08/08/12 13:45
(http://www.azcheta.com/)

Да срещнеш Грег Мортенсън

Аз съм от онези вечно неудовлетворени читатели, на които им се струва, че няма нищо ново под слънцето и всичко, за което си струва да се пише, вече е описано. И тъкмо когато реша да кажа – Видяхте ли! – ми попада нещо, което разбива цялата ми теория за пореден път. Грег Мортенъсн и Дейвид Оливър Релин. Първият изживява мечтата си, вторият му помага с писането. А книгата се нарича „Три чаши чай“.

Тя не е точно автобиография, не е пътепис, не е история на Пакистан и Афганистан, не е политически роман, но някак си е всичко изброено. И става още по-ценна, поради факта,че описва истински събития, които продължават и до днес.

Във време, когато тероризмът е дошъл и до собственото ни летище, корицата грабва със забулените главички на три момиченца. Вътре ни убеждават, че не всеки, който следва корана и е роден по онези географски ширини, е фанатик. Че повечето искат да живеят мирно и тихо като теб и мен. Ходи им се на училище. Имат нужда от добро здравеопазване. Търсят си работа. Справят се някак с живота си, често доста по-мъдър и истински от нашия.

Не ми се вярва. Западът се е постарал да изтрие човешкото лице на всеки с бурка или чалма на главата.

И после следва историята на този удивителен човек. Американец, алпинист, който след едно неуспешно изкачване на К2 попада в селото Корфе в Пакистан. От онези хора е, които нямат нищо, не се заседяват на едно място, нямат особено образование, цели и умения и някак не би им обърнал твърде голямо внимание.

Не мога да си обясня как този носещ се по течението човек се заинатява толкова, но решава, че ще построи училище в това забравено от Бога място. Отнема му години. Днес вече два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир, защото след първото училище следва второ, после трето и така до 145. Случват му се хиляди несгоди, дори е отвличан от талибани, но упорито вярва, че борбата с тероризма се крие в образованието. Защото предложиш ли на тези хора нормално светско образование, екстремистките мадраси губят своята мощ.

Впрочем всичко разказано досега не е най-ценното в книгата. На първо място е историята за живота в едно прекрасно селце и хората в него. За мечтите им, мъдростта, различните съдби и как те се преплитат с пътя на този странен човек – Грег Мортенсън - за да променят нашето отношение не само към исляма, а и към целия свят.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване