08/16/10 05:23
(http://e-vestnik.bg/)

Осигурителни и пенсионни глупости дискредитират България

Христина Митрева, шеф на НОИ. Така изглеждат проповедниците на високите осигуровки. Снимка: Сайт на НОИ

Данъчната система и данъчните ставки са важна част от бизнес средата в една икономика. Решенията на икономическите субекти обаче зависят не само от текущото им положение, а и от очакванията за бъдещи промени. Откакто ГЕРБ е на власт обаче е много трудно да се правят прогнози за бъдещето на данъците. Представители на управляващата партия постоянно изпращат разнопосочни сигнали. Съвсем наскоро премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков за пореден път обещаха да не вдигат данъците.

Но ето какво казва Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт (виж тук):

Осигуровките наистина трябва да бъдат повишени, разбира се, не на нивата, от които тръгнахме. Възможно е да се направи плавно повишаване за 6-7 г. до достигането на обща вноска, която е по-висока от сегашната с 6-8%. Това може да става с по 2% през 1-2 години. Една част от по-високата вноска през 2016-2018 г. може да се прехвърли към втория стълб, за да се натрупат там повече средства.

С това си изказване Христина Митрева още повече влошава бизнес средата като нанася поредния удар срещу стабилността и предвидимостта на българската данъчна система. Госпожа Митрева от една година е в пенсионна възраст. Ако Бойко Борисов наистина е решил да не пипа данъците, просто трябва да я пенсионира, за да върне поне частично доверието на инвеститорите.

В половината ЕС мъже и жени се пенсионират на еднаква възраст, у нас мъжете са дискриминирани

В дебата за увеличаването на пенсионната възраст се пропуска важна подробност. Мъжете и жените в момента не са равни пред закона когато става дума за пенсиониране. Пенсионната възраст за мъжете е 63 години, а за жените - 60 години.

Как изглеждат нещата в ЕС? В около половината страни в съюза възрастта за пенсиониране е еднаква при мъжете и жените и тенденцията е към изравняване. Предлаганите от българското правителството промени обаче предвиждат постепенно увеличаване на пенсионната възраст и на двата пола, но не и изравняване.

Не виждам никаква логика в подобно неравенство между половете. Мъжете много по-често са ангажирани с тежка физическа работа, за която възрастта има голямо значение. Освен това жените в България живеят с над седем години повече от мъжете. Средната продължителност на живота при мъжете е 69.9 години, а при жените - 77.1 години (виж тук повече). Това означава (ако приемем, че хората се пенсионират при навършването на пенсионна възраст), че средно жените получават пенсия 17.1 години, а мъжете - 6.9 години. Тоест жените получават пенсия два пъти и половина по-дълго време.

Не искам да кажа, че мъжете трябва да се пенсионират по-рано. Но статуквото дискриминира мъжете и пенсионната възраст трябва да се изравни, ако искаме да следваме принципа за равенство пред закона.

———————

* Йордан Матеев е икономически журналист на свободна практика. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в “Плюс-минус” на БНТ, икономически редактор в “Капитал” и главен редактор на изданията на The Economist в България. В блога си “Икономика на всичко” той пише оригинални мнения за икономика, политика, държавно управлениe и др. Неотдавна спечели наградата на Българската уеб асоциация за блог в категорията “Бизнес, икономика и финанси”. Виж още текстове от автора в блога му iordanmateev.blogspot.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване