09/28/10 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Как да оцелее еврото

Моментът е подходящ, за да бъдат коригирани правилата на еврозоната. Има опасност обаче ЕС да пропусне най-важното в плановете си да стабилизира единната валута.  Поне паниката от пролетта, когато Гърция бе на ръба на фалита, леко отслабна. Най-уязвимите членове на еврозоната - Гърция и Ирландия - все още плащат по-високи лихви за издаваните от тях облигации, но вече са взети мерки за строги бюджетни икономии. Огромният фонд за стабилизиране на еврозоната получи тази седмица така жадувания рейтинг ААА.

Така че сега е подходящ момент, за да бъдат коригирани правилата за единната валута. Европейската комисия ще представи идната седмица някои идеи, които ще бъдат обсъдени от специална работна група под ръководството на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. За жалост твърде вероятно е те да стрелят наслуки по грешни мишени и да пренебрегват по-дълбоките проблеми.

Откъдето и да погледне човек, европейската единна валута в никакъв случай не е катастрофа. Тя изпълнява главната си цел да осигури стабилност на цените. Ако тя не съществуваше, то Европейският съюз щеше да бъде разтърсен през последните две години от по-тежък вариант на валутната нестабилност, която го разлюля в началото на 90-те години на 20-и век. Общият пазар щеше да бъде поставен под сериозна заплаха. На валутните пазари еврото е по-малко нехаресвано в сравнение с долара. От неприятностите в Гърция, Ирландия и в други страни обаче става ясно, че е необходимо да бъдат направени промени, ако ЕС иска еврото да оцелее в дългосрочен план.

Ревностните федералисти (както и неколцина евроскептици) се втурнаха да твърдят, че оцеляването на еврото в дългосрочен план изисква създаването на Съединени европейски щати с централен бюджет. Това са безсмислени дебати. Логиката е съмнителна: множество предишни примери за обща валута се оказаха успешни без общо правителство. Нещо по-важно, Съединените европейски щати няма да ги бъде, защото нито правителствата, нито избирателите в Европа желаят това. Така че европейските политици си намират извинение да пренебрегват правилния отговор, който е съчетание от три неща: малко прозрачност, малко повече натрапване на външни институции и много либерализиращи реформи от страна на националните власти.

Гърция е реклама на първите две промени. Внезапно направеното от нея разкритие, че финансите й са в по-лошо състояние, отколкото признаваше преди, бе доказателство, че всички страни членки на Еврогрупата се нуждаят от наистина независими статистически служби. То бе също така аргумент за по-голямо натрапване, по-специално на Международния валутен фонд (който преди бе държан извън еврозоната), че има право да налага и контролира едни по-строги условия за прилагане на спасителен план.

Агитирането в подкрепа на други форми на натрапване от Европейската комисия е по-проблематично. Чуват се приказки за почти автоматични санкции на държави, които нарушават правилата на еврозоната, като отнемане на нарушителя на правото на гласуване, спиране на еврофондовете и дори изключване от ЕС. Правдоподобни ли обаче са те? Пактът за стабилност и растеж бе предназначен да ограничава бюджетните дефицити, но никой не вярваше, че предвидените в него санкции ще бъдат налагани.

Франция и Германия се отнасяха презрително към пакта, като пренебрегнаха заплахите за унищожителни глоби. Дори след кризата, правителствата няма и, предвид факта, че са демократично избирани, не бива да се превръщат в лакеи, приемащи покорно диктатите на Брюксел (друга натрапчива идея: страните от Еврогрупата да си гарантират взаимно една на друга запазена част от своите дългове се натъква на сходни проблеми що се отнася до ефективност и суверенитет).

Оставете ги да фалират и това вероятно няма да им се случи

Възможно ли е пазарите да държат отговора за запазването на дисциплината в редиците на Еврогрупата? Това че инвеститорите се събудиха за суверенния риск в еврозоната, е достойно да бъде приветствано. Натискът за ограничаване на влиянието на пазарите ...

Публикувана на 09/28/10 21:28 http://e-vestnik.bg/10060/kak-da-otselee-evroto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване