10/20/10 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Изнасилванията като африкански метод за война

Правда.ру

Африканско момиче. Снимка: пийсуоман

Специалната представителка към генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие при въоръжени конфликти Маргот Валстрьом призова Съвета за сигурност да наложи санкции срещу насилниците от Демократична република Конго (ДРК). Тя говори след посещение в източния район Валикале, където бунтовниците бяха изнасилили над 300 души за няколко дни. По думите й, войниците от правителствените сили също “изнасилват и убиват”.

Както посочва Мохамед Адоу от “Ал Джазира”, “изнасилванията се използват като средство за борба от всички въоръжени групировки, тъй като са по-достъпни от бомбите и патроните”. Често позорът, свързан с изнасилването, кара оцелелите да странят от своите съпрузи, родители и хората от тяхната община, отбелязва журналистът. Случва се и да бъдат прогонени от своите съселяни, защото “опозорили” целия род.

През последните години ДРК бе на първо място в света по брой на изнасилванията. По данни на ООН, само за шест месеца от 2009 г. в провинцията Южно Киву са регистрирани 5400 изнасилвания на жени. Това обаче е само видимата част от айсберга. Деде Аманор-Уилкс от неправителствената организация “ЕкшънЕйд” смята, че много от случаите не се регистрират. “Най-често използваната цифра в статистическите данни” за Източно Конго е “400 изнасилвания дневно”, допълва той.

Неотдавна “Ал Джазира” интервюира една от пострадалите, Набвемба Натабаро, отвлечена от бунтовниците и изнасилвана групово в течение на два месеца. Мнозина от жертвите, също като нея, се заразяват с вируса на СПИН. “Не минава и ден, без да ни докарат изнасилени жени - казва Розет Кавира, гинеколожка от град Гома. - Почти всички имат нужда от оперативна намеса заради кръвоизливи и рани.” Пострадалите са толкова много, че не е рядкост да чакат с месеци за такава операция.

Конфликтът в Конго трае вече десетилетия - ту стихва, ту пламва отново, откакто страната получи независимост през 1960 г. Различни данни сочат, че са загинали вече към 4 милиона души. Въвлечени бяха и ред съседни държави; печална слава си спечелиха бунтовниците от Руанда. Множество случаи на канибализъм и изнасилвания съпровождат бойните действия от самото начало. За “нечуваната жестокост” на конгоанските бунтовници се говори още от 1968 г., когато диктаторът на Конго Жозеф-Дезире Мобуту амнистира Пиер Мулеле - бунтовнически лидер, сподвижник на легендарния Патрис Лумумба.

Пристигнал в родината си, той обаче бе публично екзекутиран. Извадиха му очите, ампутираха му крайниците един по един, отрязаха и половите му органи. И както става в Африка, положиха усилия да остане жив по време на изтезанията. После го удавиха в реката. Почти такава бе участта и на жена му, подложена според някои данни и на групово изнасилване.

Масови изнасилвания имаше в изобилие и по време на гражданските войни в Либерия и Сиера Леоне. В последния случай жертви станаха хора от народностите мадинго и фула. Войната в Сиера Леоне впрочем бе твърде жестока дори по африканските мерки. “Изпечени” в масовите зверски гаври, местните бунтовници започнали например да се хващат на бас за пола на бебето, преди да изкормят бременна жена.

Подобно е и положението в Судан, по-точно в западната провинция Дарфур, където арабското племенно опълчение “Джанджауид” и правителствените войски масово изнасилват чернокожи жени. С други думи, също като преди хиляди години воюващите се държат като диваци в лагера на победените: ликвидират поголовно мъжете и превръщат в сексробини пленените жени. Нещата обаче не опират само до старите племенни навици сред основната част от негърското население. Те се наслагват и на съвременни предразсъдъци. Сред бойците е разпространено например поверието, че сигурен лек срещу СПИН и венерически болести е изнасилването на девственици. И те често пъти ги предпочитат за жертви.

Защо бунтовниците и правителствените войници насилват жените на враговете си? Например защото мнозина диктатори и полеви командири набират бойци, а ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване