10/23/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев търси своя имидж извън сянката на Путин

в. Независимая газета

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

Президентът Дмитрий Медведев променя своята медийна стратегия. През последните месец и половина все по-рядко виждаме в графика му общи точки с календарния план за проявите, в които участва премиерът Владимир Путин. Само допреди месец-два членовете на тандема фактически се настъпваха по петите. Сега обаче, както научи “Независимая газета”, президентът постоянно коригира своя график, пренарежда подготвяните прояви, анулира традиционните съвещания, провеждани досега всеки месец. Сиреч внася елементи на непредсказуемост в своя дневен ред. Има и друг важен момент: събитията грижливо се раздалечават във времето, за да не се смесват информационните сигнали.

Държавният глава Дмитрий Медведев става все по-слабо предсказуем от гледище на медийното планиране. Това засяга най-вече проявите, организирани вътре в страната. Графикът на президентските посещения и срещи в чужбина почти не се променя. До неотдавна в плановете му се повтаряше от месец на месец все едно и също. Примерно заседания за съдебната реформа, по разработката на законопроекта за полицията, икономически съвещания, дискусии върху създаването на Международен финансов център в Русия, също и заседания на комисията по модернизация. От всички тези събития ежемесечни останаха май само последните.

По принцип всички изброени прояви има шанс да бъдат включени в президентския график наред с много други. Проблемът обаче е там, че от месец и половина вече държавният глава постоянно внася корекции в своя план, разказа пред нашия вестник източник, близък до Кремъл. Така например съвещанието за оптимизиране на броя на държавните служители, набелязано за началото на септември, бе отложено чак за края на месеца; заседанието на президентския съвет за развитие на общинското самоуправление пък бе насрочено за средата на септември, но се състоя едва в началото на октомври.

И още нещо важно: през последните месец и половина президентът Медведев и премиерът Путин все по-рядко се събират заедно в информационното пространство. При все че съвсем доскоро двамата буквално си засичаха пътя. Ето най-яркия пример: премиерът инспектира трасето от Хабаровск до Чита с автомобил “Лада Калина”, а президентът взе участие в ралито Санкт Петербург-Киев с “Победа”. Или друг: в края на август Путин организира на полуостров Камчатка съвещание за развитието на рибния отрасъл. След няколко седмици Медведев проведе заседание на същата тема в Мурманск. Накратко, до средата на септември в медийната активност на президента и премиера имаше доста общи точки.

Оттогава обаче положението рязко се промени и тенденцията вече не е тъй очевидна. Всеки от участниците в тандема разиграва свой собствен дневен ред. Президентът посреща като свой гост губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, разговаря с американски бизнесмени от смесени дружества с Русия, общува с рокмузиканти, прави посещения в домове за стари хора, разменя мисли със социални работници и защитници на Химкинската гора *, а междувременно успява да се отърве от някои тежкокалибрени политици като бившия кмет на Москва Юрий Лужков. С други думи, всички президентски прояви напоследък предполагат директно общуване с гражданите. Събития от този тип обикновено са част от предизборна кампания, но тази в Русия е още далеч.

Премиерът пък, напротив, е намалил броя на срещите с граждани. Сега гледа не толкова да поддържа личния си контакт с аудиторията, колкото да полага усилия за решаването на икономически въпроси. Графикът му включва например съвещания за газовия отрасъл, инспекции в обекти, изграждани за Олимпиадата в Сочи, осигуряване на нови жилища за пострадали от летните пожари, участие в различни инвестиционни форуми и т. н.

Друг събеседник на “Независимая газета” от Кремъл посочи още една съществена подробност. Президентската администрация последователно раздалечава във времето планираните прояви, за да не се потискат взаимно отправяните сигнали. “Внасянето на кандидатурата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване