09/28/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Бедните бразилци ще гласуват за Дилма Русеф

Франс прес

Оливър Стоун на среща с Дилма Русеф
Режисьорът Оливър Стоун се срещна с бразилската кандидат-президентка от български произход Дилма Русеф в Сао Пауло. Снимка: ЕПА/БТА

Адалжиза да Силва е на 50 години и винаги е живяла във фавелата (бедняшкия квартал) Росиня, най-голямата в Рио. През управлението на президента Луис Инасио Лула да Силва жизненото й равнище се вдигна като никога досега и тя като повечето си съседи ще гласува за “приемствеността”.

“Ние сме бедни и ни върнаха достойнството, възможността да се изравним с “хубавите” (богатите). Точно затова гласувам за приемствеността на Лула, за кандидатката му Дилма (Русеф). Още повече, че е жена!”, заявява Адалжиза, която работи като санитарка.

През последните четири години големи инфраструктурни проекти бяха финансирани в няколко фавели - острови на мизерия, маргинализация и ендемично насилие. От 2003 до 2009 г. двайсет и девет милиона бразилци се измъкнаха от бедността и се вляха в редиците на средната класа, която вече представлява половината от 195-те милиона бразилци, благодарение на социални програми като “Семейна стипендия”. Над 11 милиона бедни семейства получават средства по тази програма.

Съвсем наскоро в Росиня беше открит спортен комплекс, в който тренират над 4600 деца, с поглед обърнат към Олимпийските игри през 2016 г. в Рио. Също така за първи път програма за стипендии позволи на “фавеладосите” да влязат в класните стаи.

“По-малко деца и младежи скитат по улиците. Сега те имат друга перспектива в живота си вместо златния ланец, револвера и преждевременна смърт”, добавя Адалжиза, говорейки за юношите, вербувани от наркотрафикантите и често ставащи жертва на сблъсъци с полицията или съперничещи банди.
Луис Алберту има десет деца. Пет от тях още живеят у дома. В замяна на получаването на “семейната стипендия” децата му трябва да ходят на училище и на медицински прегледи.

“Ще гласувам за тази дама, която ще продължи работата на Лула”, казва този 40-годишен боклукчия, който не може точно да си спомни името на кандидатката. Той вече се храни “три пъти дневно” - както обеща Лула с идването си на власт през 2003 г., - притежава “телевизор, хладилник и малка пералня”. При все това той се оплаква от здравните услуги, които според него все още са недостатъчни и от това, че няма курсове за продължително обучение за хората като него, които са били принудени да напуснат училище, за да работят.

Има още много да се направи в тази общност от 250 хиляди жители, където наркотрафикантите налагат своя “кодекс на поведение”. Росиня все още не е “умиротворена” от полицията, но това трябва да бъде сторено до 2014 г., преди Световното първенство по футбол.

Жителите казват, че са “разочаровани” от бавния темп на промените, но тук, както и в хилядите фавели на града, където живеят два милиона души, на пръсти се броят тези, които ще гласуват за основния противник на Дилма, социалдемократа Жозе Сера, бивш губернатор на Сан Пауло.

Впрочем, по стръмните улички на Росиня не се забелязва никакъв плакат на Сера или на лидерката на Зелените Марина Силва. За сметка на това се вижда снимката на 59-годишния Шаолин върху огромните афиши, на които усмихнати са застанали един до друг Лула, Дилма и Сержиу Кабрал, губернаторът на Рио и кандидат за нов мандат.

Шаолин, бивш председател на Сдружението на жителите, е в листата на Бразилската комунистическа партия за парламентарните избори (които ще бъдат произведени едновременно с президентските на 3 октомвври - бел.ред.) и обещава, че ще се бори “за още по-голямо подобряване на жизнените условия на фавеладосите”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване