манафсилев – Едва 10 000 души се подведоха по акъла на руските шпиони – пълен провал на кремълската пропаганда и развенчаване на мита за Дядо Иван.

Кемил Джасим – сред въстаниците има много евреи, власи, цигани, албанци, както и някои българи. Това е нормално, все пак българите са просто една от многото народности, които живеят в България.

Kiriak Stefchov – e tova li vi be6e vastanieto ve tapaci, nali vi kazah da ne govorite protiv sultana?

Гинка Кавръкова – Това въстание направо ми спря тока.

Росен Плювнюлиев – Ма това въобще не е европейско. Не можеше ли да изчакаме още 500 години и по мирен път да стигнем до свободата? Какви са тези въстания? Ето, арменците чакат вече 800 години и турците са им обещали, че най-късно през 1915 г. ще ги освободят.

Красимир Гнусев – Българският Хелзинкски комитет остро осъжда посегателствата на въстаниците срещу невинните турски войници и ще повдигне задочни обвинения срещу Кочо Чистеменски и Спас Гинев от Перущица заради това, че са убили своите жени и деца, като по този начин са отнели законното право на мирните башибозуци да ги заколят те.

Манол Глистев – Някакъв терорист Христо Ботев е завзел парахода „Радецки“ и се опитва да дебаркира при Козлодуй. Призовавам всички ранобудни дьонмета да окупираме града преди него и да не допускаме терористи сред нас.

Мартина Брумбауер – Баташкото клане е мит. Не са убити 5000 души, а едва 1600, и не са всички заклани – някои са застреляни. Да спрем фалшивите новини”!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: KOCE-300x225

http://afera.bg/истината-за-клеветника-патреотар-кос.html

 

Share on Facebook

#CensorshipMachine: отново за чл.13 от проекта за директива за авторското право

https://nellyo.wordpress.com/2018/03/10/copyright_draft_13/

 

В ход е ревизията на правната рамка на авторското право в ЕС.

Един от спорните текстове е на чл.13 – според вносителя

Член 13 въвежда задължение за доставчиците на услуги на информационното общество, които съхраняват големи обеми произведения и други обекти, качени от техните ползватели, и осигуряват достъп до тях, да прилагат подходящи и пропорционални мерки за гарантиране на действието на споразуменията, сключени с носителите на права, и да не допускат в техните услуги да се предлага съдържание, определено от носителите на права в сътрудничество с доставчиците на услуги.

Разпоредбата е тревожна. Върви се към изискване към сътрудничество на посредниците и оттам – към приватизирано правоприлагане. Доставчиците да не допускат нарушения – това означава да предотвратяват публикуване от трети лица – означава преценка от частни лица  – и означава още контрол на входа.

Българското председателство тази седмица е предложило редакция на спорната разпоредба.

Оценката на организацията за цифрови права EDRi:

Новият текст на председателството следва същия път към машината за цензура като предишните текстове. Доставчиците на онлайн услуги биха били отговорни за неправомерно “съобщаване или предоставяне на разположение на обществеността”, когато те не “предотвратяват наличието” на определено съдържание, което технически води към задължението за инсталиране на филтри.  За член 13 можем да кажем накратко –  “филтрирай или ще бъдеш филтриран”.

А за филтрите е говорено толкова много, че няма нужда да се повтаря.

Има подписки за заличаване на чл.13, призовават се членовете на ЕП да не подкрепят машината за цензура. Но подходът не е само в тази директива, той е и в Препоръката за съдържанието онлайн, ще видим как ще се развие и обсъждането на ревизията на медийната директива по отношение на платформите и, разбира се, мерките срещу дезинформацията и фалшивите новини.

Това, което наричат саморегулиране, е на път да се окаже приватизирано прилагане на ограничения  – особено от големите компании. Фейбук наема.

Теменужка Петкова: ЧЕЗтно и почтено от мен и Гинка

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/03/10/temenujka-petkova-cheztno-i-pochteno-ot-men-i-ginka.1598177

Тази сутрин по "българската телевизия" пуснаха поредният епизод от сериала на организираната престъпност "Тъпчем матрял всякакъв", където една от старите главни героини защити честта и достойнството на най-новото попълнение в сапунката. ...

Далаверата ЧЕЗ става все по-сладка

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/03/10/dalaverata-chez-stava-vse-po-sladka.1598168

До края на януари ЧЕЗ Електро, част от ЧЕЗ България, препродаваше електроенергията от производител към бизнес клиентите си на цена 80 лева/МВт.ч. От 1-ви февруари препродажната цена скочи на 125,43 лева/МВт.ч, което за удобство превеждам...

Новите книги на седмицата – 10 март 2018 г.

http://azcheta.com/novite-knigi-na-sedmitsata-10-mart-2018-g/

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече! „Как да избираме козметика“ от Надя Йорданова Издава: „Софтпрес“ Дата на публикуване: 7 март 2018 г. Редактор: Боряна Стоянова Дизайн...

Уличен страхливец ме залая и избяга

http://ivo.bg/2018/03/10/%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%86-%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%8f-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0/

В рубриката “лаещи двуноги” днес тук попада още един екземпляр, която ме залая на ул. “Ангел Кънчев” в присъствие на свидетел. Подминавайки ме по време на разговор с приятел той подхвърли по мой адрес обидна квалификация и отказа да се обърне, когато го подканих да дойде да обясни какво има предвид.IMG_8329

 

Наложи се да тръгна след него, за да му поискам обяснение и той се опита да се маскира. Най-напред си сложи качулка. После ускори крачка.

Настигнах го на кръстовището на “Неофит Рилски” и “Г.С.Раковски”, където се изправих лице в лице  с него и го снимах в упор.  На въпроса му защо го снимам му обясних, че събирам доказателствен материал. IMG_8341

 

 

Същият, който ме заплю преди минути, започна изведнъж да ми говори на Вие, но, въпреки многократните ми настоявания, отказа да се представи. Не ми остана друго, освен да го предизвикам като страхливец, който сам се признава за нищожество, след като дори не смее да си каже името. Не се засегна, т.е. прие, че е нищожество и страхливец. Смени посоката и побърза да се отдалечи.

 

Не вярвам някой читател да го разпознае, но ще бъде от полза това да се случи- както казах имам свидетел и снимка на разположение, в случай, че реша да се защитя по законен ред.

Share on Facebook

В Чехия и Словакия имат Ян ( Палах и Куциак) – побългарените ян и ин се кланят у нас на Янко- Тодор Живков

http://ivo.bg/2018/03/10/%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%85%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%85-%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d1%86%d0%b8/

Чешкият комунизъм беше разтърсен от саможертвата на студента Ян Палах, който се самозапали в знак на протест срещу съветската окупация през 1968 г. Словашкият  посткомунистически авторитаризъм търпи най-голямата си криза в момента заради убийството на 27 годишния  журналист Ян Куциак ( и неговата приятелка Мартина Кушнирова).

В България никак не липсват убийства, включително и на журналисти през годините на т.н. преход. Само  смъртта на пламналия през 2013 г. във Варна протестиращ срещу властта Пламен Горанов събуди искрата на общественото съчувствие, без тя да се превърне обаче в общонанацинален огън на солидарността, какъвто наблюдаваме в момента в Словакия.

У нас са неизмеримо повече жертвите на местната мафия. Тя беше създадена с отчисленията от руската контрабанда на суровини, материали и бог знае още какво в затворените транзитни вагони, обслужвани от мафиотското проруско правителство на Мултигруп, начело с марионетката Беров, което по веригата Москва-София-Белград наливаше бензин и други горива в огъня на югославската война. Печалбите на руско-българската мафия от тази отвратителна търговия в началото на 90-те години на миналия век създадоха тук т.н. силови групировки, чиито рожби и днес се менкат във власта.

Тук си нямаме Ян. Имаме подклаждана от пропагандата носталгия по Янко-Тодор Живков, който се кичеше с този партиен псевдоним от времето, когато е бил в нелегалност. Дори посмъртно му се подмазват “десният” Бойко Борисов и уж лявата Корнелия Нинова: “побългарените”  ян и ин. bd90f9f29132ae664e38c8264a16fad2

 

 

Защо? Защо сме толкова различни от централноевропейските си братя по общо колониално съветско минало? Защо сме в периферно европейското, а не в централно еврепейското политическо пространство?

Отговорът на този въпрос дава кампанията по оневиняване на руския скандалджия Гундяев, който се държа на 5 март в кабинета на българския президент Радев като надзирател с провинил се концлагерист от гтодините на съветския лагер.

Провинилият се прд Москва Радев мълчи. Макар да е любимец на московската пета колона, той беше грозно нахокан от висши московско началство, но вместо да се засегне, както се засяга от критика на български конкуренти в борбата за власт и не пропуска да им отговаря, оставя защита на неговото мълчание да говорят един през друг говорители на руската пета колона у нас Сидеров, Александър Симов, Андрей Райчев, Кольо Колев.

Последният от тях ( засега) днес стигна дотам да каже, че всъщност Гундяев се бил карал на Радев заради неговия предшественик Плевнелиев. А пък Радев бил толкова извисен, че не му било на нивото да отговаря на ( някакъв си) руски патриарх. С това социологът Кольо Колев влезе в директен сблъсък със своето подобие в отбранителното адвокатстване на руския интерес  Сидеров, който каза точно обратното: че руският Кирил бил направо божествено велик, защото бил водач на най-голямата православна църква в света ( и от това това произтича за задължението на българския генерал от запаса Румен Радев да му козирува, както излиза). Види се, адвокатите на руската арогантност запълват “всички капии” в абсурдните си пледоарии- кой каквото иска да си избере от тяхната сергия, за да има за всекиго по нещо, ако пожелае да се хване в капана на техните взаимно изключващи се, но солидарно оправдаващи руското нахалство “аргументи”.

Можете ли си представите подобно национално (само)унижение където и да било другаде в Европа? Ако не можете, значи сте разбрали с какво се отличаваме от централноевропейските си събратя по съветска съдба.

Share on Facebook

ИМПЕРИЯТА НАНАСЯ УДАРИ, БЪЛГАРИЯ НЕ ОТВРЪЩА

https://asenov2007.wordpress.com/2018/03/10/%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d1%82/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian  

/Фили/ При посещението си в България за 3 март, руският патриарх Кирил се скара на президента Румен Радев и българските политици изобщо, че споменават войниците от други националности, не само руснаци, воювали и загинали в руско-турската война преди 140 години. Дали това е просто емоционален изблик или пореден епизод от руската хибридна атака срещу България – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, патриарх Кирил се тръгна вбесен от София, а после в Русия превърна гнева си в медийна и политическа кампания. Защо?

– Ако беше нормален човешки гняв, Фили, щях да отговоря точно, но в случая мога да кажа само повода, който Кирил използва, за да атакува по типичен руски имперски маниер България. Както знаем, при честванията на 3 март тук, освен руските войници, загинали в руско-турската война, споменават се и войниците от други националности – поляци, финландци, румънци, белоруси, литовци, естонци, чеченци. Винаги е било така. Та и сега политиците, включително президентът Румен Радев, не пропуснаха този пасаж в словата си за празника. Което даде повод на руския патриарх при официалната среща по-късно, буквално да се скара на българския президент с думите: „Искам откровено да заявя, че за мен беше трудно да слушам всички тези позовавания за участието на други държави в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започване на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ще научат и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията”.

– Но патриархът говори за участието на „други държави”, докато тук става дума за хора от други националности, а такива безспорно са загинали във войната…..

– Ами това е добър пример за кривия начин, по който руският патриарх и цялата руска политическа класа, Фили, четат евангелието на българо-руските отношения. В тези три патриаршески изречения има поне три важни неща да се уточнят. Първо –да, лъжата, че някой говори за участието на държави. Никой не го прави, макар че суверенни държави  всъщност участват във войната – например Румъния, която влиза с 25 хиляден корпус и чиито генерали и войници буквално спасяват руснаците от разгром при обсадата на Плевен. Второ – патриархът, уж любител на истината, по имперски забравя да спомене, че полският и литовският сейм тогава не биха и могли да вземат каквото и да било решение. Те са разпуснати, защото Полша, Литва и други напълно „освободени” от своя суверенитет страни, са превърнати в част от Руската империя. Патриарх Кирил знае това, но изглежда за него то е нормално. В друг пасаж той твърди, че в руско-турската война всъщност участват не финландци или поляци, а хора от руски полкове, „разквартирувани” във Финландия или Полша. Това вече изглежда като истински връх на демагогията, Фили. Направо ми се ще да попитам патриарха – дали случайно Русия не е плащала и наем за квартирите, които е ползвала. И третият момент, който трябва непременно да се отбележи, е високото самочувствие на Кирил  да определя кое е правилна и кое „погрешна историческа интерпретация на събитията”. Историците още уточняват редица факти, докато – виж, патриархът вече знае и раздава на простия български народ истината от последна инстанция.

– Пламен, като спомена инстанция, защо при посещението си за 3 март руският патриарх бе посрещнат едва ли не като държавен глава?

– Смущаващо е, нали? Уж и в Русия, и в България църквата е отделена от държавата, а тук патриархът  води делегация, вицепрезидентът му се кланя буквално доземи, среща се на четири очи с президента – сякаш е пристигнал сам Путин. Истината е, че патриарх Кирил дойде тук точно като наместник на Путин. Руският президент в момента е зает с предизборна кампания, колкото и формална да е тя, и, естествено, не може да дойде. Пък и в Кремъл виждат, че версията за 3 март и тъй нареченото Освобождение, още повече в неговия романтичен вариант за безкористната руска братска любов, вече не са еднозначно приети. Все пак, ограниченията от времето на комунизма ги няма и историците извадиха документи и факти, които не само опровергават мита за руската „безкористност”, но и разкриват истинската, твърде негативна роля на Русия в събитията около създаването на самостоятелна българска държава. Така че сметката е добре направена – руският патриарх може да се скара на българите и ще бъде чут, защото се знае, че изразява позицията на Путин, но той не е отговорен за реакциите си, доколкото не представлява официално руската държава. Тоест, ако Путин беше се скарал открито на българския президент, това щеше да бъде дипломатически скандал. Сега води само до поредното ослушване от българска страна. Само вицепремиерът Валери Симеонов реагира остро, като нарече патриарх Кирил „второразрядно съветско ченге” и добави: „Да дойде той да ми казва кое е истина и кое – не, няма как да стане”. Разбира се, това пък предизвика кавга с коалиционния му партньор Волен Сидеров, а от БСП, другите големи защитници на всичко руско, поискаха оставката на Симеонов. В самата Русия скандалът също продължава да набира сила, раздухан от руските медии, но и не само от тях. Онзи ден например Александър Щипков, съветник на Председателя на Държавната Дума и зам.-председател на Синодалния отдел за взаимоотношенията на руската църква с медиите и обществото, коментира: „Руснаците освободиха България от турците, проливайки кръв. Те не поискаха нищо в замяна. Ние защитихме нашата обща вяра. Ние защитихме името на Христос от оскверняване. А България ни предаде два пъти – през 1941 и 1991 година”. Дори няма смисъл да се коментира дълбочината и истината на подобно мислене, Фили. Но с такива съветници и политици намело, нито руската Дума, нито руския народ ще стигнат далеч.

– Добре, Пламен, но защо ѝ е необходим на Русия подобен скандал?

– Причините са много, Фили, но две от тях се набиват на очи. Първо, надявам се да помниш нашия разговор от началото на годината, когато се съгласихме, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се очакват руски провокации. Тогава казах – да, едно посещение на Путин би било най-голямата провокация, но и някой по-малък от него може да свърши добра работа от гледна точка на Кремъл. Та ето, сега виждаме с очите си как тази хипотеза се превръща в реалност. България е председател на ЕС и от руска гледна точка – колкото повече се разклати тя, толкова повече ще се разклати и Европа, линия, отдавна следвана от руснаците. На всичкото отгоре, в София за тях е лесно да действат, защото остатъчното им влияние е твърде силно дари 30 години след падането на комунизма. Втората причина за скандала е, че той ще полее и натори почвата, за да може при очакваното и все по-вероятно скорошно посещение на самия Владимир Путин, българските власти да са достатъчно наплашени и сговорчиви, за да постигне той максимално добри резултати. Какво точно ще се търси като резултат, можем само да гадаем, но със сигурност – то няма да е от полза за България.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

„Човек без куче” – разголеното интимно зло в човешката природа

http://azcheta.com/chovek-bez-kuche-hokan-neser/

Скандинавските криминални автори привлякоха вниманието ми неотдавна. Интернет ги възхвалява, а някои от тях са определяни като едни от най-влиятелните писатели на нашето време. И наистина, известните имена от Севера са гарант за завладяваща криминална история. Какво прави обаче Хокан Несер в култовата жанрова поредица „Криминале“ на „Емас“? Не присъства в повечето от прехвалените „Топ...

Размисли за въоръжеността на гражданите

http://sulla.bg/2018/03/10/4190.html

На втори март върху капака на BMW пред областната управа в Пловдив намират умрял човек. Първоначално не знаят кой е, но е видно, че е умрял от кръвозагуба вследствие огнестрелна рана в гърдите. Впоследствие се оказва, че това е Жоро Дживизов – Плъха, с 9 присъди за кражби, самоопределящ се като ром.

Скоро се изяснява, че Плъха нападнал дома на лекаря д-р Иван Димитров и последният стрелял по него в защита на живота, семейството и собствеността си. Арестуват доктора за 72 часа. Обществеността се надига в негова защита с отдавна познатия аргумент: „Щом държавата не е способна да ни опази от битовата престъпност, оставете ни да са опазим сами!“ Както и с другия познат аргумент: „Престъпниците могат да ни избиват, но ние не можем да им отговорим; трябва да ни застрелят, за да имаме право да стреляме по тях!“.

Четири дни след стрелбата, на 6 март, вторник (когато пишем тези редове), пловдивската прокуратура излиза на брифинг. На него става ясно, че по стара българска традиция компютрите не били компютри, а компоти, филмът не бил сексуален, а социален, и не бил шведски, а съветски. Плъха не бил нападнал дома, а гаража на доктора и докторът бил отишъл отвъд „хипотезата за неизбежна самоотбрана“, защото, вместо да смъмри похитителя, изпразва цял пълнител по въоръжения само с нож и отвертка Плъх, при това отдалечаващ се на подскоци от местопрестъплението. На всичкото отгоре лекарят се опитва да замете следите, като най-напред обира гилзите. Като капак на всичко се оказва, че пистолетът е незаконен и не може да бъде намерен (последното ме кара да мисля, че е напълно законен, само че е регистриран на друго лице  – но да оставим това на конспиративните анализатори).

И сега кой е крив? Ромът, задето е крадял, или докторът, защото е стрелял по него, докато онзи си е крадял най-културно, и то стрелял така, че да го рани смъртоносно (волно или неволно), с незаконен пистолет?

И за какво е виновен докторът (защото за какво е виновен ромът е ясно) – затова че е превишил „неизбежната самоотбрана“, затова че е стрелял не веднъж, а много пъти в състояние на афект, без да се замисли къде ще улучи, или затова че е стрелял с незаконен пистолет? Вероятно за всичко, взето заедно.

И този случай изобщо не би бил интересен, ако не си знаем до какви изводи ще доведе. Сега будната съвест ще каже: у гражданите трябва да има колкото може по-малко оръжие, на гражданите трябва да се разрешава да се въоръжават изключително трудно. Така ли е?

Да се обърнем отново към еволюционната теория, макар че съвсем скоро го правихме. Съвременната наука твърди така: в зората на своето еволюционно съществуване, тъкмо слязъл от дърветата и тръгнал на два крака, тъкмо зашлевил с вече свободните си предни крайници първия шамар на своята самка и поставил с това историческото начало на домашното насилие, мъжкият човек е ловувал и е бранел хралупата, а пък женският човек е раждал и отхранвал малките питекантропчета. Чак по-късно човекът започнал да се занимава със земеделие и тогава мъжът най-сетне си отдъхнал, пращайки жената на къра и очаквайки изобретяването на телевизора. Но това е чак по-късно, след хиляди години.

Междувременно мъжът продължил да ходи на лов (макар и вече предимно за развлечение) и продължил да брани хралупата, за което е трябвало да бъде въоръжен. Самецът ловува и брани пещерата, самката се грижи за огнището и поколението. Знам. Знам. Това са унизителни социални роли на пола, това са праисторически джендър предразсъдъци, но не го твърдя аз, а нàуката. А на Нàуката не бива да се противоречи!

И така, хвърляйки един много бърз и обобщаващ поглед върху човешката история, ще видим, че още отпреди липсващото еволюционно звено, през всичките експлоататорски строеве (робовладелски, феодален, когато рицарите звънтят с мечове за сърцето, шалчето, кърпичката или дари само случайния поглед на дамата, и капиталистически, когато въпросната дама се осъзнава и става суфражетка), та чак до двете световни войни мъжът по подразбиране е въоръжен, така го е създала Еволюцията, така го е създала Майката Природа!

Какво се случва в ново време? Политически НЕкоректните и НЕтолерантните продължават да са въоръжени, а коректните и толерантните се разоръжават по свое убеждение или по внушение на хуманното общество, на което те не могат да откажат нищо, защото са съвестни и дисциплинирани граждани, които ги е грижа за въглеродните емисии и дупката в озоновия слой.

Тук се явява една трудност. Казваме: „по природа мъжът е въоръжен“, но кой днес е мъж по природа? Изобщо, мъжеството природна категория ли е или социална? Естествено, доколкото мъжът не е недвусмислено мъж, а по свой избор едно (или повече) неща от официално предложен списък, то и състоянието му на въоръженост по подразбиране идва под въпрос. Той вече не брани хралупата и самката, а по някакъв друг ярък начин изразява „неповторимата си индивидуалност“.

Ето как науката отрича себе си, като сама се надскача! Ето как джендър теорията проверява еволюционната такава! Смятате, че е естествено самците да са въоръжени, за да защитават самките и малките си от другите самци? Диваци! Варвари!  В модерния свят защитата на самките (дано не ги обиждаме като ги наричаме така!) е грижа на колектива, както негова грижа е и възпитанието на малките. Негова, а не на семейството – този подозрителен и компрометиран институт.

Друга трудност. Как да гледаме на стрелящите по крадци граждани? Има два подхода, които могат да ни доведат до съвсем противоположни изводи. От една страна можем да гледаме на стрелящите граждани като на някакъв вид пушачи, които тровят обществото с вредния си навик да носят оръжие и да стрелят. От друга страна обаче можем да гледаме на тях и като на индивиди, човешки същества със свещено и неотменимо право на самоопределяне. Ако някой ще се самоопределя като насилник спрямо мен, то забранено ли е и аз да се самоопределя като насилник спрямо него?

Уви, ние затова сме цивилизовани, защото докато всяко невръстно афганче може да си има калашник, при нас не е така. Ние сме толерантни, ние сме културни, ние сме даже мултикултурни! И като такива пò ни прилича да не сме въоръжени. А и не е много вероятно малки афганчета да нахлуят с калашници в дома ни (засега). Но пък можем да станем жертва на всякакви други въоръжени представители на самобитни култури и социално-естетически течения.

Да се върнем към въпроса: да бъдат ли затруднявани порядъчните граждани в намерението си да придобиват законни регистрирани оръжия за самозащита? Братята либерали би трябвало да са първи защитници на гордото и свободно въоръжаване на гражданите, но по неизвестни причини те са оставили тази кауза на леко примитивните консерватори. Може би е така, защото днешните либерали са леви (каквото и да си говорят), а лявото не гледа с добро око на индивида като цяло, и на правото му на въоръжена самозащита в частност; за лявото сигурността не е работа на индивида, а на колектива. И от колективна гледна точка е много по-лесно да забраниш законното, отколкото незаконното оръжие – то, незаконното, си е по принцип забранено (и затова му викат „незаконно“), но на кого му пука!

Не знам дали е правена статистика, но ако се направи, сигурно ще се окаже, че над 90% от зулумите са извършени с незаконно оръжие. Да приемем, че извън усилията на полицията се сражават две армии – армията на апашите срещу армията на гражданите. Вторите бранят това, което искат да им отнемат първите. Ограничавайки порядъчните граждани да имат оръжие, ние не правим друго, освен да разоръжаваме една от двете армии. И то не тази, която трябва.  Порядъчният гражданин рядко ще се напие и ще започне да стреля наляво-надясно. Рядко ще тръгне да извършва въоръжен грабеж, защото има други източници на доходи. Ще използва оръжието си и то с нежелание само в случаите, когато е застрашен.

Порядъчният граждани защитава семейството си с абсолютно същата нравствена мотивация, с която би защитил и родината си. Друг е въпросът, че семейството вече е отмиращ институт, тъй че гражданинът не е нужно да се грижи за него. Когато и родината стане отмиращ институт, ще отпадне и още един дерт. Как да не се радваш!

Объркана работа. Сложна! Какво да мислим ние, простите граждани, особено ако не желаем да прекараме живота си в състояние на перманентно възмущение и призиви за протест, както е модерно напоследък? Трябва ли да се ограничи законното притежаване на оръжие? Ако трябва, то изхождайки от броя на жертвите във „войната по пътищата“, първо трябва драстично да се ограничи броят на законно притежаваните автомобили.

И къде да търсим морално основание за решението си? Имаме две на пръв поглед противоречащи си повели: „око за око, зъб за зъб“ и „ако те ударят по едната страна, обърни и другата“. При това второто не отменя първото, защото Христос казва: „…не да наруша съм дошъл, а да изпълня“ (Мат. 5:17) Защо Църквата всяка година на Гергьовден освещава бойните знамена и всеки ден се моли за родолюбивото войнство? Вероятно защото защитата на дома, семейството и родината не е отмъщение, не е зло. Но кой съм аз, че да преценя!

Ето на такива мисли може да наведе човека един брифинг на една прокуратура. Не знам докъде ще ни отведат те, но мисля че е добре да се съгласим поне за едно: да направим така, че всеки, който пожелае да извърши насилие над нас, предварително да е наясно, че могат да му се случат неприятни неща и то още преди полицията да е пристигнала. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

P.S. И понеже в социалните мрежи ще ме попитат дали лично аз съм въоръжен – да.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване