10/21/10 13:26
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов май гони имоти избирателно. Или иска като в Куба?

Въвеждаме данък лукс, защото съм слисан от имотите, които видяхме по телевизията, съобщи премиерът Борисов и вече окончателно се разконспирира, че е ляв популист, а не представител на дясна партия.

Акциите на НАП с хеликоптер са пълна глупост, защото всичко това може да се види от компютъра с “Гугъл ърт” и да се сравни с кадастъра. Дори проверките могат да се направят по-пълно по региони, защото с хеликоптер не може да се прелети навсякъде.
Но, не. Трябва да има цирк, да се хвърля прах в очите на народа, защото положението на правителството вече се клати. Действията му са меко казано спорни в която и да е област и натрупващото се недоволство трябва да се тушира. Снимки на къщите на богатите са добра примамка за отвличане на вниманието и за внушение, че правителството действа безкомпромисно.

Като се заканват да срутят незаконното селище край язовир Ивайловград, що обаче не отварят дума за куруртния комплекс на фирма “Краш” край с. Варвара, който построен незаконно в природен парк “Странджа”? И като има куп решения на Върховния съд, че е незаконен? По този въпрос – мълчание. А от него трябваше да почнат, защото това беше един от големите дразнители при предишното правителство и мнозина избиратели гласуваха за ГЕРБ с надежда, че Борисов ще разчисти бакиите на предишните. Да, ама не – поне по този въпрос.

А какво с имотите от снимките? Първо – сред тях има съвсем законни, най-малко колкото триетажната къща с двор и висок дувар на Борисов в Банкя. А той се гневи, че такива къщи нямало и във Флорида. А може би се стремим кам модел държава, в който никой да не смее да си построи голям имот, а само дървени вилички? Това ли иска да каже Борисов? Преди време той се възмути, че банкерите в България взимали повече от него. Тоест, в примитивните му представи, никой в държавата не трябва да взима повече от премиера. Съвсем сталински модел. Така и с къщите – никой да няма по-голяма от неговата в Банкя.

Дни преди Борисов да се изкаже гневно за имотите, пловдивските бизнесмени Васил Караилански и Стефан Йосифов пък открито се възмутиха от НАП, който снима къщите на богатите с хеликоптер. Медиите обаче не показаха техните протести. Двамата са съдружници във фирма “Микрон”, а къщата на Йосифов попадна сред скандалните кадри заедно с антилопите и патетата в двора. “Дружеството ни е на 22 години, а ние се занимаваме с частна дейност още от преди 10 ноември, казват засегнатите. “В началото на 90-те бяхме в петролния бизнес, после построихме хотели в Слънчев бряг и Банско. Имаме също и строителна дейност. През 2009-а година внесохме 680 000 лева данъци. Трябва ли да се чувстваме виновни, че можем да си позволим хубави къщи”, питат Караилански и Йосифов. Кой да им отговори? Дори вестниците не предават думите им.

Къщата на Стефан Йосифов е семейна, а не фирмена собственост и е построена преди 13 години. Екзотичните животни в двора са му слабост. “Е, не ме е срам за това”, казва съдружникът. Освен чрез фирмата си “Микрон”, двамата са внесли в държавния и общински бюджет по 60 000 лева данъци и такси.
“От фотосесията на НАП резултатът за нас е печален – хората се настройват срещу богатите, вместо да се питат какво да направят, че и те да живеят в хубави къщи”, казват бизнесмените. Двамата може да не са най-големите, нито най-симпатичните бизнесмени в България, но те се осмелиха да протестират публично. Другите мълчат. Смее ли някой?

Това е политиката на Борисов – бой по богатите, да им вземем парите, да ги обложим, да ги натикаме в миша дупка. А после? Растежът на една държава се прави от предприемачите и бизнеса, а не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване