07/30/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Сделка, война или примирение с ядрен Иран?

Драмата около иранската ядрена програма минава в нова фаза, след която се очертава да стигне и финалния кръстопът. После нещата ще се насочат или към някаква “голяма сделка” между Техеран и Вашингтон, или към силова акция, която да препречи на Иран пътя към статут на ядрена държава, или пък към мълчаливо признание от страна на водещите световни сили, че стремежът на Ислямската република към създаване на бомба е невъзможно да бъде спрян.

Санкциите на ООН, за които гласуваха през май и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, бяха по-скоро символични, но станаха един важен жалон. И неприятна изненада за Техеран. Научила се майсторски да разиграва комбинации с външните си партньори, иранската дипломация явно е била сигурна, че ще сполучи да осуети единството и да избегне гласуване в Съвета. Днешната заплашителна риторика, адресирана към Москва, и личните нападки срещу Дмитрий Медведев изглежда се дължат на раздразнение.

Относно Китай впрочем иранският лидер си мълчи, сякаш има сливи в устата. Нищо чудно всъщност. Не само защото Техеран се страхува донейде от КНР с икономическите й лостове, но и поради вярната му преценка, че позицията на Русия в случая е по-важна. Пекин избягва “лидерските” позиции по иранския въпрос - както в полза на Техеран, така и против него. Ако през май Москва се беше обявила категорично против санкциите, Пекин най-вероятно би я подкрепил.

Китай обаче категорично не желае да остане сам срещу всички и да наложи вето, като поеме отговорността за развоя на събитията. Изглежда, в общи линии това ще продължи и занапред - Пекин все тъй ще се пазари със САЩ, но ще поглежда и към Русия, та да не разклати, пази боже, баланса, мил и скъп на китайските сърца. Съответно с въздействието си върху Москва Иран разчита да получи “две в едно”.

Наистина не е сигурно, че Ахмадинеджад ще успее да “засрами” Русия с обвинението срещу Медведев, че бил рупор на Запада - Москва реагира на тези изявления с нескрита досада. Между другото, Русия отдавна не си прави илюзии относно прямотата на Техеран, ако изобщо ги е хранела някога. Сред иранските стъпки, тласнали Москва към санкции, бе и отказът от руско-френската оферта за обогатяване на уран миналата есен. А щом иранците тържествено приеха почти същия вариант, само че предложен от Турция и Бразилия, това вече стана последната капка.

Тук се намесва впрочем и трети фактор, добре дошъл за Иран. След като санкциите бяха одобрени от Съвета за сигурност, САЩ и ЕС въведоха - и в двата случая едностранно - собствени, далеч по-сурови. Всъщност точно онези, които съпротивата на Москва и на Пекин не позволи да бъдат прокарани в Съвета за сигурност - “задушаващи”, сиреч засягащи бизнеса с Техеран, включително в енергийната сфера. Те нямат международноправен характер, тъй че Русия и Китай не са задължени да ги спазват. Може обаче да обхванат руски компании, които имат интереси в САЩ и особено в Европа, а това крие риска от реални щети в твърде важни сектори.

Москва го разбира, затова развива предпазливо бизнеса с Иран. Например неотдавнашното общо изявление на иранския петролен министър Сеид Масуд Мир-Каземи и на руския министър на енергетиката Сергей Шматко за сътрудничеството в сферата на петрола, газа и нефтохимическия отрасъл, вдигнало много шум на Запад, не е нищо повече от “пътна карта”, а съдържа и уговорката “при наличие на търговски интерес”. Зад тази мъглява формулировка може да се крият различни причини, поради които такъв интерес липсва.

“Газпром” или “Лукойл” едва ли биха рискували заради Иран позициите си в ЕС или в САЩ. Положението на “Росатом” е по-сложно. Дори най-войнствените ястреби в Америка вече не твърдят, че АЕЦ в Бушехр има ...

Публикувана на 07/30/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9645/sdelka-voyna-ili-primirenie-s-yadren-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване