01/01/11 01:35
(http://e-vestnik.bg/)

Преобразена Бразилия - наследството за Дилма Русеф от Лула да Силва

Асошиейтед прес

Лула да Силва с Барак Обама. Снимка: Белия дом

Стоварвайки подутите си крака на моравата кушетка, 72-годишната Дилма де Лима блаженства в новия си, построен от правителството апартамент, който нарича свой дом след цял живот мизерия в бразилските бидонвили. “Животът никога не е бил по-хубав”, казва Лима, давейки се в бронхитни хрипове. “От все сърце благодаря на Лула - спасителя на бедните”. “Лула” - така наричат всички произхождащия от работническата класа бразилски президент Луис Инасиу Лула да Силва, а често изричат името му и с почти религиозно преклонение, каквото се долавя в гласа на Лима. Утре той завършва втория си четиригодишен президентски мандат триумфално: предава поста на избрания лично от него приемник - Дилма Русеф - технократка, спечелила изборите благодарение на рекордната популярност на наставника си.

Шейсет и пет годишният Лула оставя страната преобразена от перманентен аутсайдер в държава с икономическо и политическо влияние, образцови социални програми и самочувствие, която се готви за домакинство на Световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 г. От началото на първия мандат на Лула през 2002 г. средната класа е набъбнала с 29 милиона души (повече от населението на щата Тексас), създавайки мощен нов вътрешен потребителски пазар. Още 20 милиона бразилци (колкото са хората в щата Ню Йорк) бяха измъкнати от бедността. Страната, която получи като спасителна помощ рекордните 30 милиарда долара от Международния валутен фонд, избягвайки на косъм икономическият колапс през 2002 г., сега заема средства на МВФ, предоставяйки до 5 млрд. долара за отпускане на заеми на други държави.

Стойността на бразилската валута се повиши повече от два пъти спрямо американския долар. Неравенството бе ограничено, като доходите на най-бедните 10 процента от населението нараснаха пет пъти по-бързо от доходите на 10-те процента най-богати жители на страната. Инфлацията бе овладяна, безработицата е рекордно ниска, процентът на неграмотните също намаля. Прогнозите сочат, че към 2016 г. Бразилия ще бъде петата най-силна икономика на планетата, изпреварвайки Италия, Великобритания и Франция.

Първоначалните опасения, че левият профсъюзен водач, който срази диктатурата в Бразилия, ще наложи в страната социализъм, не се оправдаха. Лула надви по-радикалните крила в своята “Работническа партия” и приложи ортодоксална икономическа политика, благодарение на която страната постигна безпрецедентен растеж. При неговото управление бразилската икономика растеше за година двойно по-бързо, отколкото за две десетилетия, средно с 4 на сто годишно.

Наследството на Лула обаче далеч не се измерва само с цифри. То се съдържа в блясъка в очите на жители на бордеите като Дилма де Лима, която разпознава себе си в бедния произход на Лула и се гордее, че именно човек от народа в крайна сметка е изпълнил обещанието си към Бразилия.
Лула да Силва се ползва с почти несравнима популярност. Според проучване на “Галъп” около три седмици след капитулацията на нацистка Германия пред Съюзническите войски в края на Втората световна война одобрението за американския президент Хари Труман е било колкото за Лула - 87 процента. Труман приключил мандата си с рейтинг от 32 процента. Популярността на Джордж Буш достигна 90 процента десет дни след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. - най-високия рейтинг на американски лидер, регистриран от “Галъп”. Одобрението за Буш обаче бързо се срина и когато той си тръгна от Белия дом, не надхвърляше 34 процента.

Успехът на Лула в национален план насърчи и неговата външна политика. Скъсвайки с традиционната за Бразилия умерена, ненатрапчива дипломация, той използва обаянието си, за да изгради многобройни партньорства. Присъства на комунистически митинги с венецуелския президент Уго Чавес по-малко от две седмици след като покани Буш да отидат на риболов. Миналата година пък бе домакин на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване