10/17/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Феноменът “Три чаши чай” и Грег Мортенсън

Грег Мортенсън. Снимка: личен сайт

Книгата „Три чаши чай” поставя истински рекорд, като се задържа над три години и половина в Топ 100 на най-голямата електронна книжарница Амазон, жънейки хиляди възторжени читателски отзиви. Книгата оглавявакласацията и на „Ню Йорк Таймс” и фигурира в Топ 10 за нехудожествена литература вече 191 седмици, а в „Паблишърс Уикли” продължава да стои начело на класациите над 140 седмици. „Три чаши чай” (ИК Хермес) е преведена на 47 езика, продава се в милиони екземпляри и се радва на нестихващ интерес.

Защо тази книга успява не само да привлече, но и да задържи вниманието на милиони читатели по целия свят в продължение на години? Защото това е книга за човечността и надеждата, книга, която връща на хората вярата в изконните човешки ценности. Зад нея стои истинската история на един обикновен човек, който доказа, че ако имаш воля и постоянство, можеш да промениш света. „Три чаши чай” е вдъхновяваща книга, написана увлекателно, с екзотичен привкус и литературна стойност. Тя не само запознава западния читател с живота и културата на далечен Пакистан, но и хвърля мост между Изтока и Запада, показвайки, че човещината и мъдростта не са запазена марка на определена религия или култура, а изконна човешка черта, без значение от раса или вяра.

Героят, който мрази да бъде наричан „герой”

Грег Мортенсън с децата на Корфе. Снимка: личен сайт

Сравняват Грег Мортенсън с големи хуманитаристи като Алберт Швайцер и Майка Тереза. Два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир - през 2009 и 2010 г. Получил е над 50 награди за приноса си към човечеството, сред които наградата на Червения кръст за хуманитаризъм, наградата на Американската национална асоциация по образование за борбата си за човешки права, най-високата награда на Пакистан - Звездата на Пакистан - за хуманитарната си кауза в тази страна, наградата „Бенджамин Франклин” за неуморните си усилия да защитава мира по света и много други. Тринадесет престижни университета са му присъдили почетната титла доктор хонорис кауза за приноса му към човечеството. Защо смятат Грег Мортенсън за истински герой на нашето време?

Кой e Грег Мортенсън?

Какво му е толкова забележителното на този тих, скромен и сърдечен човек, за когото говоренето пред публика е истинско изпитание? Грег няма университетско образование, нито особени дарби, няма успешна кариера или забележителни постижения, преди да посвети живота си на една невъзможна мисия.

Грег води съвсем обикновен живот на средностатистически американец, работи в болница като медицински брат, а голямата му страст е алпинизмът. Животът му поема в съвсем различна посока, когато след неуспешен опит да покори К2 се загубва по пътя си обратно и попада в едно отдалечено планинско селце в Северен Пакистан.

Селяните носят на гръб материали за строежа над 30 км по стръмния път. Снимка: личен сайт

Селяните от Корфе го посрещат гостоприемно и той остава там, докато възстанови силите си. Грег е поразен колко суров е животът на планинците, лишен от всички удобства на цивилизацията (в цялото село има само един мускет от колониално време, с който ловуват), и в същото време колко по-спокоен и щастлив е той в сравнение с живота на западните им събратя. Един ден Грег Мортенсън пожелава да види как учат децата в селото, без да знае, че тази негова прищявка завинаги ще промени живота му.

Как един човек е в състояние да промени света

Решен да изпълни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване