03/01/10 20:30

Попитахме: Може ли Сребърният фонд да разчита на добра доходност в дългосрочен план, ако сега започне да инвестира на фондовите борси?

Георги Български, инвестиционен консултант Гарантирането на устойчивостта на пенсионната система няма как да стане с депозит в централната банка с доходност, по-ниска от 1% годишно. Естествено е да се очаква по-висока доходност от инструменти с по-висок риск – парични инструменти, облигации и акции. Инвестиционният хоризонт на подобен фонд е дългосрочен, така че високо тегло на акциите в портфейла е положителна възможност.Основните ми критики към закона, даващ инвестиционната рамка на фонда, са в твърде ограничените максимални лимити за облигации и парични инструменти, липсата на възможност за инвестиции в суровини и забраната за инвестиции в ценни метали и сертификати върху тях. Портфейлът би следвало да е съобразен с икономическите цикли.Зададените рамки за Сребърния фонд рефлектират разбиране у законодателя за икономика в постоянен възход, което не е реалистично. Всеки инвестиционен инструмент има своята роля в различените фази от икономическия цикъл. С цел извличане на максимално висока доходност на подобен портфейл е необходимо сериозно преразглеждане на ограниченията в закона.www.dnevnik.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване